Zobacz pełną wersję : Olympus Viewer 2 - błąd przy instalacji
dog_master
16.04.11, 21:30
Próbuję zainstalować OV2 na netbooku, na drugim lapku wszystko poszło bez problemów, a tu w czasie instalacji wyskakuje mi błąd instalacji jak w załączniku...
System Windows XP, instalacja z tego samego pliku co na drugim kompie, wersja nowa pobrana niedawno z www Olka, miejsca na dysku jest wystarczająco.
Jakieś pomysły? Ktoś się z tym spotkał?
(rada "korzystaj z drugiego lapka" nie bardzo mi się przyda, nie będę latać z 17stką bez baterii ;])
Może to efekt działania zabezpieczeń?
Pozdrawiam
Z tego co wiedzą Google na ten temat, należy: wyłączyć antywirusy/antyspaje/antybądźco oraz instalować z konta administratora. Ktoś sugerował również odhaczenie opcji automatycznego uruchamiania programu przy podłączeniu aparatu (ja bym to zalecał tak czy owak).
PS
Co to za ikonka (czerwony zawijas) obok BlueTootha w trayu? To nie jakiś obrońca uciśnionych?
Takie może głupie pytanie, ale ile RAMu ma ten netbook? Rok temu chciałem zainstalować OV2 na stacjonarnym z 512MB i niby się zainstalował, ale dopiero potem doczytałem, że pamięci za mało do działania
dog_master
17.04.11, 01:23
Takie może głupie pytanie, ale ile RAMu ma ten netbook? Rok temu chciałem zainstalować OV2 na stacjonarnym z 512MB i niby się zainstalował, ale dopiero potem doczytałem, że pamięci za mało do działania
1GB, w praktyce powinno starczyć, cały Adobe czy AutoCAD śmigają, mam nadzieję, że to nie jest to ;)
Może to efekt działania zabezpieczeń?
Pozdrawiam
Z tego co wiedzą Google na ten temat, należy: wyłączyć antywirusy/antyspaje/antybądźco oraz instalować z konta administratora. Ktoś sugerował również odhaczenie opcji automatycznego uruchamiania programu przy podłączeniu aparatu (ja bym to zalecał tak czy owak).
PS
Co to za ikonka (czerwony zawijas) obok BlueTootha w trayu? To nie jakiś obrońca uciśnionych?
Avast! w trayu, po Waszych radach wyłączyłam, to autoodtwarzanie też, usunęłam śmieci, jakie zostawił, a znalazłam, nadal to samo :-( Na koncie administratora jestem.
Google mi niewiele podpowiada, szukam pod 00001618, olympus, viewer... same spamowe fixya, tylko jeden wątek na dpreview (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=28479109&changemode=1), który wypróbuję ale jutro, chociaż pewnie i tak pominę jakieś wpisy w rejestrze...
Hmm może mi NIS stary coś psuje... Może i te antywirusy mają coś z tym wspólnego... Niby go usuwałam [preinstalowany trial], to jednak wszędzie jakieś śmieci do dziś znajduję...
Google mi niewiele podpowiada, szukam pod 00001618, olympus, viewer... same spamowe fixya, tylko jeden wątek na dpreview (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=28479109&changemode=1), który wypróbuję ale jutro, chociaż pewnie i tak pominę jakieś wpisy w rejestrze...
Idea reinstalacji MSXMLa z wątku dpreview który znalazłaś wydaje się niegłupia. Jeśli rzeczywiście chodzi o problem z instalerem microsofta (błąd 1618 w M$ to próba uruchomienia drugiej instancji serwisu msinstal - co świadczy kiepsko o programistach Olympusa) to powyższa metoda może zadziałać. NB MSXML jest w instalatorze OV i można go stamtąd wydłubać (np. 7zip-em, dostępny na sourceforge.net). Alternatywnie: rozpakować instaler 7zip-em i instalować "ręcznie" - po kolei. Nie jest to, niestety, proste - ale próbować można.
Jeśli Ci ___BARDZO___ zależy na instalacji a wszystkie metody zawiodą - mogę spróbować prześledzić co (jakie pliki i wejścia w rejestrze) robi instalator, bo proste przekopiowanie z innej maszyny folderu gdzie jest zainstalowany OV nie wystarczy.
Jakiś czas temu (wiosną?) miałem podobny problem. Na laptopie OV2 zainstalował się bez problemu a na stacjonarnym po dwukrotnej instalacji i próbie uruchomienia wywalało błąd i koniec.
Zainspirowany tym tematem ściągnąłem przed chwilą aktualną wersję, zainstalowałem z odznaczeniem funkcji automatycznego uruchamiania po podłączeniu aparatu lub czytnika (nie wiem czy miało to jakiś wpływ czy nie) i okazało się, że wszystko działa!
Od poprzedniej próby instalacji nic nie zmieniałem w systemie (żadnych aktualizacji itp) wnioskuję więc, że albo coś poprawili w instalce albo ta opcja którą odznaczyłem bruździła.
dog_master
19.04.11, 00:17
Dzięki :-) Bawiłam się wczoraj, ale dopiero teraz daje radę tu napisać, tak wyszło ;]
Ja tego OV2 ściągałam jakiś tydzień temu? Tak na oko, no może dwa. Ale spróbuję ściągnąć jeszcze nowszą w takim razie.
Ten sam błąd występuje przy instalacji OS2.
Rada z dpreview z reinstalacją msxml nie pomogła, a wydłubywać nie próbowałam. Za to sprawdziłam na wszystkie sposoby, na obu dyskach C i D nie śmiga, z opcją auto zaznaczoną lub nie nie śmiga, jedynie co mi się udało to uruchomić OV2 po ręcznej instalacji - wystarczy wgrać pliki do program files i zaimportować kilka kluczy do rejestru - ale jeszcze nie doinstalowałam w ten sposób OS2, więc może i tym sposobem uda się pociągnąć całość...
Dzięki Ceat, to nie jest aż takie ważne, najważniejsze, że na dużym lapku śmiga, ale z wydłubywaniem się chętnie pobawię, a nuż się uda, a jak nie to chociaż czegoś ciekawego się dowiem! :-) No i przyda się na przyszłość. Jutro się znów pobawię.