Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E - 620

Efffcia
14.04.11, 01:12
Witam!

Do niedawna miała Olumpusa E-500, 18-180mm, niestety padł slot od kart i idzie spięcie na płytę główną.

Teraz planuję kupić Olympusa E-620, 14-42 i 40-150mm.
Daje radę? Poleca ktoś? Warto zainwestować? :)

viruuss
14.04.11, 08:55
witam
mam , polecam
moim zdaniem najlepszy stosunek cena/mozliwości
takie e-30 w małym body , szkoda tylko ze nie przenieśli z wiekszego brata wizjera:(
pozdrawiam

apz
14.04.11, 09:01
Świetny aparat i nie taki wielgachny jak E-30. Ma wszystko by czuć się z nim jak z prawdziwym aparatem, a technologicznie jest wieki świetlne od E-500.
Będziesz zadowolona.

Pozdrawiam AP.

Darekw1967
14.04.11, 09:13
Witam!

Do niedawna miała Olumpusa E-500, 18-180mm, niestety padł slot od kart i idzie spięcie na płytę główną.

Teraz planuję kupić Olympusa E-620, 14-42 i 40-150mm.
Daje radę? Poleca ktoś? Warto zainwestować? :)

Witam !

Warto bo ten zestaw daje duze mozliwosci fotograficzne
i wysoka jakosc obrazu.

Niedawno kolega z pracy kupil taki zestaw i jest bardzo
zadowolony.

Dokupil dodatkowo grip

http://fotozakupy.pl/battery-grip-i-akcesoria/olympus-hld-5-e-620,9758s

Cena gripa: 65 zl

Pozdrawiam

epicure
14.04.11, 09:28
Warto bo ten zestaw daje duze mozliwosci fotograficzne
i wysoka jakosc obrazu.

Nie przesadzaj. Możliwości fotograficzne ma takie, jak każdy zestaw w dual kicie z tej półki, a jakość obrazu jest przeciętna. Jeśli będzie kosztował poniżej 2000 zł, to można się nad nim zastanowić i ewentualnie go kupić, jeśli budżet jest bardzo ograniczony. Ale szału nie ma. Dopiero z ZD 14-54 staje się konkurencyjny do nowych puszek w tym przedziale cenowym.

Lolita
14.04.11, 09:31
Dopiero z ZD 14-54 staje się konkurencyjny do nowych puszek w tym przedziale cenowym.

Od nie dawna właśnie mam taki zestaw i nie mogę się nie zgodzić. Wcześniej ZD 14-42 i ZD 40-150 też dawały radę ale różnica jest jakby nie patrzeć :wink:

Moominek
14.04.11, 10:25
witam
mam , polecam
moim zdaniem najlepszy stosunek cena/mozliwości
takie e-30 w małym body , szkoda tylko ze nie przenieśli z wiekszego brata wizjera:(
pozdrawiam

Af też by mogli :).
Wyklikane z mobilka

Tobik
14.04.11, 11:22
Zamiast dual kitu E-620 polecałbym nówkę E-420/450 - obecnie są w śmiesznej cenie 1kpln, + używane ZD14-54 i jeszcze coś Ci zostanie w kieszeni. Pytanie tylko czy brakowało Ci w E-500 stabilizacji, obrotowego LCD, lepszego AF itd.

Darekw1967
14.04.11, 11:29
Nie przesadzaj. Możliwości fotograficzne ma takie, jak każdy zestaw w dual kicie z tej półki, a jakość obrazu jest przeciętna. Jeśli będzie kosztował poniżej 2000 zł, to można się nad nim zastanowić i ewentualnie go kupić, jeśli budżet jest bardzo ograniczony. Ale szału nie ma. Dopiero z ZD 14-54 staje się konkurencyjny do nowych puszek w tym przedziale cenowym.

Witam !

E-620 mozna wykonywac niezlej jakosci zdjecia i nie powiedzialbym
o nich ze ten aparat produkuje przecietne jakosciowo tym bardziej, ze
focilem tez Canonem, Pentaxem jak i Olkiem z ich kitami... i mam
pewne porownanie jak jest.

Pare fot z E-620.

45597455994560045601
4560245603

Zdjecia automatycznie zostaly przeskalowane i utracily
nieco na ostrosci.

Pozdrawiam

jurec
14.04.11, 14:32
Dobre
http://fotozakupy.pl/akcesoria-foto/Olympus,35k,3p

zigger
14.04.11, 14:47
Pare fot z E-620.
Przyjemne produkty z E-620 :-) Darek, czy mozesz przy okazji zdradzic gdzie wykonales foty nr 3,4 oraz ostatnią?

nyny
14.04.11, 15:18
3 to obok mostu na bernardynskiej, naprzeciw atr'u

4 to z kolejnego mostu patrzac w centrum miasta

pozdro

viruuss
14.04.11, 18:45
Af też by mogli :).
Wyklikane z mobilka

:)
nie jest tak źle :)
jest dużo lepiej niż e-5xx/e-4xx
ale gdzie tam do e-3x
tylko e-620 można jeszcze kupić nową , nigdzie nie widziałem nowego e-30/e-3
za wielka wodą jest za 649 dolarów

http://www.17photo.com/ProductDetails.aspx?SKU=262161

czyli jakieś 1850 zł z ZD14-42 , jak dla mnie w tej cenie nie ma lepszego !!

Moominek
14.04.11, 20:47
:)
nie jest tak źle :)
jest dużo lepiej niż e-5xx/e-4xx
ale gdzie tam do e-3x

A no jest, i jeszcze ta mikroregulacja i możliwość wybrania małego pola centralnego. Ale po przesiadce na E-30 poczułem różnicę - szczególnie na 70-300.

Efffcia
14.04.11, 21:34
O to teraz już jestem zdecydowana :)

W moim E-500 nie brakowało mi niczego w sumie był moją pierwszą lustrzanką i sentment mam. Nie zamierzam się także przesiadać na Canony:canonbe2::canonbe2:, Nikony:nikonbe: czy inne pierduty :)

A E-620:esystem: jakoś od razu mi wpadł w oko i parametry i w ogóle, ale zawsze lepiej sprawdzić co użytkownicy na ten temat sądzą.

W tym momencie zaczynam poszukiwania w jakimś sklepie. :)

Dziękuję za opinię :)

java
14.04.11, 22:27
http://allegro.pl/olympus-e-620-14-42mm-bez-ceny-min-nowy-2-lata-gw-i1560721838.html

w wybranych sklepach media expert gripy są po 49 pln.

poz.

ziax
15.04.11, 00:22
Od sprzedawcy z powyższego linku nadal nie dostałem odpowiedzi na temat pochodzenia sprzętu, dowodu zakupu oraz realnych zdjęć, tak wiec coś tu może być nie do końca w porządku ;)

Darekw1967
15.04.11, 08:28
Przyjemne produkty z E-620 :-) Darek, czy mozesz przy okazji zdradzic gdzie wykonales foty nr 3,4 oraz ostatnią?

Witam !

Gdzie zrobilem zdjecia:

Od lewej gora:

1.Kota fotografowalem w Gdansku - Chelm
2.Bydgoszcz - Restauracja Chinska ktora znajduje sie miedzy
Rondem Bernardynskim a Rondem Jagiellonskim
Zdjecie bylo robione po prawej (wschodniej)
stronie mostu laczacego te dwa ronda

3.Bydgoszcz - Widok na Brde i Sloneczny Hotel
z kolejnego mostu laczacego Rondo Torunskie i Rondo Fordonskie
(widok na zachodnia strone)

4.Liw - rzeka Liw
Liw ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Liw)

Od lewej dol:

1.Jadzia w ktorej sie zakochalem od pierwszego wejrzenia ;)
2.Ciechanowiec - Muzeum Rolnictwa

Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Rolnictwa_w_Ciechanowcu)
http://www.muzeumrolnictwa.pl/o_muzeum.html

Pozdrawiam

nyny
15.04.11, 10:08
W moim E-500 nie brakowało mi niczego w sumie był moją pierwszą lustrzanką i sentment mam. Nie zamierzam się także przesiadać na Canony:canonbe2::canonbe2:, Nikony:nikonbe: czy inne pierduty :)

620 nie jest zla, ale ja to bylbym ostrozny z ferowaniem takich wyrokow, bo czasami sie mozna niezle zdziwic.

pozdro

Efffcia
15.04.11, 12:07
oj tam :) oj tam :) na inne na pewno się nie przesiądę :) Ostatnio miałam robić zdjęcia Canonem (nie pamiętam modelu)... zdjęcia jakie wyszły takie wyszły, ale sam aparat strasznie źle mi w rękach leżał :( A Olky mają to coś :)

nyny
15.04.11, 13:30
oj tam :) oj tam :) na inne na pewno się nie przesiądę :) Ostatnio miałam robić zdjęcia Canonem (nie pamiętam modelu)... zdjęcia jakie wyszły takie wyszły, ale sam aparat strasznie źle mi w rękach leżał :( A Olky mają to coś :)

Niky przeciez Cie nie namawia na jakiekolwiek przesiadki.
Tylko zwrocilem delikatnie uwage, ze nie tylko olek ma swietne sprzety i od razu nie nalezy tak brzydko pisac o innych;)

pozdro

RafS
22.04.11, 01:18
nie chcę zakładać nowego tematu bo mam podobny dylemat co Efffcia,

otóż mój zestaw dotychczasowy to E410 dual kit(plus Falcon 8mm fisheye, Falcon 500mm - lustrzany, standardowe heliosy na m42, industar i flektogon 20/4) daje mi wciąż dużo frajdy, nie wszystko jeszcze wykorzystuje, choć jest wiele momentów, kiedy chciałoby się czegoś więcej. Odchylany ekranik przy robieniu makro na podłodze, stabilizacja przy gorszym świetle etc.

Najbardziej doskwiera mi brak dłuższego tele(lustrzany się nie sprawdził) - stąd pragnienie ZD 70-300mm, ostatnio jak byłem z kumplem na bagnach wypłoszyliśmy trochę zwierzyny i ja z moim 40-150 niczego ciekawego nie zrobiłem, natomiast mój kumpel "Nikon" z 300mm miał już całkiem zgrabne sarenki, śpiewające ptaszki i takie tam. Juz bym kupił ten obiektyw, ale...za dużo sie naczytałem na naszym forum o tym, że ten obiektyw wymaga stabilizacji(zwłaszcza na długim końcu)

Tak sie zaczęły moje rozterki ze zmianą Body, bo stabilizacji w mojej 410 brak, wolałbym nową puszkę, a z tych w zasięgu cenowym została mi tylko e-620. Znalazłem nawet sklep który oprócz E620 dual kit dodaje gripa i ma również wspomniany obiektyw tele, razem 3998zł.

Znowu sie za dużo naczytałem na forum i już sam nie wiem, czy warto w tej chwili kupować E620 - jest to w sumie najnowsza puszka dla amatora ze stabilizacją, ale nie jest znowu taka nowa, jakość zdjęć też nie jest taka rewolucyjna w stosunku do e410, jest lepsza ale nie za takie pieniądze

W jednym z wątków, na pytanie jaki aparat kupić do 2k zł wielu z was doradza Pentaxa Kr, nie Olka - to juz w ogóle nie wiem co zrobić?!

Sam zastanawiam się jeszcze nad m4/3 - Znalazłem zestaw Panasonic G2 z dwoma obiektywami, 14-42 + 45-200 za ok. 3000zł - tysiąc mniej od Olka, nowszy technologicznie, rozwijający się system, dotykowy ekran, dobry wizjer, teoretycznie można podpiąc stare obiektywy(z 4/3 i M42) tylko stabilizacji brak w korpusie.

Chciałbym poznać wasze zdanie, co powinien zrobić zwykły fotoamator, który lubi robić zdjęcia wszelkiej maści(krajobrazy, architektura, portrety,makro, panoramy) ale nie zarabiający na fotkach(ot takie moje hobby pozwalające oderwać się od rzeczywistości), który chciałby trochę lepsze tele, obrotowy ekran i możliwość podpięcia posiadanych słoików?

Czy zostać z tym co mam i czekać aż w m4/3 coś tańszego się pojawi?
Czy zostać w 4/3 i dokupić obiektyw + body (np. tak jak wspomniany zestaw e620 + 70-300)
Czy przejść na m4/3 i kupić G2 z tymi dwoma obiektywami?

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam, Rafał

Tobik
22.04.11, 08:58
Jeśli chcesz wydać relatywnie mało to poszukaj używek E-510/20 i ZD70-300.
Przy obecnych cenach powinieneś zmieścić się w 1400-1700zł. Tyle że nie uświadczysz obrotowego wyświetlacza. K-r to kwota na start 2100zł + powiedzmy szkło podobne optycznie - Pentax DA 55-300 (nie znam cen używek, nówka to około 1200zł) co razem czyni ok 3 - 3,3 kpln. W twoim przypadku należałoby zadać sobie podstawowe pytanie czy twój sprzęt Ci odpowiada, bo E-510/520 wniesie tylko stabilizacje i trochę bardziej rozbudowane menu, jakość zdjęć jeżeli chodzi o ISO - w zasadzie taka sama.
PS. Czasem używałem E-450 + ZD70-300 + solidny statyw + zdalny pilot i było całkiem przyzwoicie.

jacek00
22.04.11, 09:41
Tak sie zaczęły moje rozterki ze zmianą Body, bo stabilizacji w mojej 410 brak, wolałbym nową puszkę, a z tych w zasięgu cenowym została mi tylko e-620. Znalazłem nawet sklep który oprócz E620 dual kit dodaje gripa i ma również wspomniany obiektyw tele, razem 3998zł.

4k to wg mnie bardzo drogo.
Sam aparat w kicie z jednym obiektywem możesz kupić za ok 2k a nawet i taniej. 40-150 już masz, więc nie ma sensu go kupować na nowo, zwłąszcza, że na allegro opchniesz go za 300 zł więc zarobek z tego żaden.
Grip to wydatek 50 zł do tego modelu, a używany 70-300 kupisz za maks tysiaka. To razem taki zestaw wyniesie Cię ok 3k a nie 4k - przyznasz chyba, że różnica jest kolosalna.

RafS
22.04.11, 10:15
W twoim przypadku należałoby zadać sobie podstawowe pytanie czy twój sprzęt Ci odpowiada, bo E-510/520 wniesie tylko stabilizacje i trochę bardziej rozbudowane menu, jakość zdjęć jeżeli chodzi o ISO - w zasadzie taka sama.

No właśnie jak już mam wydać kasę, to chciałbym żeby było coś więcej niż mam, dlatego E510/20 odpuściłem, przez pół roku szukałem jakiejś okazji, ale wydatek rzędu 800zł na coś co jest prawie takie jak moja 410 plus stabilizacja, to trochę dużo.

4k to wg mnie bardzo drogo.
Sam aparat w kicie z jednym obiektywem możesz kupić za ok 2k a nawet i taniej. 40-150 już masz, więc nie ma sensu go kupować na nowo, zwłąszcza, że na allegro opchniesz go za 300 zł więc zarobek z tego żaden.
Grip to wydatek 50 zł do tego modelu, a używany 70-300 kupisz za maks tysiaka. To razem taki zestaw wyniesie Cię ok 3k a nie 4k - przyznasz chyba, że różnica jest kolosalna.

tylko jedno ale, jak wezmę nowe w sklepie, jest opcja raty, a to mnie bardzo interesuje, bo przez najbliższe półtora roku mogę sobie spokojnie spłacać po te 250-300zł, a gotówki w kwocie 4k zł nie bardzo uda mi się zebrać. Szukając ofert, w sklepach jest niewielka różnica między e620 samo body, a dual kit, to, co znalazłem to w fotozakupach jest, i tam tylko dual kit za 2529, a obiektyw 1370zł.

jakbym patrzył na najtańsze oferty osobno to:
- najtańsze jest samo body za 2169 w digital24
- najtanszy dual kit za 2398 w cyfrowe.pl
- najtanszy obiektyw 70-300 za 1339 w fotosoft

jak w tych sklepach szukam kompletu, to wychodzi zawsze coś koło 4000zł, lub trochę poniżej, jak jeszcze dodam system ratalny to właśnie została mi ta oferta, którą na początku wspomnialem.

na Allegro uzywany sprzęt jest tańszy, ale wydaje mi się, żę powinien być dużo tańszy np. e-620 jest za 1999zł, a obiektyw za 1000zł. W sumie to jest tak jak piszesz o 1k zł mniej, ale:
- brak gwarancji
- wszystko za gotówkę
- ryzyko zakupu od kogoś(w sklepie obowiązują pewne prawa, z których w razie czego można skorzystać)

Gdybym miał gotówkę, to zapewne wybrałbym używany sprzęt, ale myśląc o kredycie lub ratach, muszę patrzeć na nowe. Jest jeszcze opcja kupna najtańszych ofert, jedno za gotówkę, drugie na raty. Zanim jednak cokolwiek kupię, chciałbym poznać inne wyjścia, dlatego was pytam.

Co wg was ma lepszą przyszłość, Pentax, G2 czy E620?
w kontekście amatora oczywiście;)

epicure
22.04.11, 10:21

E-620 nie ma już żadnej przyszłości. Jeśli szukasz systemu, który będzie dalej rozwijany, to z tych wymienionych powinieneś się zainteresować Pentaksem lub G2.

jacek00
22.04.11, 10:27
tylko jedno ale, jak wezmę nowe w sklepie, jest opcja raty, a to mnie bardzo interesuje, bo przez najbliższe półtora roku mogę sobie spokojnie spłacać po te 250-300zł, a gotówki w kwocie 4k zł nie bardzo uda mi się zebrać. Szukając ofert, w sklepach jest niewielka różnica między e620 samo body, a dual kit, to, co znalazłem to w fotozakupach jest, i tam tylko dual kit za 2529, a obiektyw 1370zł.

jakbym patrzył na najtańsze oferty osobno to:
- najtańsze jest samo body za 2169 w digital24
- najtanszy dual kit za 2398 w cyfrowe.pl
- najtanszy obiektyw 70-300 za 1339 w fotosoft

w EuroRTV widziałem wczoraj za 2190 z kitem.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/olympus-e-620-14-42-mm-ed.bhtml
+ http://www.euro.com.pl/pojemniki-bateryjne-grip2/olympus-hld-5.bhtml

Możesz wziąć na raty :)

na Allegro uzywany sprzęt jest tańszy, ale wydaje mi się, żę powinien być dużo tańszy np. e-620 jest za 1999zł, a obiektyw za 1000zł. W sumie to jest tak jak piszesz o 1k zł mniej, ale:
- brak gwarancji
- wszystko za gotówkę
- ryzyko zakupu od kogoś(w sklepie obowiązują pewne prawa, z których w razie czego można skorzystać)

No niewątpliwie masz rację :)

w kontekście amatora oczywiście;)

Ciężko stwierdzić co ma lepszą przyszłość. Z tej trójki na dzień dziesiejszy na pewno najlepszy stosunek ceny do jakości da Pentax, ale to z kolei koszt zmiany całego systemu.
Można to zrobić tylko czy ma to sens dla Ciebie? Na to pytanie sam sobie musisz odpowiedzieć.

A co do przyszłości, to czy kupisz Pentaxa czy nawet E-620 to myślę, że na najbliższe 5 lat będziesz mieć święty spokój, a co będzie dalej? Nikt nie wie w którym kierunku rozwinie się fotografia i co będzie za 5 lat.

Tobik
22.04.11, 10:57
Osobiście w tym momencie nie kupiłbym E-620 ze względu na nieakceptowalną ,po 2 latach od premiery, cenę. Ja rozważyłbym sprzedaż tego co masz i kupno Nikona D90 + Nikorr 70-300 lub odpowiednik Tamrona. Obydwa obiektywy mają bdb stabilizację i na pewno są niegorsze optycznie od
ZD 70-300. Body nikona w podobnej cenie oferuje po prostu więcej.

RafS
22.04.11, 11:07
w EuroRTV widziałem wczoraj za 2190 z kitem.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/olympus-e-620-14-42-mm-ed.bhtml
+ http://www.euro.com.pl/pojemniki-bateryjne-grip2/olympus-hld-5.bhtml

dzięki za link, jest sporo tańszy:)

A co do przyszłości, to czy kupisz Pentaxa czy nawet E-620 to myślę, że na najbliższe 5 lat będziesz mieć święty spokój, a co będzie dalej? Nikt nie wie w którym kierunku rozwinie się fotografia i co będzie za 5 lat.
czegoś takiego właśnie potrzebowałem;)

cały czas powtarzam, że jestem amatorem, bo jak kupiłem ładnych parę lat temu e410 tak zostałem, a dual kit wystarcza mi do większości zastosowań, do portretów biorę heliosy, do panoram falcona fisheye, tylko mi właśnie tele brakuje, stąd to całe zamieszanie.

Chciałbym właśnie, aby aparat wystarczył mi na kolejne lata.

Nowe obiektywy są dla mnie zbyt drogie, jedynie to tele właśnie jest w atrakcyjnej cenie, ale przyglądając się sytuacji to lustrzanki Olympusa nie mają na rynku amatorskim przyszłości, ostatnią nowością jest e-620, dlatego sie na niego oglądam.

Zmiana systemu niezbyt mi pasuje, ale Pentax kusi super matrycą, większą rozpiętością tonalną i tym, że się wciąż rozwija.

G2 jest o tyle ciekawy, że ma nowe 'bajery', ekranik obrotowy, do tego dotykowy, możliwość podpięcia starych obiektywów, i ten tele większy od obecnego.

Dzięki za pomoc i proszę o jeszcze, im więcej tym trudniej podjąć właściwą decyzję, ale jak już się podejmie, to przynajmniej w pełni świadomie:)

edit:
---------------------
Co do Nikona, to w sumie jest ciekawa myśl, znajomy ma też Nikona, więc możnaby było potestować też jakieś szkiełka:)

jacek00
22.04.11, 11:43
Osobiście w tym momencie nie kupiłbym E-620 ze względu na nieakceptowalną ,po 2 latach od premiery, cenę. Ja rozważyłbym sprzedaż tego co masz i kupno Nikona D90 + Nikorr 70-300 lub odpowiednik Tamrona. Obydwa obiektywy mają bdb stabilizację i na pewno są niegorsze optycznie od
ZD 70-300. Body nikona w podobnej cenie oferuje po prostu więcej.

Z tą podobną ceną to bym nie przesadzał, bo D90 z kitem to bliżej 3k niż 2k jednak. Zresztą się zgadzam :)

RafS
22.04.11, 12:04
Osobiście w tym momencie nie kupiłbym E-620 ze względu na nieakceptowalną ,po 2 latach od premiery, cenę
...Body nikona w podobnej cenie oferuje po prostu więcej.

no właśnie, to jest też argument przeciw 620, stąd moje wahania, cena za d90(samo body) to ok. 2400, z kitem i tym tele wychodzi koło 4k zł.

Podsumowując, co do tej pory proponowaliście to:

- Pentax Kr + Pentax DA 55-300
- Nikon d 90 +kit + Nikorr 70-300 lub Tamron

- odradzacie E620, przede wszystkim ze względu na mniejsze możliwości niż konkurencja i wysoką cenę (choć już 2 lata od premiery minęły)

- o G2 za bardzo nikt nic nie mówi, szkoda, jestem ciekaw, czy m4/3 może już zastąpić proste lustrzanki, myślałem, że właśnie ten model, lub nowszy GH2 jest lepszy od takich lustrzanek jak E410/510, pytam o niego, właśnie ze względu na to, że jest możlwiość podpięcia starych obiektywów, kity mogę sprzedać wraz z puszką olka, ale zalezy mi na fish eye falcona, które jako jedyne z mojego zestawu na siebie zarobiło i często jest mi potrzebne, a jak zmienię całkiem system to i to szkło trzeba będzie wymienić.

Dzięki za pomoc i proszę o jeszcze, zwłaszcza o ten G2, czy jest to jakaś alternatywa, czy dać sobie spokój i jednak myśleć o całkowitej zmianie systemu?

epicure
22.04.11, 12:16
...czy m4/3 może już zastąpić proste lustrzanki...

Może.

...zalezy mi na fish eye falcona, (...) a jak zmienię całkiem system to i to szkło trzeba będzie wymienić.

Z drugiej strony jeśli zmienisz system, sprzedasz tego Falcona i kupisz takiego samego, tylko z mocowanie pod APS-C, to będziesz miał prawdziwe rybie oko o kącie widzenia 180 stopni, a nie tylko jego wycinek.

Dar-i-jush
22.04.11, 12:20
odradzacie E620, przede wszystkim ze względu na mniejsze możliwości niż konkurencja

Jakie mniejsze możliwości? Wyreguluj FF/BF u konkurencji:wink:
Pomachaj ekranikiem w makrofoto i dokup wygodny grip za 60zł:wink:
Pentax K-r nie potrafi skorygować AF w świetle żarowym (podobno, tak na ich forum wyczytałem, że nie ma czujnika).
Co, kto woli. Ja bym E-620 nie zamienił na nic w podobnej cenie, bo korpus jest wyładowany funkcjami, których nie ma konkurencja nawet w wyższych modelach:)

Mcarto
22.04.11, 12:37

Teraz już wszystkie Pentaxy mają regulację AF... z K-r włącznie:wink:

RafS
22.04.11, 12:52
Z drugiej strony jeśli zmienisz system, sprzedasz tego Falcona i kupisz takiego samego, tylko z mocowanie pod APS-C, to będziesz miał prawdziwe rybie oko o kącie widzenia 180 stopni, a nie tylko jego wycinek.

Fakt, tylko nie wiem, czy to sprzedawanie starych sprzętów tak różowo wygląda, trochę się obawiam, że kupie np. nikona, będę chciał sprzedać swoje stare rzeczy, żeby np. tego Fisheye kupić i się okaże, że jednak sprzedać coś z 4/3 nie jest takie proste.

Pomachaj ekranikiem w makrofoto i dokup wygodny grip za 60zł:wink:

też prawda, funkcje ma fajne, ale wspomniane D90 i Kr dysponują lepszą matrycą i innymi parametrami...

Dla odwiedzających ten temat i mających podobny dylemat w wyborze "swojej drogi" spróbuję podać za i przeciw E620, które mnie składniają, lub odrzucają od tego aparatu, może komuś się przyda:

Lista zalet:
obrotowy ekran stabilizacja możliwość regulacji FF/BF dla obiektywów 7 punktowy AF bracketing 5 klatek co 1EV trochę lepszy wizjer niż w mojej E410 wciąż mały i lekki w pełni kompatybilny z tym co już mam

Lista wad:
dwa lata po premierze wciąż wysoka cena szumy wg optycznych rozdzielczość jak w starych 10MPx matrycach, nie do końca im ufam, ale jeśli mają rację, to trochę lipa, że nowszy aparat nie daje więcej niż stare dynamika tonalna - w krajobrazach trudniej zrobić dobre zdjęcie

co natomiast można powiedzieć o Nikonie i Pentaksie?

Na pewno nie mają obrotowego ekranu(a to wydaje mi się, co najmniej ciekawa opcja, może wreszcie polubiłbym LV) i wymagają wyprzedaży starego sprzętu i przesiadki do nowej rodziny, natomiast o matrycy Pentaksa czytałem już różne legendy i bardzo jestem ciekaw, czy to wszystko prawda, Nikoś jest po prostu porządny, no i na początku może nie musiałbym kupować tele, a pożyczyłbym od znajomego i spokojnie wszystko sprawdził.

W konfrontacji z E-620 mamy zatem Nikona D90, Pentaksa Kr lub Panasonica G2(wciąż przydałby się jakiś konrketny argument za lub przeciw od kogoś kto się z nim bawił).

Czy ktoś jeszcze coś ciekawego może dołożyć, lub podać za lub przeciw wyżej wymienionym?

Mcarto
22.04.11, 14:07
Ja bym osobiście wybrał do fotografii przyrody D90 ze względu na większy wizjer i szybki AF. K-r to puszka entry level a D90 półprofesjonalny aparat.

D90
+ lepszy AF (Pentax też poprawił znacznie AF)
+ większy wizjer i lepsza ergonomia do pracy z tele.

K-r
+ mikroregulacja AF
+ lepsza matryca
+ lepsza współpraca z M42
+ dobry LV

Nie zwracałbym szczególnie uwagi na stabilizację w Pentaxie bo działa ona dopiero sekundę po wyostrzeniu na wybrany cel a czasem nie można czekać ze zdjęciem tylko bierzesz aparat i pstryk.

To takie moje podsumowanie kilku cech wybranych puszek na które zwracałem uwagę zmieniając niedawno system:wink:

Dar-i-jush
22.04.11, 14:27
Teraz już wszystkie Pentaxy mają regulację AF... z K-r włącznie:wink:

Jeno ogólny na plus lub minus. Zawsze miałem inną wadę na szerokim i tele i tu konkurencja wysiada:wink:

RafS
22.04.11, 14:33
Mcarto dopiero po twoim poście poczytałem o problemach Nikona z M42, a ja polubiłem zabawę ze starymi obiektywami, zwłaszcza, że mam dostęp do kilku, a wkrótce może pożyczą mi Taira 300mm od fotosnajpera, do makro i portretów te taniutkie jak barszcz heliosy czy industar wydają mi się lepsze niż moje kity, problem Nikona to dość poważna wada tego systemu.

kurde, najlepszym wyborem byłby olek 620 z matrycą od pentaksa i wizjerem od Nikona:-P

Darekw1967
22.04.11, 14:44
Witam !

E-620

Dodalbym jeszcze...

+ bardzo trafny automatyczny WB
+ bardzo efektywne czyszczenie matrycy ze smieci
(nie pamietam abym kiedykolwiek mial smieci na zdjeciach)

+ bardzo ladna stabilizacja dzialajaca na kazdym podpietym szkle.

+ mobilne kompromisowe gabaryty (waga puszki/szkla)
+ niezla baza firmowych szkiel, ktore sa wysokiej jakosci optycznej od
ciemnych kitow wlacznie.
+ juz ZD 14-54 daje niezly zakres + uszczelnienie
+ wyjatkowa wysokiej jakosci optyka dla
super uniwersalnego zakresu zooma ZD 12-60 ( crop... 24-120)
+ cena/waga/mozliwosci

- nie kreci filmow
- szybkosc AF ustepuje Canonowi i Nikonowi
- ograniczony rozwoj standardu 4/3 wobec rozwijanego m.4/3

Pozdrawiam

nightelf
22.04.11, 14:49
Ja bym osobiście wybrał do fotografii przyrody D90 ze względu na większy wizjer i szybki AF. K-r to puszka entry level a D90 półprofesjonalny aparat.

Nikon strasznie zakręcił modele, D300s to też niby pół-profesjonalne body.
Jednak ogólnie to się zgodzę D90 to udany model.
Do minusów dodałbym jeszcze kiepski serwis Nikon Polska.

RafS
22.04.11, 15:00
Witam !
- nie kreci filmow
- szybkosc AF ustepuje Canonowi i Nikonowi
- ograniczony rozwoj standardu 4/3 wobec rozwijanego m.4/3

Dzięki za uwagi, z podanych przez Ciebie wad, dla mnie tylko ta ostatnia ma większe znaczenie, bo do tej pory filmów nie kręciłem i jakoś mam uprzedzenie do filmowania, wolę zdjęcia, szybkość AF, dla mnie na 40-150 i E410 jest wystarczająca, więc myślę, że E620 nie jest gorsze:wink:

Będę się powtarzał, ale gdyby matryca była lepsza, E620 brałbym na pewno, a jkby jeszcze wizjer poprawili to już w ogóle;P

Mam jeszcze pytanie co do LV w Olku, w moim E410 ustawianie ostrości polega na wciśnięciu przycisku AE Lock, lustro opada ustawia ostrość i ponownie się podnosi, trwa to niestety dość długo, czy w E620 coś poprawiono, czy dalej tak to się odbywa?

Tobik
22.04.11, 15:08
W E-620 działa w czasie rzeczywistym tzn.widzisz jak AF pracuje na wyświetlaczu ale sprawdza się to tylko w dobrym oświetleniu. Aha i C-AF jest wówczas niedostępny. Tyle, że ostrość ustawiana jest szybciej niż w przypadku E-410/510 pod warunkiem ostrzenia na odpowiednio kontrastowy punkt. Akurat mam E-510 i E-450 więc mam porównanie. W E-510 obraz na chwile znika na wyświetlaczu a ostrość ustawiana jest za pomocą detekcji fazy po czym obraz znowu pojawia się na wyświetlaczu.

epicure
22.04.11, 15:32
Dodalbym jeszcze...

+ bardzo trafny automatyczny WB

AWB po stronie zalet? Chyba masz E-620 w jakiejś wersji special edition ;)

+ niezla baza firmowych szkiel, ktore sa wysokiej jakosci optycznej od
ciemnych kitow wlacznie.

Niektóre są wysokiej jakości optycznej, a niektóre nie są...

voovoo2
22.04.11, 15:33
Serwis Nikona to porażka!!!!Warto mieć to na uwadze podejmując decyzję o wyborze aparatu.
Nie jeden juz zrezygnował z tej marki po doswiadaczeniach z serwisem w Polsce.
Swojego czasu znana była "afera" zwiazana z protestem uzytkowników Nikona przeciw "polityce" jaką prowadził ten serwis w Polsce.
Warto wygooglować coś na ten temat,jeżeli ktos ma zamiar kupić Nikona.

Mcarto
22.04.11, 15:44
Serwis Nikona to porażka!!!!Warto mieć to na uwadze podejmując decyzję o wyborze aparatu.
Nie jeden juz zrezygnował z tej marki po doswiadaczeniach z serwisem w Polsce.
Swojego czasu znana była "afera" zwiazana z protestem uzytkowników Nikona przeciw "polityce" jaką prowadził ten serwis w Polsce.
Warto wygooglować coś na ten temat,jeżeli ktos ma zamiar kupić Nikona.

To prawda - sam zastanawiałem się między K-7 a D90 i chciałem nawet kupić tego Nikona ale:
1. Przeczytałem o serwisie Nikona jak to zalane puszki trzy tygodnie czekają na ekspertyzę itd... i się przestraszyłem bo planowałem powrót do kraju.
2. Cholernie niewygodny chwyt, który przeważył o wyborze K-7. Oczywiście w moim wypadku bo wielu użytkowników chwali D90 za ergonomię.

Dar-i-jush
22.04.11, 15:58
To prawda - sam zastanawiałem się między K-7 a D90 i chciałem nawet kupić tego Nikona ale:
1. Przeczytałem o serwisie Nikona jak to zalane puszki trzy tygodnie czekają na ekspertyzę itd... i się przestraszyłem bo planowałem powrót do kraju.

Ja też rok temu poważnie myślałem o zmianie na Nikona, ale serwis mnie przeraził. Wtedy właśnie po raz kolejny serwisowałem E-510 (10 dni to trwało zawsze) i dostałem E-620. Dokupiłem 14-54, mam mikroregulację w korpusie. Nie wyobrażam sobie wysyłania sprzętu na regulację do serwisu Nikona. Jak Nikon zrobi porządną regulację w korpusach, to może jeszcze raz rozważę zmianę, jeśli O. będzie kulał jakoś specjalnie. Niestety odkurzacz matrycy to coś, czego nikt nie może zrobić lepiej niż O. Dlatego nic nie zmieniam:)

robm28
22.04.11, 16:05
Pozatym na obiektywach które masz , sporo stracisz sprzedając i będziesz musiał wiele dołożyć , żeby kupić to samo tylko w innym systemie . Chyba że będziesz również kupował używki , ale to spore ryzyko bo nigdy nie wiadomo na co trafisz .

RafS
22.04.11, 16:09
Pozatym na obiektywach które masz , sporo stracisz sprzedając i będziesz musiał wiele dołożyć , żeby kupić to samo tylko w innym systemie . Chyba że będziesz również kupował używki , ale to spore ryzyko bo nigdy nie wiadomo na co trafisz .

To jest bardzo mocny argument.

przesiadka na inny system czyli body + jakiś kit + ten tele to jakieś 4tys. ale potem trzeba wyprzedać to ,co mam żeby przede wszystkim fisheye kupić, bo ten mi jest bardzo potrzebny i tak przeglądając cenniki, aukcje i to co radzicie powoli dochodzę do wniosku, że kwota wciąż się rozrasta, a oszczędzać kupując używane nie bardzo chcę.

Najbliżej mi jest do E620 i 70-300mm, tylko pozostaje obawa czy ten aparat jest rzeczywiscie wart swojej ceny, trochę wątpliwości na korzyść olka rozwiał Tobik, bo LV w E410 to trochę porażka i jakby tu miało być tak samo, to bez sensu.

Darekw1967
22.04.11, 16:16
Dzięki za uwagi, z podanych przez Ciebie wad, dla mnie tylko ta ostatnia ma większe znaczenie, bo do tej pory filmów nie kręciłem i jakoś mam uprzedzenie do filmowania, wolę zdjęcia, szybkość AF, dla mnie na 40-150 i E410 jest wystarczająca, więc myślę, że E620 nie jest gorsze:wink:

Będę się powtarzał, ale gdyby matryca była lepsza, E620 brałbym na pewno, a jkby jeszcze wizjer poprawili to już w ogóle;P

Mam jeszcze pytanie co do LV w Olku, w moim E410 ustawianie ostrości polega na wciśnięciu przycisku AE Lock, lustro opada ustawia ostrość i ponownie się podnosi, trwa to niestety dość długo, czy w E620 coś poprawiono, czy dalej tak to się odbywa?

Witam !

W E-620 poprawiono zdecydowanie i jest znacznie przyjemniej.
Musialbys gdzies w sklepie sprawdzic i to ocenic bo to
dosc subiektywna sprawa.

Pozdrawiam

Dar-i-jush
22.04.11, 16:29
Witam !

W E-620 poprawiono zdecydowanie i jest znacznie przyjemniej.
Musialbys gdzies w sklepie sprawdzic i to ocenic bo to
dosc subiektywna sprawa.

Pozdrawiam

Przyjemniej jest bo po kontraście ostrzy, ale czy szybciej, to nie wiem. W każdym razie można wybrać jak ma ostrzyć.

Darek, a masz tak, że ostrząc konstrastowo w LV, AF potrafi ustawić się inaczej w zależności, czy ostrzysz patrząc na cały kadr, czy powiększasz wycinek? Już kilka razy miałem taką sytuację. To jest niby sprzeczne z zasadą działania takiego AF, a jednak się zdarza.

Darekw1967
22.04.11, 16:29
AWB po stronie zalet? Chyba masz E-620 w jakiejś wersji special edition ;)

Witam !

Co moge na pewno powiedziec... Bylem w plenerze z
kolega co ma Nikona D300 i robilismy podobne kadry
i D300 polozyl kazde zdjecie pod wzgledem AWB w stosunku do Olka.

Przy zdjeciach z lampa blyskowa ponownie D300 kladl zdjecia
bo zle dobieral AWB.

Canonami robilem od dawna... i zadowolony bylem z AWB i tutaj
Olek wypadal porownywalnie lub lepiej.

Pentax tez niezle sobie radzi z AWB i mozna powiedziec ze
jest to cos pomiedzy Nikonem a Canonem ze wskazaniem blizej Canona.

Najlepsza AWB jaka w zyciu sie spotkalem to super praca w aparacie
Olympus C4000 Z.

Pozdrawiam

epicure
22.04.11, 16:39
co moge na pewno powiedziec... Bylem w plenerze z
kolega co ma nikona d300 i robilismy podobne kadry
i d300 polozyl kazde zdjecie pod wzgledem awb w stosunku do olka.

10/10! :d

RafS
22.04.11, 16:46
muszę koniecznie wybrać się gdzieś, gdzie pozwolą mi uruchomić i pobawić się przez chwilę E620 i choćby G2 - jestem ogromnie ciekaw różnicy ustawiania ostrości na LV w E620 i ustawiania ostrości w G2. Być może takie porównanie na żywo rozwieje moje wątpliwości. Dzięki wam zebrałem kilka różnych modeli, różnych firm, mam niezły mętlik w głowie, ale muszę jeszcze zobaczyć na żywo E620, może te jego wady będą dla mnie niezauważalne, a po zakupie body i dualkita, te obiektywy można sprzedać, przecież nowe, a swoje stare zostawie - a odzyskane w ten sposób pieniądze pójdą na część dla 70-300.

Co do jakości Nikona, nie pamiętam modelu jaki ma kumpel, ale skubaniec robi piękne jakościowo zdjęcia, w porównaniu z moim E410 - niebo a ziemia. Z takich mniej ważnych ciekawostek - dźwięk klapania lustra w Nikonie jest o wiele przyjemniejszy i cichszy, jest tak pusty i krótki, w moim olku jakby trochę metaliczny i brzęczący - ale to tak trochę OT

Darekw1967
22.04.11, 16:52
10/10! :d

Witam !

Az tak doslownie nie pisalem ale AWB w Nikonie dobieral
mniej trafnie od E-620.

Dobry spec nie krzysta z AWB i woli sam zadbac o to ustawienie i
tutaj kazda puszka wypadnie ok.

Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

muszę koniecznie wybrać się gdzieś, gdzie pozwolą mi uruchomić i pobawić się przez chwilę E620 i choćby G2 - jestem ogromnie ciekaw różnicy ustawiania ostrości na LV w E620 i ustawiania ostrości w G2. Być może takie porównanie na żywo rozwieje moje wątpliwości. Dzięki wam zebrałem kilka różnych modeli, różnych firm, mam niezły mętlik w głowie, ale muszę jeszcze zobaczyć na żywo E620, może te jego wady będą dla mnie niezauważalne, a po zakupie body i dualkita, te obiektywy można sprzedać, przecież nowe, a swoje stare zostawie - a odzyskane w ten sposób pieniądze pójdą na część dla 70-300.

Co do jakości Nikona, nie pamiętam modelu jaki ma kumpel, ale skubaniec robi piękne jakościowo zdjęcia, w porównaniu z moim E410 - niebo a ziemia. Z takich mniej ważnych ciekawostek - dźwięk klapania lustra w Nikonie jest o wiele przyjemniejszy i cichszy, jest tak pusty i krótki, w moim olku jakby trochę metaliczny i brzęczący - ale to tak trochę OT

Witam !

E-410 to dinozaur (wolny, toporny i bardzo latwo przepala biele )
i zle podaje ilosc zdjec do wykonania na karcie pamieci.
Liczy wielkosc RAWa bez kompresji ale zapisuje z kompresja ;)
Pomylka o prawie 1/2 wielkosci pliku RAW na karcie.

Robienie zdjec tym aparatem to orka na ugorze...

Bardzo odstaje od E-620.

Pozdrawiam

RafS
22.04.11, 17:07
Witam !

Bardzo odstaje od E-620.

Pozdrawiam

Kurcze, czyli jestem rolnik co orze jak może:-P

Poważnie to zgadzam się z tym, że bardzo często przepala, ale żeby był wolny(tylko na LV szlag mnie trafia) albo toporny to już nie, mi na prawdę ten aparacik przydawał się do wszystkiego.

Brakuje mi lepszego LV, stabilizacji i żeby tych przepaleń tyle nie było, dlatego zastanawiam się nad zmianą i szukam argumentów które przesądzą o tym co wybiorę, tak jak pisałem wyżej, muszę zobaczyć to na żywo, bo parametrami i testami nie przekonuje mnie dostatecznie mocno.

Pozdrawiam - tańczący z dinozaurem:-P

Darekw1967
22.04.11, 17:12
Kurcze, czyli jestem rolnik co orze jak może:-P

Poważnie to zgadzam się z tym, że bardzo często przepala, ale żeby był wolny(tylko na LV szlag mnie trafia) albo toporny to już nie, mi na prawdę ten aparacik przydawał się do wszystkiego.

Brakuje mi lepszego LV, stabilizacji i żeby tych przepaleń tyle nie było, dlatego zastanawiam się nad zmianą i szukam argumentów które przesądzą o tym co wybiorę, tak jak pisałem wyżej, muszę zobaczyć to na żywo, bo parametrami i testami nie przekonuje mnie dostatecznie mocno.

Pozdrawiam - tańczący z dinozaurem:-P

Witam !

Sam zobaczycz... ze E-620 swietnie mierzy i ladnie naswieta
i masz komfort focenia bez przepalania.

Kolega w pracy mial E-410 i kupil E-620 z 2 kitami i
jako wycieczkowy fotograf uwierzyl w Olka... po raz drugi ;)

Pozdrawiam

RafS
22.04.11, 17:15
Witam !

Sam zobaczycz... ze E-620 swietnie mierzy i ladnie naswieta
i masz komfort focenia bez przepalania.

Kolega w pracy mial E-410 i kupil E-620 z 2 kitami i
jako wycieczkowy fotograf uwierzyl w Olka... po raz drugi ;)

Pozdrawiam

Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli a uwierzyli:-P

Dokładnie tak jak piszesz, sam muszę zobaczyć, na żywo. Co do konkurencji, to może też się uda, chyba się przejadę jutro rano do fotojokera albo tego "sklepu dla idiotów" bo to akurat najbliżej mnie jest(w Gorzowie oba są) - dziś już nie zdąże. Dzięki i Pozdrawiam

Tobik
22.04.11, 17:21
i zle podaje ilosc zdjec do wykonania na karcie pamieci.
Liczy wielkosc RAWa bez kompresji ale zapisuje z kompresja ;)
Pomylka o prawie 1/2 wielkosci pliku RAW na karcie.

Bardzo odstaje od E-620.

Pozdrawiam

Uwzględniwszy,że nowe E-420/450 mozna dostac za mniej niz 1/2 ceny E-620 nie bylbym aż tak wybredny. Co do dynamiki to nie sadzę żeby była większa od tej z np.E-420 - bardziej upakowana matryca, ten sam procesor. Wg optycznych dynamika to nie najlepsze 5EV - ale to tylko wykresy i słupki. Oglądając zdjęcia z rożnych aparatów Olympusa z matryca Panasonica nie zauważyłem praktycznie żadnych różnic. Co do serwisu, nie kupiłem Nikona bo daje tylko 1 rok gwarancji - nieważne czy to D3000 czy D3x, taki okres to co najwyżej jałmużna, pomijając jakość samego serwisu.
Ale aparaty mają fajne ......

robm28
22.04.11, 19:46
Uwzględniwszy,że nowe E-420/450 mozna dostac za mniej niz 1/2 ceny E-620 nie bylbym aż tak wybredny. Co do dynamiki to nie sadzę żeby była większa od tej z np.E-420 - bardziej upakowana matryca, ten sam procesor. Wg optycznych dynamika to nie najlepsze 5EV - ale to tylko wykresy i słupki. Oglądając zdjęcia z rożnych aparatów Olympusa z matryca Panasonica nie zauważyłem praktycznie żadnych różnic. Co do serwisu, nie kupiłem Nikona bo daje tylko 1 rok gwarancji - nieważne czy to D3000 czy D3x, taki okres to co najwyżej jałmużna, pomijając jakość samego serwisu.
Ale aparaty mają fajne ......

Faktycznie jałumużna , a mam pytanie jak jest u canona z gwarancją rok czy dwa lata?

Tobik
22.04.11, 19:55
Faktycznie jałumużna , a mam pytanie jak jest u canona z gwarancją rok czy dwa lata?

Też rok

robm28
22.04.11, 20:12
Też rok

Bardzo dziękuje za odpowiedż , i jak tu nie kochać Olka

nyny
22.04.11, 20:19
No i sie zaczyna story so far....
DarekW, koledzy i jego e620, ktore wymiata wszystkie puszki od segmentu entry level do top pro.
Nic tylko kalac sie w piers, ze nie posiadlo sie tego 8 cuda swiata.

@RafS: Widze, ze ze szklarni to szalu nie masz wiec przy wymianie malo stracisz, takze sie powaznie zastanow, bo jak wdepniesz na dobre w olka to juz ciezko bedzie sie uwolnic. Teraz jednak latwiej masz podjac jakis powazny ruch.
Ja bym pomyslal nad nastepujacym rozwiazaniem, jak juz zyc nie mozesz bez m42 to albo bym sobie zostawil szpeje m42 i puche ta co masz i dokupil cos porzadnego do ptakow, a jest pare systemow gdzie jest w czym wybierac.
Lub sprzedal wsio w czorty i kupil pentaxa bo on bangla ladnie z m42.
W 620 kompletnie bym sie nie pakowal, wolalbym pogmerac moze gdzies jeszcze lezy e30 albo pojechac po calosci i E5.
E620 to strzal w stope wg mnie.

pozdro

romek1967
22.04.11, 20:32
No i sie zaczyna story so far....
Romek, koledzy i jego e620,

nyny nie pomyrdało Ci się coś przypadkiem?

RafS
22.04.11, 21:42
@nyny : dzięki za rady, E5 całkowicie jest poza zasięgiem, zresztą jak to będzie wyglądało jak wyskoczę z super body i kitem:-P E30 jest również sporo droższe, samo BODy za 3,5k zł - natomiast E620 jest w zasięgu

Powiem tak, wątpię żebym wyszedł poza to, co mam + ten tele, od którego się wszystko zaczęło.

Widzę, że jest ciężko w Olku, ale biorąc pod uwagę fakt, że do szczęścia wystarczy mi to, co mam + olkowe tele i body ze stabilizacją, działającym LV i obrotowym ekranem - E620 jest wysoko na liście - wiem też, że chcąc właśnie kupić coś nowego, mogę przebierać, a że jak to Nyny napisał, wśród moich szkieł "szału nie ma", to zmiana systemu też jest możliwa.

Kolejna rzecz, że mam dwóch znajomych w Nikonie, także i wiedza i szkiełka do sprawdzenia bliżej, jeden jest w Sony i poleca szkła od minolty(także rozbudowa na moją kieszeń), a z Olkiem jestem sam - to też ma wpływ na zakup, bo możliwości dalszej rozbudowy są niewielkie.

Spójrzmy prawdzie w oczy, po kilku latach(chyba 4) myślę o dokupieniu pierwszego szkła innego niż moje kity, czy "spadkowe" M42. Dopiero teraz potrzebuję czegoś więcej, ale też nie jest to ani semi-pro, ani pro, wciąż pozostaje na tym poziomie entry-level, zarówno jeśli chodzi o ceny szkieł jak i możliwości puszek.

Fajnie mieć fajną puszkę, ale po co, skoro na szkła kasy mieć nie będę. Dlatego muszę tak zakombinować, żeby mieć mniej więcej to, co mam + dobre tele do ptaków i zwierzyny leśnej.

Jeśli uda mi się zebrać za ok. 4kzł zestaw body ze stabilizacją, LV i uchylnym ekranikiem + dobre tele(oczywiście w sensie cena/jakość) to może zostawię sobie olka i będę dwusystemowy.

Idealna dla mnie sytuacja to taka jak paranaście postów temu, Aparat od Olka, taki, że wszystko pasuje od starego, matryca od Pentaxa, wizjer od Nikona, a LV to chyba od Sony, bo najlepiej działa - ale to jest niemożliwe, bo nic takiego nie istnieje:grin:.

Zostaje mi słuchać waszych opinii, komentarzy i porad. Nikogo nie krytykuję za uwielbienie jednego systemu czy drugiego, jestem wdzięczny za wszystkie porady. Dziś mocno poszerzyliście moje granice poznawcze, wcześniej robiłem wszystko żeby zostać z Olkiem, teraz widzę, że są też inne drogi. Im więcej wiem od was, z tym większą świadomością mogę wejść do sklepu i kupić dokładnie to, co chcę, a nie to, co mi wcisną. Każdy system, każdy aparat, ma swoje wady i zalety, warto je poznać przed zakupem.

Wracając do rozwiązania podanego przez Nyny jest to jakieś wyjście, może rzeczywiście dorwać puszkę i obiektyw do zwierzyny, a resztę focić olkiem. Trochę to może mało wygodne, ale zawsze jakiś kompromis.

nyny
22.04.11, 21:53
nyny nie pomyrdało Ci się coś przypadkiem?

Aj z rozpedu napisalem;) Oczywiscie ze pomerdalo;)

Juz poprawione zreshta;)

@RafS: biezesz jak mowiles na raty wiec w czym problem?

pozdro

p.s. Z matryca to jest tak, ze i tak prawie kazdy ma od sony;)

RafS
22.04.11, 22:00
@RafS: biezesz jak mowiles na raty wiec w czym problem?

mówisz o E5?

nyny
22.04.11, 22:03
mówisz o E5?

Taaa lub jak gdzies dorwiesz e30/e3, chociaz epinc to jest to:)
A to co wezmiesz za sprzedaz puszki 4xx i jakiegos szpeja zainwestuj w zd70-300.
I mozesz sie juz tylko cieszyc i pstrykac co Ci tam dusza zapragnie.

Albo bym zamiast puszki zainwestowal w porzadny statyw, konwerter i do tego zd50-200 lub zd150. Pobawil sie w czatownie i masz fotki zwierzakow niekiepskie.

pozdro

RafS
22.04.11, 22:12
Taaa lub jak gdzies dorwiesz e30/e3, chociaz epinc to jest to:)

dla mnie E5 to już totalny odjazd, a cena jego to 6000zł - nawet na raty mnie nie będzie stać:|

dlaczego wg Ciebie E620 jest takie złe? przecież ma wiele wspólnego z E30

epicure
22.04.11, 22:17
Nie podpuszczajcie chłopaka, na co mu E-5?

Inna sprawa, że jeśli nie E-5, to tylko μ4/3, gdy chciał zostać na tym samym podwórku. E-620 owszem, jak się trafi za 1000 zł.

nyny
22.04.11, 22:17
dla mnie E5 to już totalny odjazd, a cena jego to 6000zł - nawet na raty mnie nie będzie stać:|

Ale ja nie napisalem, ze jest zle.
Jednak majac na wydanie bez mala 4 tysie to jest wg mnie poroniony pomysl pakowac sie w ta puszke.

pozdro

RafS
22.04.11, 22:28
Ale ja nie napisalem, ze jest zle.
Jednak majac na wydanie bez mala 4 tysie to jest wg mnie poroniony pomysl pakowac sie w ta puszke.

pozdro

tylko, że te 4 tysiące to są po to, abym mógł mieć tele - tak na prawdę. Bo puszka to niejako konieczność, więc część idzie na puszkę, a część na obiektyw. Jak uda mi się jeszcze odsprzedać obiektywy kitowe z zestawu(bo różnica w najtańszych kompletach do samego body to 200zł, więc pewnie wezmę z obiektywami aby właśnie je odsprzedać bo chyba więcej są warte niż te 200zł) to może uda się zejść do 3,5 a pewnie jeszcze niżej.

Sama puszka, jak wcześniej pisałem sprawy mi nie załatwi, a chciałbym mieć mniej więcej to, co mam, czyli fisheye, szerokokątny uniwersalny, krótkie tele, M42 do portretów i makro, tele (najlepiej coś między 200-300mm) także wciąż najtaniej wychodzi właśnie poroniony pomysł, bo kupić muszę tylko body i pożądany obiektyw. Gdyby moja E410 miała stabilizację, to pewnie nie szukałbym nowego body, znam jej wady i wiem czego zrobić nią nie mogę, lub co jest cholernie trudne. Na używki jakoś nie bardzo się chcę rzucić, a z nowych za dużego od Olka do wyboru nie ma.

Zmiana systemu na też nie jest łatwa, dziś prawie cały dzień siedzę i szukam, czytam, porównuje... Jutro rano chcę jechać do kilku sklepów, może mają Olka i coś z konkurencji i dadzą pomacać, może to coś da.

A tak poza tym, moja dziewczyna też twierdzi, że kupowanie nowego aparatu, który wg niej nie jest prawie wcale lepszy od starego to poroniony pomysł:-P Zresztą znacie to pewnie: "po, co Ci aparat, przecież masz":P - niestety ma tu trochę racji, bo tak jak Nyny, widzi, że wydam kasę w coś, co już jest lekko podstarzałe.

Pozdrawiam

Darekw1967
22.04.11, 22:37

Witam !

E-620 jak i E-30 to dobre puszki i mozna tym robic swietne foty.

http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_620

Ludzie wstawili tam ponad: 15 000 fot z E-620-tki

Jak myslisz gdyby byl to kiepski sprzet byloby tyle zdjec z tej puchy
na tym portalu ?

Kolega kupil za 2300 zl E-620 + dwa szkla i z tym zestawem
moze bardzo wiele osiagnac o ile doceni to co posiada

Mozna kupic zestaw Nikona ze szklami czy Canona i tak dalej...

Wiele zalezy od tego czego Ci potrzeba i jakie masz wymagania
i oczekiwania.

Niektorzy nie chca fotografowac lustrzankami i wola
miec maly i lekki kompakt bo to im wystarcza do ich zdjec.

Tak wiec decyzja co kupic zalezy od Ciebie.

Pozdrawiam

epicure
22.04.11, 22:42
Jeśli chcesz mieć porządny sprzęt do fotografii przyrody, maksimum jakie da się uzyskać za te 4.000 zł, to zrób tak:

- kup obiektyw z zakresu 70-200 mm ze światłem f/2,8. Taki Tamron (tyle, że bez stabilizacji, więc warto wtedy rozważyć zakup puszki ze stabilizowaną matrycą) kosztuje 3.000 zł nówka, ale może da się w tej cenie wyrwać jakąś lepszą systemową używkę - zostanie Ci 1.000 zł;
- sprzedaj wszystko, czego używasz teraz (tylko m42 sobie zostaw, bo dostałbyś za nie grosze) - może dostaniesz za to 1.000 zł;
- dodaj tysiąc do tysiąca, rozbij skarbonkę, przerzuć się na suchary z marmoladą i kup taką puszkę APS-C z kitem, na jaką Ci tylko starczy kasy - byle nowoczesną.

nyny
22.04.11, 22:58
620 z 70-300 bylby bardzo dobrym pomyslem jakbys to wyrwal w zestawie ponizej 2 tys zl juz nie wnikam czy nowe czy uzywane.
Reszta dywagacji nie ma sensu.

I podtrzymuje moj wczesniejszy pomysl aby nie kupowac body tylko cala kwote na statyw, szklo i konwerter przeznaczyc:)
Statyw zalatwi tobie stabilizacje
50-200 albo co lepsze 150 f/2.0 zalatwi temat przyrody
a konwerter bedzie dopelnieniem.

pozdro

RafS
22.04.11, 23:03
Jeśli chcesz mieć porządny sprzęt do fotografii przyrody, maksimum jakie da się uzyskać za te 4.000 zł

cały sęk w tym ,że ja nie chcę mieć sprzętu tylko do przyrody, te 4 tysiące, rozłożone na raty mają mi umożliwić doposażenie się w lepszą stabilizowaną puchę z w miarę dobrym obiektywem w okolicach 300mm. Dlatego zacząłem pisać w tym wątku, bo pomyślałem o E620 i ZD70-300mm. Wspominany przeze mnie już kilka razy kumpel ma Nikosia i szkiełko podobne cenowo do ZD70-300mm i daje rade - mi taka jakość wystarczy.

Nie mogę wszystkiego sprzedać i dać tylko na puchę + tele, dalej chcę mieć aparat do wszystkiego - ja wiem, to jest najgorszy typ człowieka któremu można cokolwiek polecić, bo chce mieć wszystko za grosze, ale tak to już jest.

620 z 70-300 bylby bardzo dobrym pomyslem jakbys to wyrwal w zestawie ponizej 2 tys zl juz nie wnikam czy nowe czy uzywane.
Reszta dywagacji nie ma sensu.

I podtrzymuje moj wczesniejszy pomysl aby nie kupowac body tylko cala kwote na statyw, szklo i konwerter przeznaczyc:)
Statyw zalatwi tobie stabilizacje
50-200 albo co lepsze 150 f/2.0 zalatwi temat przyrody
a konwerter bedzie dopelnieniem.

pozdro

Twoje myślenie jest mi bardzo bliskie;)
Zobaczę jutro jak to jest jeśli da się coś posprawdzać w sklepie i będę dalej szukał różnych ofert, kto wie, może się coś da załatwić, choć za 2 tysiące to uzyskać - to bajka:wink:

wykonałem ciekawy test cenowy na Ceneo, wrzuciłem wszystkie obiektywy tele i szukałem pierwszego taniego o jasności lepszej niż 3.5 - myśle sobie, wrócę do tego od czego się zaczęło, może to mi pomoże wybrać system i..
..pierwsza pojawiła się Sigma na pentaxa, ale zaraz potem ta sama na Olka, mowa o

Sigma 70-200 F/2.8 II APO EX DG M. HSM,

którą można miec za najmniej 2800 lub 3000zł, firmowy olek 55-200 2.8-3.5 kosztuje prawie 4tysiące - tak wracam w sumie znowu na pola Olympus i spółka.

Prawdą jest, że podobne do Olka ZD 70-300 o jasności 4-5.6 dla innych systemów są o wiele tańsze, są Sigmy i Tamrony, ale i tak nie uda mi się zebrać wszystkich obiektywów i body za 4 tysiące.

Jednak, czy jest sens kupować olkowe 55-200 do E410? Albo tą Sigmę? Jest o tysiąc tańsza i daje te 2.8 na całym zakresie. Czy dałoby radę używać tego na długim końcu bez statywu na pełnej dziurze?

macieknr1
23.04.11, 00:33
a dlaczego nikt nie poleca E600 jest to praktycznie ten sam model co E620 .Nie posiada pewnych w zasadzie zbędnych bajerów .Ja posiadam E600 już rok i oceniam go jako najlepszy aparat w tej cenie mowie o nowym sprzęcie .Kupiłem go za 280 E z kitem 14-42 polecam http://alt.olympusclub.pl/gpu3_SUPER.php?id=12852 dodaje link do galerii zdięc wykonanych tym sprzętem . Zdjęcia nie powalają ale to nie wina sprzętu :wink:http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9477 sprawdz sam jeszcze raz polecam :esystem:

Mcarto
23.04.11, 02:00
A może alternatywne rozwiązanie?
Za 600zł kupisz Flintę Minolty 70-210 f/4 i do tego puszkę z nową matrycą A55 lub a580 i masz zestaw z mową matrycą, b.dobrą stabilizację,wysokie ISO, obrotowy ekranik bo to był wymóg jak pamiętam i sprawne LV.
Za droższy A55z kitem i Flintą dasz ok 3300zł i masz gwarancję na 3 lata. Potem możesz dokupić Tamrona 17-50 f/2.8 za 1100 zł i tanie stałki Sam 35mm i 50mm...
Sony w miarę dobrze współpracuje też z m42.

romek1967
23.04.11, 08:47
a dlaczego nikt nie poleca E600 jest to praktycznie ten sam model co E620.

Może dlatego że on tylko zdajesie w UK był dystrybuowany? W Lechistanie to egzotyka

Nie posiada pewnych w zasadzie zbędnych bajerów.

Dla mnie podświetlane przyciski to nie był ani zbędny ani bajer.

marek7001
23.04.11, 09:00
A może to http://allegro.pl/olympus-e620-14-42-grip-4gb-i1568047628.html lub to http://allegro.pl/olympus-e-620-obiektyw-18-180mm-karta-4gb-i1577559570.html

RafS
23.04.11, 09:02
A może alternatywne rozwiązanie?
Za 600zł kupisz Flintę Minolty 70-210 f/4 i do tego puszkę z nową matrycą A55 lub a580 i masz zestaw z mową matrycą, b.dobrą stabilizację,wysokie ISO, obrotowy ekranik bo to był wymóg jak pamiętam i sprawne LV.
Za droższy A55z kitem i Flintą dasz ok 3300zł i masz gwarancję na 3 lata. Potem możesz dokupić Tamrona 17-50 f/2.8 za 1100 zł i tanie stałki Sam 35mm i 50mm...
Sony w miarę dobrze współpracuje też z m42.

Wydaje się, że to dobre rozwiązanie, przeraża mnie tylko to, że soniacze się szbko przegrzewają, na optycznych, model A55 przegrzał się po 9 minutach filmowania(w zasadzie tam nawet przy zdjęciach się przegrzeje bo cały czas działa jakby w LV) a A580 po 10minutach. Gdyby nie ten feler, Sony byłby jednym z najatrakcyjniejszych rozwiązań, bo ma wszystko czego chciałem i tanie słoiki.

@macieknr1: O E600 nie myślałem, bo po prostu u nas nigdzie go nie ma

A może to http://allegro.pl/olympus-e620-14-42-grip-4gb-i1568047628.html lub to http://allegro.pl/olympus-e-620-obiektyw-18-180mm-karta-4gb-i1577559570.html

ta druga aukcja jest bardzo ciekawa, zobaczymy do jakiej ceny dojdzie, jak wcześniej wspominałem, używane nie są na tyle tanie, żeby warto było ryzykować, ale gdyby udało się kupić tą drugą licytację za około 1300-1400 to może bym się skusił.

macieknr1
23.04.11, 11:07
Może dlatego że on tylko zdajesie w UK był dystrybuowany? W Lechistanie to egzotyka

Dla mnie podświetlane przyciski to nie był ani zbędny ani bajer.

dla mnie tak i może przydaje się na początku gdy nieznasz aparatu ale po czasie przestaje być potrzebny a dopłacać za coś takiego wedle uznania :wink: . Sprawdzałeś ebay coś takiego znalazłem http://cgi.ebay.pl/OLYMPUS-SLR-DIGITALKAMERA-E-600-KIT-WIE-NEU-OVP-/390307661907?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item5ae0264853#ht_3111wt_992

romek1967
23.04.11, 11:11
Sprawdzałeś ebay coś takiego znalazłem http://cgi.ebay.pl/OLYMPUS-SLR-DIGITALKAMERA-E-600-KIT-WIE-NEU-OVP-/390307661907?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item5ae0264853#ht_3111wt_992

Po co miałem sprawdzać? Swoje E-620 sprzedałem i nie odczuwam potrzeby powrotu do tego body. Gdybym jednak chciał wiem gdzie szukać, bez obaw.

macieknr1
23.04.11, 11:16
ale to nie do pana panie romanie tylko do autora wątku .:wink:

RafS
23.04.11, 11:43
ale to nie do pana panie romanie tylko do autora wątku .:wink:

to było do mnie:) Nie sprawdzałem e600, tak jak wcześniej mówiłem, z używanymi, czy odnawianymi jak ten z podanej aukcji trochę się boję, chyba że będzie naprawdę tanio. Licytacje niektóre wyglądają fajnie, obserwuje je, ale jak się zakończą - zobaczymy.

Podjechałem dziś do Gorzowa i poodwiedzałem kilka sklepów, Pomacałem chyba wszystko co mi polecaliście, udało się uruchomić tylko trzy aparaty(w sklepach nie było naładowanych baterii) i po macanku już kilka odpadło, a po uruchomieniu...

Gdybym miał patrzeć tylko przez pryzmat sprawności i szybkości LV, to SONY i nikt nie ma z nim najmniejszych szans:!: Porównywałem bezpośrednio Sony alpha 580 i Canon 600D - oba nowe, oba mają odchylane ekraniki, oba cenowo jeszcze jeszcze, ale u Sonego działa wszystko jakby szybciej, a LV jest po prostu takie jakie powinno być. W Canonie nie dość, że działa wolniej niż w kompaktach, to jeszcze często mi się gubił i ostrzył sam nie wiem gdzie.
Obudowa i wygoda obsługi, tutaj wszystkie polecane przez was są dość duże, ja przyzwyczajony do malutkiej E410 jak zobaczyłem na żywo D90, a580, Eos600D, Kx, czy Kr - trochę się zdziwiłem,wiedziałem że są większe, ale aż tak? Jednak z tych wszystkich najbardziej pasowało mi body Sony. Jakoś najlepiej leży w łapach i łatwo mi było trafić w te guziki które chciałem, reszta mniej mi pasowała - natomiast a55 czy a33 są jakby zbyt malutkie, ciężko było je obsługiwać.
po takich pierwszych spotkaniach 3 stopnia mogę stwierdzić, że jeśli miałbym zmienić system, to na SONY, świetnie działające LV, tanie obiektywy, dobre, nowe i wygodne BODY to zalety - wada jest jedna - przegrzewanie się matryc
nigdzie nie ma Olka, ani jednego; Miałem ciekawą rozmowę z Panem z fotojokera, który sprawdzał, czy mają cokolwiek od Olka na stanie i zaskoczony powiedział, że już nic nie mają z lustrzanek, wg niego, Olki się bardzo dobrze im sprzedają, może coś po świętach będzie

Szkoda, że nie było Olka, gdybym mógł go wziąć w łapy, sprawdzić jak działa, jak wypada LV - byłbym przynajmniej przekonany, na co polować.

W tej chwili, mój wybór to:
Olek E620/E30 - jeśli trafi się okazja go sprawdzić, to albo potwierdzę, albo odrzucę Sony Alpha 580

Teraz została obserwacja aukcji oraz ceneo i wyprzedaży, może gdzieś spotkam Olka, żeby go podotykać, to też ułatwi sprawę. Jeśli ktoś jeszcze mógłby coś dodać na temat tej pary(Olek 620 vs Sony A580) słucham:)

Pozrawiam i Wesołego Alleluja, Rafał

nyny
23.04.11, 12:05
"Dobre" D7000+N70-300 i zamiotles wszystko co tu sie w watku pojawilo.
Juz nie pisze o d300s czy innnym 7d do kanuna bo to nieco wiecej kosztuje.

pozdro

p.s. W przyrodzie nie ma kompromisow, niestety.

ps.1. A dlaczego nie rozwazasz opcji ze statywem, super szklem i konwerterem?

Darekw1967
23.04.11, 12:07
Witam !

Pomysl takze o oferowanych szklach do puszek i jak to wypada
w efekcie koncowym.

Mocna strona Olka to szkla dokladane do body i ich bardzo
dobra jakosc optyki co od razu daje niezle mozliwosci
rejestracji obrazu.

Ostatnio bylem zdziwiony, ze w EPL-1 + m.Z 14-42 ze obiektyw + puszka
wyciaga zaskakujaco duzo + wysoka jakosc obrazu z zestawu
za okolo 1400 zl.

Pozdrawiam

epicure
23.04.11, 13:40
...u Sonego działa wszystko jakby szybciej, a LV jest po prostu takie jakie powinno być. W Canonie nie dość, że działa wolniej niż w kompaktach, to jeszcze często mi się gubił i ostrzył sam nie wiem gdzie.

Szybkość AF w Canonach w trybie LV jest fatalna. To obecnie najgorsze puszki na rynku pod tym względem. Sony i mikrusy tutaj rządzą.

...przyzwyczajony do malutkiej E410 jak zobaczyłem na żywo D90, a580, Eos600D, Kx, czy Kr - trochę się zdziwiłem,wiedziałem że są większe, ale aż tak?

Puszki serii E-4xx były wyjątkowo małe i trudno znaleźć lustrzankę konkurencji choćby nieco zbliżoną rozmiarami (aczkolwiek K-r, 1100D czy 600D lub D5100 to też nie olbrzymy, nie przesadzajmy). Ale jeśli chcesz mieć porządny teleobiektyw, lepiej mieć ciut większą i cięższą puszkę z lepszym gripem. E-4xx był świetlny do małych zoomów i stałek, ale wygoda użytkowania z większymi obiektywami była kiepska.

Miałem ciekawą rozmowę z Panem z fotojokera, który sprawdzał, czy mają cokolwiek od Olka na stanie i zaskoczony powiedział, że już nic nie mają z lustrzanek...

Nie wiem, co go tak zaskoczyło. Olek oficjalnie już nie produkuje lustrzanek, oprócz pożegnalnej limitowanej edycji E-3. Jeśli jeszcze pojawiają się gdzieś w sklepach, to są to ostatnie partie z zapasów magazynowych.

alvent
23.04.11, 15:18
W tej chwili, mój wybór to:
Olek E620/E30 - jeśli trafi się okazja go sprawdzić, to albo potwierdzę, albo odrzucę Sony Alpha 580

Teraz została obserwacja aukcji oraz ceneo i wyprzedaży, może gdzieś spotkam Olka, żeby go podotykać, to też ułatwi sprawę. Jeśli ktoś jeszcze mógłby coś dodać na temat tej pary(Olek 620 vs Sony A580) słucham:)

Pozrawiam i Wesołego Alleluja, Rafał[/QUOTE]

Spróbuj zaglądnąć również gdzieś do MM, czasem coś jeszcze może leżeć. Sam ostatnio kupiłem E-30 z gwarancją i fakturą za 2400 pln.
Alleluja :)

RafS
23.04.11, 18:12
ps.1. A dlaczego nie rozwazasz opcji ze statywem, super szklem i konwerterem?

hmm... rozważam, ale z podanych rozwiązań, wydają mi się najbardziej sensowne właśnie te przeze mnie podane, oto dlaczego:

Dobre szkło to około 3000zł, jesli wspomniana przeze mnie wcześniej Sigma może być tak nazwana, albo 4000zł na olkowego 50-200 bez swd, konwerter używany widziałem za 1500 na allegro, także jest to i tak dość drogie rozwiązanie.

Jeśli obiektyw sigma lub olkowy dałby możliwość na wykonanie zdjęć z E410(choć to śmiesznie będzie wyglądać) bez statywu to już by był poważny argumeny za, jesli nie, to i tak trzeba lepszej puszki.

jeśli informacje na forum, że 70-300 ze stabilizacją w puszce bez statywu można robić zdjęcia z czasami dłuższymi niż 1/100 to myślę, że byłoby ok:)

Zestaw E620 + 70-300 plus to co mam, zakończyłoby moje inwestycje w sprzęt foto na ładnych pare lat(co najmniej 5) - potem wszystko sie może zmienić.

Spróbuj zaglądnąć również gdzieś do MM, czasem coś jeszcze może leżeć. Sam ostatnio kupiłem E-30 z gwarancją i fakturą za 2400 pln.
Alleluja :)
Zaglądałem do Gorzowa, tam nie ma nic Olkowego, poza m4/3
Podjadę jeszcze do Szczecina, może tam cos mają.

Nie wiem, co go tak zaskoczyło. Olek oficjalnie już nie produkuje lustrzanek, oprócz pożegnalnej limitowanej edycji E-3. Jeśli jeszcze pojawiają się gdzieś w sklepach, to są to ostatnie partie z zapasów magazynowych. może się źle wyraziłem, to mnie zdziwiło to, że facet twierdzi, że im olki bardzo dobrze się sprzedają. Zdziwiło, bo przecież już tylko to, co w magazynie zostało można sprzedać, bo mówi sie, że Olek porzucił ten system, bo mowi się że matryce słabe, a jednak w rozmowie o kilku lustrzankach, na pytanie o Olka, facet mówi, że szybko im schodzą.

Chciałbym zobaczyć E620 na żywo i zobaczyć, czy też jest taka duża i jak leży w łapie. Sony pomimo rozmiarów było bardzo wygodne, przy pentaxie pociły mi się łapy, a Canon trochę miał dla mnie niewygodne przyciski, małe alfy 33 i 55 też dla mnie niewygodne, bo cały czas trzeba było mieć przykurczone palce.

Pozdrawiam:)

LeonAmator
23.04.11, 18:22
Jeżeli znasz już jeden system to wiesz czego można się po nim spodziewać .Sam mam teraz E 620 ale bawiłem się i C i N tak naprawdę jak ktoś potrafi to każdym zrobi fajne foty .

robm28
23.04.11, 18:30
A pozatym sony wcale nie ma takich tanich obiektywów jak piszesz , mówie o tych dobrych obiektywach

jkr
23.04.11, 18:41
Czytam, czytam i moim zdaniem to LeonAmator ma rację.

jacek00
23.04.11, 19:14
A w EuroRTV byłeś? Ja w Wawie w paru widziałem E-620 z jednym kitem.

marek7001
23.04.11, 19:30
Nie bój się wielkości E-620, jest mało większy od E-450 ale ma większy grip co wielu uważa za +.

RafS
23.04.11, 23:22
A w EuroRTV byłeś? Ja w Wawie w paru widziałem E-620 z jednym kitem.
Jeszcze nie , zapomniałem, że w Gorzowie jest Euro , po świętach wybieram się do Szczecina i tam jest ich kilka więc, większe prawdopodobieństwo, że w którymś będzie Olek.

Czytam, czytam i moim zdaniem to LeonAmator ma rację.
dla przypomnienia:

Jeżeli znasz już jeden system to wiesz czego można się po nim spodziewać .Sam mam teraz E 620 ale bawiłem się i C i N tak naprawdę jak ktoś potrafi to każdym zrobi fajne foty .

Tak, wiem, dlatego olek jest wciąż wśrod tych, nad którymi się zastanawiam. Gdybym nie znał E-systemu, raczej nie zastanawiałbym się nad jego wejściem teraz, nie ma co ukrywać, ale nie ma dla nowych użytkowników, pragnących tak na prawdę nowości, niczego ciekawego.

Z waszych porad i wskazówek wybrałem dwie drogi, plus moja pierwotna myśl, czyli: te dwa wskazane aparaty, albo lepszy słoik, konwerter i statyw jak przekonywał nyny. Na razie zawężyliśmy krąg podejrzanych, a teraz trzeba się z nimi dobrze zapoznać, dopiero po świętach spróbuję podotykać Olka, jak się da, będę wiedział czy wciąż go chcę. Wiadomą rzeczą jest także to, że jeśli znajdzie sie w międzyczasie jakaś okazja, nawet zupełnie nie brana wcześniej pod uwagę, jak np. jedna z podesłanych aukcji E-620 z obiektywem 18-180, to kto wie:wink:

pozdrawiam

LeonAmator
24.04.11, 14:28
Statyw tak ,ale jak chcesz robić sobie nasiadówki a nie wędrować w poszukiwaniu fajnych momentów,tudzież zwierzątek.

apz
24.04.11, 17:25
Statyw tak ,ale jak chcesz robić sobie nasiadówki a nie wędrować w poszukiwaniu fajnych momentów,tudzież zwierzątek.

Tak uważasz?
To sobie poczytaj moose'go - pisał w wątku jaki sprzęt nosi ze sobą nad Biebrzą - naprawdę warto,https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72603

Pozdrawiam AP.

java
24.04.11, 21:11
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-620-i-ob-14-42-i-40-150.html

RafS
24.04.11, 22:44
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-620-i-ob-14-42-i-40-150.html

chyba najtaniej na razie jak na nowy, mam nadzieję, że jeszcze mają i za parę dni się cena nie zmieni, jeśli się w końcu zdecyduję na nowy to własnie tak myślałem żeby kupić tam body z kitami, a gripa i obiektyw 70-300 w fotozakupach, razem wyjdzie najtaniej, tylko albo obiektyw za gotowke, albo zalatwic sobie osobne raty na wsyzstko, zeby zgodnie z tym co chciałem wyszło.

we wtorek lub w środę wybieram się do Szczecina udszukać chociaż jeden egzemplarz E620 i ocenić co i jak. Potem mam nadzieję, pozostanie tylko żłożyć zamówienie. Oczywiście powiadomię was co i jak, jakie wyjście wybrałem, a po otrzymaniu wszystkiego, czy nie żałuję:wink:

RafS
28.04.11, 13:56
Na początek chciałbym wam podziękować za pomoc, rady, pokazanie alternatyw, wielkie dzięki:mrgreen:

dużo by tu opowiadać, brałem pod uwagę wiele rzeczy, odwiedziłem kilka sklepów, przemacałem wszystko co mi polecaliście, przeliczałem po kilkanaście razy i....

od 24h mam Olympusa E-620:esystem2:

Wiem, że jest mnóstwo za i przeciw, dzięki wam poznałem dużo innych opcji, jedną z opinii, które mocno mi pomogły była wypowiedź:

Jeżeli znasz już jeden system to wiesz czego można się po nim spodziewać .

Wydałem całą kase jaką miałem, w zamian za to mam:
Olympus E620 dual Kit Olympus ZD 70-300 HLD-5 zapasowa bateryjka

+ oczywiście moje poprzednie rzeczy.

Wg niektórych sporo przepłaciłem, na to odpowiem dopiero za lat kilka, kiedy będę mógł dokładnie ocenić to, co osiągnąłem tym aparatem. Jeśli z E-620 będę równie zadowolony jak z E-410, to myślę, że warto było:wink:

Obiecałem podzielić się również pierwszymi wrażeniami:
wyświetlacz jest świetny,jasny, duży, czytelny samo body jest właśnie takie, jakie powinno być, niewiele różni się od E-410, a ten niewielki grip sprawia, że aparat dosłownie przylepia się do ręki rozkład guzików jest również bardzo intuicyjny, mi przeszkadza tylko umieszczenie menu i info, ale przyjdzie przywyknąć, reszta jest tak zrobiona, że bez patrzenia można jedną reką obsługiwać wszystkie najważniejsze funkcje LiveView - nareszcie jest i działa - nie to, co w E-410, ostrzenie nie jest takie jak w Sony, tutaj jest o wiele wolniej, ale mi wystarcza umieszczenie tych zaczepów do paska jest wg mnie lepiej umiejscowione niż to było w E-410, wygodniej się teraz łapie za aparat i nie przekręca mi sie wisząc na szyji jakość zdjęć - tutaj tylko domowe testy, ale wreszcie wyjdę poza ISO 200, nawet na ISO800 wygląda to dobrze ostrzenie manualne z M42 na liveview to jest to! - adapter z potwierdzeniem ostrości sprzedaję:)

Wstępnie jestem bardzo zadowolony, dziś doszło szkiełko 70-300, mam nadzieję, że będzie czas się pobawić.

Najbardziej obawiałem się przejścia do innego systemu i sprzedawania starego Olka, gdyby jeszcze w Sony nie występował ten efekt przegrzewania matrycy, to bym zaryzykował, ale tak, wolałem zostać tutaj i dzięki temu wszystko co miałem ,pasuje do nowego.

Jeszcz raz dzięki za rady, zalety, wady i alternatywy. Pozdrawiam, Rafał

Tobik
28.04.11, 14:41
Przyjemnego, bezawaryjnego użytkowania.

jkr
28.04.11, 18:38
A mówią, że system 4/3 się kończy. Gratuluję wyboru.

lukasz78
28.04.11, 19:00
Zacytuję "...będzie Pan zadowolooonyyyy..." :esystem:

marek7001
28.04.11, 20:32
Na początek chciałbym wam podziękować za pomoc, rady, pokazanie alternatyw, wielkie dzięki:mrgreen:

dużo by tu opowiadać, brałem pod uwagę wiele rzeczy, odwiedziłem kilka sklepów, przemacałem wszystko co mi polecaliście, przeliczałem po kilkanaście razy i....

od 24h mam Olympusa E-620:esystem2:

Wiem, że jest mnóstwo za i przeciw, dzięki wam poznałem dużo innych opcji, jedną z opinii, które mocno mi pomogły była wypowiedź:

Wydałem całą kase jaką miałem, w zamian za to mam:

Olympus E620 dual Kit
Olympus ZD 70-300
HLD-5
zapasowa bateryjka

+ oczywiście moje poprzednie rzeczy.

Wg niektórych sporo przepłaciłem, na to odpowiem dopiero za lat kilka, kiedy będę mógł dokładnie ocenić to, co osiągnąłem tym aparatem. Jeśli z E-620 będę równie zadowolony jak z E-410, to myślę, że warto było:wink:

Obiecałem podzielić się również pierwszymi wrażeniami:

wyświetlacz jest świetny,jasny, duży, czytelny
samo body jest właśnie takie, jakie powinno być, niewiele różni się od E-410, a ten niewielki grip sprawia, że aparat dosłownie przylepia się do ręki
rozkład guzików jest również bardzo intuicyjny, mi przeszkadza tylko umieszczenie menu i info, ale przyjdzie przywyknąć, reszta jest tak zrobiona, że bez patrzenia można jedną reką obsługiwać wszystkie najważniejsze funkcje
LiveView - nareszcie jest i działa - nie to, co w E-410, ostrzenie nie jest takie jak w Sony, tutaj jest o wiele wolniej, ale mi wystarcza
umieszczenie tych zaczepów do paska jest wg mnie lepiej umiejscowione niż to było w E-410, wygodniej się teraz łapie za aparat i nie przekręca mi sie wisząc na szyji
jakość zdjęć - tutaj tylko domowe testy, ale wreszcie wyjdę poza ISO 200, nawet na ISO800 wygląda to dobrze
ostrzenie manualne z M42 na liveview to jest to! - adapter z potwierdzeniem ostrości sprzedaję:)

Wstępnie jestem bardzo zadowolony, dziś doszło szkiełko 70-300, mam nadzieję, że będzie czas się pobawić.

Najbardziej obawiałem się przejścia do innego systemu i sprzedawania starego Olka, gdyby jeszcze w Sony nie występował ten efekt przegrzewania matrycy, to bym zaryzykował, ale tak, wolałem zostać tutaj i dzięki temu wszystko co miałem ,pasuje do nowego.

Jeszcz raz dzięki za rady, zalety, wady i alternatywy. Pozdrawiam, Rafał

Tak jak pisałem Ci wcześniej, nie bój się "wielkości" E-620, to mało większy aparat niż seria E-4xx, a bardziej funkcjonalny /mimo opinii innych, moim zdaniem dużo bardziej funkcjonalny/. Sam miałem E-420 oraz E-450 i gdyby nie brak stabilizacji:?: Polowałem na 620, wybrałem Nikona D5000 i powróciłem do Olympusa:wink: Tym razem ze względu na swoją wygodę, możliwości oraz wielkość i wagę wybrałem E-PL2:wink:

Jak to się kiedyś u nas na mazurach mówiło /około I połowy lat 90, pracowałem jako prezenter muzyczny w Rucianem - Nidzie/:
- piję EB
- palę HB
- moja dziewczyna używa OB
- i jest OK:wink:
Miłego focenia:grin:

RafS
28.04.11, 20:32
mam nadzieję:)
fakt - cena odstrasza i jestem świadomy, że mogłem zrobić coś taniej z SONy, ewentualnie kupić używane szkło, ale ta puszka w porównaniu z tym co miałem, to na prawdę niebywały skok i jestem zadowolony:)

robm28
28.04.11, 20:35
mam nadzieję:)
fakt - cena odstrasza i jestem świadomy, że mogłem zrobić coś taniej z SONy, ewentualnie kupić używane szkło, ale ta puszka w porównaniu z tym co miałem, to na prawdę niebywały skok i jestem zadowolony:)

gratuluje wybory - czyli wszystko nowe razem tele 70-300 tak?

LeonAmator
28.04.11, 20:45
Gratuluję i zazdroszczam 70-300.Owocnego focenia .

apz
28.04.11, 21:43
Gratuluję wyboru -sam mam e- 30 to podobny technologicznie aparat - będziesz na pewno zadowolony. Pokaż czasem fotki w wątku, pochwal się czasem.

Pozdrawiam AP.

RafS
28.04.11, 21:50
tak wszystko nowe, tzn. E620, dwa kity, 70-300, grip. Dziś chwilkę się pobawiłem w parku, już po zmroku niestety, ten grip to świetna sprawa, po podłączeniu tele, zestaw jest dość ciężki, a dzięki HLD-5 wszystko bardzo wygodnie się trzyma:)

robm28
28.04.11, 22:06
tak wszystko nowe, tzn. E620, dwa kity, 70-300, grip. Dziś chwilkę się pobawiłem w parku, już po zmroku niestety, ten grip to świetna sprawa, po podłączeniu tele, zestaw jest dość ciężki, a dzięki HLD-5 wszystko bardzo wygodnie się trzyma:)

Pytałem czy 70-300 też nowe , bo noszę się z myślą czy go nie kupić i szukam najkorzystniejszej oferty i mam pytanie jeśli można, gdzie szanowny kolega kupił to tele ?

RafS
28.04.11, 22:12
tele kupiłem w FotoZakupach, tam dałem 1370zł, taniej jest za 1349zł (http://sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Olympus/ED-70-300-mm-f4.0-5.6/), ale tam nie było wszystkiego, czego potrzebowałem(bodajże Grip był droższy i baterii nie było orginalnej).

robm28
28.04.11, 22:13
tele kupiłem w FotoZakupach, tam dałem 1370zł, taniej jest za 1349zł (http://sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Olympus/ED-70-300-mm-f4.0-5.6/), ale tam nie było wszystkiego, czego potrzebowałem(bodajże Grip był droższy i baterii nie było orginalnej).

Bardzo dziękuje za informację i serdecznie pozdrawiam

RafS
28.04.11, 22:14
Bardzo dziękuje za informację i serdecznie pozdrawiam

nie ma za, co:) Jak już kupisz, to może wymienimy się doświadczeniami;)

robm28
28.04.11, 22:17

z przyjemnością :wink:

jacek00
29.04.11, 08:33
Pytałem czy 70-300 też nowe , bo noszę się z myślą czy go nie kupić i szukam najkorzystniejszej oferty i mam pytanie jeśli można, gdzie szanowny kolega kupił to tele ?

Najkorzystniejszą ofertę to masz w OlyJedi. Tam cena jak za używki na allegro ;)

Tutaj masz dobry temat z doświadczeniami ;)
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686

robm28
29.04.11, 10:45
Najkorzystniejszą ofertę to masz w OlyJedi. Tam cena jak za używki na allegro ;)

Tutaj masz dobry temat z doświadczeniami ;)
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686

Bardzo Ci dziękuje Jacku , jak pytałem RafS to jeszcze nie byłem w OJ - serdecznie pozdrawiam