PDA

Zobacz pełną wersję : Streetfoterski blog Czarnego

Rafał Czarny
4.04.11, 07:40
Postanowiłem zrobić streetfoterskiego bloga. Raz w tygodniu będę wrzucał serie tematyczne. Na początek zrobiłem trzy tematy: zakochani, fiksografia i Lady Godiva, czyli goła baba na koniu.

Zapraszam. www.robertsadowski.pl

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi, dzięki temu będę wiedział co poprawić.

m_kola
4.04.11, 09:12
Pierwszy rzucę kamieniem ;)
Fajnie tylko mi trochę przeszkadza sposób, w jaki otwiera się zdjęcie. Brak przycisku "wstecz" albo klasycznych funkcji galerii czyli przyciski "poprzednie" i "następne". Proponuję zastosować jakiegoś lightboxa.
I jeszcze w "o mnie" jest takie zdanie:

Twórca serwisu internetowej o pisarzu Marku Hłasce (http://www.marekhlasko.republika.pl/), redaguje go od 2000 roku.

Ania_
4.04.11, 11:34
Jeśli to Twój blog, to dlaczego napisałeś o sobie w 3 osobie? :wink:

Dzuiko
4.04.11, 11:46
Obejrzałem. Bardzo ciekawe kadrowanie postaci na murach. Co do pozostałych - czasem brakuje jedynie uchwycenia idealnego momentu, emocji, a być może zastana sytuacja tego nie dawała ? W każdym razie warto tego szukać...

Rafał Czarny
4.04.11, 12:04
Jeśli to Twój blog, to dlaczego napisałeś o sobie w 3 osobie? :wink:

Rozdwojenie jaźni. ;-)

Poprawię to wieczorkiem.

grizz
4.04.11, 21:42
aaaaa weź zmień sposób wyświetlania zdjęć - dodaj lithboxa, czy cokolwiek innego majacego przyciski dalej/wstecz. Teraz to jest auzywalne.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I popraw link do rssa.

Rafał Czarny
7.04.11, 09:47
Blog będę aktualizował raz w tygodniu co czwartek. Dziś jest czwartek, więc nowa wrzuta zatytuowana "Wydrwigrosze".

www.robertsadowski.pl

aaaaa weź zmień sposób wyświetlania zdjęć - dodaj lithboxa, czy cokolwiek innego majacego przyciski dalej/wstecz. Teraz to jest auzywalne.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I popraw link do rssa.

Masz rację, kiepsko się nawiguje po zdjęciach. Ale nie mam na to wpływu, nie da się tego ustawić na tym blogu. Zgłosiłem to i jeśli tego nie poprawią to zmienię miejsce blogowania.

Grizz, o co chodzi z linkiem do rssa?

Dzuiko
7.04.11, 10:51
Prosze mi powiedzieć, czy te foty to "surówka", czy poddane jakimś operacjom ?

epicure
7.04.11, 10:57
Na pewno nie "surówka". Fotek prosto z aparatu raczej nikt na poważnie do galerii nie wrzuca.

A tak swoją drogą, to świetne zdjęcia oczywiście.

Rafał Czarny
7.04.11, 11:01
Prosze mi powiedzieć, czy te foty to "surówka", czy poddane jakimś operacjom ?

Zdjęcia są po podstawowej obróbce - konwersja do BW, kontrasty, czasem dodanie winiety, ziarna.

Cześć z nich (w mniejszości) to foty z analoga, ale też były poddane podstawowej obróbce na kompie - kontrasty.

Dzuiko
7.04.11, 11:03
Dzieki za odpowiedź. Masz upodobanie do jasnych tonacji, czy w zalezności od tematu ?

Rafał Czarny
7.04.11, 11:06
Dzieki za odpowiedź. Masz upodobanie do jasnych tonacji, czy w zalezności od tematu ?

Chyba nie mam upodobania do jasnych tonacji. Lubię mocne kontrasty i może stąd to wrażenie. Moje foty są jasne wg. Ciebie? Może to kwestia ustawienia Twojego monitora.

Dzuiko
7.04.11, 11:09
Kontrasty jak najbardziej, ale oglądałem na róznych monitorach i zawsze jest wrażenie pewnej jasnej "mleczności", czy jak to nazwać ?

suchar
7.04.11, 12:32
Pierwsze wrażenia:
1. Zdecydowanie wolę treść po lewej, kolumnę z "Polecane strony", etc. po prawej. Dziwnie mi się ogląda, kiedy jest na odwrót.
2. Wchodząc na bloga mało akcentowane są zdjęcia - trochę ich szukam, co jest niewygodne. To chyba kwestia w sumie dość rozbudowanego layoutu i tego, że zdjęcia w miniaturkach są małe. Może lepiej byłoby dawać jedno duże będące linkiem do galerii z pozostałymi (albo coś podobnego)?
3. To, co już grizz napisał - nie da się nawigować. Ale nad tym już jak rozumiem pracujesz.

Powodzenia!
Pzdr

Ania_
7.04.11, 18:08
Dobra - to jeszcze z tych kanonicznych pytań. :wink:
Czym się będzie różnić Twój blog od Twojej galerii (nie chodzi mi o układ ani 2 zdania komentarza, to widzę ;) )?
Czy jeśli latem sfotografujesz 10 nowych par (teoria), to zaktualizujesz poprzednie wpisy?

Rafał Czarny
7.04.11, 18:38
Dziękuję wszystkim za komentarze. Są bardzo cenne. Na pewno zmienię sposób prezentowania zdjęć, bo tak jak jest teraz jest do kitu.

Czym się będzie różnić Twój blog od Twojej galerii (nie chodzi mi o układ ani 2 zdania komentarza, to widzę ;) )?

Różnica jest zasadnicza i widoczna na pierwszy rzut oka. Blog jest tylko i wyłącznie streetfoterski, nie będzie na nim gołych bab, portretów, koncertów, rajdów, widoczków itp. Jeśli pojawią się jakieś reportaże to tylko te związane z ulicą.

Na blogu znajdą się także zdjęcia, które już dawno wyleciały z mojej galerii, bądź nigdy nie były pokazywane. Formuła tematycznych "wystaw" pozwala niektórym zdjęciom, które nie bronią się pojedynczo, zaistnieć w nowym kontekście. Wydaje mi się (oczywiście mogę się mylić), że to będzie ciekawe.

Docelowo z mojej macierzystej galerii www.robert-sadowski.pl zrobię wizytówkę. Wywalę większość zdjęć i zostawię 100 najlepszych (w moim przekonaniu). Pojedyncze zdjęcia będę publikował w tej galerii (pilnując, żeby cały czas było nie więcej niż 100 zdjęć), a akcje tematyczne będą na blogu.

Czy jeśli latem sfotografujesz 10 nowych par (teoria), to zaktualizujesz poprzednie wpisy?

Nie. Będę traktował cotygodniowe wrzuty jak wystawy - było, minęło. Jeśli ustrzelę jakąś fajną parę to wrzucę ją do galerii - wizytówki.

grizz
8.04.11, 20:17
Grizz, o co chodzi z linkiem do rssa?

To ta pomarańczowa kwadratowa ikonka... klikam i na czytnik prenumeruje Twoją stronę powiadamiajac o nowościach...

Rafał Czarny
14.04.11, 08:00
Kolejna czwartkowa wrzuta, pt. "Śpij aniele mój". Zapraszam.

www.robertsadowski.pl

Dzuiko
14.04.11, 10:46
Te anioły to z obecnych czasów czy jeszcze PRL niektóre ? Facet na 4. foto z nogą...brr ! A co straż miejska ? Mają pretensje ?
Poza tym miałeś sporo czasu na kadrowanie i to widać, tzn inna jest dynamika ujeć "z marszu", inna tutaj...

Rafał Czarny
21.04.11, 07:53
Te anioły to z obecnych czasów czy jeszcze PRL niektóre ?

Nie, nie. To współczesne śpiochy.

Tymczasem kolejna czwartkowa wrzuta, tytuł: "Peepeedoova street".

www.robertsadowski.pl

Saboor
21.04.11, 08:08
Nie, nie. To współczesne śpiochy.

Tymczasem kolejna czwartkowa wrzuta, tytuł: "Peepeedoova street".

www.robertsadowski.pl (http://www.robertsadowski.pl)

Największą ozdobą takich uliczek, są ludziska przygięci wiekiem i z tej wrzuty właśnie te foty z ludkami najbardziej mi się podobają.

W "śpij aniele mój" braciszkowie biją na łeb konkurencję. Oni nawet nie zerknęli w stronę "anioła"?:grin:

fajne.
Pozdrawiam
Ja

Dzuiko
27.04.11, 13:58
Pipi-dówa...Czwarte foto - sytuacja wygladała na groźną. Czyzby rwali się, żeby Ci... ? Słyszałem, że na wschodzie Polski są miejscowości o zatrzymanym czasie, tam warto by się też udać. Poza tym ciągle chodzi mi po głowie album Chrisa Niedenthala "Polska Rzeczpospolita Ludowa Rekwizyty", widziałeś zapewne ?

Rafał Czarny
1.05.11, 05:56
Dzięki za odwiedziny. Kolejny wpis na blogu, tytuł: Rower jest wielce okej.

www.robertsadowski.pl

Rafał Czarny
9.06.11, 10:11
Zapraszam na mojego bloga. Zamieściłem duży fotoreportaż z Bytomia, z dzielnicy Bobrek. Hardcorowe miejsce.

http://robertsadowski.pl/

witia
9.06.11, 10:21
"Dzielnica cudów" :(
Fajne foto.
Pozdrawiam.

Muminek
9.06.11, 10:29
Zdjęcia oddają klimat tego miejsca, do tego ta obróbka dodaje smaku. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

Dawid
9.06.11, 10:37
Klimatyczny reportaż, fajnie się oglądało.

Dzuiko
9.06.11, 10:39
Porażające.

16. i 17. najbardziej mnie poruszyły.

Lolita
9.06.11, 11:20
Zamieściłem duży fotoreportaż z Bytomia, z dzielnicy Bobrek. Hardcorowe miejsce.
Świetny reportaż! Właśnie tak kojarzy mi się Bytom. Smutne to... Samo życie...

Mcarto
9.06.11, 11:43
Bytom - stara bida.

Zobaczyłem też kilka nowych i b.ciekawych fiksografii - plastikowa soczewka daje fajne efekty.

Wieprz
9.06.11, 14:37
ładne, takie brzydkie.

Ania_
10.06.11, 22:03
Ja mam nieśmiałe pytanie - co się stało z kompresją? :shock: Bo fajny reportaż, ale wygląda na za bardzo wyostrzony. Momentami na niektórych Twoich zdjęciach to widać - takie jakby schodki z pikseli. Serwer? Obróbka? Kompresja?

niwi
10.06.11, 22:40
rewelka

Piotr Grześ
10.06.11, 22:48
Zaj...biste! Nie wiem czy przejdzie, ale masz Robert oko i wyczucie, jest w Tobie kawał poety obiektywu!

Rafał Czarny
21.07.11, 11:22
Ja mam nieśmiałe pytanie - co się stało z kompresją? :shock: Bo fajny reportaż, ale wygląda na za bardzo wyostrzony. Momentami na niektórych Twoich zdjęciach to widać - takie jakby schodki z pikseli. Serwer? Obróbka? Kompresja?

Prawdę mówiąc nie widzę tego.

Zaj...biste! Nie wiem czy przejdzie, ale masz Robert oko i wyczucie, jest w Tobie kawał poety obiektywu!

Spłonąłem rumieńcem. :oops:

Popełniłem ten tekst w 1997 roku (zawsze mnie ciągnęło do żulerki), kiedy pracowałem w Gazecie Krakowskiej. Robiąc porządek w archiwum znalazłem negatyw ze zdjęciami z tej roboty. Na łamy poszły tylko 2 zdjęcia. Pomyślałem, że wrzucę resztę na mojego bloga, przypomnę tekst, żeby zdjęciom nie zabrakło kontekstu.

www.robertsadowski.pl

robert1088
23.07.11, 09:25
Strasznie wciąga jak oglądam to chce się więcej

Qben
23.07.11, 09:51
Świetna wrzuta, uderza bardzo mocno.

grzesj
23.07.11, 11:01
Cały blog rewelacyjny, ale w szczególności ostatni materiał "Cierpki smak denaturatu".

Forza
23.07.11, 11:04
Dzielnica cudów - świetna seria, szczególnie te z dziećmi.