PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór karty pamięci SDHC

NightRider
26.03.11, 04:11
Witam!

Posiadam aparat Olympusa SP-800 i muszę kupić do niego jakąś szybszą i większą kartę pamięci. Do tej pory używałem wbudowanej pamięci 2gb, która dość wolno chodzi, szczególnie przy zrzucaniu zdjęć na komputer i zewnętrznej zwykłej sd 1gb. Zastanawiam się pomiędzy kartą SanDisk Ultra 8gb 15mb/s x100, a SanDisk Extreme 8gb 20mb/s x133. Extreme jest około 30zł droższa i czy pomiędzy nimi jest aż taka wielka różnica żebym ją odczuł w swoim aparacie i warto było dopłacać? Głównie chodzi mi o zdjęcia seryjne czy zapis filmu w hd. Wydaje mi się, że Ultra wystarczy bo i tak będzie dużo szybsza od tego co używam, a co myślą o tym inni?

Pozdrawiam!

skow
26.03.11, 10:34
Witam!

i muszę kupić do niego jakąś szybszą i większą kartę pamięci.

Popatrz jeszcze na klasę karty (domyślam się, że chodzi o SD) np 2, 4 6 itd
Im wyższy numer tym lepiej.

marek7001
26.03.11, 14:56
Do tego sprzętu spokojnie weż SanDisk Ultra

NightRider
26.03.11, 17:00
Ultra to class 4, a Extreme to class 6, są też jeszcze szybsze Extreme class 10 ale są drogie i to już chyba bez sensu wkładać w taki aparat. Przy Ultra też jest napisane Video HD czyli powinno wyrabiać.

Bartek Ezier
26.03.11, 19:06
ja bardzo lubię Transcenda - ósemkę klasy 10 (ultimate hd video czy jakoś tak) można kupić za jakieś 40zł

henry1
26.03.11, 19:12
Optymalnym rozwiązaniem jest karta szybsza niż szybkość transferu w aparacie.
Nie będzie hamowała operacji przesyłu z aparatu na kartę.
Ale jaką szybkość ma aparat to musisz sam sprawdzić.

NightRider
27.03.11, 03:02
Sam na początku się tym kierowałem ale nic z tego nie wyszło bo niestety nie wiem jak sprawdzić szybkość transferu w aparacie, a nigdzie nie podają takich parametrów do tego modelu. Jednak prawdopodobnie zdecyduje się na kartę, którą zaproponował kolega ezier firmy Transcend Ultimate class 10 20mb/s odczyt i 16mb/s zapis, gwarancja dożywotnia i cena około 50zł więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać.

Conchitta
27.03.11, 12:31
Transcend Ultimate class 10 20mb/s odczyt i 16mb/s zapis, gwarancja dożywotnia i cena około 50zł

Kupiłem niedawno taką (8GB za 47zł z przesyłką)
to co z niej udało się wycisnąć:

44852
Szkoda ,że producenci nie podają informacji na temat zapisu,
bo na ile jest ograniczony przesył przy zrzucaniu na komputer to już można sobie sprawdzić.
Tutaj jest opisanych kilka szybszych kart ale wątpię czy byłaby odczuwalna różnica, moim zdaniem nie warto przepłacać..
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=35175&postdays=0&postorder=asc&start=0

Moominek
27.03.11, 14:57
Albo ten program ma jakieś dziwne procedury testowania, albo ogranicza go czytnik/USB. Podaje mi maksymalny zapis w okolicach 12MB/s dla karty CF na której mogę lecieć ciągłą serią 2-2,5fps w RAWie (liczyłem ile zajmie czasu zrobienie 20 klatek po zapchaniu bufora), czyli ok. 25MB/s...

NightRider
27.03.11, 15:23
Czyli dużego przekłamania nie ma, zresztą class 10 gwarantują tak naprawde transfer minimalny 10mb/s, a maksymalny w przypadku karty transcenda 16/20mb/s więc nie jest tak źle jak na taką cenę. Tylko jestem zdziwiony, że ludzie tak narzekają na karty sandiska. Znalazłem też ciekawy link w tamtym temacie na, którym widać, że transcend wygrywa z ultra: http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/speedtest/20100303_352217.html

edit: Sprawdziłem tym programem kartę microsd kingstona class 2 i pokazało mi transfery około 4/14mb/s

NightRider
6.04.11, 03:09
Kupiłem kartę Transcend Ultimate 8GB za 48zł z wysyłką i sprawuje się naprawdę dobrze, teraz wszystko się szybko zapisuje :) Z czystym sumieniem mogę ją polecić jak ktoś będzie się zastanawiał jaką kupić.
Co do testów to mi wyszły niższe transfery niż pare postów wyżej przy takiej samej karcie i napewno jest to spowodowane ograniczeniem czytnika. Na chip.pl są testy tej karty i transfery sięgają nawet do 25mb/s. Niestety teraz stronka ma chyba jakąś awarie więc na razie nie mogę zamieścić linka.

Iwo
6.04.11, 14:59
szczególnie przy zrzucaniu zdjęć na komputer i zewnętrznej zwykłej sd 1gb. Zastanawiam się pomiędzy kartą SanDisk Ultra 8gb 15mb/s x100, a SanDisk Extreme 8gb 20mb/s x133.
Jedna lub dwie 4GB 20mb/sek ponieważ:

filmy HD masz ograniczone do 30 minut, a i tak pewnie tak długo nie kręcisz na raz
do zdjęć wystarczy Ci 4GB, a do zrzucania na HDD bardziej przyda się duża prędkość przesyłu
lepiej mieć dwie karty 4GB niż jedną 8GB na wypadek gdyby z jedną coś miało się stać niedobrego

Conchitta
6.04.11, 19:27
Jedna lub dwie 4GB 20mb/sek ponieważ:
(...) lepiej mieć dwie karty 4GB niż jedną 8GB na wypadek gdyby z jedną coś miało się stać niedobrego
W tej chwili 8GB są tak tanie ,że mniejszych nie opłaca się kupować.
Równie dobrze można kupić 2 x 8GB i zapisywać do połowy jeśli ktoś się boi stracić dużo danych w razie awarii,
a zapas pojemności nigdy nie zaszkodzi..

Arni2003
23.04.11, 18:44
Kupiłem kartę Transcend Ultimate 8GB za 48zł z wysyłką i sprawuje się naprawdę dobrze, teraz wszystko się szybko zapisuje :) Z czystym sumieniem mogę ją polecić jak ktoś będzie się zastanawiał jaką kupić.
Co do testów to mi wyszły niższe transfery niż pare postów wyżej przy takiej samej karcie i napewno jest to spowodowane ograniczeniem czytnika. Na chip.pl są testy tej karty i transfery sięgają nawet do 25mb/s. Niestety teraz stronka ma chyba jakąś awarie więc na razie nie mogę zamieścić linka.

Czyli nie ma się co bać TRANSCEND'a ? Moja karta też już kilka razy potrafiła się zapełnić. Zawsze ratuję się wówczas XD, ale to tylko 2GB. Muszę sobie coś dokupić, ale nie chciałem wydać za dużej kasy "na wszelki wypadek"...

nightelf
26.04.11, 21:49
Czyli nie ma się co bać TRANSCEND'a ? Moja karta też już kilka razy potrafiła się zapełnić. Zawsze ratuję się wówczas XD, ale to tylko 2GB. Muszę sobie coś dokupić, ale nie chciałem wydać za dużej kasy "na wszelki wypadek"...

Też mam kartę Transcenda, jak i zarówno SanDiska i na obu się jeszcze ani razu nie zawiodłem.