Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie zdalne, przewód czy radio?

speedybike
23.03.11, 09:21
Jako że dorobiłem się niedawno lampy fl-36, chciałbym miec możliwośc zdalnego jej wyzwalania.
Finansowo to mogę sobie pozwolic tak do max 150zł.
W tej kwocie mieszcze się spokojnie z przewodem.
Systemy radiowe też są do 150 zł, ale nie mam pojęcia ,jakie nadajiki-odbiorniki kupic?
Zdjęcia, które wykonuje to głównie, portrety, krajobrazy zdjęcia rodzinne :)
Ale czasem jestem na zawodach rowerowych więc zdjecia sportowe też wchodzą w grę.
I tutaj pytanie:
czy dostanę jakieś odbiorniki-nadajniki radiowe , do 150 zł (MAX ! ) ?
Czy pozostac przy 4m przewodzie za ok 80 zł?

irek50
23.03.11, 09:53
Jako że dorobiłem się niedawno lampy fl-36, chciałbym miec możliwośc zdalnego jej wyzwalania.
Finansowo to mogę sobie pozwolic tak do max 150zł.
W tej kwocie mieszcze się spokojnie z przewodem.
Systemy radiowe też są do 150 zł, ale nie mam pojęcia ,jakie nadajiki-odbiorniki kupic?
Zdjęcia, które wykonuje to głównie, portrety, krajobrazy zdjęcia rodzinne :)
Ale czasem jestem na zawodach rowerowych więc zdjecia sportowe też wchodzą w grę.
I tutaj pytanie:

---------------------
Te tanie wyzwalacze radiowe to zawodne badziewie --piszę na podstawie osobistego użytkowania. W tym przypadku pozostań przy kablu --pozdrawiam

Bartek Ezier
23.03.11, 10:24
wiem że napisałeś wyraźnie MAX 150 - ale jakbyś podniósł do 200zł to wtedy można już kupić komplet Phottix Aster - a te słyszałem że sprawują się nieźle.

sorka widzę że mozna kupić już komplet za 135zł - Irku testowałeś je ? przymierzałem się do zakupu - sądziłem że są droższe i że chodzą ok? jak z nimi jest ?

tymczasowy_
23.03.11, 10:40
Ja używam jakieś Phottix'y, jak na razie nie narzekam. Wygoda zdecydowanie lepsza niż bieganie z kablem.

PS
Ten kabel 4m za 80zł to chyba z przeniesieniem wszystkich sygnałów ze stopki tzw kabel TTL. Taki zwykły PC-PC to chyba kilkanaście PLN za 10m.

Kabel TTL to wg mnie ma sens jedynie jako przedłużka stopki do lampy na brackecie, gdy używamy ją jako dopalacz podczas reportażu w trybie TTL.
Przy ustawianych scenach lepiej samemu dobierać moc błysku.

Do pracy w pomieszczeniach to najlepiej używać systemowego wyzwalania bezprzewodowego i lamp z literką R - wszystko można zdalnie poustawiać ( i tryby automatyczne i manualne). Oczywiście jak możemy używać eRek.

Thomasso
23.03.11, 12:28
Ja uzywam wyzwalaczy radiowych Pixel Pawn (na 2,4Ghz) maja spory zasieg i poki co nie zauwazylem zeby sie mylily (czyt. nie wyzwolily blysku jakiejs lampy). Minus - trzeba wszystko na lampach ustawiac recznie.
Jesli bawisz sie w malym studio (np: domowym) to calkowicie wystarczy Ci tryb zdalny jaki oferuje Olympus (RC). W E-systemie zdalnymi lampami systemowymi moze sterowac lampka wbudowana w korpus. Dziala to pieknie - pelny TTL plus mozliwosc dokladnego dostrojenia kazdej z 3 (OIDP) grup lamp.
Co wiecej - tryb RC sposuje sie tez calkiem dobrze na zewnatrz. Mozna spokojnie odpiac lampe z korpusu i trzymac ja w rece ustawiajac tak jak sie chce.

T.

Qben
23.03.11, 12:39
Nie ma co się ładować w kable, bierz wyzwalacze radiowe!

speedybike
23.03.11, 23:37
Jesli bawisz sie w malym studio (np: domowym) to calkowicie wystarczy Ci tryb zdalny jaki oferuje Olympus (RC). W E-systemie zdalnymi lampami systemowymi moze sterowac lampka wbudowana w korpus. Dziala to pieknie - pelny TTL plus mozliwosc dokladnego dostrojenia kazdej z 3 (OIDP) grup lamp.
Co wiecej - tryb RC sposuje sie tez calkiem dobrze na zewnatrz. Mozna spokojnie odpiac lampe z korpusu i trzymac ja w rece ustawiajac tak jak sie chce.

T.

yyyy...
tzn jak to zrobić?
Odpinam lampę zewnętrzną i ta lampę, wyzwalam wbudowana lampką ( nie lampą błyskową )
Jak to zrobić?

Thomasso
24.03.11, 00:12
yyyy...
tzn jak to zrobić?
Odpinam lampę zewnętrzną i ta lampę, wyzwalam wbudowana lampką ( nie lampą błyskową )
Jak to zrobić?

A FL-36 masz w wersji z literka R czy bez (FL-36R czy FL-36)?

T.

speedybike
24.03.11, 07:59
FL-36 bez "R"
więc obstawiam że u mnie to nie przejdzie....

speedybike
19.05.11, 15:27
A czy fotocela na pierwszy błysk sprawdzi się u mnie?

Joki
20.05.11, 09:28
Witam serdecznie.

...
Pixel Pawn chyba się mieści i jest świetny. Wyzwalanie 100/100 ale synchronizacja tylko z czasami do 1/250s. Jak w prawie wszystkich wyzwalaczach radiowych.
Wyjątkiem jest Radiopopper PX, ale w Twoim zestawie nie ma zastosowania. No i mocno przekracza budżet ;-)
Jeśli chcesz używać zdalnie trybu FP a masz zwykłą FL-36 to pozostaje tylko kabel.
Ewentualnie przeróbka wyzwalacza radiowego na wzór Radiopoppera. Do tego jednak potrzebny jest doświadczony elektronik.
Pozdrawiam.

Thomasso
20.05.11, 09:59
Pixel Pawn chyba się mieści i jest świetny. Wyzwalanie 100/100 ale synchronizacja tylko z czasami do 1/250s. Jak w prawie wszystkich wyzwalaczach radiowych.

Pawna polecam i ja! :) Testowalem go z lampami Metza glownie i te synchronizuje do 1/320. W kazdym razie zrobilem intensywne testy i nie zauwazam sciemnienia obrazu spowodowanego migawka. Dopiero od nastepnej dzialki pojawia sie ciemna krawedz w kadrze.
Czy jest to zaleta systemu Pawn, lamp Metza, czy puszki? Nie wiem, ale dziala :)

T.