Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ahutta - hasie, szkło i bele co...

Strony : 1 [2] 3 4

ahutta
13.10.13, 19:43
Każdy ma swoją jesień. Ja dziś wrzucę swoją - śląską jesień.

116.
102097

117.
102096

118.
102098

119.
102099

Jak widać, niektórym jesień nie przeszkadza w wodnych zabawach :)

120.
102094

121.
102095

I żeby stało się za dość tradycji - grzybek ;)

122.
102100

tropic
13.10.13, 19:56
Myślałem że jakiś flek masz na matrycy ;-) a to patyk Reksa :-D Jesień,jesień...nawet na śląsku jest piękna ! 116,119 i 122 :-)

romek1967
13.10.13, 19:58
I żeby stało się za dość tradycji - grzybek ;)

tzw. ostatni przysmak teściowej :mrgreen:

ahutta
13.10.13, 20:06
Myślałem że jakiś flek masz na matrycy ;-) a to patyk Reksa :-D Jesień,jesień...nawet na śląsku jest piękna ! 116,119 i 122 :-)

Trzy obiekty w ruchu, z czego każdy z inną prędkością. Tego nawet E-M1 nie złapie ;)

tzw. ostatni przysmak teściowej :mrgreen:

Tego nie znałem :D Muszę sprzedać dalej

alnico
13.10.13, 20:29
Widać, że nie tylko ja dzisiaj byłem w lesie :grin: Ładna ta śląska jesień.:)

ahutta
13.10.13, 20:32
Widać, że nie tylko ja dzisiaj byłem w lesie :grin: Ładna ta śląska jesień.:)

Byłem u Ciebie przed chwilą i oglądałem :)

Rysiek_O
13.10.13, 20:44
Fajne fotki Ahutta, Reks jesienny jest podobny do tego z wiosny, tylko patyki aportuje inne :-). Pozdrawiam

witia
13.10.13, 20:48
120 - świetne.
Pozdrawiam.

Bodzip
13.10.13, 20:50
Ja jestem u obu Was. Pozdrów Reksa. Kolorki miodne :)

koronax
13.10.13, 20:50
Ladne foty. Też byłem w lesie dzisiaj . Muszę przyznać że kolory lasu też ładne były, ale chyba nie aż takie kolorowe jak na twoich zdjęciach.:wink:

ahutta
13.10.13, 21:10
Fajne fotki Ahutta, Reks jesienny jest podobny do tego z wiosny, tylko patyki aportuje inne :-). Pozdrawiam

Akurat jemu pora roku nie robi różnicy jeśli chodzi o wodę. Zasada jest prosta - jest woda, to trzeba do niej wejść ;)
Z aportowaniem też jest ciekawie, z wody może prawie w nieskończoność, a na lądzie tylko gdy mu się chce :mrgreen:

Ja jestem u obu Was. Pozdrów Reksa. Kolorki miodne :)

Dzięki, już przekazałem. Leży obok mnie :)

Ladne foty. Też byłem w lesie dzisiaj . Muszę przyznać że kolory lasu też ładne były, ale chyba nie aż takie kolorowe jak na twoich zdjęciach.:wink:

Grzechem byłoby nie zrobić zdjęć przy takiej pogodzie jak dziś była. Uwielbiam takie jesienne spacery, chciałoby się sfotografować wszystko wokoło :)

Dzięki wszystkim za odwiedziny :)

Mirek54
13.10.13, 21:22
Akurat jemu pora roku nie robi różnicy jeśli chodzi o wodę. Zasada jest prosta - jest woda, to trzeba do niej wejść ;)

Jak i pan jego.Jest woda to trza wypic.Gorzej z zakaska,nie kazda smakuje.

ahutta
13.10.13, 21:37
Jest woda to trza wypic.

Wolę już tą przemienioną w wino ;)

wojtek1234
13.10.13, 21:46
119 bo i wiaterek uchwycony. Trzciny ładnie się kłaniają i w wodnym lusterku przeglądają :wink:

BIKER
13.10.13, 21:53
Ładną jesień pokazałeś, no i Reksa który bryka do wody.:grin:

ahutta
17.10.13, 23:15
CzarMaX nas co chwila zaskakuje kolejnymi wstawkami z Lego, to ja wrzucę dwie fotki, które zrobił Paweł w ramach zachłyśnięcia się fotografią po spotkaniu w Chełmnie. Moja jest tylko obróbka, a cała reszta, poczynając od scenerii, wizażu, oświetlenia i kadrowania (trochę przyciąłem) to robota Pawła.

123.
102524

124.
102523

CzaRmaX
18.10.13, 00:11
CzarMaX nas co chwila zaskakuje kolejnymi wstawkami z Lego

Ludziki z Playmobila się trochę wkurzyły a nawet rzekłbym, że bardzo wqur....., że je pominąłeś w swojej wypowiedzi i już do Ciebie jadą. Ja nie chcę Ci nic sugerować ale na Twoim miejscu pakowałbym manatki i zwijał się gdzieś w bardzo egzotyczne miejsce. Baaaa nawet bym na Twoim miejscu pomyślał o tej wyprawie na Marsa w jedną stronę :). Z nimi nie ma żartów bo na nie jednej wojnie z Legosami już były więc dla nich jedna główka w tą czy w tamtą to bez różnicy ;):)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102525&d=1382047850

P.S.

Sry, że Ci fotę wstawiłem ale nie mogłem się powstrzymać ;) :)

CzaRmaX
18.10.13, 00:34
Ale wracając do Twoich fot bo sporo takich ostatnio przeglądam to 124 jest lepsze kadrem lecz chyba trzeba było mu podnieść do góry jego lewą łapkę z tą większą giwerą. Kolejna sprawa z tego co zauważyłem to takie ludziki o wiele lepiej wyglądają ustawione gdzieś w naturalnym otoczeniu wewnętrznym lub zewnętrznym a nie na takiej dużej płytce, chociaż zdaję sobie sprawę, że przeważało go do przodu i dla tego ta płytka. Chociaż zawsze można dać długą wąską płytkę tak aby ludzika wpiąć na początku a ona była za nim i da się ją dobrze zamaskować nawet jego prawą łapką tak jak na focie gdzie zasłania ona praktycznie całe nogi i tył ludzika. Co do obróbki to jest za zimna i na mój gust powinno być cieplej :)

ahutta
18.10.13, 10:04
Ale wracając do Twoich fot bo sporo takich ostatnio przeglądam to 124 jest lepsze kadrem lecz chyba trzeba było mu podnieść do góry jego lewą łapkę z tą większą giwerą. Kolejna sprawa z tego co zauważyłem to takie ludziki o wiele lepiej wyglądają ustawione gdzieś w naturalnym otoczeniu wewnętrznym lub zewnętrznym a nie na takiej dużej płytce, chociaż zdaję sobie sprawę, że przeważało go do przodu i dla tego ta płytka. Chociaż zawsze można dać długą wąską płytkę tak aby ludzika wpiąć na początku a ona była za nim i da się ją dobrze zamaskować nawet jego prawą łapką tak jak na focie gdzie zasłania ona praktycznie całe nogi i tył ludzika. Co do obróbki to jest za zimna i na mój gust powinno być cieplej :)

1. To nie są moje fotki :) Nie przeczytałeś uważnie, autorem jest mój Paweł.
2. Uwagi mu przekażę, zobaczymy czy weźmie je do serca, tak jak moje rady w kwestii sprzątania pokoju na przykład :mrgreen:
3. To teraz moje, bo tu się mogę osobiście ustosunkować :) Tak wywołane moim zdaniem jest Ok. Przy cieplejszych kolorach, klocki nie wyglądają już tak jak w rzeczywistości. Poza tym, w tej chwili Laval wygląda groźniej ;)

CzaRmaX
18.10.13, 10:53
Czytałem uważnie ale potraktowałem Was jako zespół/całość ;)

ad 3. Nie kłuć się ze mną bo specjalistą od klocków/ludzików tutaj to jestem ja hihi ;). Spróbuj to wywołać trochę cieplej bo na prawdę klocki i ludziki dzięki temu zyskują, nawet jeżeli światło było zimne. Inna sprawa, że ta płytka z całą swoją zielonością na pewno sporo wpłynęła na kadr i z tego powodu dobrze byłoby ocieplić ludzika aby nabrał więcej kontrastu z otoczeniem :). Ja tam swoje foty robię z biegu i chyba najwięcej czasu bo z jakieś 40 minut poświęciłem na tą fotę konduktu żałobnego co lezie po dachu mojego samochodu i sabat zabawek ale jak już pisałem sporo tego ostatnio oglądam i drugi kadr wyszedł fajnie, lecz warto byłoby z tyłu dać jednolite tło podłoża i jeżeli już stosować taką dużą płytę to wypoziomować ją i aby rogów nie było widać i jakiś kantów. No i z tego powodu też lepiej takich płytek unikać. Często bardzo dobrze swoją rolę tła lub podkładu spełniają zwykłe kartki do drukarki A4 a już bardzo dobrze się do tego nadają jeżeli chcemy pobawić się w jakieś nocne zdjęcia i cienie lub uniknąć odbić przykładowo w kafelkach podłogi (oczywiście mówię o środkach domowych, które mamy pod ręką) . W tym drugim kadrze przydałoby się dorobić jakąś akcję typu np. drugi ludzik gdzieś bardziej z tyłu poza głębią ostrości ale z w miarę dobrze widocznymi zarysami też w jakiejś bojowej akcji. To na prawdę jest fajna zabawa i nie taka prosta jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Osobiście uważam, że najlepiej wyszły mi dwie foty, które wcześniej wymieniłem oraz ta z rozerwanym ludzikiem pod kołem samochodu (tutaj to więcej zabawy było w PS'ie) ale to dla tego, że poświeciłem im najwięcej czasu i środków. Muszę powtórzyć zdjęcie gdzie ludziki zaglądają do telefonu lecz będzie mi potrzebna do tego druga osoba i zdjęcie muszę zrobić na zewnątrz i też będę musiał eksperymentować. Skoro synowi się to podoba to polecam bo będziecie mieli w dwójkę fajną zabawę i bardzo twórczą :)

ahutta
18.10.13, 11:39
Jak wróci ze szkoły, to mu posta zapodam do przeczytania :)

CzaRmaX
18.10.13, 11:46
Jak wróci ze szkoły, to mu posta zapodam do przeczytania :)

No i czekam na kolejne foty w Waszej kooperacji :). Zawsze coś nasmaruje i mogę podrzucić coś z własnych obserwacji, które do tej pory poczyniłem :). Przynajmniej nie będę się czuł samotny w zalewie jesiennych kolorów hihi ;) :)

kolba
18.10.13, 12:33
Zdjęcia jesieni piękne. Pozdrawiam.

ahutta
19.10.13, 23:08
Parę dzisiejszych fotek jesieni. Po kilku deszczowych dniach pogoda zrobiła się bardzo przyjemna, więc szkoda było to zmarnować.

125.
102720

126.
102721

127.
102722

BIKER
19.10.13, 23:19
Przepiękna ta jesień.:grin:

CzaRmaX
19.10.13, 23:32
Grzybki są najlepsze - serio bo reszta jesieni to oblatana od każdego wątku po galerię :)

ahutta
19.10.13, 23:38
Grzybki są najlepsze - serio bo reszta jesieni to oblatana od każdego wątku po galerię :)

Dlatego zostawiłem je na koniec :)

Dzięki za odwiedziny :)

BIKER
19.10.13, 23:41
Jesień jest niewyczerpalna w foceniu, jak jeszcze jest to trzeba korzystać.:grin:
A grzybki fakt- zacne.

CzaRmaX
19.10.13, 23:47
Grzybki tym bardziej są fajne, że wybrałeś nie jakieś super okazy tylko już takie z lekka zdechłe co w połączeniu z tymi liśćmi oraz poziomu fotki tworzy na prawdę fajną kompozycję. Szkoda tylko, że jest to drzewo tam z tyłu po lewej ale mniemam, że piły motorowej ze sobą nie miałeś hihi ;) :)

ahutta
20.10.13, 00:03
No nie dało się w tym miejscu drzewek uniknąć :) Są z każdej strony :) I w sumie dobrze, bo to park był :D

ahutta
26.10.13, 22:50
Trzeba przyznać, że jesień nas rozpieszcza jak na razie :) I dobrze.
Takie sobie dwa pstryczki z dzisiejszego poranka. Bogdan, mam nadzieję, że mnie nie zabijesz, że jeszcze Ci obiektywu nie odesłałem :oops:

128.
103327

129.
103328

And.N
26.10.13, 23:00
Trzeba przyznać, że jesień nas rozpieszcza jak na razie :) I dobrze.
Takie sobie dwa pstryczki z dzisiejszego poranka.
Ładne te pstryczki. Lubię takie:) Mnie pogoda dziś nie rozpieszczała. W zasadzie cały dzień padał deszcz i pochmurno.

kolba
26.10.13, 23:14
Ładne zdjęcia z poranka.

Bodzip
27.10.13, 09:34
Bogdan, mam nadzieję, że mnie nie zabijesz, że jeszcze Ci obiektywu nie odesłałem :oops:

128.
103327

129.
103328

A czy ja coś mówię ? - masz jeszcze miesiąc :mrgreen:

apz
27.10.13, 09:40
Parę dzisiejszych fotek jesieni. Po kilku deszczowych dniach pogoda zrobiła się bardzo przyjemna, więc szkoda było to zmarnować.

Ano zrobiła, się z mojej górki mogę spokojnie zajrzeć do was....
Fajne grzybki pod słońce.

ahutta
27.10.13, 13:47
Kolba, andtor dzięki za odwiedziny :)

A czy ja coś mówię ? - masz jeszcze miesiąc :mrgreen:

Zapisałem w kalendarzu :D

Ano zrobiła, się z mojej górki mogę spokojnie zajrzeć do was....

Coś ciekawego z Waszej perspektywy widać, bo u nas to po staremu się wszystko wydaje być :D

BIKER
27.10.13, 13:58
Ładne leśne obrazki.:grin:

apz
27.10.13, 14:33
Coś ciekawego z Waszej perspektywy widać, bo u nas to po staremu się wszystko wydaje być :D

Daleko, płasko , Jurajskie górki się zaczynają... Szczegółu nie widać, tyle, ze oddychać powinno się Wam lepiej, bo cały smog wywiało.

ahutta
27.10.13, 21:17
No fakt ostatnimi czasy jest dużo lepiej niż kiedyś, ale i tak są dni, że wydaje się, że powietrze można dotknąć.

ahutta
11.11.13, 00:19
Wybrałem się dziś do centrum mojego miasta. Do centrum Bytomia. Połazić, zdjęcia zrobić. Powiem szczerze, trochę wstyd, bo ostatnimi czasy, to tak rzadko zaglądam do centrum, że nawet nie wiem co się w moim mieście dzieje. Postanowiłem odwiedzić dworzec kolejowy. Jakby nie było jest zabytkowy i posiada jedną z najstarszych w Europie hal peronowych zbudowanych całkowicie ze stali. Już jakiś czas temu, gdy miałem okazję przechodzić obok dworca, widać było, że czasy swojej świetności ma dawno za sobą. Jednak to co zobaczyłem dziś, przeszło moje wyobrażenia.

130.
104378

131.
Wnętrze hali peronowej świeci pustkami. Wszędzie widać walające się śmieci, a wokoło rozchodzi się zapach moczu. Pan siedzący na ławce, gdy tylko zobaczył aparat, zaczął zakrywać twarz rękami. Najprawdopodobniej jest to jeden z bezdomnych, dla których budynek dworca stał się jako takim schronieniem.

104379

132.
Dworcowe zegary albo po prostu nie działają, albo są porozbijane.

104380

133.
Winda towarowa już dawno zapomniała co to malowanie. Teraz to sama rdza i odpadająca płatami farba.

104381

134.
Nawet neon, który kiedyś witał nadjeżdżające pociągi, jest całkowicie rozbity.

104382

cdn.

Saboor
11.11.13, 00:22
Wybrałem się dziś do centrum mojego miasta. Do centrum Bytomia. Połazić, zdjęcia zrobić. Powiem szczerze, trochę wstyd, bo ostatnimi czasy, to tak rzadko zaglądam do centrum, że nawet nie wiem co się w moim mieście dzieje. Postanowiłem odwiedzić dworzec kolejowy. Jakby nie było jest zabytkowy i posiada jedną z najstarszych w Europie hal peronowych zbudowanych całkowicie ze stali. Już jakiś czas temu, gdy miałem okazję przechodzić obok dworca, widać było, że czasy swojej świetności ma dawno za sobą. Jednak to co zobaczyłem dziś, przeszło moje wyobrażenia.
Winda, winda super fajna!

Bodzip
11.11.13, 00:26
Cała seria fajna:mrgreen:

apz
11.11.13, 00:28
Cała seria fajna:mrgreen:Dla mnie tylko 131. Zabrakło im kasy na wyremontowanie tego czynnego wciąż dworca?

ahutta
11.11.13, 00:42
Zabrakło im kasy na wyremontowanie tego czynnego wciąż dworca?

Miasto generalnie podupada. W czasach, gdy kopalnie działały pełną parą, wszystko tętniło życiem. Teraz nie dzieje się praktycznie nic. Liczba pasażerów prawdopodobnie malała z roku na rok i w tej chwili zamiast dworca kolejowego mamy przystanek. Nieczynne są już kasy, a bilety kupujesz bezpośrednio w pociągu. Z tego co udało mi się dowiedzieć, to PKP prawdopodobnie chce się pozbyć budynku. Jednak za dzierżawę chcą jakieś chore pieniądze. W tej chwili miasto opiekuje się jednym z przejść podziemnych i dba o porządek, a PKP (podobno) nie pobiera od osób mających tam "punkty handlowe" opłat za dzierżawę miejsc. Na wszystkich drzwiach wiszą petycje o wyremontowanie dworca. Jednak PKP tylko obiecuje, a nic się w tym temacie nie dzieje.

Ciekawostką jest fakt, że przed II Wojną Światową była to końcowa stacja na trasie jednego z najszybszych niemieckich pociągów lat trzydziestych - "Latającego Ślązaka". Pociąg pokonywał trasę Berlin-Bytom w 4 i pół godziny ze średnią prędkością 128km/h. Podobno dzisiejsze EuroCity na przejechanie z Katowic do Berlina potrzebują prawie 8 godzin.

ahutta
11.11.13, 01:22
Kilka kolejnych zdjęć z Bytomskiego dworca.

135.
Praktycznie gdzie nie spojrzeć ściany są opanowane przez "fanów" grafitti. Gdyby jeszcze były to jakieś sensowne murale, to byłoby na co popatrzeć, ale głównie są to głupie hasła lub penisy.

104384

136.
W tej chwili dworzec jest pewnie miejscem wielu spotkań przy piwku lub innej flaszce.

104385

137.
Tutaj mamy najprawdopodobniej efekt kradzieży węgla z wagonów towarowych. W dzisiejszych czasach jest to plaga. Są ludzie, którzy zbierają kawałki węgla, które wypadły z pociągu z torowisk, a są też (prawdopodobnie) zorganizowane grupy, które po prostu wysypują węgiel ze stojących wagonów. Kiedyś mówiło się, że takie kradzieże miały miejsce, gdzieś na bocznicach, poza miastem. Teraz widać nawet dworzec w środku miasta nie jest przeszkodą.

104386

138.
104387

139.
Megafony wciąż działają.

104388

cdn.

ZYSKI
11.11.13, 12:49
Ciekawa dworcowa seria

kolba
11.11.13, 12:53
ahutta nie byłem lata na dworcu w Bytomiu. Nie wiedziałem, że tak podupadł. Wczoraj byłem w Muzeum w Bytomiu i przeszedłem się po centrum Bytomia, tam też wiele zniszczonych kamienic. Żal patrzeć jak piękne miasto upada. Pozdrawiam.

koronax
11.11.13, 15:28
No bądźmy szczerzy. Teraz jest kapitalizm. I zapewne PKP ma takie dworce w głębokim poważaniu. Nie będzie się raczej remontować ani utrzymywać takich dużych dworców , gdyż dla PKP to nie opłacalne.
W sobotę byłem w Mysłowicach. 75-tyś. mieszkańców. A kasy biletowe na dworcu PKP pozamykane. Kraty w drzwiach zamknięte na kłódkę. :|

ahutta
11.11.13, 15:36
Dzięki za odwiedziny. Kolba, ja też po wczorajszej wizycie zastanawiam się jaka jest przyszłość centrum Bytomia, bo kamienice wyglądają fatalnie, dworzec się rozpada, w centrum można spotkać dużo więcej osób biednych niż np. w Katowicach, Gliwicach czy Tarnowskich Górach. I widać to na pierwszy rzut oka. Zrobiłem wczoraj też parę fotek kamienic, ale to zostawię na następny raz, gdy jeszcze przejdę się po mieście i zrobię więcej zdjęć.

Dziś reszta zdjęć z wczorajszej wizyty na dworcu.

140.
Parapet okienny i główna hala dworca stały się swego rodzaju domem dla osób bezdomnych.

104428

141.
Poniżej główna hala dworca. Kiedyś całą powierzchnię tej ściany zajmował wielki rozkład jazdy pociągów. Dziś trudno na dworcu znaleźć nawet wydrukowany rozkład wiszący w jakiejś gablocie. Po prawej pozostałości po zegarze dworcowym.

104427

142.
104426

143.
Widok przez główne wejście na ul. Dworcową, która kiedyś była wizytówką miasta. Dziś, mimo że nadal jest jedną z głównych ulic centrum, to niestety nie zachwyca. Głównie ze względu na stan kamienic, o czym wspomniał Kolba74.

104429

144.
Zejście do przejścia na perony z reklamą kolejki wąskotorowej, która kursuje w okresie letnim z dworca w Bytomiu do Miasteczka Śląskiego. Kiedyś już o tym pisałem, ale naskrobię jeszcze raz. Jest to część Górnośląskiej Kolei Wąskotorowej, najstarszej tego typu kolei w Europie i kursuje nieprzerwanie od 150 lat. W tej chwili kolej też przeżywa problemy, głównie ze względu na stan taboru. Kiedyś w okresie letnim kursowała praktycznie codziennie i była bardzo popularnym środkiem transportu nad zalew Nakło Chechło. W tym roku niestety kursowała tylko w weekendy. Jak tłumaczą kolejarze, powodem jest stan wagonów i lokomotyw. Cóż widać i tu brak pieniędzy odcisnął swoje piętno. Miejmy nadzieję, że nie będą to ostatnie kursy, bo przejażdżka kolejką jest naprawdę fajnym przeżyciem.

104430

abir
11.11.13, 16:23
zatkało mnie.
na zdjęciach 141 i 142 widać okienka kasowe. czy na tej hali odlotów ktoś sprzedaje bilety?? pytam, bo bałbym się tam pracować.

Bodzip
11.11.13, 16:25
W Gorlicach też dworzec zlikwidowano. Widać kolej choruje na prblemy ekonomiczne w całym kraju jednakowo.

Saboor
11.11.13, 16:30
W Gorlicach też dworzec zlikwidowano. Widać kolej choruje na prblemy ekonomiczne w całym kraju jednakowo.
W Gorlicach to, w Gorlicach tamto... Mieszkasz tam czy co??

ahutta
zatkało mnie.
na zdjęciach 141 i 142 widać okienka kasowe. czy na tej hali odlotów ktoś sprzedaje bilety?? pytam, bo bałbym się tam pracować.

Nie. Jak już pisałem wcześniej, w tej chwili jest to tylko przystanek kolejowy i bilety kupujesz bezpośrednio w pociągu. Aczkolwiek w trakcie "zwiedzania" dworca przemknął nam jakiś dróżnik między peronami, no i przed przyjazdem pociągu do Katowic z dworcowych megafonów miła pani poinformowała, że wjedzie na tor 5 przy peronie 1. Tak więc na samym dworcu ktoś pracuje.

Bodzip
W Gorlicach to, w Gorlicach tamto... Mieszkasz tam czy co??
Nie wiem :roll:

Saboor
11.11.13, 16:33
Nie wiem :roll:
Usiądź, spokojnie strzel se piwko, potem drugie, trzecie, szóste, spokojnie pomyśl i odpowiedz.

abir
11.11.13, 16:33
Nie. Jak już pisałem wcześniej, w tej chwili jest to tylko przystanek kolejowy i bilety kupujesz bezpośrednio w pociągu. Aczkolwiek w trakcie "zwiedzania" dworca przemknął nam jakiś dróżnik między peronami, no i przed przyjazdem pociągu do Katowic z dworcowych megafonów miła pani poinformowała, że wjedzie na tor 5 przy peronie 1. Tak więc na samym dworcu ktoś pracuje.
nie zazdraszczam

Saboor
11.11.13, 16:35
/.../. Aczkolwiek w trakcie "zwiedzania" dworca przemknął nam jakiś dróżnik między peronami,/.../
Łapać trza było bo to dziki okaz, rzadko spotykany.

apz
11.11.13, 17:32
Łapać trza było bo to dziki okaz, rzadko spotykany.

W sidła łapać, ale do tego trzeba poznać zwyczaje zwierzyny...

ahutta
11.11.13, 17:52
W sidła łapać, ale do tego trzeba poznać zwyczaje zwierzyny...

To pod kłusownictwo może zostać podciągnięte. Poza tym dziki zwierz najlepiej czuje się w swoim naturalnym środowisku. Zamknięty w niewoli z pewnością zginie.

henry1
11.11.13, 17:54
Tam nawet tynki ze ścian zniknęły. :-(
Ale kupili Pierdolino, tylko na jakie dworce będzie wjeżdżać jak większość w ruinie.
A ten dróżnik, to na tym oknie urzęduje ??? :-)

ahutta
11.11.13, 18:00
A ten dróżnik, to na tym oknie urzęduje ??? :-)

Nie, nie. On ma taka murowaną budkę na peronie i tam sobie siedzi. Wychodzi na czas przyjazdu pociągu, a tak to nosa chyba nie wyściubia.

Saboor
11.11.13, 18:28
Tam nawet tynki ze ścian zniknęły. :-(
Ale kupili Pierdolino, tylko na jakie dworce będzie wjeżdżać jak większość w ruinie.
Nie siej defetyzmu! On kupiony żeby jeździł a nie na dworce wjeżdżał.:-P

henry1
11.11.13, 18:35
Nie siej defetyzmu! On kupiony żeby jeździł a nie na dworce wjeżdżał.:-P

No jak się będziesz czuł, jak w stolicy wsiądziesz w Pierdolino i zamiast wysiąść na dworcu docelowym, wypchną Ciebie z wagonu na jakimś hasioku. :-D

realnasty
11.11.13, 22:19
Straszne widoki pokazujesz na tych fotografiach. To niezwykle przykre, że taki rozkład dotyka całkiem spore, bądź co bądź, miasto w centrum wcale niebiednego województwa. Aż się nie chce wierzyć, że tak może wyglądać główny dworzec.

ahutta
11.11.13, 22:26
A tak mnie naszło i zamierzam jeszcze trochę tego mojego miasta pokazać. Też mnie to smuci. Bardziej zawodowo niż prywatnie, ale tak czy siak jest to moje rodzinne miasto.

gulasz
16.11.13, 12:33
A mnie to dziwi - tak serio serio dziwi...
ale PKP remontuje teraz dworce na niemal całej trasie Przemyśl Wrocław
naprawdę zrobili już kawał dobrej roboty.. choć końca nadal jeszcze nie widać..

obiecują że Kraków-Rzeszów będzie się robić w 1.5h teraz to prawie 4 się jedzie koleją

może i na inne stacje przyjdzie kiedyś czas

zdjęcia dobre choć straszą

Muminek
16.11.13, 12:54
Jestem zaskoczony widokiem dworca. Byłem tam kilka razy, bardzo dawno, teraz bym tego miejsca nie poznał.
Fajnie, że to pokazujesz.
Dzięki.

Saboor
16.11.13, 14:30
No jak się będziesz czuł, jak w stolicy wsiądziesz w Pierdolino i zamiast wysiąść na dworcu docelowym, wypchną Ciebie z wagonu na jakimś hasioku. :-D
No.. siedne na hasioku, poczkam... kiejsik beje drugi.

P.S.
Nie umiem tak ładnie mówić jak Wy :oops:

ahutta
16.11.13, 15:09
Fajnie, że wpadliście. Kto wie może kiedyś coś się zmieni i dworzec wyremontują. Zobaczymy. Na razie specjalnie perspektyw nie ma, bo Bytom nie jest atrakcyjny jeśli chodzi o inwestycje i jakikolwiek rozwój. Żeby było śmieszniej we wrześniu w GW był artykuł opisujący jak PKP na dworcu w Katowicach chwali się, że przebudowuje dworce w Polsce, w tym Bytomski. Hasło przewodnie to "Robi się". Może i tak, tylko nie wiadomo co się robi i gdzie się robi.
W serwisie "Nasze Miasto" można znaleźć taki futurystyczny projekt przebudowy całego dworca.
104789

Wgląda ciekawie, jednak patrząc na ten obrazek i na to jak się miasto "rozwija", to przypomina mi się taka stara rycina, na której ktoś pokazał jak wyobraża sobie leżący po sąsiedzku Radzionków w XX wieku - kamienica, kolejka napowietrzna, jakiś sterowiec :D Muszę tego poszukać. Jak znajdę to wrzucę.

Bodzip
16.11.13, 15:13
Zainspirowałeś mnie. Strzeliłem Zagórzany, dorobię Gorlice i pokażę upadek :(

yamada
16.11.13, 15:22
był czas że łaziłem po naszym mieście link (http://fotobia.rozbark.net.pl/#/content/Miasto bez Makijazu/)
ale w końcu mnie to zmęczyło... robiłem nawet taki cykl (link) (http://fotobia.rozbark.net.pl/#/content/Historia Jednego Kontenera/) do czasu aż zlikwidowali...
a raz nawet zupełnym przypadkiem idąc robić krajobraz... link (http://fotobia.rozbark.net.pl/#/content/Teren Prywatny/)
Może jak będziesz na miasto się wybierał to wybiorę się z Tobą, daj znać.

ahutta
16.11.13, 15:38
Taką historię kontenera to praktycznie codziennie pod moim blokiem widzę :|

Spoko, jak się będę wybierał, to zadzwonię :)

alnico
16.11.13, 23:16
Ponuro ten dworzec w Bytomiu wygląda, a niestety coraz więcej dworców tak kończy. Nie wiem jak wygląda u mnie, w każdym razie zamknięty już od dawna. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że w wielu miejscach kasy zamykają, jak patrzę na przejeżdżające koło mnie pociągi to na ogół zaledwie kilka osób w nich jeździ.

ahutta
29.11.13, 17:51
Tak informacyjnie, bo sporo postów odnośnie stanu dworca w Bytomiu się przewinęło, to w związku z protestem mieszkańców Bytomia i akcjami typu "sprzątamy dworzec", jest jakiś ruch w interesie. Znalazłem dziś informację, że jeszcze w tym roku PKP ma rozpisać przetarg na remont dworca, a prace mają ruszyć w przyszłym roku. Gdyby ktoś chciał poczytać, to można zerknąć tutaj: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,72739,15047085.html

abir
29.11.13, 20:45
dziś słyszałem w radio "tok fm", że jest jakaś akcja społeczna u was polegająca na sprzątaniu dworca pkp, ponoć jest już ponad 100 chętnych

Bodzip
29.11.13, 22:20
A gdzie przeniosą bezdomnych ?

ahutta
29.11.13, 22:23
Można powiedzieć, że fejsbuk aż huczy ;)

---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------

A gdzie przeniosą bezdomnych ?

Ciekawe pytanie. Straż miejska chyba powinna dopilnować, żeby byli w noclegowni zamiast zajmować się ciągle mandatami za parkowanie. Ech, znowu marudzę.

koronax
1.12.13, 08:35
dziś słyszałem w radio "tok fm", że jest jakaś akcja społeczna u was polegająca na sprzątaniu dworca pkp, ponoć jest już ponad 100 chętnych

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,15052099,Bytomianie_nie_wierza_w_obietnice _PKP__Dworzec_sprzatali.html#LokKatTxt

Dziś znalazłem to na necie. Faktycznie mieszkańcy sami posprzątali dworzec.

Bodzip
1.12.13, 09:40
Dziś pokazywali w telewizorni. Widziałem ahuttę :)

abir
1.12.13, 12:28
Dziś pokazywali w telewizorni. Widziałem ahuttę :)
pewnie napisał program zarządzający logistyką i podziałem prac między ludzi:wink: i musiał sprawdzić czy wszystko działa

Bodzip
1.12.13, 14:01
pewnie napisał program zarządzający logistyką i podziałem prac między ludzi:wink: i musiał sprawdzić czy wszystko działa
Focił :mrgreen:

ahutta
1.12.13, 14:40
Nie, nie. Nie było mnie tam, chociaż kibicowałem. Miałem bardziej przyziemne tematy na głowie. Ludzie odwalili kawał dobrej roboty i należą im się brawa. Ja nie zamierzam tu ściemniać, że cokolwiek z tego jest moją zasługą. Przypadek, że chwilę wcześniej zdjęcia porobiłem, a potem ludzie wzięli sprawy w swoje ręce. Niestety przy okazji jak zwykle wyszła polska mentalność - niektórzy lokalni politycy postanowili ugrać co nieco na całej akcji i ogrzać się w świetle jupiterów. Jeden inteligentny napisał nagle jakiś list i poleciał z nim gdzieś tam do PKP chyba. Mógł wziąć mopa, szmatę i wiadro, ale nie, nie zrobić nic, tylko skorzystać z okazji, żeby swój tyłek wywindować. Ot, jakie to polskie.

ahutta
5.12.13, 17:23
mila ta jaszczurka

Dzięki, już zapomniałem, że takie zdjęcie wstawiałem :)

grizz
5.12.13, 17:29
Dzięki, już zapomniałem, że takie zdjęcie wstawiałem :)

Przyczajony spammer :P a Ty dziekujesz

Saboor
5.12.13, 17:45
Zwykłemu by nie dziękował. To insza inszość. ;-)

ahutta
5.12.13, 18:01

Chłopie, jak to mój dziadek mówił "jakbych wiedzioł, że sie łobala, to sie siedna" ;)

Spike_poland
8.12.13, 01:55
Chopy i dziołszki jo za nie dugo beda na Oberschlesien , jak by co mogemy jakiś plner ustawić lub cuś ;) (Jo beda między 20 Grudnia a 7 stycnia) dejcie znać , bo jo widza że tu wincyj osób z Ślunska :) A mom jeszcze kamrata co olka używo ;)
BTW. to Zajta mojego Kamrata napisnao czysto po SLunsku ;) http://www.karolgwozdz.eu/

ahutta
9.12.13, 00:05
Takie sobie kaczuchy z dzisiejszego spaceru.

145.
105874

146.
105875

147.
105876

henry1
9.12.13, 00:08
Biblijne te kaczki, po wodzie chodzą. :shock: Fajne foty. :mrgreen:

ahutta
9.12.13, 00:11
Staw już powoli zamarza i ptactwo ma trochę miejsca do pływania, a na reszcie może na łyżwach już jeździć :)

Saboor
9.12.13, 12:57
Takie sobie kaczuchy z dzisiejszego spaceru. 145. 146. 147.
Fajne podejście do lądowania. :-D

ahutta
9.12.13, 16:55
Taki spacerowy kiczyk...

148.
105902

Saboor
9.12.13, 17:31
Taki spacerowy kiczyk...148.
No... :mrgreen:

helmuth
9.12.13, 17:34
Taki spacerowy kiczyk...Zawsze zastanawiam się, jak się robi takie zdjęcie- pod słońce a jasne i słońce takie ładne. :roll:

ahutta
9.12.13, 17:52
Zawsze zastanawiam się, jak się robi takie zdjęcie- pod słońce a jasne i słońce takie ładne. :roll:

Szczerze? Po prostu pstryknąłem. Oczywiście bez patrzenia w wizjer ;)

Jak chcesz, to poniżej jest RAW.
105903

henry1
9.12.13, 19:11
Spsułem Twoją fotę na dwa sposoby. :cry:

alnico
9.12.13, 19:17
Zawsze zastanawiam się, jak się robi takie zdjęcie- pod słońce a jasne i słońce takie ładne. :roll:
Przesłonę 20 się daje :grin:

helmuth
9.12.13, 19:19
Szczerze? Po prostu pstryknąłem ;)Miałeś jakiś filtr?

ahutta
9.12.13, 22:01
Spsułem Twoją fotę na dwa sposoby. :cry:

Pierwsza mi się podoba. Chociaż zielony bym przygasił, bo to pole rzepaku jest teraz w ciemnozielonym kolorze. Zresztą rzepak, oprócz kwiatów, to ma taki przybrudzony zielony kolor, ale słoneczko ładnie wyszło.

Miałeś jakiś filtr?

Nic. Kompletnie nic. Nawet tulipana nie zakładałem. Najzwyklejszy E-520 i 14-54.

helmuth
9.12.13, 22:57
Nic. Kompletnie nic. Nawet tulipana nie zakładałem. Najzwyklejszy E-520 i 14-54.Pomiar matrycowy?

ahutta
9.12.13, 23:11
Przesłonę 20 się daje :grin:

:mrgreen: To już sprawka aparatu.

Pomiar matrycowy?

Tak, tu był matrycowy.

helmuth
9.12.13, 23:18
Przesłonę 20 się daje :grin:Wiem co zrobić, aby uzyskać gwiazdkę ale żeby reszta wyszła jasno ...:roll:
Jeszcze mi się nie udało :???:

alnico
9.12.13, 23:53
Wiem co zrobić, aby uzyskać gwiazdkę ale żeby reszta wyszła jasno ...:roll:
Jeszcze mi się nie udało :???:
Ja robiłem Samyangiem i mZD12/2.0, pomiar matrycowy, gdy dominował śnieg korekta w granicach 0...+1, jak było mało śniegu to ok. -0,7 - wychodziło jasno i fajne słoneczko. Przesłona ok. 20, nie pamiętam już jak było przy bardziej otwartej przesłonie ale chyba coś nie tak bo te akurat fotki mam pokasowane.

apz
9.12.13, 23:55
:mrgreen: To już sprawka aparatu.

...Że niby jak? Aparat sam pomieszał?

ahutta
9.12.13, 23:57
To co teraz napiszę zabrzmi jak bełkot totalnego amatora, ale bardzo często łapałem się na tym, że często na lustrzance nie udaje mi się zrobić zdjęcia tak jak kiedyś byłem w stanie bez większych problemów uzyskać na Lumiksie FZ-7. I generalnie cały czas kombinuję, ba nawet jakiś czas temu wygrzebałem z pudełka z aparatem płytę z takim marketingowym przewodnikiem po funkcjach aparatu. Niby banał, ale co mi tam, zobaczyć można. Jednak zaciekawiła mnie z tego wszystkiego jedna opcja - ustawienie gradacji. Marketingowcy z Olka, tak to ślicznie opisali, że przy bardzo kontrastowych scenach, ustawienie na AUTO powoduje, że "aparat tak stara się zarejestrować obraz, aby wydobyć jak najwięcej szczegółów z ciemnych miejsc kadru i nie powodować prześwietleń w miejscach bardzo naświetlonych".
Powiedzmy sobie szczerze, taka jedna pierdoła nie może powodować, że od razu zdjęcie będzie super, hiper itd. Jednak nie wiem czemu, ale łapię się na tym, że akurat to z tego całego filmu z reguły ustawiam.
Poniżej masz zrzuty z OV3 przy różnych ustawieniach gradacji (AUTO, Normalna, Jasna, Ciemna) i tu moim zdaniem jest ciekawostka, bo jeśli obcujemy z aparatem od dłuższego czasu, to staramy się jak najmniej korzystać z ustawień automatycznych. W końcu to fotograf robi zdjęcia, jednak w tym wypadku technika chyba trochę nam pomaga i czemu z tego nie skorzystać.

105940 105943 105942 105941

apz
10.12.13, 00:00
To co teraz napiszę zabrzmi jak bełkot totalnego amatora, ale bardzo często łapałem się na tym, że często na lustrzance nie udaje mi się zrobić zdjęcia tak jak kiedyś byłem w stanie bez większych problemów uzyskać na Lumiksie FZ-7. I generalnie cały czas kombinuję, ba nawet jakiś czas temu wygrzebałem z pudełka z aparatem płytę z takim marketingowym przewodnikiem po funkcjach aparatu. Niby banał, ale co mi tam, zobaczyć można. Jednak zaciekawiła mnie z tego wszystkiego jedna opcja - ustawienie gradacji. Marketingowcy z Olka, tak to ślicznie opisali, że przy bardzo kontrastowych scenach, ustawienie na AUTO powoduje, że "aparat tak stara się zarejestrować obraz, aby wydobyć jak najwięcej szczegółów z ciemnych miejsc kadru i nie powodować prześwietleń w miejscach bardzo naświetlonych".
Powiedzmy sobie szczerze, taka jedna pierdoła nie może powodować, że od razu zdjęcie będzie super, hiper itd. Jednak nie wiem czemu, ale łapię się na tym, że akurat to z tego całego filmu z reguły ustawiam.
Poniżej masz zrzuty z OV3 przy różnych ustawieniach gradacji (AUTO, Normalna, Jasna, Ciemna) i tu moim zdaniem jest ciekawostka, bo jeśli obcujemy z aparatem od dłuższego czasu, to staramy się jak najmniej korzystać z ustawień automatycznych. W końcu to fotograf robi zdjęcia, jednak w tym wypadku technika chyba trochę nam pomaga i czemu z tego nie skorzystać.

105940 105943 105942 105941

Zmień matrycę na nową i połowa kłopotu będzie z glowy tak +- 2 EV w każda strone. Na prawdę polecam. A jak nie to zawsze pozostaje zastosować bracketing z pomiarem na światła.

helmuth
10.12.13, 00:04
Że niby jak? Aparat sam pomieszał?Sprawdziłem w Exifie- Priorytet migawki, czyli aparat sam dobrał przesłonę :D

W końcu to fotograf robi zdjęcia, jednak w tym wypadku technika chyba trochę nam pomaga i czemu z tego nie skorzystać.Dobre! Muszę wypróbować :D

PS
Niestety, system nie pozwala ...:evil:

ahutta
10.12.13, 00:06
Że niby jak? Aparat sam pomieszał?

Tak, bo w trybie S robiłem, więc przysłonę ustawił sobie sam.

apz
10.12.13, 00:12
Sprawdziłem w Exifie- Priorytet migawki, czyli aparat sam dobrał przesłonę :D

Dobre! Muszę wypróbować :d

PS
Niestety, system nie pozwala ...:evil:

Poza sytuacją gdy coś mi się szybko rusza nie zdarza mi się korzystać z priorytetu migawki, dlaczego, by nie kopać się z możliwościami aparatu i optyki ,z tzw dyfrakcją.
w 4/3 i m4/3 za graniczną dobrą przysłonę uważa się f 8 , powyżej tej przysłony zaczyna się tracić rozdzielczość z powodów optycznych. W krajobrazie może mieć to znaczenie, w innych rodzajach fotografii niekoniecznie.

ahutta
10.12.13, 00:32
Poza sytuacją gdy coś mi się szybko rusza nie zdarza mi się korzystać z priorytetu migawki

Jakieś pół minuty wcześniej pstrykałem Reksia ;)

alnico
10.12.13, 00:37
Poza sytuacją gdy coś mi się szybko rusza nie zdarza mi się korzystać z priorytetu migawki, dlaczego, by nie kopać się z możliwościami aparatu i optyki ,z tzw dyfrakcją.
w 4/3 i m4/3 za graniczną dobrą przysłonę uważa się f 8 , powyżej tej przysłony zaczyna się tracić rozdzielczość z powodów optycznych. W krajobrazie może mieć to znaczenie, w innych rodzajach fotografii niekoniecznie.
Ale na domkniętej przesłonie (18-22) fajnie słoneczko wychodzi :grin:. Rozdzielczość faktycznie spada dramatycznie, pomniejszając do 800 pikseli jeszcze jako tako ujdzie, powyżej zaczyna się robić masakra :cry:

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post był o 23:34 ----------

Jakieś pół minuty wcześniej pstrykałem Reksia ;)
Na którego widok kaczki po wodzie zaczęły chodzić jak widać na załączonych wcześniej obrazkach :mrgreen:

helmuth
10.12.13, 00:37
Poza sytuacją gdy coś mi się szybko rusza nie zdarza mi się korzystać z priorytetu migawki ...Ja prawie zawsze używam, kiedy mam zapięty ZD70-300, przy pełnej ogniskowej.

apz
10.12.13, 00:42
Ja prawie zawsze używam, kiedy mam zapięty ZD70-300, przy pełnej ogniskowej.Czyli co użytkownik to metoda, moje długie tele konczy się na 200mm i nie ma takiego dramatu.

ahutta
15.12.13, 19:10
Dziś na tapecie "fotografia pierniczkowa" ;) :mrgreen: I pen vs. E-520 ;)

Fotki właśnie się pieką :)

helmuth
15.12.13, 19:20
Fotki właśnie się pieką :)Jejku! to w takim razie, gdzie są pierniczki? :shock:

ahutta
15.12.13, 19:26
Jejku! to w takim razie, gdzie są pierniczki? :shock:

Spokojnie, będą :D Chciałem skonsumować, jak to w małżeństwie, ale połowica, jak to czasami bywa, powiedziała - nie i trzeba będzie na pierniczki czekać do świąt ;) :D

helmuth
15.12.13, 19:30
Chciałem skonsumować, jak to w małżeństwie, ale połowica, jak to czasami bywa, powiedziała - nie ...A co?
Głowa ją bolała? :roll:

ahutta
15.12.13, 19:37
Nigdy nie wdaję się w trudne dyskusje :p

Mirek54
15.12.13, 20:00
Spokojnie, będą :D Chciałem skonsumować, jak to w małżeństwie, ale połowica, jak to czasami bywa, powiedziała - nie i trzeba będzie na pierniczki czekać do świąt ;) :D

To ja po zlosci w firanke bym wytarl.

henry1
15.12.13, 20:14

:shock: :lol: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

ahutta
15.12.13, 20:22

Ty wiesz czym to grozi :shock: Nikt nie jest aż tak odważny :mrgreen:

henry1
15.12.13, 20:23
Ty wiesz czym to grozi :shock: Nikt nie jest aż tak odważny :mrgreen:

Mirek odważny jest ! :mrgreen:

lisiajamka1
15.12.13, 20:31
Może Mirek odważny, bo sam potem firanki pierze :grin:

helmuth
15.12.13, 20:53
To ja po zlosci w firanke bym wytarl.Pierniczka? :shock:

apz
15.12.13, 20:54
Może Mirek odważny, bo sam potem firanki pierze :grin:A gdzie te podmiotowe pierniczki i który pen?

Bodzip
15.12.13, 20:59
Pierniczka? :shock: A mówił, że jeszcze nie nazwał....
hmmm, ja mam Pyśka, Arek Pierniczka - do czego to doszło :roll:

apz
15.12.13, 21:10
A mówił, że jeszcze nie nazwał....
hmmm, ja mam Pyśka, Arek Pierniczka - do czego to doszło :roll: A może to nick sąsiadki chętnej do pocieszenia Arka i Reksią?

helmuth
15.12.13, 21:42
A może to nick sąsiadki chętnej do pocieszenia Arka i Reksią?Tylko po co ją wycierać w firankę ?

ahutta
15.12.13, 22:15
Zdjęcia nie miały być jakieś wielce artystyczne, ani specjalnie przygotowywane. Po prostu mając pod ręką swoje wspaniałe E-520 i E-PM2, stwierdziłem, że zrobię kilka zdjęć w analogicznych warunkach i na maksymalnie zbliżonych ustawieniach, żeby sobie porównać. Ostatnie (153) pstryknęła już autorka pierniczków czyli Aga, moją 520-ką.

149.
106228

150.
106229

151.
106230

152.
106231

153.
106232

apz
15.12.13, 22:21
Zdjęcia nie miały być jakieś wielce artystyczne, ani specjalnie przygotowywane. Po prostu mając pod ręką swoje wspaniałe E-520 i E-PM2, stwierdziłem, że zrobię kilka zdjęć w analogicznych warunkach i na maksymalnie zbliżonych ustawieniach, żeby sobie porównać. Ostatnie (153) pstryknęła już autorka pierniczków czyli Aga, moją 520-ką.

Jak wrażenia z nowszej matrycy i niewygodnego aparatu?
Podziwiam zdobienia i pierniczki, pozdrowienia dla autorki tego dzieła.

And.N
15.12.13, 22:22
Szkoda, że jak takie porównawcze nie zostawiłeś danych EXIF ale wiadomo chociaż, że ostatnie to 520-stką zrobione:)
PS
Podziwiam kunszt kulinarny.

ahutta
15.12.13, 22:32
Gwoli formalności aparat nie jest mój, a pełne wrażenia opiszę w teście. Na razie łapię się na próbie sięgania do ustawień, które od lat mam w tym samym miejscu w E-520, a tu są zupełnie gdzie indziej :) Natomiastjedno muszę przyznać, różnica w jakości zdjęć na wysokim ISO, którego sensowne ustawienie w E-520 kończyło się na wartości 400, jest porażająca.

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post był o 21:29 ----------

Szkoda, że jak takie porównawcze nie zostawiłeś danych EXIF ale wiadomo chociaż, że ostatnie to 520-stką zrobione:)

Specjalnie wyciąłem. Byłem ciekaw waszych opinii, które jest które ;)

PS
Podziwiam kunszt kulinarny.

Dzięki, wszystkie wyrazy uznania autorce przekazałem, ale i tak osobiście śledzi ten wątek, więc pewnie już widziała :D

apz
15.12.13, 22:32
Gwoli formalności aparat nie jest mój, a pełne wrażenia opiszę w teście. Na razie łapię się na próbie sięgania do ustawień, które od lat mam w tym samym miejscu w E-520, a tu są zupełnie gdzie indziej :) Natomiast jedno muszę przyznać, różnica w jakości zdjęć na wysokim ISO, którego sensowne ustawienie w E-520 kończyło się na wartości 400, jest porażająca.Przed Kopenhagą pewnie sobie wymienisz matrycę, od takich niewinnych porównań się to zaczyna... Wiem to z własnego doświadczenia.

And.N
15.12.13, 22:39
149 i 151 wydaja się być nieco lepsze. Kolory są bardziej żywe i zdjęcia bardziej kontrastowe ale nie są to jakieś kolosalne różnice. Tak jak piszesz, na wyższym iso byłoby bardzo łatwo wskazać model aparatu:)

ahutta
15.12.13, 22:40
Pożyjemy zobaczymy, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad jakimś ruchem w stronę mikro, ale zawsze coś innego wyskoczy i trzeba plany zrewidować.

helmuth
15.12.13, 22:49
Przed Kopenhagą pewnie sobie wymienisz matrycę ...Nie rozumiem :roll:
Jak to wymienisz? Nowa matryca w starej puszce?

And.N
15.12.13, 22:53
Nie rozumiem :roll:
Jak to wymienisz? Nowa matryca w starej puszce?
Oj sie tylko tak mówi, a czy naprawdę warto jak takie zdjęcia pod słońce wychodzą z tej starej matrycy:

106233

apz
15.12.13, 22:57
Oj sie tylko tak mówi, a czy naprawdę warto jak takie zdjęcia pod słońce wychodzą z tej starej matrycy:

106233

Mnie wartało....

ahutta
15.12.13, 22:57
149 i 151 wydaja się być nieco lepsze. Kolory są bardziej żywe i zdjęcia bardziej kontrastowe ale nie są to jakieś kolosalne różnice. Tak jak piszesz, na wyższym iso byłoby bardzo łatwo wskazać model aparatu:)

Dokładnie tak. 149 i 151 są zrobione E-PM2.
Parametry wyglądały tak:

E-PM2

E-520

Producent: OLYMPUS IMAGING CORP.
Model: E-PM2
Obiektyw: OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
Data wykonania: 2013-12-15 16:54:11 (no TZ)
Długość ogniskowej: 16.0mm
Przysłona: f/7.1
Czas ekspozycji: 0.0063s (1/160)
Czułość ISO: 200
Korekta ekspozycji: brak
Pomiar światła: Matrycowy
Program ekspozycji: Ręczny
Tryb ekspozycji: Ręczny
Balans bieli: Automatyczny
Lampa błyskowa: Tak (Automatyczny, Wykryto światło odbite)
Orientacja: Normalnie
Współrzędne GPS: undefined, undefined
Opis: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Użyty program: ACDSee Pro 7

Model: E-520
Data wykonania: 2013-12-15 18:04:31 (no TZ)
Długość ogniskowej: 14.0mm
Przysłona: f/5.6
Czułość ISO: 100
Przestrzeń barw: sRGB

W E-520 informacja o obiektywie nie jest zapisana. Wykonane ZD14-54.

And.N
15.12.13, 23:10
Parametry wyglądały tak:
Jakbym robił takie porównanie to starałbym się aby takie parametry jak przysłona, ogniskowa i iso (tu raczej max. 200 wiadomo 520 szumi bardziej) były jednakowe. Także (nawet koniecznie) bez lampy błyskowej, a przy świetle dziennym. Kto wie czy zdjęcia nie byłyby jeszcze bardziej podobne.

ahutta
15.12.13, 23:20
Jakbym robił takie porównanie to starałbym się aby takie parametry jak przysłona, ogniskowa i iso (tu raczej max. 200 wiadomo 520 szumi bardziej) były jednakowe. Także bez lampy błyskowej, a przy świetle dziennym. Kto wie czy zdjęcia nie byłyby jeszcze bardziej podobne.

ISO ustawiłem minimalne możliwe dla każdej puszki. A poza tym to jak pisałem, to było dość spontaniczne porównanie :) Pojawiły się pierniczki i nie mogłem się oprzeć :D
A lampa błyskowa, cóż, pierniczki miały być widoczne, a autorka chciała je mieć na tzw. fejsa ;) :D

apz
15.12.13, 23:23
Dokładnie tak. 149 i 151 są zrobione E-PM2.
Parametry wyglądały tak:

E-PM2
E-520

Model: E-PM2
Obiektyw: OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
Data wykonania: 2013-12-15 16:54:11 (no TZ)
Długość ogniskowej: 16.0mm
Przysłona: f/7.1
Czułość ISO: 200
Model: E-520
Data wykonania: 2013-12-15 18:04:31 (no TZ)
Długość ogniskowej: 14.0mm
Przysłona: f/5.6
Czułość ISO: 100
Przestrzeń barw: sRGB

W E-520 informacja o obiektywie nie jest zapisana. Wykonane ZD14-54.

Szkoda, że nie oba 14-54, to są jednajk inne szkla Zd i penowy kit. Pewnie nie było przejściówki.

And.N
15.12.13, 23:31
ISO ustawiłem minimalne możliwe dla każdej puszki. A poza tym to jak pisałem, to było dość spontaniczne porównanie :) Pojawiły się pierniczki i nie mogłem się oprzeć :D
A lampa błyskowa, cóż, pierniczki miały być widoczne, a autorka chciała je mieć na tzw. fejsa ;) :D
ISO ok. może być najniższe dla każdej puszki:) Chcąc zrobić takie bardziej rzetelne porównanie to jednak przysłona powinna być ta sama i bez lampy koniecznie. Podejrzewam, ze wówczas zdjęcia byłyby nie do odróżnienia które z którego aparatu. W każdym razie zdania byłyby podzielone tak sadzę:) Chyba, że ktoś zna na wylot E520 (jakieś niuanse kolorystyczne) to wskazałby prawidłowo.

apz
15.12.13, 23:37
ISO ok. może być najniższe dla każdej puszki:) Chcąc zrobić takie bardziej rzetelne porównanie to jednak przysłona powinna być ta sama i bez lampy koniecznie. Podejrzewam, ze wówczas zdjęcia byłyby nie do odróżnienia które z którego aparatu. W każdym razie zdania byłyby podzielone tak sadzę:) Chyba, że ktoś zna na wylot E520 (jakieś niuanse kolorystyczne) to wskazałby prawidłowo.

Inne ziarno, jego jakość i barwa, trudne ciągnięcie z cienia, i iso na 800 takie jak 3200 na nowszej matrycy.... Tak na szybko.
Bez doświetlenia od razu widać różnicę, w dobrych warunkach świetlnych trudniej jest odróżnić.

ahutta
15.12.13, 23:50
Och, Panowie, spokojnie. Będzie i bardziej "rzetelne" porównanie :)
To było czysto spontaniczne. Dwa aparaty, pierniczki, kobieta... kto by się oparł :mrgreen:

@apz z tą przejściówką to masz rację. Cóż, mogłem wybrać, wizjer lub przejściówka. Wybrałem wizjer.

And.N
16.12.13, 00:05
Inne ziarno, jego jakość i barwa, trudne ciągnięcie z cienia, i iso na 800 takie jak 3200 na nowszej matrycy.... Tak na szybko.
Bez doświetlenia od razu widać różnicę, w dobrych warunkach świetlnych trudniej jest odróżnić.
Trudno się nie zgodzić. Pisałem o dobrych warunkach. Przy gorszych i z gorsza matrycą też sobie można poradzić (statyw+niskie iso, filtr szra-połówka, hdr) Takim niezaprzeczalnym argumentem byłoby dla mnie wyższe użyteczne iso (zdjęcia z ręki). Tylko ile tych zdjęć na wysokim iso się wykonuje. Tu już każdy musi sobie odpowiedzieć czy mu jest niezbędne. Mi takie jakie mam użyteczne w pełni 800 wystarcza. Ale zbaczam na inne tematy i autor wątku zaraz mnie pogoni. Sorry za OT.

ahutta
16.12.13, 00:11
Spoko, kto by pomyślał, że świąteczne pierniczki takie emocje potrafią wzbudzić ;) :D

henry1
16.12.13, 00:13
Spoko, kto by pomyślał, że świąteczne pierniczki takie emocje potrafią wzbudzić ;) :D

Na rejsie będzie co chrupać. :mrgreen:

ahutta
16.12.13, 00:30
Na rejsie? :shock: Chłopie, Aga zachodzi w głowę, co zrobić, żeby one do świąt dotrwały :mrgreen:

apz
16.12.13, 00:50
Na rejsie? :shock: Chłopie, Aga zachodzi w głowę, co zrobić, żeby one do świąt dotrwały :mrgreen:Za dni kilka zrobić kolejne...
Przekaż swojej Pani życzenia świąteczne ode mnie i Edy

ahutta
16.12.13, 09:31
Przekaż swojej Pani życzenia świąteczne ode mnie i Edy

Dziękuję, przekazałem. Od nas też życzenia idą do Andrychowa :)

ahutta
18.01.14, 15:47
W ramach rewitalizacji wątku...

154.
108369

witia
18.01.14, 18:21
Piękny "strzał" ahutto :)
Pozdrawiam.

Bodzip
18.01.14, 18:23
W ramach rewitalizacji wątku...

154.
108369

Druga połowa z wątku warugi ?

waruga
18.01.14, 18:32

Masz na mysli pania? :mrgreen:

lisiajamka1
18.01.14, 18:36
Plecak, majteczki, wszystko pod kolor :grin:

Bodzip
18.01.14, 18:45
Masz na mysli pania? :mrgreen:
No ba :mrgreen:

apz
18.01.14, 19:30
Plecak, majteczki, wszystko pod kolor :grin:Fakt , gustowne zestawienie...

ahutta
18.01.14, 20:46

A nie kojarzę, muszę iść zobaczyć :)

Dzięki, za odwiedziny i cieszę się, że przypadło do gustu. Trochę w folderze zapomniane leżało i w końcu po którymś podejściu postanowiłem wywołac i wrzucić na forum.

---------- Post dodany o 19:46 ---------- Poprzedni post był o 19:21 ----------

Kurcze nie zauważyłem tej fotki w wątku morskim a test zarąbista :D

glee
18.01.14, 21:01
:mrgreen: pupa jak jest każdy widzi

henry1
18.01.14, 21:51
:mrgreen: pupa jak jest każdy widzi

Warugowa ładniejsza:-P, Ahuttowa beeeee.:oops:

ahutta
18.01.14, 21:57

Widziałeś obie? :shock: Ciekawe gdzie moją, bo sobie nie przypominam :p :mrgreen:

Bodzip
18.01.14, 21:57
Po prostu jesteś facetem. Druga płeć może myśleć odwrotnie :-P

alnico
18.01.14, 21:58
Widziałeś obie? :shock: Ciekawe gdzie moją, bo sobie nie przypominam :p :mrgreen:
Kto wie? Ja bym tam na Twoim miejscu uważał :mrgreen:

henry1
18.01.14, 22:08

Sprawdź moją stopkę. :mrgreen:

ahutta
28.01.14, 01:22
No to pozdrowienia z Sanoka :D

tropic
28.01.14, 08:57
No to pozdrowienia z Sanoka :D
To trzaśnij cuś nad Soliną !! Tylko niech to nie będzie auto na skrzyżowaniu :mrgreen:

Saboor
28.01.14, 10:27
To trzaśnij cuś nad Soliną !! Tylko niech to nie będzie auto na skrzyżowaniu :mrgreen:
Co Ty Ahuttę męczysz....

http://youtu.be/AOmioFRb7A0

Masz i nie męcz. :-D

ahutta
28.01.14, 23:49
Ciężki dzień, ale wygląda, że chyba wszystko poszło. Zdjęcia? No, cóż kilka zrobiłem, ale szału nie ma. Albo robota, albo fotki :D Teraz tylko się przespać i do domu.

helmuth
29.01.14, 21:49
Ciężki dzień ...
Teraz tylko się przespać i do domu.Czekaj bo nie załapałem :roll:
Ja zwykle idę do domu się przespać a Ty ...? To gdzie Ty jesteś? :shock::roll:

waruga
29.01.14, 21:54

Krzysiek dobry tekst :-)

Bodzip
29.01.14, 22:03
Czekaj bo nie załapałem :roll:
W Sanoku był ...

ahutta
29.01.14, 23:12
Czekaj bo nie załapałem :roll:

A musiałem jechać wdrożenie zrobić w Sanoku. Właśnie wróciłem, a jutro znowu śmigam, ech, tydzień samych wojaży.

petreq
29.01.14, 23:30
A musiałem jechać wdrożenie zrobić w Sanoku. Właśnie wróciłem, a jutro znowu śmigam, ech, tydzień samych wojaży.
Ale chyba nie w Autosanie? :grin:

ahutta
29.01.14, 23:41
Ale chyba nie w Autosanie? :grin:

No niestety nie :D Kto wie, może kiedyś ;)

petreq
29.01.14, 23:42
No niestety nie :D Kto wie, może kiedyś ;)
Oj... chyba jednak byś nie chciał tego... :mrgreen:

ahutta
29.01.14, 23:48
Oj... chyba jednak byś nie chciał tego... :mrgreen:

Bardziej chodziło mi o wielkość firmy, niż o fakt, że byłby to właśnie Autosan :D

witwicky
30.01.14, 00:18
Wróciłeś juz czy znowu pojechałeś?

ahutta
30.01.14, 00:32
Wróciłem i jutro rano znowu jadę. Właśnie się szykuję.

witwicky
30.01.14, 00:38
Dłubałeś foty jakie, bo nie widać...

ahutta
30.01.14, 00:49
Niewiele. Aga z młodym coś popstrykali, ja cały dzień spędziłem w robocie. Jak przyjechaliśmy, to jeszcze aparatu nie wyciągnąłem z plecaka.
Zobaczę, może jutro coś we Wrocławiu pstrykę.

abir
30.01.14, 09:16
zarobiony jesteś, że nie ma czasu załadować:wink:

ahutta
26.02.14, 00:43
Ok. wracając do tematu Sanoka, wrzucę parę fotek pstryknietych przez Pawła. Swoją drogą dopytuje się chłopak, kiedy kolejny zlot :D

Wszystkie zrobione w skansenie w Sanoku. Na pierwszy rzut sklep kolonialny. Tereny bliskie Bogdana, więc i nafta musiała się znaleźć.

155.
111507

156.
111505

157.
111506

158.
111508

I pasieka. Niektóre ule wyglądały dość standardowo, ale były też inne, nieco bardzie wymyślne. Swoją drogą ciekawe jak z nich miód wyciągają.
159.
111509

160.
111510

helmuth
26.02.14, 01:25
Sklep kolonialny- o rany, jak to dawno było :)

Jd
26.02.14, 08:33
Na pierwszej fotce napis w prawym górnym rogu: PEPEGE
Niech ktos zgadnie o co chodzi :)

ahutta
26.02.14, 09:15
Ja znam hasło "pepegi", ale może patrząc po szyldzie będzie to to samo.

EDIT:
Sprawdziłem, to to samo :D

abir
26.02.14, 09:59
Na pierwszej fotce napis w prawym górnym rogu: PEPEGE
Niech ktos zgadnie o co chodzi :)
jako chłopiec wybiegałem z domu na dwór pobawić się z kolegami, pamiętam do dziś jak mama wołała "masz ubrane pepegi czy sandały":mrgreen:

Bodzip
26.02.14, 10:17
jako chłopiec wybiegałem z domu na dwór pobawić się z kolegami, pamiętam do dziś jak mama wołała "masz ubrane pepegi czy sandały":mrgreen:
Ja tam wybiegałem na pole :-P

Strzelec
26.02.14, 10:22
Sklep kolonialny jest bardzo sympatyczny. Udało Ci się może wejść do środka?

ahutta
26.02.14, 10:28
Ja tam wybiegałem na pole :razz:

Ty znowu do tego wracasz? W Wysowej przy piwie to sobie wyjaśnimy ;)

Sklep kolonialny jest bardzo sympatyczny. Udało Ci się może wejść do środka?

Mnie tam nie było, na oczy tego nie widziałem :D Ja siedziałem i ustawiałem wydania butli gazowych, a żona z synem poszli na wycieczkę i Paweł się dorwał do aparatu ;)
Z tego co mówili, wszystko było pozamykane, ew. przez jakąś kratę w drzwiach można było zerknąć do środka. Mogli ew. wziąć przewodnika, ale odpuścili sobie dodatkowy koszt.

161.
111521

Saboor
26.02.14, 10:37
Ja na podwórzec, ale co się będę chwalił... .:roll:

abir
26.02.14, 10:38
czego, kukurydzy, pszenicy??:wink:
tak poważnie, znam te nasze regionalne różnice, :grin:są wesołe

Saboor
26.02.14, 10:44
czego, kukurydzy, pszenicy??:wink:
tak poważnie, znam te nasze regionalne różnice, :grin:są wesołe
O! abir, ale chłopie żeś pojechał... mały Bodzio i pole pszenicy, jak Byś go znalazł,
coś jak duży Bodzio i kukurydza. :mrgreen: :mrgreen:

Bodzip
26.02.14, 10:54
O! abir, ale chłopie żeś pojechał... mały Bodzio i pole pszenicy, jak Byś go znalazł,
coś jak duży Bodzio i kukurydza. :mrgreen: :mrgreen:
Przecież oficjalnie jestem szejkiem.
Że się tak grzecznie zapytam: na dwór ...szlachecki czy książęcy ? :-P
Sporo takich różnic jest - ot. borówka vel jagoda

ahutta
26.02.14, 10:58

Z ciekawości wszedłem na WIkipedię http://pl.wikipedia.org/wiki/Jagoda_%28botanika%29 i dowiedziałem się że banan jest jagodą :shock: Co ta Unia z nami robi :roll:

Saboor
26.02.14, 11:12
Napisałem: nie będę się chwalił. To zobowiązuje.

abir
26.02.14, 11:16
yyyyy, nie wiem,
obawiam się że ani jeden ani drugi:wink:

Saboor
26.02.14, 11:18

Z dworu na podwórzec.:-P

ahutta
26.02.14, 11:23
Wbrew pozorom sprawa nie jest banalna i błaha. Będzie miała głębsze korzenie. Jedni szli na dwór, inni na pole, a jeszcze inni lecieli na plac.
Trzeba by chyba do Miodka napisać :roll:

Bodzip
26.02.14, 11:31
Na spotkaniu w Nowicy, Marysia znalazła kompromis. Na zewnątrz :mrgreen:

ahutta
26.02.14, 11:41

No wiem, ale to takie pospolite się wydaje ;)

witwicky
26.02.14, 20:08
Wbrew pozorom sprawa nie jest banalna i błaha. Będzie miała głębsze korzenie. Jedni szli na dwór, inni na pole, a jeszcze inni lecieli na plac.
Trzeba by chyba do Miodka napisać :roll:
Nieważne. Myśmy chodzili z kolegami na platz ;-) a 20 kwietnia nasze babcie zawsze robiły imprezę.

Saboor
26.02.14, 20:11
No wiem, ale to takie pospolite się wydaje ;)
I przyziemne.:wink:

abir
26.02.14, 20:12
fajnie by brzmiało: kochanie, idę na zewnątrz, do kumpli, nie czekaj na mnie z kolacją:grin:

witwicky
26.02.14, 20:15
fajnie by brzmiało: kochanie, idę na zewnątrz, do kumpli, nie czekaj na mnie z kolacją:grin:

- kochanie idę z kolegami (...).
- idź, idź przecież Cię za rogi trzymać nie będę...

kon
26.02.14, 20:53
- kochanie idę z kolegami (...).
- idź, idź przecież Cię za rogi trzymać nie będę...
111554dawno sie tak nie usmialem:!:

ahutta
18.04.14, 20:59
Nie wiem jak u Was, ale u mnie przygotowania idą pełną parą :mrgreen:

115447

abir
18.04.14, 21:07
mniam mniam:grin:

d4rk89
18.04.14, 21:38
To będzie wyżerka :D

waruga
18.04.14, 21:51
Apetyczna babeczka.

ahutta
18.04.14, 22:09
Wygląda cudnie, pachnie jeszcze lepiej, a najbardziej mnie wkurza, że jeszcze nie mogę się do niej dobrać :evil:

waruga
18.04.14, 22:14
Wygląda cudnie, pachnie jeszcze lepiej, a najbardziej mnie wkurza, że jeszcze nie mogę się do niej dobrać :evil:

Podmien ja na styropianowa....:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

abir
18.04.14, 22:21
w wielki piątek wszystko smakuje 100 x lepiej - szczególnie to czego nie powinniśmy w tym ważnym dniu jeść

ahutta
18.04.14, 22:37
Dokładnie :D Człowiek zagląda na wszystko co jest zdatne do jedzenia :D

Ale babka i tak jest pycha, tzn. zawsze była, to i w tym roku będzie :mrgreen:

gulasz
18.04.14, 23:49
A ty zeby nie cierpiec w smotosci postanowiles sie poznecac nad towarzyszami olitalibami.. tez bym zjadla taka babke, ale juz jutro nadejdzie ten dzien

ahutta
19.04.14, 00:24
Racja. W kupie raźniej :) A najlepsze będzie, jak na koniec rezurekcji ksiądz odśpiewa "idźcie szynki jeść, aleluja" :D

ahutta
2.05.14, 21:56
Tak dziś wrzucam to tu, to tam fotki z centrum Bytomia, to w swoim wątku też coś wrzucę. Taki pseudo street.

163.
116522

Saboor
6.05.14, 09:43
Tak dziś wrzucam to tu, to tam fotki z centrum Bytomia, to w swoim wątku też coś wrzucę. Taki pseudo street.
163.

Gryfno dziołcha...

ahutta
12.05.14, 23:18
Przejrzałem zdjęcia z ostatnich dwóch tygodni i chyba robię się monotematyczny. Pstrykam te same miejsca podczas spacerów z psem. Jakaś choroba chyba.

164.
117359

165.
117356

166.
117355

167. (wiem bzyczek nieostry, ale za szybki dla mnie był ;) )
117358

kolba
13.05.14, 06:14
To wina psa, że ciągnie w te same miejsca.
Ładne zdjęcia i miejsca. 164 jest super.

abir
13.05.14, 07:40
chmurki mi się podobają, przy bączku rzeczywiście nie popisałeś się szybkością:-P

Bodzip
13.05.14, 08:14
Rzepak jest cudny :)
Jak jechaliśmy na wybrzeże, t byłem oczarowany tymi polami po horyzont.

ahutta
13.05.14, 08:15
chmurki mi się podobają, przy bączku rzeczywiście nie popisałeś się szybkością:-P

Zrobiłem ponad 30 klatek, ta była najznośniejsza i trzeba było iść dalej, w końcu spacer z psem, a nie jakaś nasiadówa w krzakach ;)

Farensbach
13.05.14, 08:17
Przejrzałem zdjęcia z ostatnich dwóch tygodni i chyba robię się monotematyczny. Pstrykam te same miejsca podczas spacerów z psem. Jakaś choroba chyba.

Też tak mam :-) 164 i 165 najbardziej mi się spodobały.

ahutta
13.05.14, 08:28
Rzepak jest cudny :)

I wyobraź sobie, że ten widok ze 165, ggolus ma z okna :D

Jak jechaliśmy na wybrzeże, t byłem oczarowany tymi polami po horyzont.

O tak, można się zakochać w tych widokach. W weekend byliśmy w Mosznej, to jadąc w kierunku Opola rzepak jeszcze tak nie kwitnął jak ten koło nas, ale jeszcze tydzień, dwa i też będzie taki żółty jak pupa pszczółki Mai ;)

---------- Post dodany o 08:28 ---------- Poprzedni post był o 08:19 ----------

Też tak mam :-) 164 i 165 najbardziej mi się spodobały.

Dzięki.

ahutta
14.05.14, 22:15
Dolnośląska Holandia

168.
117552

Bodzip
15.05.14, 06:31
Tak sobie pomyślałem, jakbyś tak postawił statyw, dał długi czas i rozmył ten zielony łan.

abir
15.05.14, 07:56
Tak sobie pomyślałem, jakbyś tak postawił statyw, dał długi czas i rozmył ten zielony łan.
ja mam wrażenie że on jest lekko rozmyty, ale gdyby był bardziej - to wersja bodzipa byłaby świetna

Jan_S
15.05.14, 08:30
Ciekawa miejscówka, z potencjałem, masz więcej zdjęć?

Lolita
15.05.14, 08:36
Dolnośląska Holandia się mnie podoba. Tylko jak na mój gust ciut za ciemne :roll:

ahutta
15.05.14, 08:42

Nie da rady, musiałbym w to miejsce ponad 100km wracać :)
Wiatrak zoczyłem przez przypadek z głównej drogi i zjechałem na moment, żeby parę fotek zrobić. Na miejscu okazało się, że jest zaadaptowany na restaurację i akurat komunia się odbywa, więc tylko parę z dalszej perspektywy zrobiłem.

Co do samego rozmycia, to już przy obróbce powyciągane, bo zdjęcie koło 18-tej robione, a to co ze słońca zostało, to chmury nieźle starały sikę przysłonić. Z resztą w oknie widać "złote" odbicie zachodzącego słońca.

---------- Post dodany o 08:42 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------

Ciekawa miejscówka, z potencjałem, masz więcej zdjęć?

Tak jak napisałem Bogdanowi, pstryknąłem kilka z dalszej perspektywy, bo nie chciałem gości komunijnych mieć w kadrze, a kto wie czy by mnie nie pogonili, gdybym im się wrył w imprezę.

Dolnośląska Holandia się mnie podoba. Tylko jak na mój gust ciut za ciemne :roll:

Późno było. Można by jeszcze w jakowymś GIMP-ie pokombinować, ale... to by już było oszustwo ;)

TOKIN
15.05.14, 09:21
Nie będę oryginalna... Holandia mi się podoba.
Gdyby rozmyć bardziej trawy, byłaby jeszcze lepsza.
Sama tez w takich trawach wpadam na ten pomysł, ale zaraz z niego szybko wypadam, bo nie mam statywu:mrgreen:

ahutta
31.05.14, 23:22
Tor przeszkód

169.
119291

CzaRmaX
1.06.14, 03:19
Tor przeszkód

169.

Nooooooo, fajneeeeeee a nawet bardzo fajneeeeee :)

yamada
1.06.14, 08:30
Tor przeszkód

169.

fajne foto, xz-2 Ci służy :)

Bodzip
1.06.14, 08:34
Nawet nie zwróciłem uwagi, że to XZ-2. Fajne :)

Lolita
1.06.14, 08:43
Ostatnie bardzo fajne :)

Strzelec
1.06.14, 11:18
Super ta mrówa :)

abir
1.06.14, 11:43
Ładne kolory, dobre ujęcie. Rosa bardzo pasuje.
Podoba się

alnico
1.06.14, 12:58
Fajna scenka, rosa zrobiła swoje :grin:

gulasz
1.06.14, 13:17
Arek ale tak od d.u.p.y strony mróweczkę pokazywać :roll:
:mrgreen:

ahutta
1.06.14, 14:53
Arek ale tak od d.u.p.y strony mróweczkę pokazywać :roll:
:mrgreen:

Prosiłem ęfejs, ale nie chciała słuchać :mrgreen:
Dzięki za wpisy i cieszy, że się podoba. Na zdjęcie miałem jakieś 2 minuty. Potem przyszedł Reks i zaczął rosę z trawy zlizywać :mrgreen:

XZ-2 rzeczywiście coraz bardziej mnie zachwyca i jak akurat Paweł go nie bierze, to na każdy spacer biorę go ze sobą.

To do kompletu, jeszcze jedna mróweczka. Tym razem nie ze Śląska, a z Beskidu Niskiego :)
Tu zabawa E-M10 i z tego co pamiętam to ostrzyłem ręcznie.

170.
119343

lisiajamka1
1.06.14, 17:15
Mrówa na torze przeszkód bardzo fajna.

kolba
1.06.14, 19:21
Fajne mrówki, pierwsza moim zdaniem lepsza.

ahutta
1.06.14, 19:38
Fajne mrówki, pierwsza moim zdaniem lepsza.

Robiona XZ-2, a to zobowiązuje ;)

abir
1.06.14, 20:01
ba....sie wie:-P

henry1
1.06.14, 20:37

Gratulacje dla XZ-2, za świetne foty. :mrgreen: Dla trzymającego XZ-2 też. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Janeczek
1.06.14, 20:52
Ahutta,

Nie tor przeszkod, tylko slalom gigant:)
Fajne fotki!

pozdroofka

ahutta
1.06.14, 21:55
Zerknąłem sobie na crop z mrówki w rosie i mam nieśmiałe wrażenie, że ta mrówka ma mnie głęboko w d...ie :mrgreen: i gdyby była lepsza jakość, to można by to wrzucić do wątku "pokaż swojego fotografa" :mrgreen:

119369

Lolita
1.06.14, 21:59
Zerknąłem sobie na crop z mrówki w rosie i mam nieśmiałe wrażenie, że ta mrówka ma mnie głęboko w d...ie :mrgreen: Nie dziwię się. Bo pewnie chciała byś jej ten cały XZ-2 dał se selfie słytśnie strzelić :mrgreen: