Zobacz pełną wersję : Adapter umożliwiający stosowanie bagnetu K do korpusów Olka
Mam kilka obiektywów/wykorzystywanych do analoga MZ-30/ z bagnetem K/Pentax/, ale przechodzę na system 4/3, który mi bardziej odpowiada i chcialbym je wypróbować z korpusem E400/ E330/ Czy gdzies można nabyć owo akcesorium-kiedyś widziałem taki pierścień oferowany przez chyba polskiego producenta na allegro.Prosze o namiary i ewentualne uwagi dot. współpracy korpusu Olego z obiektywami innych systemów. Pozdr.
Michu (Pentax)
18.04.07, 12:19
Napisz, jakie masz szkła, bo może okazać się, że gra jest nie warta świeczki.
Dużo redukcji jest tu:
http://www.raysfoto.pl/
Choć nie szukałem, czy jest taka, jak Cię interesuje.
http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=produkt&nr=12
jest za 220 pln do nabycia :)
pozdrawiam
i trochę dalej-http://www.cameraquest.com/adapt_olyE1.htm
Michu/Pentax/: mam kilka obiektywów które współpracują z okrojonym bagnetem K w MZ-30: FAJ19-35,FA 35-80/kit/ i taniutko kupione nowiutkie Sigmy 24-70, 70-300/APO/ i właściwie kazdy inny niż ja zakupiłby korpus K100D i spokojniutko sobie focil w systemie Pentaxa, Mnie polityka Pentaxa w Polsce/ chodzi o to słynne Apollo/ wyszła bokiem, kiedy najdrobniejszy problem z moim MZ-30 urósł do rozmiarów nie do przekroczenia ze strony oficjalnego reprezentanta Pentaxa na Polskę. Temat jest dla mnie zamkniety i jakiekolwiek otwieranie go przeze mnie spowoduje użycie najgorszych inwektyw wobec Apollo/ **** to będzie najłagodniejsze ze słów/ Ponieważ korzystam z usług laba w Kędzierzynie -Kożlu, a ten wykonuje odbitki w 4/3-proporcje boków więc wejście w lustro cyfrowe automatycznie podsuwa Olympusa, z którym od lat bezproblemowo mam do czynienia w postaci użytkowania kompakta C725.Pozdrowienia dla miłośników Pentaxa i oby Wam służył przez wiele dziesięcioleci.W złączonych przez Ciebie linkach takiego adaptera nie znalazłem . Dziękuję za odzew.
[fotomic], żółta kartka.
Don Pedro:
moim zdaniem zabawa starymi obiektywami w systemie 4/3 ma niewielki sens, no chyba że tylko hobbistycznie. małe wizjery w OLKACH dają szansę na ręczne ostrzenie chyba tylko z jasną matówką (za 300 pln) od Andee'go...
sprzedaj te starocie w cholerę, dopóki są coś warte i kup ze dwa normalne ZD.
o tej świetnej firmie Apollo co nieco czytałem. czy naprawdę walą w ciula po całości a serwis ciągnie się miesiącami?
Dziękuje za namiary, wlaśnie idę podzwonić i zapytac o dostępność. Kaarool-ja oczywiście kupuję body z 2ma kitami Zuiko i najchetniej te mniejsze z E400 niż może ciut lepsze/ jasność w przypadku 40-150/ z E330 Cóż zrobie skoro zakochałem się w kształtach i wielkości E400/410? , a o jakość zdjęć /w końcu nie jestem zawodowcem i nie interesują mnie wielkie powiększenia i super-truper jakość techniczna, a bardziej tematyka i jej ujęcie w sensie zaawansowanego hobbysty - fotografa/ ze strony Olka jestem dziwnie spokojny, mimo, że podobno matryce Kodaka nie każdemu odpowiadaja/ TAKA jest w E400/ Sprawdziłem i mnie E400 od strony organoleptycznej b. odpowiada , a i jakość fotek jest niczego. Nic dodać i ująć. Taki jest mój wybór, a taka Sigma 70-300 w przypadku jej użycia z Olkiem da niezły przelicznik małoobrazkowy, stąd pytanie o adapter.Ukłony.
Michu (Pentax)
18.04.07, 14:01
Don Pedro - loozik, nie wnikam w Twoją decyzję, najważniejsze, by Ci sprzęt odpowiadał i służył. Problem z Apollo jest taki, że każdy sprzęt odsyłają po prostu do Niemiec, gdzie jest serwis. Jeżeli miałbym Ci cokolwiek sugerować, to może Samsunga GX10 - to odpowiednik Kadyszki, a serwis to już zupełnie inna bajka - chyba Rendaszka w Gdyni, a wiec jeden z najlepszych w kraju.
A korpus zbiera rewelacyjne opinie:
http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/review/2007/04/11/Samsung-GX-10/p1
Don Pedro ooo ziomal :)
Co zas E400 (pomimo ze ci odpowiada a to bardzo wazne) wez poduwagejeszcze E330, pod warunkiem ze nie mozesz zaczekac na E410.
"Michu (Pentax)"]Don Pedro - loozik, nie wnikam w Twoją decyzję, najważniejsze, by Ci sprzęt odpowiadał i służył. Problem z Apollo jest taki, że każdy sprzęt odsyłają po prostu do Niemiec, gdzie jest serwis. Jeżeli miałbym Ci cokolwiek sugerować, to może Samsunga GX10 - to odpowiednik Kadyszki, a serwis to już zupełnie inna bajka - chyba Rendaszka w Gdyni, a wiec jeden z najlepszych w kraju.
A korpus zbiera rewelacyjne opinie
Otóż Panie Michu/Pentax/ przeanalizowałem propozycje wszystkich firm co do korpusów budżetowych i z ręką na sercu twierdzę, że Olympus wypada najciekawiej pod wzgl. jakość do ceny. GX10 jest o 1300 zł droższy od jadącego do mnie zestawu E400 + 2 standard lens. Ponadto Pentax K10/GX10/ to niestety popularne możliwości w profesjonalnej obudowie, a na tej mi nie zależy, jednak trzeba uczciwie przyznać, że zwłaszcza z batery packiem kadyszka prezentuje się doskonale-ale te nie rewelacyjne szbkości/Ilość zdj/sek/ AF, średnia jakość jpegów, zbyt wysokie szumy, za mala rozpiętość tonalna jak na 24bitowe kodowanie kolorów każę poczekać na jakiś K5 lub K1 Póki co już za chwilę E400 zostanie na majówce poddana ostrej próbie dokonanej przeze mnie we włoskich Dolomitach. Pozdrawiam.
Pan Ratecki z Łodzi przysłał mi pierścień mocujący obiektywy K do systemu E-4/3 Mechanicznie całkiem udane ustrojstwo. Bez najmniejszego problemu mocuje się to do korpusu/E-400/ i nastepnie jednym ruchem wkręca obiektyw z mocowaniem K. Gorzej ze zdejmowaniem obiektywu- zbyt mały jest przycisk blokady i przez to jego zwolnienie nieco utrudnione. Sama współpraca aparatu z obiektywami bezproblemowa, a w dobrych warunkach ustawianie ostrości znośne.Pierwsze fotki jako takie, ale obiektywy te we wspólpracy z cyfra cechuje znacznie mniejsza głębia ostrości i niestety większa aberracja chromatyczna, sam obraz jest nieco zamglony. Absolutnie konieczny jest statyw, nawet przy odp. ogniskowej 200mm i zastosowaniu krótkich czasów - trudno jest uzyskać nieporuszone zdjęcie. Dla osiągnięcia og. 600mm warto takie cudo mieć.Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za namiary.
Witam
Ja również kupiłem adapter od Pana Rateckiego i bardzo sobie chwalę zarówno jakość wykonania jak i współpracę z obiektywami Pentaxa.
Co ciekawe o ile w aparatach Pentaxa trzeba naciskać za każdym razem przycisk AEL/AFL aby zmierzyć światło to w Olympusie jest to dużo prostsze i wystarczy nacisnąć przycisk migawki. Niestety nie ma potwierdzenia ostrości :cry:
2EV
Witam. Ja posiadam trochę inną redukcję, bo od systemu OM na 4/3. Używam jej z body E330 i nie marudzę. Zapuszczam live w trybie B powiększenie 10x i ostrzy się jak na klin w OM2n, czyli bezproblemowo. Oczywiście trzeba mieć jakiś tam statyw coby obraz nie latał jak szalony i wtedy jest git. Co do jakości uzyskiwanych fot to jeszcze nie będą się wypowiadał bo jestem początkujący. Szkła od systemu Zuiko OM są OK.
A jak ostrzycie na e-500 manualnymi szklami?? Bo mi to zajmuje troche duzo czasu zyby ustawic odtrosc dokladnie...:( ale moje zdanie jest takie: kilowy 14-45 kryje sie przy zuiko 50mm 1:1:8 ale to tylko moje zdanie
moje zdanie jest takie: kilowy 14-45 kryje sie przy zuiko 50mm 1:1:8 ale to tylko moje zdanie
Kryje się także przy Rikenonie XR 50mm 1:1.4. :mrgreen:
Ręczne ostrzenie nie jest niestety wygodne ale światło daje swoje.
Żeby nie było niedomówień:
w innych cyfrowych lustrzankach obraz w wizjerze jest równie beznadziejny jak i w Olympusie, APSC i 4/3 mają się nijak do dobrego wizjera w analogu. W moim Ricohu XR2 nie korzystam nawet z klina bo i tak na matówce widać co jest ostre a co nie.
W Olkach pracuje się niestety na przysłonie roboczej ale nie ma to właściwie znaczenia, gdyż więkkszych przysłon lepiej stosować Zuiko Digital. Manuali używa się dla małych przysłon.
PS. do manualnych obiektywów najlepsze są aparaty Pentaxa. Jest potwierdzenie ostrości i pomiar światła, pracuje się na otwartej przysłonie (za to trzeba wciskać AEL).
Pozdrawiam
2ev
tu jest ciekawy wątek aczkolwiek nie o K (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=23968020&changemode=1)
Don Pedro:
moim zdaniem zabawa starymi obiektywami w systemie 4/3 ma niewielki sens, no chyba że tylko hobbistycznie. małe wizjery w OLKACH dają szansę na ręczne ostrzenie chyba tylko z jasną matówką (za 300 pln) od Andee'go...
sprzedaj te starocie w cholerę, dopóki są coś warte i kup ze dwa normalne ZD.
o tej świetnej firmie Apollo co nieco czytałem. czy naprawdę walą w ciula po całości a serwis ciągnie się miesiącami?
Ja ostatnio używam obiektywu Carenar f/1,9 z bagnetem 4/3 w połączeniu z E-510 i nie mam zatrzeżeń.
Przykładowe fotki na http://www.zapory.110mb.com/Carenar.htm
Nie ma problemu,że autofocus nam zaszaleje jak to bywa z Sigmą 30 mm F1.4 za cenę kilkakrotnie wyższą, a efekt możemy uzyskać podobny
http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=produkt&nr=12
jest za 220 pln do nabycia :)
pozdrawiam
mogę z czystym sumieniem polecić tego producenta. Kupowałem od niego przelotkę Psix - 4/3 - naprawdę porządnie wykonane, w porównaniu z innymi które macałem wcześniej, no i w przystępnej cenie
mam takie pytanko: Czy jest sens podpinać przez przelotkę obiektyw Tamron 70-300 (lub odpowiednio Sigma)? Cena ok. 500zł - atrakcyjna. Rozumiem ze w grę wchodzi tylko ostrzenie manualne. A jak ustawia sie przyslonę? I czy obiektyw projektowany pod matryceAPS-C bedzie zachowywal sie dobrze po dolączeniu do olka E-500?
Najlepszym roziwazaniem byloby ZD 70-300 - ale to powyzsze rozwiazanie jest o polowe tansze i raczej tylko takie kwoty wchodzą w grę.
Czy ktos ma fotki robione taką kombinacją?
mam takie pytanko: Czy jest sens podpinać przez przelotkę obiektyw Tamron 70-300 (lub odpowiednio Sigma)? Cena ok. 500zł - atrakcyjna. Rozumiem ze w grę wchodzi tylko ostrzenie manualne. A jak ustawia sie przyslonę? I czy obiektyw projektowany pod matryceAPS-C bedzie zachowywal sie dobrze po dolączeniu do olka E-500?
Najlepszym roziwazaniem byloby ZD 70-300 - ale to powyzsze rozwiazanie jest o polowe tansze i raczej tylko takie kwoty wchodzą w grę.
Czy ktos ma fotki robione taką kombinacją?
robisz w piorytecie przysłony i na obiektywie ustawiasz sobie przesłone.
patrze sobie na zdjecia obiektywu (np. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3977) i widze tylko 2 pierscienie: zoom i ostrość - jak wiec ustawic manualnie przysłonę?
patrze sobie na zdjecia obiektywu (np. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3977) i widze tylko 2 pierscienie: zoom i ostrość - jak wiec ustawic manualnie przysłonę?
Wydaje mi się, że dla obiektywu z AF tylko z dedykowanym bagnetem, tu Canon, Nikon, Konica Minolta, Pentax. Może się mylę, ale sam jestem ciekaw.
Ewentualnie starszy model Tamron Zoom Macro BBAR MC 85-210mm F4.5 z mocowaniem OM
np. http://www.allegro.pl/search.php?string=tamron&search_type=1&closed=1&category_radio=1&st=gtext&category=50594&order=p
Myślałem, że chodzi Ci o jakiś starszy obiektyw coś pod M42. Ale skoro pod cyfrę to niebardzo to podłączysz jeśli nie jest dydykowane dla Olka. Owszem są przejściówki np N>4/3 ale to też dla starszych obiektywów które jednak przesłone miały regulowaną na pierścieniu.
Chyba, że ruscy coś wymyślili jakąś przejściówkę z chipem :)