Zobacz pełną wersję : Co wybrac?? (lustrzanka ok. 2000zł)
fotoamator2891
18.03.11, 19:53
Witam,
Niebawem zamierzam kupic lustrzanke. Niestety nie mam zbyt duzo środkow na zakupy (ok 2000). Proponowano mi: Canon EOS 1000D, Nikon D3100, Pentax K-r lub K-x, Olympus E-450 + ob. 14-42mm + 40-150mm. Prosze o opinie :)
Powiedz nam jakie zdjęcia zamierzasz nią robić?
Planujesz zakup jakichś dodatkowych obiektywów, a może już jakieś masz?
I tak każdą z nich zrobisz dobre zdjęcia :wink:
Kup Pentaxa kr
ano
najlepszy bez dwóch zdań z wszystkich wymienionych,
a nawet i z niewymienionych w jego pułapie cenowym.
Rozrzut cenowy będzie spory. Z tych co podałeś - K-r (ale będzie trochę droższy niż 2k, a do tego pokrowiec, filtry (ewentualnie), karta pamięci, zapasowa bateria... Lustrzanka to początek wydatków.
A jakich ogniskowych (w ekwiwalencie na małą klatkę, będzie prościej) używasz lub chcesz używać i do czego? Chyba że jeszcze nie wiesz, co może być absolutnie zrozumiałe.
PS. Jak już Olka to szukaj E-620 dual kit.
Edit:
Zerknąłem do galerii i widzę że tele praktycznie nie używasz (wnioskuję po galerii, zaznaczam), za to makro i krajobrazy jak najbardziej. To może jeżeli Olek, to kit plus 35 macro zamiast długiego kita?
Kup Pentax'a K-R ma najlepsze osiągi jeśli się patrzy na dane techniczne. Ciekaw jestem co pokaże w praktyce ta puszka ;)
Przejrzyj sobie ten wątek (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=76010&highlight=igorra) Koleżanka zakupiła D-5000 jeśli dobrze pamiętam.
Cena zakładana była 2400 pln, ale poczytać można.
Pozdrawiam AP.
Nie tak dawno sprzedałem E-510 plus dwa kity wymienione przez Ciebie. Troszkę inny zestaw. Kupiłem go dawno ze względu na obiektywy właśnie. No tyle mogę powiedzieć, że później był następny obiektyw i następny i dokupienie puszki systemowej i dalej kupno.... No, wiesz sam jak jest, jak miałem kompakty nie miałem takich problemów. A, chciałem dodać, że tymi obiektywami zrobiłem kilka fajnych, ważnych zdjęć.
Na Fotopolis właśnie pojawił się test Pentaxa K-r.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12457
Aha, jeśli miałbym coś doradzić na ten moment to właśnie tego Pentaxa.
Swoją drogą fajny patent z zasilaniem akumulatorami AA.
Jeśli fotografujesz krajobrazy, to odpuść sobie Olka. Fatalna rozpiętość tonalna wg mnie dyskwalifikuje E-System w tym zakresie. Osobiście miałem dość walki ze skutkami tej "krótkiej kołdry" i zmieniłem system. Jest zdecydowanie lepiej. Obraz jest elastyczny w obróbce. Duża rozpiętość tonalna pozwala na różne "fikołki" podczas obróbki obrazka.
Jeśli fotografujesz krajobrazy, to odpuść sobie Olka. Fatalna rozpiętość tonalna wg mnie dyskwalifikuje E-System w tym zakresie.
Taaa zdecydowanie tą dyskwalifikacje w galerii widać... zero przyzwoitych krajobrazowych fot. Nic. Null.
A odnosząc się do meritum: Bz w/w brałbym najnowszego pentaxa.
Bez sensu radzicie, nie kupuje sie aparatu tylko kupuje sie caly system.
Wzialbym to co mi sie najbardziej podoba/lezy w lapie/ma najlepsza dla mnie guzikologie.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Kupuje się to co nam potrzebne. Zmienić system nie jest najmniejszym nawet problemem.
A do wyboru po leżeniu w łapie, to jak najbardziej się przychylam.
Podstawowa puszka z kitem to jeszcze nie system.
Tylko po co kupowac, by pozniej zaraz zmieniac? dlatego tez wlasnie kupuje sie system...
Swiadomie polecacie Pentaxa majac sami Canony np?
bo co? bo kr najlepsza puszka jest? tylko co dalej jak mu sie zachce cos wiecej niz kit?
Pewnie, ze jest duzo fajnych szkiel w Pentaxie, do niego mam sentyment siegajacy jeszcze czasow analogowych, do tej pory robie ME superem oraz MZtka ze szklarnia, niestety gdy chodzi o MOJA wygode uzywania i to co mi bardziej lezy siegam w zaleznosci od sytuacji po Canona albo Nikona, a czasem tluke analogami czy srednim.
Generalizujac rozwazajac aparat do wszystkiego bez patrzenia w przyszlosc to moze byc KR, rozwazajac potem rozbudowe systemu w czasie lapania bakcyla, pozostaje sprzedaz i zmiana albo od razu wejscie w system, ktory da wiecej/lepiej/prosciej/taniej.
W kazdym razie zaloze sie, ze co kolega wybierze bedzie dobre dla Niego bez wzgledu na marke.
Ostatnia rzecza przy wyborze jest podpieranie sie opiniami innych/testami portali itd, wszak to tylko narzedzie do urzeczywistniania swoich wizji/zadan
pozdrawiam serdecznie
Janek
Swiadomie polecacie Pentaxa majac sami Canony np?
bo co?
Bo jesteśmy wredni i czerpiemy radochę z polecania gorszego.
dog_master
19.03.11, 18:35
Ostatnia rzecza przy wyborze jest podpieranie sie opiniami innych/testami portali itd, wszak to tylko narzedzie do urzeczywistniania swoich wizji/zadanA w takim razie CZYM się kierować? Przecież samemu przetestować sprzęt to mission impossible, szczególnie, jeśli docelowo ma się nie pstrykać modei obok w sklepie, tylko makro/sport/zwierzaczki/krajobrazy - tego samemu nie przetestujesz.
Skoro nie chcesz się oprzeć testom innym, to czym? Suchą specyfikacją? :D
Skoro tak to w takim razie proponuję zrobić wyliczankę i na którego padnie - tego wybrać.:lol:
Mam Olympusa E-510 i nowo nabytego Pentaxa K-x. Aparaty te dzieli przepaść. Pentax bije Olympusa pod każdym względem. Mogę sądzić, że E-450 jest podobny do E-510. Zatem polecałbym Pentaxa K-x, bo K-r nie zmieścisz w zakładanym budżecie. Różnica między nimi jest niewielka.
Mam w Olympusa E-510 i nowo nabytego Pentaxa K-x. Aparaty te dzieli przepaść. Pentax bije Olympusa pod każdym względem. Mogę sądzić, że E-450 jest podobny do E-510. Zatem polecałbym Pentaxa K-x, bo K-r nie zmieścisz w zakładanym budżecie. Różnica między nimi jest niewielka.
Potwierdzam. Mam e-520 a jedna osoba w rodzinie k-x.
Dla k-x/k-r jedynym porównaniem w Olku jest E-30,
no ale trudno bo ten jest zarówno droższy jak i już niedostępny.
Nie mogę uwierzyć nikt nie zaproponował Nikona xx00, jeszcze dwa tygodnie temu na forum nie było innego godnego uwagi systemu. Tak bardzo popsuł się ten system w tym czasie.
Zastanawiałeś się nad bezlusterkowcami, takie EPL1 , panasonic GF1 są w bardzo ciekawych cenach.
Pozdrawiam AP.
Oglądałem K-x w sklepie i zrobił na mnie spore wrażenie bo AF pracował dość szybko i pewnie w gorszym oświetleniu. Wykonanie też sprawiało dobre wrażenie i grip był b.wygodny (dla mnie:wink:).
Teraz już niestety pozostaje dostępny tylko w drogich sklepach - jeszcze niedawno widziałem K-x z kitem za 1500 zł a teraz chodzi po 1700-1800zł.
W chwili obecnej wolałbym dopłacić 400zł do K-r bo za niewielką różnicę dostajemy lepszy wyświetlacz i sporo szybszy LV, korekcję AF i podświetlenie jego punktów.
W chwili obecnej wolałbym dopłacić 400zł do K-r bo za niewielką różnicę dostajemy lepszy wyświetlacz i sporo szybszy LV, korekcję AF i podświetlenie jego punktów.
Zwłaszcza, że jest sporo tańszych i dobrych Sigm wraz z Tamronami pod Pentaksa bagnet, więc dopłata za praktyczną w tym przypadku mikrokalibrację AF w body k-r (http://allegro.pl/listing.php/search?category=8846&sg=0&string=pentax+k-r&order=p&change_view=1) zwróci się szybciutko.
Zasadniczo stawiałbym na K-r ale K-x jest tańszy o pięć stówek,
a za to można mieć Metza 44 AF-1 albo dołożyć jeszcze trzy i kupić na początek DA 35 f/2.4
wszystko zależy od kieszeni..
Co się tak uparliście na tego Pentaksa?
fotoamator2891
20.03.11, 14:07
A co proponujesz w tej cenie??
W tej cenie,jest jeszcze Nikon 3100.Ja bym wybierał między tymi dwoma.
Fani "mniej" popularnych systemów? Mi się czasami zdarza przejrzeć ofertę Pentax-a. Na wypadek gdybym musiał wyskakiwać z E-Titanica:wink:
NO wlasnie, popieram, co z tym Pentaxem, ja bym bral Kaniona, jeden z dwoch najlepszych systemow, duzo i tanio i zaszpanowac paskiem mozna... i w ogole...
pozdrawiam serdecznie
Janek
fotoamator2891
20.03.11, 16:28
NO wlasnie, popieram, co z tym Pentaxem, ja bym bral Kaniona, jeden z dwoch najlepszych systemow, duzo i tanio i zaszpanowac paskiem mozna... i w ogole...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Na ktorego Canona bys polowal?? :)
Pewnie na tego najfajniejszego z dużym, grawerowanym napisem CANON na pasku ..
Nikon robi fajne aparaty................tak fajne jak inne firmy:-)Natomiast jego serwis w Polsce (nie tylko moim zdaniem) każe powaznie zastanowic sie nad zakupem aparatu tej firmy
Pewnie na tego najfajniejszego z dużym, grawerowanym napisem CANON na pasku ..
Fiu, fiu jak to się technologia rozwinęła. Grawerunek na pasku.:wink:
No i zaraz się zacznie......... i trzeba będzie temat zamykać:wink:
Wydaje mi się, że dlatego, że na dziś ma najciekawsze wykresy z badań matrycy, no i fajnie wygląda taki np. czerwony z wielkim białym napisem PENTAX.
Pozdrawiam AP.
PS. A jakiegoś tam Canona 550D lub 500D z kitem nie zaproponuje nikt Koledze?
Wydaje mi się, że dlatego, że na dziś ma najciekawsze wykresy z badań matrycy, no i fajnie wygląda taki np. czerwony z wielkim białym napisem PENTAX.
Pozdrawiam AP.
PS. A jakiegoś tam Canona 550D lub 500D z kitem nie zaproponuje nikt Koledze?
Od tego jest forum Canona...
E-PL2 z nowym kitem też jest niezły....
apz,
A co on bedzie wykresy fotografowal tym Pentaxem?
Nikon ma slaby pasek, taki brzydki, zolty, Kanion to Kanion, czerwony, wiadomo, w szkolach cenzurki dawali z czerwonym paskiem wiec sie kazdemu kojarzy, ze pro...
najbardziej bedzie pro jak zalepi jeszcze tasma izolacyjna, koniecznie czarna, wszystkie napisy na korpusie i na obiektywie, wtedy wiadomo, ze ma conajmniej 5dmk2, a jak grypa dopnie, to spokojnie jedynke i to pewnie z S na koncu...
nie ma lepiej...wpadnie na iventa chlop, pokukaja ludziska i pierzchna, bo pan reporter pewnie z jakiejs gazety przyszedl, wsrod gawiedzi z branzy szacun bedzie, a i lachony sie ustawia i beda sie migdalic do zdjec jak nigdy, pro i koniec....
kocham ten watek
pozdrawiam serdecznie
Janek
(hm jaki makaron do zupy wybrac? swiderki czy muszelki, a moze kokardki? nie moge sie zdecydowac, a w brzuchu burczy - pomyslal Stefek po czym zmarl z glodu.)
kocham ten watek
Mam wrażenie, że bez wzajemności.
kiedyś sobie coś takiego wypisałem
Pentax k-r:
zakres tonalny - duzy
filmy – 1280x720 25fps ostrzenie manualne
bracketing – 3x do co max 3EV
zdjecia cont. – 6fps
iso – 200 - 12800 (100, 25600)
migawka – 30s - 1/6000
inne – stabilizacja matrycy, M42, zasilanie dwoma sposobami
Nikon D3100:
zakres tonalny - troche mniejszy
filmy – 1920x1080 24fps ostrzenie automatyczne/manualne
bracketing – brak
zdjecia cont. – 3fps
iso – 100 - 3200 (6400, 12800)
migawka – 30s – 1/4000
inne – kit 18-105
:wink:
fotoamator2891
20.04.11, 23:27
Wybralem i zakupilem Pentax k-r :)... Jeszcze do mnie nie dotarl. Jak go dostane w swoje rece podziele sie spostrzeżeniami na jego temat no i oczywiscie bede wrzucal zdjecia do watku :) Dziekuje za pomoc w wyborze mojej pierwszej lustrzanki :)
Wybralem i zakupilem Pentax k-r :)... Jeszcze do mnie nie dotarl. Jak go dostane w swoje rece podziele sie spostrzeżeniami na jego temat no i oczywiscie bede wrzucal zdjecia do watku :) Dziekuje za pomoc w wyborze mojej pierwszej lustrzanki :)
To najtrudniejsze zadanie za Tobą. Wybrałeś dla siebie pierwszy system.
Teraz będziesz aparat i dodatki do niego poznawał.
Miłej przygody i zadowolenie ze zdjęć życzę.
AP.
Wybralem i zakupilem Pentax k-r :)... Powodzenia i zadowolenia.
Darekw1967
21.04.11, 14:25
Witam !
Wybrales dobry aparat o sporych mozliwosciach jak na amatorskie potrzeby.
Bedziesz mogl tym robic ladne zdjecia.
Gratulacje !
Pozdrawiam