PDA

Zobacz pełną wersję : Pałac Kultury

bartek2807
17.03.11, 18:06
Proszę o ocenę i porady, co poprawić.
Zdjęcia e510 + 14-42 + konwerter 0,7 SONY
Dla tych, którzy nie lubią przeglądarki microsoftu: dział na Firefoxsie.
https://picasaweb.google.com/agataibartek/PaAcKultury?authkey=Gv1sRgCPDs8aesprDVSg#

dog_master
17.03.11, 19:15
Wstaw zdjęcia na forum ;) Tak będzie łatwiej. A tak to trzeba klikać, liczyć, który numer... Na dole jak piszesz posta to masz Załączniki

bartek2807
17.03.11, 20:34
zdjęcia w załączniku.
starałem się wyprostować zdjęcia, ale wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwertera

helmuth
17.03.11, 22:14
...wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwertera:shock:
Pewnie masz krzywy konwerter :-P

Lolita
17.03.11, 22:36
:shock:
Pewnie masz krzywy konwerter :-P

No, bardzo krzywy :wink: I leci se ten konwertor raz do tyłu, raz w lewo, raz w prawo... :-P
P.S. Heniek, przez Ciebię mam zryty beret :mrgreen:

Mirek54
17.03.11, 22:41
No, bardzo krzywy :wink:

Napewno wersja tangesinosuoidalna.Powinna byc hipoheighpraboliczna.

helmuth
17.03.11, 22:49
Heniek, przez Ciebię mam zryty beret :mrgreen:Przeze mnie? To przez konwerter :mrgreen:

Napewno wersja tangesinosuoidalna.Powinna byc hipoheighpraboliczna.Lepiej logarytmiczno- wykładnicza :roll:

Lolita
17.03.11, 22:49

Mirek, no wiesz! Szanuj nasze oczy! Prawie w zez wpadłam czytając powyższe :-P

taztaz
17.03.11, 22:58
zakładam na monitor soczewkę wklęsła i obraz oglądam w zwierciadle wypukłym i u mnie prosto :)

k@czy
17.03.11, 23:01
Jak ty sie wyrazasz?!?!?!?!
Dzieci patrza !!!!
PS
sciagnij sobie najnowszego Krzywosciana 4.12-rewelacja !!

henry1
17.03.11, 23:04
Nie, no pałac stalina jakby prosty, tylko jezdnia jakoś wygięta :-D

jagger
17.03.11, 23:07
domknąłbym przysłonę, by z latarni porobiły się gwiazdki, oraz ochłodziłbym balans bieli do 3200 K. Zagięcia i wygięcia w architekturze akurat ja lubię... :-)

Mirek54
17.03.11, 23:16
Mirek, no wiesz! Szanuj nasze oczy! Prawie w zez wpadłam czytając powyższe :-P

Zeza?Zeza to bys dostala jak bys miala sprawdzic czy ustawa o Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübe rtragungsgesetz jest przestrzegana:grin:

to jeden wyraz,ale nie wiem czemu jest przerwa w nim,chyba skrypt nie przajmuje i dzieli

taztaz
17.03.11, 23:19
Zeza?Zeza to bys dostala jak bys miala sprawdzic czy ustawa o Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübe rtragungsgesetz jest przestrzegana:grin:

przy tym to dopiero można zzezować oko Nordöstersiökustartilleriflygspaningssimulatoran lägeningsmaterie- lunderhallsupptoljningssystemdiskussioninläggför beredelsearbeten.

Lolita
17.03.11, 23:23
Przeze mnie? To przez konwerter :mrgreen:
Tfu, kajam się... Oczywiście... konwreter...

A tu moaj wersją (niedobry konwerter) prostej prościzny :wink:
P.S. Chciałam wyręczyć henia (file://\\henia), bo jego Gimp (mój Gimp mi mówił, bo się kumplują) się zbuntował, za dużo prostowania, korektę perspektywy... wstąpił do Solidarności... ponoć

helmuth
17.03.11, 23:32
...jego Gimp (mój Gimp mi mówił, bo się kumplują) się zbuntował, ... wstąpił do Solidarności... O rany! Czego to ja się o sobie dowiaduję! :-P

Lolita
17.03.11, 23:39
O rany! Czego to ja się o sobie dowiaduję! :-P
A ja???? Serce mi stanęło , że 0,0001 bardziej w prawo wyprostowałam... Nie masz serca :???:
P.S. Zmień avatar, bo... mnie straszysz... :-P

Mcarto
18.03.11, 00:57
Ja mam jakąś wersję oszczędną Mozilli tj. oszczędza mi prezentacji zdjęć - mogę tylko forum poczytać :).

bartek2807
18.03.11, 11:12
Prespektywa uwidacznia się tym bardziej im krótsza jest ogniskowa obiektywu. Budynki lecą (linie równoległe w rzeczywistości wydają się, że mogą się przeciąć) - jest to związane z brakiem prostopadłości matrycy względem powierzchni Ziemi (chodnika).
Zdjęcia robione na statywie okazały się nie być pionowe po wywołaniu. Fotki nie zostały zrobione właściwie bo:
- było zimno i wiało mocno (byłem trzeźwy)
- noszę okulary a w połączeniu z mega dużym wizjerem w e510 sprawia to trudności.
Pierwsze zdjęcie robione bez konwertera reszta z.
Wydaje mi się, że konwerter ma spore zniekształceia beczkowe i może jeszcze inne. Zdjęcie 5 zostało zrobione z matrycą prostopadłą do chodnika, a za nic nie można rozsądnie zkorygować zniekształceń (albo ja nie potrafię).
Oprócz zmiany balansu bieli i przesłony jakieś sugestie?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jeszcze jedno pytanie:
Czy zniekształcenia wynikają:
- z kiepskiej optyki konwertera?
- z braku moich umiejętności?

brudnyhary
18.03.11, 16:42
no to Bartek otrzymał pomoc....:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
do takich fotek to zdejmij konwerter i używaj kitowego 14-42

Rafał Czarny
18.03.11, 16:51
Bartek, staraj się używać jak najdłuższej ogniskowej i jak najdalej się da odejść od budowli. Wtedy zminimalizujesz zniekształcenia. Fotografując budynek najlepiej ustawić się dokładnie naprzeciwko. Jeśli budynek ma 10 pieter to najlepiej fotografować z piątego piętra, środkowej klatki sąsiedniego budynku. Wtedy nie będzie efektu walących się budynków.

Niestety, w systemie Olympusa nie ma żadnego obiektywu tilt/shit, które stosuje się do prostowania perspektywy (mówiąc ogólnie). Oly-fotografowie muszą polubić walące się budynki (ja osobiście nie cierpię tego efektu).

Założenie szerokokątnego konwertera to fatalny pomysł. Tylko spotęgował efekt przerysowania perspektywy.

kasiulap
18.03.11, 20:39
W fotce nr 4 podoba mi się kadr, palac wyglada jakby był zawieszony w powietrzu a całość prezentuje sie bardzo graficznie, od razu mam ochotę przerobić to na jakąś grafikę z góra 8 kolorami :wink:

helmuth
18.03.11, 20:40
No dobra, pośmialiśmy się a teraz do roboty:
...wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwerteraTo na pewno wina przekrzywienia aparatu. Do poprawienia w programie graficznym.

Prespektywa uwidacznia się tym bardziej im krótsza jest ogniskowa obiektywu. Budynki lecą (linie równoległe w rzeczywistości wydają się, że mogą się przeciąć) - jest to związane z brakiem prostopadłości matrycy względem powierzchni Ziemi (chodnika).Dziękujemy za obszerny wykład :-P

Czy zniekształcenia wynikają:
- z kiepskiej optyki konwertera?
- z braku moich umiejętności?Nie znam tego konwertera (nie znam żadnego :-P) ale mogę śmiało powiedzieć, że "lecenie" i "walenie" są powodowane ustawieniem aparatu (o czym sam pisałeś ;)). Konwerter może wprowadzać "beczkę" jak wszystkie obiektywy szerokokątne. Ja do takich zdjęć używam kita 14-42 na najkrótszej możliwej ogniskowej i zniekształcenia (nieznaczne) koryguję w OlympusView przy wywoływaniu RAW-a.

Bartek, staraj się używać jak najdłuższej ogniskowej i jak najdalej się da odejść od budowli. Wtedy zminimalizujesz zniekształcenia.Tego się trzymaj :)

Jeśli budynek ma 10 pieter to najlepiej fotografować z piątego piętra, środkowej klatki sąsiedniego budynku. Wtedy nie będzie efektu walących się budynków.Bardzo dobra rada ale nie zawsze można ją zrealizować, np w przypadku PKiN

Niestety, w systemie Olympusa nie ma żadnego obiektywu tilt/shit, które stosuje się do prostowania perspektywy (mówiąc ogólnie). Oly-fotografowie muszą polubić walące się budynki ...Niekoniecznie, można prostować perspektywę w programie graficznym. Efekty są różne, czasem wręcz karykaturalne ale najczęściej warto.
Poza tym zdjęcia nieostre (może to "uboczny" efekt konwertera) i prześwietlone.
Wróć tam, może o trochę wcześniejszej godzinie i powtórz sesję. Ze względu na ciekawe, kolorowe oświetlenie, wydaje mi się, że warto.

bartek2807
19.03.11, 09:52
dziękuje wszystkim za rady i ocenę.
I jeszcze 2 słowa odemnie

Wejście na 5 piętro gdziekolwiek w centum może być problematyczne ze względu na strach przed terroryzmem. Na razie nie przychodzi mi do głowy, do któego budynku mógłbym wejść (na który z nich ewentualnie)
z tego co pamiętam tilt shift np. w canonie jest masakrycznie drogi i z tego powodu zarezerwowany dla wybranych
niebo jest ciemne, bo jest marzec i nie mogłem byc około godziny 17:20 przy pałacu ze względu na pracę
Podsyłam jeszcze jedno zdjęcie z zeszłego roku PKiN z łądnym niebem

brudnyhary
19.03.11, 13:26
niebo ładne ,pałac leci w prawo ,jak dla mnie to za dużo ulicy,inaczej bym wykadrował

helmuth
19.03.11, 16:48
Nie ma tego ładnego, kolorowego oświetlenia :(

Mirek54
19.03.11, 17:20
Moze kolory uspokoic wypada,zeby nie wygladalo jak kolorowanka do malowania:wink:Mozna tez poprostowac,ale ja nie umiem za dobrze tego

Mcarto
19.03.11, 20:54
Moze kolory uspokoic wypada,zeby nie wygladalo jak kolorowanka do malowania:wink:Mozna tez poprostowac,ale ja nie umiem za dobrze tego

Mirek54 jakiego programu użyłeś do obróbki? głęboki kontrast wygląda jak z Machinery.

Mirek54
19.03.11, 21:42
Mirek54 jakiego programu użyłeś do obróbki? głęboki kontrast wygląda jak z Machinery.

Tylko PS-ustawilem normalne kolory,wyostrzylem wg swojego sposobu,kolor selektywny (niebieski,niebieskozielony)dodalem troche czerni,i odjelem innych kolorow.Zmniejszylem.Wstawilem jako zalacznik.Pozniej jeszcze troche probowalem poprostowac bo krzywe mi sie wydawalo i wstawilem jako nastepny zalacznik.
To wszystko.Nie mam tego machinery czy jak mu tam.

Fota bardzo poprzepalana,takie kadry to tylko DRI inaczej nie ma sensu.