Zobacz pełną wersję : Pałac Kultury
bartek2807
17.03.11, 18:06
Proszę o ocenę i porady, co poprawić.
Zdjęcia e510 + 14-42 + konwerter 0,7 SONY
Dla tych, którzy nie lubią przeglądarki microsoftu: dział na Firefoxsie.
https://picasaweb.google.com/agataibartek/PaAcKultury?authkey=Gv1sRgCPDs8aesprDVSg#
dog_master
17.03.11, 19:15
Wstaw zdjęcia na forum ;) Tak będzie łatwiej. A tak to trzeba klikać, liczyć, który numer... Na dole jak piszesz posta to masz Załączniki
bartek2807
17.03.11, 20:34
zdjęcia w załączniku.
starałem się wyprostować zdjęcia, ale wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwertera
...wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwertera:shock:
Pewnie masz krzywy konwerter :-P
:shock:
Pewnie masz krzywy konwerter :-P
No, bardzo krzywy :wink: I leci se ten konwertor raz do tyłu, raz w lewo, raz w prawo... :-P
P.S. Heniek, przez Ciebię mam zryty beret :mrgreen:
No, bardzo krzywy :wink:
Napewno wersja tangesinosuoidalna.Powinna byc hipoheighpraboliczna.
Heniek, przez Ciebię mam zryty beret :mrgreen:Przeze mnie? To przez konwerter :mrgreen:
Napewno wersja tangesinosuoidalna.Powinna byc hipoheighpraboliczna.Lepiej logarytmiczno- wykładnicza :roll:
Mirek, no wiesz! Szanuj nasze oczy! Prawie w zez wpadłam czytając powyższe :-P
zakładam na monitor soczewkę wklęsła i obraz oglądam w zwierciadle wypukłym i u mnie prosto :)
Jak ty sie wyrazasz?!?!?!?!
Dzieci patrza !!!!
PS
sciagnij sobie najnowszego Krzywosciana 4.12-rewelacja !!
Nie, no pałac stalina jakby prosty, tylko jezdnia jakoś wygięta :-D
domknąłbym przysłonę, by z latarni porobiły się gwiazdki, oraz ochłodziłbym balans bieli do 3200 K. Zagięcia i wygięcia w architekturze akurat ja lubię... :-)
Mirek, no wiesz! Szanuj nasze oczy! Prawie w zez wpadłam czytając powyższe :-P
Zeza?Zeza to bys dostala jak bys miala sprawdzic czy ustawa o Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübe rtragungsgesetz jest przestrzegana:grin:
to jeden wyraz,ale nie wiem czemu jest przerwa w nim,chyba skrypt nie przajmuje i dzieli
Zeza?Zeza to bys dostala jak bys miala sprawdzic czy ustawa o Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübe rtragungsgesetz jest przestrzegana:grin:
przy tym to dopiero można zzezować oko Nordöstersiökustartilleriflygspaningssimulatoran lägeningsmaterie- lunderhallsupptoljningssystemdiskussioninläggför beredelsearbeten.
Przeze mnie? To przez konwerter :mrgreen:
Tfu, kajam się... Oczywiście... konwreter...
A tu moaj wersją (niedobry konwerter) prostej prościzny :wink:
P.S. Chciałam wyręczyć henia (file://\\henia), bo jego Gimp (mój Gimp mi mówił, bo się kumplują) się zbuntował, za dużo prostowania, korektę perspektywy... wstąpił do Solidarności... ponoć
...jego Gimp (mój Gimp mi mówił, bo się kumplują) się zbuntował, ... wstąpił do Solidarności... O rany! Czego to ja się o sobie dowiaduję! :-P
O rany! Czego to ja się o sobie dowiaduję! :-P
A ja???? Serce mi stanęło , że 0,0001 bardziej w prawo wyprostowałam... Nie masz serca :???:
P.S. Zmień avatar, bo... mnie straszysz... :-P
Ja mam jakąś wersję oszczędną Mozilli tj. oszczędza mi prezentacji zdjęć - mogę tylko forum poczytać :).
bartek2807
18.03.11, 11:12
Prespektywa uwidacznia się tym bardziej im krótsza jest ogniskowa obiektywu. Budynki lecą (linie równoległe w rzeczywistości wydają się, że mogą się przeciąć) - jest to związane z brakiem prostopadłości matrycy względem powierzchni Ziemi (chodnika).
Zdjęcia robione na statywie okazały się nie być pionowe po wywołaniu. Fotki nie zostały zrobione właściwie bo:
- było zimno i wiało mocno (byłem trzeźwy)
- noszę okulary a w połączeniu z mega dużym wizjerem w e510 sprawia to trudności.
Pierwsze zdjęcie robione bez konwertera reszta z.
Wydaje mi się, że konwerter ma spore zniekształceia beczkowe i może jeszcze inne. Zdjęcie 5 zostało zrobione z matrycą prostopadłą do chodnika, a za nic nie można rozsądnie zkorygować zniekształceń (albo ja nie potrafię).
Oprócz zmiany balansu bieli i przesłony jakieś sugestie?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jeszcze jedno pytanie:
Czy zniekształcenia wynikają:
- z kiepskiej optyki konwertera?
- z braku moich umiejętności?
brudnyhary
18.03.11, 16:42
no to Bartek otrzymał pomoc....:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
do takich fotek to zdejmij konwerter i używaj kitowego 14-42
Rafał Czarny
18.03.11, 16:51
Bartek, staraj się używać jak najdłuższej ogniskowej i jak najdalej się da odejść od budowli. Wtedy zminimalizujesz zniekształcenia. Fotografując budynek najlepiej ustawić się dokładnie naprzeciwko. Jeśli budynek ma 10 pieter to najlepiej fotografować z piątego piętra, środkowej klatki sąsiedniego budynku. Wtedy nie będzie efektu walących się budynków.
Niestety, w systemie Olympusa nie ma żadnego obiektywu tilt/shit, które stosuje się do prostowania perspektywy (mówiąc ogólnie). Oly-fotografowie muszą polubić walące się budynki (ja osobiście nie cierpię tego efektu).
Założenie szerokokątnego konwertera to fatalny pomysł. Tylko spotęgował efekt przerysowania perspektywy.
W fotce nr 4 podoba mi się kadr, palac wyglada jakby był zawieszony w powietrzu a całość prezentuje sie bardzo graficznie, od razu mam ochotę przerobić to na jakąś grafikę z góra 8 kolorami :wink:
No dobra, pośmialiśmy się a teraz do roboty:
...wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwerteraTo na pewno wina przekrzywienia aparatu. Do poprawienia w programie graficznym.
Prespektywa uwidacznia się tym bardziej im krótsza jest ogniskowa obiektywu. Budynki lecą (linie równoległe w rzeczywistości wydają się, że mogą się przeciąć) - jest to związane z brakiem prostopadłości matrycy względem powierzchni Ziemi (chodnika).Dziękujemy za obszerny wykład :-P
Czy zniekształcenia wynikają:
- z kiepskiej optyki konwertera?
- z braku moich umiejętności?Nie znam tego konwertera (nie znam żadnego :-P) ale mogę śmiało powiedzieć, że "lecenie" i "walenie" są powodowane ustawieniem aparatu (o czym sam pisałeś ;)). Konwerter może wprowadzać "beczkę" jak wszystkie obiektywy szerokokątne. Ja do takich zdjęć używam kita 14-42 na najkrótszej możliwej ogniskowej i zniekształcenia (nieznaczne) koryguję w OlympusView przy wywoływaniu RAW-a.
Bartek, staraj się używać jak najdłuższej ogniskowej i jak najdalej się da odejść od budowli. Wtedy zminimalizujesz zniekształcenia.Tego się trzymaj :)
Jeśli budynek ma 10 pieter to najlepiej fotografować z piątego piętra, środkowej klatki sąsiedniego budynku. Wtedy nie będzie efektu walących się budynków.Bardzo dobra rada ale nie zawsze można ją zrealizować, np w przypadku PKiN
Niestety, w systemie Olympusa nie ma żadnego obiektywu tilt/shit, które stosuje się do prostowania perspektywy (mówiąc ogólnie). Oly-fotografowie muszą polubić walące się budynki ...Niekoniecznie, można prostować perspektywę w programie graficznym. Efekty są różne, czasem wręcz karykaturalne ale najczęściej warto.
Poza tym zdjęcia nieostre (może to "uboczny" efekt konwertera) i prześwietlone.
Wróć tam, może o trochę wcześniejszej godzinie i powtórz sesję. Ze względu na ciekawe, kolorowe oświetlenie, wydaje mi się, że warto.
bartek2807
19.03.11, 09:52
dziękuje wszystkim za rady i ocenę.
I jeszcze 2 słowa odemnie
Wejście na 5 piętro gdziekolwiek w centum może być problematyczne ze względu na strach przed terroryzmem. Na razie nie przychodzi mi do głowy, do któego budynku mógłbym wejść (na który z nich ewentualnie)
z tego co pamiętam tilt shift np. w canonie jest masakrycznie drogi i z tego powodu zarezerwowany dla wybranych
niebo jest ciemne, bo jest marzec i nie mogłem byc około godziny 17:20 przy pałacu ze względu na pracę
Podsyłam jeszcze jedno zdjęcie z zeszłego roku PKiN z łądnym niebem
brudnyhary
19.03.11, 13:26
niebo ładne ,pałac leci w prawo ,jak dla mnie to za dużo ulicy,inaczej bym wykadrował
Nie ma tego ładnego, kolorowego oświetlenia :(
Moze kolory uspokoic wypada,zeby nie wygladalo jak kolorowanka do malowania:wink:Mozna tez poprostowac,ale ja nie umiem za dobrze tego
Moze kolory uspokoic wypada,zeby nie wygladalo jak kolorowanka do malowania:wink:Mozna tez poprostowac,ale ja nie umiem za dobrze tego
Mirek54 jakiego programu użyłeś do obróbki? głęboki kontrast wygląda jak z Machinery.
Mirek54 jakiego programu użyłeś do obróbki? głęboki kontrast wygląda jak z Machinery.
Tylko PS-ustawilem normalne kolory,wyostrzylem wg swojego sposobu,kolor selektywny (niebieski,niebieskozielony)dodalem troche czerni,i odjelem innych kolorow.Zmniejszylem.Wstawilem jako zalacznik.Pozniej jeszcze troche probowalem poprostowac bo krzywe mi sie wydawalo i wstawilem jako nastepny zalacznik.
To wszystko.Nie mam tego machinery czy jak mu tam.
Fota bardzo poprzepalana,takie kadry to tylko DRI inaczej nie ma sensu.