Zobacz pełną wersję : E-3 podgląd zdjęć na pc. Pomocy!
Witam,
piszę do was o pomoc ponieważ sam mam problemy ze znalezieniem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
A teraz do rzeczy.
Problem jest taki że chciałbym mieć możliwość podglądu zdjęć na laptopie od razu po ich wykonaniu.
Czy jest możliwość osiągnięcia tego przez Usb?
Kabel dołączony do E-3 gdzie cinch podpinam pod telewizor a małego jacka pod puszkę działa tak jak powinien.
Czy jest możliwość osiągnięcia tego na laptopie który ma tylko Usb i wyjście VGA?
Może macie jakieś sposoby : hardware , software , abrakadabra cokolwiek.
Maguro
Pisałem na ten temat 15 lutego :
Jest takie coś : "Unitek Y-2502 przedłużacz USB po skrętce " aparat z komputerem łączy się za pomocą kabla "internetowego" podobno działa do 60 mb. ja sprawdzałem na kilkunastu metrach, działał bez problemów.......
Całość dyskusji na ten temat w "Desperacja czysta" poszukaj.
pozdrawiam hb
Potrzeba softu Olympus Studio 2 - śmiga aż miło :) (oczywiście przez kabelek USB) Tylko denerwuje pasek postępu ściągania z aparatu, który jest dokładnie na środku zdjęcia :(, ale pomaga w tym drugi monitor. Jest drugie rozwiązanie - zakupić SKD i samemu napisać oprogramowanie :P Jestem w połowie i na razie czasu nie mam :P
jest jeszcze inna opcja:
potrzeba dwóch programów:
olympus studio 2 oraz Adobe lightroom. No i kabelka do podłączenia olka do kompa oraz przedłużki USB wspomnianej wcześniej (ja mam chyba 10 m i działa )
Uruchamiamy OS (olympus studio), wszystko ustawiamy itd. i minimalizujemy program. Następnie uruchamiamy lightroom i wybieramy folder w którym OS przenosi nam foty. W ten sposób mamy tak jakby przechwytywanie przez program adobe.
Minusy:
pamięć kompa bardziej obciążona z powodu działania dwóch programów.
Plus:
Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do lightroom'a to idealne rozwiązanie dla niego.
P.S.
Przedłużka USB nie działa pod każdym usb. U mnie działa na dwóch z pięciu, na reszcie nie działa.Ma to związek z tym że nie każde USB ma takie samo napięcie, tyczy się to przede wszystkim stacjonarnych kompów i portów usb na obudowie komputera, jak to ma się do laptopów to nie wiem ;) To tak na wszelki wypadek piszę.
Albo Eye-Fi ;-) Karta SD z WiFi, przez przejsciówke na CF wkładasz do aparatu, i od razu po zrobieniu zdjęcia, jest ono przesyłane do kompa. Musi być spełniony tylko 1 warunek. W tańszych kartach Eye-Fi po drodze niezbędny jest router. W droższych (ale taka karta około 800 zl) jest połączenie ad-hoc czyli bez routera :) u mnie to funkcjonuje całkiem fajnie, chociaż są momenty, kiedy karta sie zawiesza, i wysyla zdjęcia dopiero po zrobieniu kilku następnych.
Dziękuję wszystkim za wsparcie w tej sprawie.
Rozważywszy wszystkie możliwości oraz ich plusy i minusy postanowiłem kupić przedłużkę USB 5m :) oraz zainstalować Olympus studio 2.
Wszystko działa jak należy.
Polecam i pozdrawiam.
Maguro