Zobacz pełną wersję : oklepane tuleje do c 4000
Witam wszystkich. Wiem, że moje pytanie mozecie uznać za powtarzające sie, ale please, ostatni raz. Otóż wyczytałam że do C 4000 mogę np zakupić adapter np 41 na 46 mm, lub np 41 na 52 mm. Biorąc pod uwagę fakt iz zamierzam też dokupić konwerter szerokokątny, lepsza będzie tuleja na 52mm. I tutaj pojawia się problem. Podobnież przysłania ona lampe i zasłania część wizjera. Czy ktoś spotkal sie z tym problemem?? Może możecie mi doradzić, czy zakupić adapter na 52mm, czy na 46 i najwyżej dokupić pierscień do mocowania konwertera szerokątnego( koszta niestety wzrastają).
I jeszcze jedno małe pytanko. Czy konwertery KING są rzeczywiście takie złe, a może używał ktoś konwerterów firmy Tiffen. Z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
ja mam Zestaw ochronny do Olympus na 52 (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_29&products_id=96) i nie narzekam (za wyjatkiem ostrzenia w trybie super macro - ale tylko ja tak mam).
A co do 52 a 46 to IMHO roznice sa chyba tak male ze i tak nic nie bedziesz widzial w wizjerze...
Dzieki Jeronimo, a czy nie przysłania Ci lampy??
szczerze mowiac to nie mam pojecia... nigdy takimi pierdolami sie nie zajmowalem. Podobno w jakims rogu zdjecia z lampa widac cien... no ale jeszcze nie mialem mozliwosci sprawdzenia bo malo uzywam lampe.
Wejdz sobie na link ktory podalem wczesniej i tam masz przykladowe zdjecia (z innym aparatem no ale zobacz sobie jak to wyglada)
bez nerwów stary , owszem troche przesadziłem , ale czytaj troche dokładnie , głównie chodziło mi o tuleje orginalna olympusa 41/43 i ewentualne odpowiedzi ludzi co mają taka tuleję , gość w sklepie foto-net .pl powiedział że może zgnieść obiektyw ( na orginalnej tulei ? )
Hmm no moze temat : Tuleje do oly , trochę często są na forum :)
Mam tuleje+filtr UV na 52mm. Fakt, przy minimalnej ogniskowej (tryb WIDE) i uzyciu lampy blyskowej powstaje lekki cien w lewym, dolnym rogu. Mozna to pominac zwiekszajac nieco ogniskowa. W trybie makro nie ma problemow. Ogolnie bardzo dobry wybor. Gwint o srednicy 52mm jest najbardziej popularny i z tego powodu warto wybrac wlasnie ten rozmiar...
właśnie w foto-tip kupilem tulejkę 41/52 tak się troche zastanawialem nad filtrem UV Kinga ( niska cena - nie wiem jaka jakość ) i dzisiaj kupilem Hakubę UV , teraz bedę szukal filtru polaryzacyjnego :)