Zobacz pełną wersję : Jak to uratować?
Panna młoda tuż przed wejściem na ceremonię zestresowała się przez co, na całym jej ciele wyskoczyły czerwono/różowe plamy, twarz, ręce, dekolt..
nie oddam wszystkich zdjęć B&W, z plamami na rękach i dekolcie sobie jakoś radzę, ale ratowanie twarzy to jest moja słaba strona..
..walczę w GIMPie, adobe lightroom też mam, ale brak pomysłów na uratowanie tego, jak Wy byście do tego podeszli?
RAWy:
http://www.mm.pl/~nartowska/orf/
PS. miniaturki słabo oddają obraz tragedii jaka jest na twarzy, a problem dotyczy kilkudziesięciu zdjęć, więc różne kadrowania są
moze w lightroom - selektywnie zjechać z nasyceniem czerwieni ?
albo z barwa i bardziej dopasować do reszty ciała...
ale jak nie usuniesz to moze bedą wspominać za ćwierć wieku z łzą w oku jak się stresowali...
moze w lightroom - selektywnie zjechać z nasyceniem czerwieni ?
albo z barwa i bardziej dopasować do reszty ciała...
ale jak nie usuniesz to moze bedą wspominać za ćwierć wieku z łzą w oku jak się stresowali...
mozna probowac po calsci z czerwonym, bo i tak go za duzo, ale dobas ma racje- selektywnie po czerwieni.
PS
"You don't have permission to access /~nartowska/orf/ on this server."
Do tego co koledzy dopisali dodam jeszcze, żebyś raczej nie obrabiał takich zdjęć w GIMPie. Raczej słabo sobie radzi z traktowaniem kolorów i mogą się pojawić niespodzianki.
W PS-ie w dopasowaniach jest opcja: zastąp kolor. Daje bardzo dobre rezultaty. Niestety jest dość żmudna i wymaga niezłej znajomości programu, ale działa na pewno w tym wypadku.. Sprawdziłem przed chwilą.
w odpowiedzi na PW:
tu masz sciagawke :)
http://www.youtube.com/watch?v=fUID64bquHw&playnext=1&list=PL690FFD2290ED4256
Maestro1984
11.03.11, 14:00
Witam.
Udało mi się zrobić z tym coś takiego. Nie wiem czy oto dokładnie chodziło (po prostu rozjaśniłem czerwień)
poprawka do linku RAWow: www.mm.pl/~nartowska/orf/f1.orf oraz f2.orf
pokręcę z czerwienia w Lightroomie, w sumie o takie usunięcie jej chodzi
Darekw1967
12.03.11, 19:45
Witam !
Jak Ci sie to podoba ?
44092 44110
Pozdrawiam
Witam !
Jak Ci sie to podoba ?
44092
Pozdrawiam
Chodzi o pozbycie sie tych przebarwien a nie o ich wyeksponowanie.
Troche zmienilem te Darkowe:wink:Dwie wersje se pozwolilem zrobic,a co:grin:
Darekw1967
12.03.11, 21:00
Witam !
Zmodyfikowalem list i dodalem druga wersje
44111
Pozdrawiam
pozwole sobie zaproponowac takie rozwiazanie. troche robione na szybko i zawsze mozna lepiej, ale "wyczyscilem" tez marynarke pana stojacego plecami. niestety bedzie duzo roboty z tymi fotkami...
Jedno tak:
44217 44218
Lightroom+PS