PDA

Zobacz pełną wersję : problem z trybem M fl36r

macieknr1
9.03.11, 16:17
siema kupiłem lampe fl36r i nie ogarniam za bardzo tego popierwsze jak robie zdięcia w auto jest ok ale jak ustwie tryb lampy M i chce ustawić szybką migawkę żeby zabić światło zastane i oswietlić obiekt światłem z lampy obiekt wychodzi czarny tak jakby migawka była szybsza od flesha . dodam że zmiana przesłony nic nie dale . (czas migawki ok 180-200/sek full power na lampie i przesłona f8 ciemno ) .

Saboor
9.03.11, 19:17
U mnie jest to samo z FL-50R, muszę pokombinować osoochozii? :grin:

dobas
9.03.11, 19:22
szybka migawka jest w trybie FP ( do 1/8000 s )

bez FP czas synchronizacji jest po bożemu powolny ( nie wiem ile 1/250 ? 1/ 125 ? )

a FP możesz w lampie uruchomić po podpięciu do korpusu
w lewym górnym rogu wyświetlacza na czarnym tle literki FP

spróbuj czy tak będzie OK do testów otwórz przysłone na max żeby nie tracić światła z lampy i zebys wiedział czy lmpa nadąża za migawką

macieknr1
9.03.11, 20:28
ok z podpięta lampa do body jest ok ale co z synchronizacją gdy lampa jest wypięta z sanek ?

ch4rlie
9.03.11, 20:42
Tryb FP możesz włączyć też na odpiętej lampie w trybie RC (pod warunkiem że body go obsługuje)

pozdrawiam, ch4rlie 8)

macieknr1
9.03.11, 20:43
ok sprawdze jeszcze raz wracam bo jestem na przerwie pozdrwaiam :mrgreen:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
posiadam e 600 i on ma RC

Moominek
9.03.11, 20:49
To włączaj lampę w tryb RC a nie M. Tylko włącz też RC w korpusie. Synchronizacja na krótsze czasy niż 1/250 działa (choć nie wiem jak krótkie - nie próbowałem krócej niż 1/500).

Edit: sprawdziłem, działa nawet na 1/8000 z E-30, zarówno w RC-TTL jak i w RC-M.

macieknr1
10.03.11, 02:27
nie bardz rozumiem tryb RC służy do bezprzewodowego sterowania lampą . więc jaki tryb włączyć w body skoro mam tryb M ,TTL,AUTO,???
Żeby sterować bezprzewodowo lampą musze mieć włonczony tryb RC i czy M RC TO nie tryb M .

Thomasso
10.03.11, 02:33
nie bardz rozumiem tryb RC służy do bezprzewodowego sterowania lampą . więc jaki tryb włączyć w body skoro mam tryb M ,TTL,AUTO,???

Jaki chcesz? :)

Pomieszły się trochę znaczenia. Tryb, trybowi nierówny.
M, TTL, AUTO to tryby powiedzmy inteligencji lampy, gdzie M to TY wybierasz, TTL aparat, AUTO - lampa co i jak ma być błyśnięte.

RC oznacza prace zdalną. Bezprzewodowe sterowanie lampą. Samo z siebie nie działa. Włącza się to ręcznie - w puszce (w opcjach) i w samej lampie (przynajmniej w moim Metzu).

T.

macieknr1
10.03.11, 02:35
To włączaj lampę w tryb RC a nie M. Tylko włącz też RC w korpusie. Synchronizacja na krótsze czasy niż 1/250 działa (choć nie wiem jak krótkie - nie próbowałem krócej niż 1/500).

Edit: sprawdziłem, działa nawet na 1/8000 z E-30, zarówno w RC-TTL jak i w RC-M.

TRYB RC-M włączyłeś poprostu tryb M w body i tryb M na panelu lampy czy dobrze cie zrozumiałem .Sprawdzałeś i działa .

Moominek
10.03.11, 09:30
Nie myl pojęć :)

1) W body włączasz tryb RC (w MENU) - tryb M na kółku wyboru nie ma znaczenia. Tu se możesz nawet włączyć filtry artystyczne. Tera możesz sobie wybrać, czy zdajesz się na TTL, czy ręcznie ustawiasz siłę błysku, korekty itp. Między ekranem "RC" a ustawianiem parametrów (ekran który widzisz zawsze po włączeniu aparatu) przełączasz się guzikiem "info".

2) W lampie "pykasz" aż przełączysz na tryb RC (żadne M, AUTO, TTL AUTO).

macieknr1
10.03.11, 13:36
ok rozumie to tak RC jest uruchomione w body i wybieram tryb ręczny M i jeśli zmienie powiedzmy siłe błysku o połowe 1/2 na panelu aparatu to i o połowę zmieni się siła błysku wyzwalana przez lampę .(RC w lampię na on )
dodam że chodzi mi o tryb ręczny sterowania lampą :wink:

Moominek
10.03.11, 17:15
Tak, lampa powinna odpalić z wybraną w body mocą.
Wyklikane z mobilka