PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-PL1 czy Canon G11

coolgago
4.03.11, 14:20
Potrzebuję porady w wyborze aparatu w cenie do 1500zł.
Po długich poszukiwaniach i wyborach padło na 2 modele:
1. Olympus E-PL1 + ob. 14-42
2. Canon G11.

Aparat ma zamiar kupić koleżanka, ja mam jej doradzić.

Do jakiej fotografii ma służyć? - Chyba do wszystkiego, raczej do fotografii turystycznej i rodzinnej. Ma być niewielki.

Plus dla E-PL1 za jakość zdjęć, gwarancja 2 lata.
Plus dla G11 za uniwersalność (obracany wyświetlacz, wizjer, wielkość w porównaniu do konkurenta razem z obiektywem).

Minus dla E-PL1 za brak wizjera i wystający obiektyw, wolny AF.
Minus dla G11 za jakość zdjęć.

Ostatnio stawiam na E-PL1. Mam wrażenie, że obojętnie, którego wybierze to i tak będzie coś nie pasowało, bo drugi model ma coś innego, może lepszego.

Co wybrać?

Rafał Czarny
4.03.11, 14:23
Co wybrać?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Mam wrażenie, że obojętnie, którego wybierze to i tak będzie coś nie pasowało, bo drugi model ma coś innego, może lepszego.

Pozostaje rzut monetą. Doradź jej, żeby kupiła sobie porządną książkę o fotografii. To na pewno sprawi, że zdjęcia będą lepsze.

romek1967
4.03.11, 14:28
Minus dla E-PL1 za brak wizjera i wystający obiektyw, wolny AF.

Wizjer można dokupić, z AFem nie przesadzaj, może E-3 i 12-60 to nie jest ale daje radę

nightelf
4.03.11, 15:00
G11 przypadkiem nie ma wolniejszego AF?
Do E-PL1 można dokupić wizjer EVF, choć niestety jego cena jest wysoka.

Największy minus PENa to ten ekranik.

tymczasowy_
4.03.11, 15:11
Przepraszam, że mieszam, ale jeśli koleżanka poprzestanie na 14-42 w E-PL1 i nie przeszkadza jej niewymienny obiektyw w G11, to może XZ-1 ...

Gdzieś na forach ludzie się żalili, że w jakimś modelu G (może 10 może 11) często wpadały paprochy ma matrycę - mimo, że obiektyw przyspawany.

user_jgora
4.03.11, 15:17
dokladnie, ZX-1 bylby idealny w tym przypadku

coolgago
4.03.11, 15:17
Doradź jej, żeby kupiła sobie porządną książkę o fotografii. To na pewno sprawi, że zdjęcia będą lepsze.

Doradzić mogę, ale pewnie nie będzie jej się chciało. Będzie robiła fotki i powoli eksperymentowała.

HrabiaMiod
4.03.11, 15:25
Szybciej jest przeczytać książkę ; )