Zobacz pełną wersję : Co to znaczy "niedoświetlone zdjęcie" (i co zrobić z tym fantem)?
Ponieważ zauważyłem, że niektórzy koledzy (mirekpindziesiątparę, Rafał Czarny, irek50, itp.) nie wiedzą czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego, postanowiłem napisać króciutki tutorial na ten temat. Wykorzystałem w tym celu przykładowe zdjęcie, którego autorem jest irek50, opublikowane w galerii na forum.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img30.imageshack.us/img30/1530/20140068.jpg)
Po lewej - oryginał irka50 (niedoświetlony) - po prawej zdjęcie poprawione (lepiej zrobić doświetlone od razu, ale jak można je też uratować w programie graficznym).
Jak to zrobić?
Szukamy w programie graficznym narzędzia "Levels" (Poziomy), lub podobnego z histogramem - i przesuwamy prawy suwaczek w lewo, do krawędzi histogramu.
Czas wykonania: 20 sekund (15 sekund - szukanie myszki na biurku, 5 sekund - korekta).
Dziękuję za uwagę.
Poniewaz tez mnie wymieniles to Ci odpowiem.Obcinane zakresu nie ma nic wspolnego z problemem niedoswietlenia.Z tego co mnie uczono i teraz majac odpowiednie dokumenty do tego aby uczyc w tej dziedzinie nadmienie Ci tylko to.Pomimo idealnie naswietlonego obrazu ten bez klimatu bedzie niczym.Klimat w portrecie robi swiatlo,czesto rowniez poza i otoczenie postaci.Bardzo czesto zeby uzyskac klimat niedoswietla sie ,gra sie cieniem i delikatnym swiatlem.
Praktyka i oczytanie widac Ci jest jeszcze potrzebna.Byc moze wiesz ze w kosciele dzwonia,ale nie wiesz jeszcze dlaczego i po co.
To tyle ode mnie.
Racz wymieniac mego nika prawidlowo.Ucz sie,czytaj,zdobywaj wiedze i praktyke.Na kotletach fotografia sie nie konczy.Pamietam siebie jak fotografujac kilka lat myslalem,ze juz wszystko potrafie.Ty nie rob tego bledu.Wychodz zawsze z zalozenia ,ze sa lepsi i wiecej potrafia tak bedzie milej i lepiej dla wszystkich.
Dziękuję mirkowiileśtam-praktykantowi za wypowiedź, choć jest nieco nie na temat, bo nie dotyczy tego akurat zdjęcia (które jest niedoświetlonym knotem, a nie przykładem gry światła i cienia) - to akurat fakt obiektywny.
Serdecznie zapraszam również do kotleta, można się nauczyć nieco więcej ponad podręcznikowe definicje, z którymi nie ma potem co zrobić.
Jako totalny amator (szczególnie jeżeli chodzi o portrety) napiszę tylko że MSZ "zabiłeś" klimat tego zdjęcia poprzez to rozjaśnienie...:roll:
No ale co ja tam "się znam"....
dla mnie większym gniotem jest taplanie się pary młodej w kwietniowym Bałtyku i twierdzenie że tak jest "dżezzy" czy jak to aktualnie się mówi.
Irek swoje zdjęcia prezentował nieraz - jest doświadczonym fotografem. Napisał co i jak.
Od kiedy to jest jedna prawidłowa ekspozycja?
Moim zdaniem, to i tak będzie prowadzić do jałowej dyskusji i wycieczek personalnych (vide galeria)
Panowie, naprawde jest sens? pogoda ładna się zrobiła, przynajmniej w Krakowie... mozna wyjść z aparatem, albo z psem, albo z psem i aparatem...
Od kiedy to jest jedna prawidłowa ekspozycja?Od zawsze.
Co ma wspólnego Bałtyk z problemem niedoświetlenia zdjęć?
Bardzo proszę dyskutować o zdjęciach, a nie o ich autorach.
Inaczej mandaty polecą bez ostrzeżeń.
Ponieważ zauważyłem, że niektórzy koledzy ... nie wiedzą czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego, postanowiłem napisać króciutki tutorial na ten temat.Pewnie jestem mało rozgarnięty ale z tego tutoriala nie dowiedziałem się czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego.:roll:
Jak manipulować histogramem już wcześniej wiedziałem :-P
Pewnie jestem mało rozgarnięty ale z tego tutoriala nie dowiedziałem się czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego.:roll:
Jak manipulować histogramem już wcześniej wiedziałem :-PBa - ale nie każdy wie!
Nazwałbym to - definicja przez demonstrację zaniechania działania.
Tschüs!
Pewnie jestem mało rozgarnięty ale z tego tutoriala nie dowiedziałem się czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego.:roll:
Jak manipulować histogramem już wcześniej wiedziałem :-P
tym, że niedoświetlone jest niedoświetlone, a doświetlone jest doświetlone ;)
Ten po lewej to moderator:grin:
Już za chwile, mili widzowie strach wam włosy zjeży... a, nie ta bajka...
...i teraz zacznie się standardowe...
http://img217.imageshack.us/img217/8646/ballpt.gif
...odbijanie piłeczki ;)
Uprasza się o zachowanie spokoju.
A tam, impreza się przeniosła do sukulenta (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52432). Zapraszam wszystkie zwaśnione strony na pączka pokoju. :cool:
"ja mam racje!"
"nie, bo ja!"
"oooooo nie, ja mam racje!"
"moja racja jest najmojsza!"
"A moja bardziej mojsza niż Twojsza!"
i po co to wyciągać na forum, skoro do niczego się nie dojdzie?
pozdrawiam i życzę spokojnego wieczoru
oko
A ja upraszam moderatorów o nie gaszenie mi tu dyskusji; więcej - jak ktoś ma ochotę jechać po mnie w kontekście tego "tutoriala", to proszę bardzo, nie obrażę się i nie pociągnę delikwenta anonimowo po reputacji (jak mnie pociągają).
No, ewentualnie można poczyścić offtopy, np. trollicy Mysikrólicy :-)
Mirek, zdjęcie wróbli...ewidentnie prześwietlone:grin:,a swoja drogą znakomite ujęcie.Trzymałeś je specjalnie na tę okazję?
No, ewentualnie można poczyścić offtopy, np. trollicy Mysikrólicy :-)
Foch, foch, foch!!! :cool:
...nie obrażę się i nie pociągnę delikwenta anonimowo po reputacji (jak mnie pociągają)...
Żeby nie było że anonimowo... jeden z minusów jest ode mnie za ewidentną "prowokację" tym wątkiem - nie pamiętam, ale chyba faktycznie się nie podpisałem...
Bez urazy i pozdrawiam...:wink:
Żeby nie było że anonimowo... jeden z minusów jest ode mnie za ewidentną "prowokację" tym wątkiem - nie pamiętam, ale chyba faktycznie się nie podpisałem...
Bez urazy i pozdrawiam...:wink:Następnym razem podpisywać mi się proszę! Ręka!
Jeśli uważasz, że to prowokacja, mająca na celu zwrócenie uwagi na pewne bliżej nieokreślone zjawisko, to nie wiem o czym piszesz.
Mariusz, czy uważasz, że każde zdjęcie należy traktować suwmiarką i mędrca szkiełkiem i okiem? Kiedyś nie było histogramów, zwracało się uwagę aby nie było czarnych dziur w czerniach i przepałów w światłach, tak z grubsza.
Czasem pasuje większy kontrast, czasem mydło, a czasem można sobie pojechać po bandzie i olać wszelkie reguły, bo taką mam wizję.
Moje powyższe wywody dotyczą fotografii niekomercyjnej, sądząc po żarze dyskusji fotografia profesjonalna przez duże "pry" rządzi się innymi prawami. A szkoda. Chciałabym w witrynie zakładu foto oraz w albumie nowożeńców widzieć coś więcej niż zerojedynkowo-suwmiarkowe-superpoprawne-nudne do bólu zdjęcia.
czy fotografią byłaby "fotografią" gdybyśmy wszyscy robili zdjęcia od jednakowego szablonu? według zasad: tak wolno, a tak nie? każdy pewnie zrobiłby to zdjęcie inaczej i wg. mnie to jest właśnie "fotografia"....
ale moge się mylić, młody jestem więc co ja tam wiem...
Mirek, zdjęcie wróbli...ewidentnie prześwietlone
Jest i niedoswietlone-specjalnie dla Ciebie.To jak zaczynali dyskutowac.:grin::grin:
źródło (http://img715.imageshack.us/i/wrobelki.jpg/)
bufetowa - po raz kolejny pytam - co kwestia niedoświetlonych zdjęć ma wspólnego z fotografią ślubną?
Odpowiadając na twoje pytanie: "tak z grubsza" - ok, ale nie jeśli niedoświetlenie jest aż tak gryzące w oczy. Ale ekspozycja to punkt wyjścia, tak samo jak ortografia czy tabliczka mnożenia. Czy forum ma uczyć bylejakości? Czy raczej staranności technicznej?
Stawiam resztkę swoich włosów na to, że 98% amatorów nie widzi przez pierwsze kilka-kilkanascie miesięcy (niektórzy znacznie dłużej...) fotografowania różnicy miedzy zdjęciem niedoświetlonym a doświetlonym. Sam nie widziałem przy swoim pierwszym kompakcie. Może takie porównanie pokaże im o co chodzi?
mirekileśtam - nie odróżniasz zdjęcia z dominującymi ciemnymi tonami od zdjęcia niedoświetlonego. Do elementarza zapraszam.
Ten po lewej to moderator:grin:
Mirku, Twojego autorstwa jest to zdjęcie? Odezwij się na pw.
bufetowa - po raz kolejny pytam - co kwestia niedoświetlonych zdjęć ma wspólnego z fotografią ślubną?
Hm... trudne pytanie... Może to, że fotografia ślubna też może być niedoświetlona? ;)
Oczywiście że poprawna ekspozycja to podstawa. Myślę jednak, że Twój przykład pokazuje że różne są granice ludzkiej tolerancji i akceptacji. O różnie skalibrowanych monitorach nie wspomnę.
Hm... trudne pytanie... Może to, że fotografia ślubna też może być niedoświetlona? ;)Dobra - nie może :-)
Oczywiście że poprawna ekspozycja to podstawa. Myślę jednak, że Twój przykład pokazuje że różne są granice ludzkiej tolerancji i akceptacji. O różnie skalibrowanych monitorach nie wspomnę.Kalibracja monitora to też podstawa w fotografii cyfrowej.
A gdzie jest robienie zdjęć... ?
A gdzie jest robienie zdjęć... ?Na początku - pisałem o tym - dlatego lepiej doświetlić prawidłowo niż niedoświetlić, co w przypadku fotografii studyjnej jest akurat proste jak budowa pinezki.
Na początku - pisałem o tym - dlatego lepiej doświetlić prawidłowo niż niedoświetlić, co w przypadku fotografii studyjnej jest akurat proste jak budowa pinezki.
Aaa... to tu chodzi o fotografię studyjną?
No coz wydaje mi sie, ze rozwiazanie sprawy jest proste, Mariusz jest po prostu dobrym rzemieslnikiem, a wiadomo, rzemieslnik, to jeszcze nie fotograf...
Tutorial mogles sobie podarowac, bo nijak nie tlumaczy problemu niedoswietlenia, ktorego wg mnie nie da sie opisac 1 linijka.
Pytanie do Ciebie: w tak piekny, sloneczny, zimowy dzien czy snieg na twoich zdjeciach jest bialy?
Przeciez odpowiedz jest prosta, toz to aksjomat...
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
A tak oftopowo, nudzilo CI sie czy co? glupawka?... mnie czasami tez dopada takie cus ale staram sie to gasic w sobie, by potem nie naburaczyc i nie wyjsc na d......
PS2
Sliczna pogoda! oj dzis beda zdjatka!:)
No coz wydaje mi sie, ze rozwiazanie sprawy jest proste, Mariusz jest po prostu dobrym rzemieslnikiem, a wiadomo, rzemieslnik, to jeszcze nie fotograf...
Tutorial mogles sobie podarowac, bo nijak nie tlumaczy problemu niedoswietlenia, ktorego wg mnie nie da sie opisac 1 linijka.
Pytanie do Ciebie: w tak piekny, sloneczny, zimowy dzien czy snieg na twoich zdjeciach jest bialy?
Przeciez odpowiedz jest prosta, toz to aksjomat...
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
A tak oftopowo, nudzilo CI sie czy co? glupawka?... mnie czasami tez dopada takie cus ale staram sie to gasic w sobie, by potem nie naburaczyc i nie wyjsc na d......
PS2
Sliczna pogoda! oj dzis beda zdjatka!:)
źródło (http://www.kiapel.co.uk/web_images/cleaning_20animation.gif)
Uprasza się o zachowanie spokoju.
----------
Ciebie fotomic cenię za rozsądek, ale dlaczego tylko upraszasz , a nie zamkniesz konkretnie buzi mariushowi, który metodycznie stara się o awantury ---kiedyś mi pisał , że Was próbuje na ile może sobie pozwolić zanim zostanie wywalony z forum...(tekstów z priva nie należy upubliczniać, ale to jest sprawa ogólna) Ten gość straszy mnie sądem za stwierdzenie, że "sprzedaje kit" swoim klientom natomiast tendencyjnie i programowo wyśmiewa moją robotę : patrz między innymi początek wątku... Sprawę naświetlenia wyjaśniłem pod swoim zdjęciem, ale mariush z uporem psychopaty tworzy wątek na ten temat i rzuca obraźliwe teksty ...
---------------------------------------------------------------------------------
Na koniec wyjaśnię ponownie osobom, które są zdezorientowane tym wszystkim, że to konkretne zdjęcie wyjątkowo dokładnie analizowałem przed wysłaniem --porównywałem różne opcje jasności i wybrałem wersję ciemniejszą (stonowaną) właśnie z powodu malarskiego klimatu --to był mój wybór, a nie przypadek.
Błąd to był jeden. Trzeba było jak leci wypierdzielić wszystkie komentarze w galerii i zostawić tylko te merytoryczne. Pewnie nawet wtedy tego wątku by nie było. Zastanawiałam się tylko czy znowu nie zacząłby się jazgot o wolność słowa. Ale na drugi raz już się nie zawaham i będzie święty spokój. Nie wdając się w durne dyskusje kto miał rację i dlaczego, to po prostu żenujące jedno z drugim, żeby tak się użerać i wzajemnie prowokować. :evil: O podziałach na jakieś obozy "za" i "przeciw" już nie wspomnę, bo myśmy się tak bawili w podstawówce. :evil:
Macie telefony, maile czy co tam chcecie i się dogadujcie. To już są serio Wasze prywatne problemy, a rozdmuchiwanie ich na OC nikomu nie przyniesie korzyści.
Patrzeć się powoli nie da na to wszystko.
Zamykam.