PDA

Zobacz pełną wersję : Co to znaczy "niedoświetlone zdjęcie" (i co zrobić z tym fantem)?

mariush
2.03.11, 20:27
Ponieważ zauważyłem, że niektórzy koledzy (mirekpindziesiątparę, Rafał Czarny, irek50, itp.) nie wiedzą czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego, postanowiłem napisać króciutki tutorial na ten temat. Wykorzystałem w tym celu przykładowe zdjęcie, którego autorem jest irek50, opublikowane w galerii na forum.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img30.imageshack.us/img30/1530/20140068.jpg)

Po lewej - oryginał irka50 (niedoświetlony) - po prawej zdjęcie poprawione (lepiej zrobić doświetlone od razu, ale jak można je też uratować w programie graficznym).

Jak to zrobić?
Szukamy w programie graficznym narzędzia "Levels" (Poziomy), lub podobnego z histogramem - i przesuwamy prawy suwaczek w lewo, do krawędzi histogramu.
Czas wykonania: 20 sekund (15 sekund - szukanie myszki na biurku, 5 sekund - korekta).
Dziękuję za uwagę.

Mirek54
2.03.11, 20:57
Poniewaz tez mnie wymieniles to Ci odpowiem.Obcinane zakresu nie ma nic wspolnego z problemem niedoswietlenia.Z tego co mnie uczono i teraz majac odpowiednie dokumenty do tego aby uczyc w tej dziedzinie nadmienie Ci tylko to.Pomimo idealnie naswietlonego obrazu ten bez klimatu bedzie niczym.Klimat w portrecie robi swiatlo,czesto rowniez poza i otoczenie postaci.Bardzo czesto zeby uzyskac klimat niedoswietla sie ,gra sie cieniem i delikatnym swiatlem.
Praktyka i oczytanie widac Ci jest jeszcze potrzebna.Byc moze wiesz ze w kosciele dzwonia,ale nie wiesz jeszcze dlaczego i po co.
To tyle ode mnie.
Racz wymieniac mego nika prawidlowo.Ucz sie,czytaj,zdobywaj wiedze i praktyke.Na kotletach fotografia sie nie konczy.Pamietam siebie jak fotografujac kilka lat myslalem,ze juz wszystko potrafie.Ty nie rob tego bledu.Wychodz zawsze z zalozenia ,ze sa lepsi i wiecej potrafia tak bedzie milej i lepiej dla wszystkich.

mariush
2.03.11, 21:14
Dziękuję mirkowiileśtam-praktykantowi za wypowiedź, choć jest nieco nie na temat, bo nie dotyczy tego akurat zdjęcia (które jest niedoświetlonym knotem, a nie przykładem gry światła i cienia) - to akurat fakt obiektywny.
Serdecznie zapraszam również do kotleta, można się nauczyć nieco więcej ponad podręcznikowe definicje, z którymi nie ma potem co zrobić.

K_Puchatek
2.03.11, 21:19
Jako totalny amator (szczególnie jeżeli chodzi o portrety) napiszę tylko że MSZ "zabiłeś" klimat tego zdjęcia poprzez to rozjaśnienie...:roll:
No ale co ja tam "się znam"....

Koriolan
2.03.11, 21:26
dla mnie większym gniotem jest taplanie się pary młodej w kwietniowym Bałtyku i twierdzenie że tak jest "dżezzy" czy jak to aktualnie się mówi.

Irek swoje zdjęcia prezentował nieraz - jest doświadczonym fotografem. Napisał co i jak.
Od kiedy to jest jedna prawidłowa ekspozycja?

Alleg_pl
2.03.11, 21:27
Moim zdaniem, to i tak będzie prowadzić do jałowej dyskusji i wycieczek personalnych (vide galeria)

Panowie, naprawde jest sens? pogoda ładna się zrobiła, przynajmniej w Krakowie... mozna wyjść z aparatem, albo z psem, albo z psem i aparatem...

mariush
2.03.11, 21:27
Od kiedy to jest jedna prawidłowa ekspozycja?Od zawsze.

Co ma wspólnego Bałtyk z problemem niedoświetlenia zdjęć?

grizz
2.03.11, 21:28
Bardzo proszę dyskutować o zdjęciach, a nie o ich autorach.

Inaczej mandaty polecą bez ostrzeżeń.

helmuth
2.03.11, 21:35
Ponieważ zauważyłem, że niektórzy koledzy ... nie wiedzą czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego, postanowiłem napisać króciutki tutorial na ten temat.Pewnie jestem mało rozgarnięty ale z tego tutoriala nie dowiedziałem się czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego.:roll:
Jak manipulować histogramem już wcześniej wiedziałem :-P

mariush
2.03.11, 21:38
Pewnie jestem mało rozgarnięty ale z tego tutoriala nie dowiedziałem się czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego.:roll:
Jak manipulować histogramem już wcześniej wiedziałem :-PBa - ale nie każdy wie!
Nazwałbym to - definicja przez demonstrację zaniechania działania.
Tschüs!

aikidudi
2.03.11, 21:42
Pewnie jestem mało rozgarnięty ale z tego tutoriala nie dowiedziałem się czym różni się niedoświetlone zdjęcie od doświetlonego.:roll:
Jak manipulować histogramem już wcześniej wiedziałem :-P

tym, że niedoświetlone jest niedoświetlone, a doświetlone jest doświetlone ;)

Mirek54
2.03.11, 21:44
Ten po lewej to moderator:grin:

Alleg_pl
2.03.11, 21:57
Już za chwile, mili widzowie strach wam włosy zjeży... a, nie ta bajka...
...i teraz zacznie się standardowe...

http://img217.imageshack.us/img217/8646/ballpt.gif

...odbijanie piłeczki ;)

fotomic
2.03.11, 22:05
Uprasza się o zachowanie spokoju.

Ania_
2.03.11, 22:07
A tam, impreza się przeniosła do sukulenta (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52432). Zapraszam wszystkie zwaśnione strony na pączka pokoju. :cool:

oczko
2.03.11, 22:09
"ja mam racje!"
"nie, bo ja!"
"oooooo nie, ja mam racje!"
"moja racja jest najmojsza!"
"A moja bardziej mojsza niż Twojsza!"

i po co to wyciągać na forum, skoro do niczego się nie dojdzie?

pozdrawiam i życzę spokojnego wieczoru
oko

mariush
2.03.11, 22:13
A ja upraszam moderatorów o nie gaszenie mi tu dyskusji; więcej - jak ktoś ma ochotę jechać po mnie w kontekście tego "tutoriala", to proszę bardzo, nie obrażę się i nie pociągnę delikwenta anonimowo po reputacji (jak mnie pociągają).
No, ewentualnie można poczyścić offtopy, np. trollicy Mysikrólicy :-)

Adamss68
2.03.11, 22:15
Mirek, zdjęcie wróbli...ewidentnie prześwietlone:grin:,a swoja drogą znakomite ujęcie.Trzymałeś je specjalnie na tę okazję?

Ania_
2.03.11, 22:16
No, ewentualnie można poczyścić offtopy, np. trollicy Mysikrólicy :-)
Foch, foch, foch!!! :cool:

K_Puchatek
2.03.11, 22:20
...nie obrażę się i nie pociągnę delikwenta anonimowo po reputacji (jak mnie pociągają)...
Żeby nie było że anonimowo... jeden z minusów jest ode mnie za ewidentną "prowokację" tym wątkiem - nie pamiętam, ale chyba faktycznie się nie podpisałem...
Bez urazy i pozdrawiam...:wink:

mariush
2.03.11, 22:26
Żeby nie było że anonimowo... jeden z minusów jest ode mnie za ewidentną "prowokację" tym wątkiem - nie pamiętam, ale chyba faktycznie się nie podpisałem...
Bez urazy i pozdrawiam...:wink:Następnym razem podpisywać mi się proszę! Ręka!
Jeśli uważasz, że to prowokacja, mająca na celu zwrócenie uwagi na pewne bliżej nieokreślone zjawisko, to nie wiem o czym piszesz.

aga_piet
2.03.11, 22:27
Mariusz, czy uważasz, że każde zdjęcie należy traktować suwmiarką i mędrca szkiełkiem i okiem? Kiedyś nie było histogramów, zwracało się uwagę aby nie było czarnych dziur w czerniach i przepałów w światłach, tak z grubsza.
Czasem pasuje większy kontrast, czasem mydło, a czasem można sobie pojechać po bandzie i olać wszelkie reguły, bo taką mam wizję.
Moje powyższe wywody dotyczą fotografii niekomercyjnej, sądząc po żarze dyskusji fotografia profesjonalna przez duże "pry" rządzi się innymi prawami. A szkoda. Chciałabym w witrynie zakładu foto oraz w albumie nowożeńców widzieć coś więcej niż zerojedynkowo-suwmiarkowe-superpoprawne-nudne do bólu zdjęcia.

oczko
2.03.11, 22:31
czy fotografią byłaby "fotografią" gdybyśmy wszyscy robili zdjęcia od jednakowego szablonu? według zasad: tak wolno, a tak nie? każdy pewnie zrobiłby to zdjęcie inaczej i wg. mnie to jest właśnie "fotografia"....
ale moge się mylić, młody jestem więc co ja tam wiem...

Mirek54
2.03.11, 22:33
Mirek, zdjęcie wróbli...ewidentnie prześwietlone

Jest i niedoswietlone-specjalnie dla Ciebie.To jak zaczynali dyskutowac.:grin::grin:

źródło (http://img715.imageshack.us/i/wrobelki.jpg/)

mariush
2.03.11, 22:36
bufetowa - po raz kolejny pytam - co kwestia niedoświetlonych zdjęć ma wspólnego z fotografią ślubną?

Odpowiadając na twoje pytanie: "tak z grubsza" - ok, ale nie jeśli niedoświetlenie jest aż tak gryzące w oczy. Ale ekspozycja to punkt wyjścia, tak samo jak ortografia czy tabliczka mnożenia. Czy forum ma uczyć bylejakości? Czy raczej staranności technicznej?
Stawiam resztkę swoich włosów na to, że 98% amatorów nie widzi przez pierwsze kilka-kilkanascie miesięcy (niektórzy znacznie dłużej...) fotografowania różnicy miedzy zdjęciem niedoświetlonym a doświetlonym. Sam nie widziałem przy swoim pierwszym kompakcie. Może takie porównanie pokaże im o co chodzi?

mirekileśtam - nie odróżniasz zdjęcia z dominującymi ciemnymi tonami od zdjęcia niedoświetlonego. Do elementarza zapraszam.

Eddie
2.03.11, 22:43
Ten po lewej to moderator:grin:

Mirku, Twojego autorstwa jest to zdjęcie? Odezwij się na pw.

aga_piet
2.03.11, 22:45
bufetowa - po raz kolejny pytam - co kwestia niedoświetlonych zdjęć ma wspólnego z fotografią ślubną?

Hm... trudne pytanie... Może to, że fotografia ślubna też może być niedoświetlona? ;)

Oczywiście że poprawna ekspozycja to podstawa. Myślę jednak, że Twój przykład pokazuje że różne są granice ludzkiej tolerancji i akceptacji. O różnie skalibrowanych monitorach nie wspomnę.

mariush
2.03.11, 22:51
Hm... trudne pytanie... Może to, że fotografia ślubna też może być niedoświetlona? ;)Dobra - nie może :-)

Oczywiście że poprawna ekspozycja to podstawa. Myślę jednak, że Twój przykład pokazuje że różne są granice ludzkiej tolerancji i akceptacji. O różnie skalibrowanych monitorach nie wspomnę.Kalibracja monitora to też podstawa w fotografii cyfrowej.

fotomic
2.03.11, 22:54
A gdzie jest robienie zdjęć... ?

mariush
2.03.11, 22:58
A gdzie jest robienie zdjęć... ?Na początku - pisałem o tym - dlatego lepiej doświetlić prawidłowo niż niedoświetlić, co w przypadku fotografii studyjnej jest akurat proste jak budowa pinezki.

aga_piet
2.03.11, 23:02
Na początku - pisałem o tym - dlatego lepiej doświetlić prawidłowo niż niedoświetlić, co w przypadku fotografii studyjnej jest akurat proste jak budowa pinezki.

Aaa... to tu chodzi o fotografię studyjną?

Janeczek
3.03.11, 08:07
No coz wydaje mi sie, ze rozwiazanie sprawy jest proste, Mariusz jest po prostu dobrym rzemieslnikiem, a wiadomo, rzemieslnik, to jeszcze nie fotograf...

Tutorial mogles sobie podarowac, bo nijak nie tlumaczy problemu niedoswietlenia, ktorego wg mnie nie da sie opisac 1 linijka.

Pytanie do Ciebie: w tak piekny, sloneczny, zimowy dzien czy snieg na twoich zdjeciach jest bialy?

Przeciez odpowiedz jest prosta, toz to aksjomat...

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
A tak oftopowo, nudzilo CI sie czy co? glupawka?... mnie czasami tez dopada takie cus ale staram sie to gasic w sobie, by potem nie naburaczyc i nie wyjsc na d......

PS2
Sliczna pogoda! oj dzis beda zdjatka!:)

k@czy
3.03.11, 08:09
No coz wydaje mi sie, ze rozwiazanie sprawy jest proste, Mariusz jest po prostu dobrym rzemieslnikiem, a wiadomo, rzemieslnik, to jeszcze nie fotograf...

Tutorial mogles sobie podarowac, bo nijak nie tlumaczy problemu niedoswietlenia, ktorego wg mnie nie da sie opisac 1 linijka.

Pytanie do Ciebie: w tak piekny, sloneczny, zimowy dzien czy snieg na twoich zdjeciach jest bialy?

Przeciez odpowiedz jest prosta, toz to aksjomat...

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
A tak oftopowo, nudzilo CI sie czy co? glupawka?... mnie czasami tez dopada takie cus ale staram sie to gasic w sobie, by potem nie naburaczyc i nie wyjsc na d......

PS2
Sliczna pogoda! oj dzis beda zdjatka!:)

źródło (http://www.kiapel.co.uk/web_images/cleaning_20animation.gif)

irek50
3.03.11, 10:08
Uprasza się o zachowanie spokoju.
----------
Ciebie fotomic cenię za rozsądek, ale dlaczego tylko upraszasz , a nie zamkniesz konkretnie buzi mariushowi, który metodycznie stara się o awantury ---kiedyś mi pisał , że Was próbuje na ile może sobie pozwolić zanim zostanie wywalony z forum...(tekstów z priva nie należy upubliczniać, ale to jest sprawa ogólna) Ten gość straszy mnie sądem za stwierdzenie, że "sprzedaje kit" swoim klientom natomiast tendencyjnie i programowo wyśmiewa moją robotę : patrz między innymi początek wątku... Sprawę naświetlenia wyjaśniłem pod swoim zdjęciem, ale mariush z uporem psychopaty tworzy wątek na ten temat i rzuca obraźliwe teksty ...
---------------------------------------------------------------------------------
Na koniec wyjaśnię ponownie osobom, które są zdezorientowane tym wszystkim, że to konkretne zdjęcie wyjątkowo dokładnie analizowałem przed wysłaniem --porównywałem różne opcje jasności i wybrałem wersję ciemniejszą (stonowaną) właśnie z powodu malarskiego klimatu --to był mój wybór, a nie przypadek.

Ania_
3.03.11, 11:18
Błąd to był jeden. Trzeba było jak leci wypierdzielić wszystkie komentarze w galerii i zostawić tylko te merytoryczne. Pewnie nawet wtedy tego wątku by nie było. Zastanawiałam się tylko czy znowu nie zacząłby się jazgot o wolność słowa. Ale na drugi raz już się nie zawaham i będzie święty spokój. Nie wdając się w durne dyskusje kto miał rację i dlaczego, to po prostu żenujące jedno z drugim, żeby tak się użerać i wzajemnie prowokować. :evil: O podziałach na jakieś obozy "za" i "przeciw" już nie wspomnę, bo myśmy się tak bawili w podstawówce. :evil:

Macie telefony, maile czy co tam chcecie i się dogadujcie. To już są serio Wasze prywatne problemy, a rozdmuchiwanie ich na OC nikomu nie przyniesie korzyści.

Patrzeć się powoli nie da na to wszystko.

Zamykam.