PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SZ-30MR

Iwo
2.03.11, 13:19
Info ze strony dpreview (http://www.dpreview.com/news/1103/11030211olysz30mr.asp) i Olympus Polska (http://www2.olympus.pl/consumer/29_digital-camera_sz-30mr_24306.htm), fotka z dpreview:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/news/1103/olympus/SZ30MR_BLK_LSide-001.jpg)

24-krotny zoom optyczny (25-600mm*), F/3,0 - 6,9
zdjęcia seryjne - 15 kadrów na sekundę (70 fot w trybie 5MP)
7,0 kadrów na sekundę (dla 5 kadrów w 16MP)
Możliwość kręcenia filmów FullHD i robienia zdjęć 16MP
Tryb fot 3D
16,8 megapikseli, 1/2,3 '' CMOS
TruePic III+
migawka 1/1700 –1/4 sekundy (do 4 sekund w trybie nocnym)
106,3 x 68,7 x 39,5 mm, 226 g

Bardzo mi się spodobał opis na stronie www Olympus Polska:

"Samowyzwalacz 2 / 12 s Automatyczna migawka - zwierzak"
"oraz filmy 1080p Full HD - nie przegapisz Aniu jednej chwili."
m.in. dwa tryby: "Zwierzaki (kot), Zwierzaki (pies)"

Jak dla mnie XZ-1 ze swoją jasną optyką i tak rządzi :cool:

dog_master
2.03.11, 13:30
24-krotny zoom optyczny (25-600mm*), F/3,0 - 6,9
16,8 megapikseli, 1/2,3 '' CMOS
Mhm, to mi wystarczy...

Ale za te tryby Zwierzaków to :esystem::esystem::esystem:

epicure
2.03.11, 13:39
migawka 1/1700 –1/4 sekundy (do 4 sekund w trybie nocnym)

Niestety muszę to napisać: ale g...no!

Iwo
2.03.11, 13:54
Niestety muszę to napisać: ale g...no!
Może jakaś Ania z pieskiem i kotkiem sobie kupi, nie przesadzaj :wink:

TomekH
2.03.11, 14:44
nie przesadzajcie,
aparacik ładny, kieszonkowy, zapewnie funkcjonalny, znajdzie pewnie spore grono nabywców, których przyciągnie 16 mpix, 24x zoom, i full HD
ot sposób na przyciągnięcie klientów, którzy nie będą zwracać uwagi na ciemny obiektyw itp.

jps
2.03.11, 15:25
Czyli kilka nowości technicznych, które możesz trafią do Penów i lustrzanek:

- 3.0–calowy bardzo precyzyjny ekran HyperCrystal III LCD o rozdzielczości 920,000 punktów

- podwójny procesor TruePic III+

- filmowanie 1080p Full HD

- Funkcja Smart Panorama dla rejestrowania rozległych krajobrazów

- CMOS BSI

- GPS, manometr i elektroniczny kompas

TomekH
2.03.11, 15:37
Czyli kilka nowości technicznych, które możesz trafią do Penów i lustrzanek:

- 3.0–calowy bardzo precyzyjny ekran HyperCrystal III LCD o rozdzielczości 920,000 punktów

- podwójny procesor TruePic III+

- filmowanie 1080p Full HD

- Funkcja Smart Panorama dla rejestrowania rozległych krajobrazów

- CMOS BSI

- GPS, manometr i elektroniczny kompas

lustrzanek - ale czy wogóle jeszcze bedą produkowane?
- podwójny procesor TruePic III+ - PENy mają V, a E-5 V+

- CMOS BSI - no tu może być problem bo Sony nie produkuje matryc w rozmiarze 4/3

pozostałe rzeczy jak najbardziej

pozdr

dargry
3.03.11, 08:54
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/6418/strona5r.jpg)
By dargry (http://profile.imageshack.us/user/dargry) at 2010-08-06

Jak widać na załączonym obrazku przy świetle 3,0 rzeczywista rozdzielczość wyniesie ok 10-11 MPix. przy 6,9 już tylko 1,2-1,3 MPix. Po co montować matrycę 16 MPix kiedy na starcie jest ona ograniczona. Wg. mnie jest to nabijanie ludzi w butelkę. Czy już takie pojęcie jak uczciwość przestało istnieć? Zaczyna to troszkę wkurzać, większość firm tak postępuje. A ludek omamiony ilością pikseli gna do sklepu kupować coraz to nowsze produkty.
Sprzęcik może jest i fajny, tego nie neguję, tylko, że...

TomekH
3.03.11, 10:42
masz całkowitą rację, tylko nie dzieje się to od dziś, ani nie zaczął tego Olympus. Wyścig na megapiksele zaczął się dawno temu i niestety trwa. Prawda jest taka że przy obecnej technologii, w "zwykłych" kompaktach (dziś standard to rozmiar 1/2.3) aby zachować dobrą jakość obrazu na wysokich czułościach, nie powinno być więcej niż 4 - 5 milionów pikseli, a w tych lepszych (1/1.7), max. 7 milionów. Ale prawdą jest również że taki aparat byłby zabójstwem marketingowym, bo nikt by go nie kupił, jeśli na półce stałby obok aparat o 12, 14, czy 16 milionach pikseli.
I tak koło się zamyka, jeśli zrobiło to Sony (czy inny), to pozostali producenci chcąc nie chcąc muszą pakować megapiksele w swoje aparaty, aby utrzymać sprzedaż.
pozdrawiam

tymczasowy_
3.03.11, 13:32
masz całkowitą rację, tylko nie dzieje się to od dziś, ani nie zaczął tego Olympus. Wyścig na megapiksele zaczął się dawno temu i niestety trwa. Prawda jest taka że przy obecnej technologii, w "zwykłych" kompaktach (dziś standard to rozmiar 1/2.3) aby zachować dobrą jakość obrazu na wysokich czułościach, nie powinno być więcej niż 4 - 5 milionów pikseli, a w tych lepszych (1/1.7), max. 7 milionów. Ale prawdą jest również że taki aparat byłby zabójstwem marketingowym, bo nikt by go nie kupił, jeśli na półce stałby obok aparat o 12, 14, czy 16 milionach pikseli.
I tak koło się zamyka, jeśli zrobiło to Sony (czy inny), to pozostali producenci chcąc nie chcąc muszą pakować megapiksele w swoje aparaty, aby utrzymać sprzedaż.
pozdrawiamNie do końca trafny pogląd.

Gdyby poprawa jakości fotodetektorów w słabym oświetleniu przebiegała drogą tylko hardware'ową, to może miałbyś rację. Ale teraz idzie to na drodze hardware'owo - sowtware'owej (mielenie informacji z fotodetektora) i tu im więcej informacji (pikseli) tym lepiej. Przecież walka z szumem polega takim zmydleniu (uśrednieniu) aby jednocześnie ilość detali pozostała na zadowalającym poziomie. I dla tych właśnie detali potrzeba coraz więcej mega pikseli, a przy okazji poprawiana jest jakość fotodetektowów pod kątem sprzętowym.

Przykładem jest np. GH2, mimo 18Mpix daje lepszy obraz dla wysokich ISO niż 12Mpix w GH1 czy E-PL2 ... ba obraz z GH2 na wysokim ISO dogonił nawet 14Mpix NEX'a.

Iwo
3.03.11, 13:47
pozdrawiam
Z tego co wiem Fuji s5 pro długo był hitem dla zorientowanych klientów
(choć z ceną przesadził) ze względu właśnie nie na ilość MP, bo miał ich tyko 6,
ale za to że miał świetne inne jej parametry - zwłaszcza super zakres DR,
dlatego nie zgadzam się - Gdyby Olympus puścił body z analogiczną do ww. Fuji matrycą 6-10 MP...
miałby sporą moim zdaniem sprzedaż, a i niejeden dezerter by może do nas wrócił.

TomekH
3.03.11, 13:54
(choć z ceną przesadził) ze względu właśnie nie na ilość MP, bo miał ich tyko 6,
dlatego nie zgadzam się - Gdyby Olympus puścił body z analogiczną do ww. Fuji matrycą 6-10 MP...
miałby sporą moim zdaniem sprzedaż, a i niejeden dezerter by może do nas wrócił.

Tak - patrząc z mojego czy twojego punktu widzenia (nazwijmy nas roboczo "świadomymi" fotoamatorami) pewnie byśmy to kupili. Tylko że patrząc z punktu widzenia firmy, to dla nich kiepski interes, bo liczy się tak zwana większość. Niemniej jednak może nas Olek kiedyś uszczęśliwi.

epicure
3.03.11, 13:54
Można sobie zmniejszyć zdjęć z 12 do 6 mpx i będzie przynajmniej to samo, co z matrycy 6 mpx, a prawdopodobnie nawet lepiej.

TomekH
3.03.11, 13:56
Przykładem jest np. GH2, mimo 18Mpix daje lepszy obraz dla wysokich ISO niż 12Mpix w GH1 czy E-PL2 ... ba obraz z GH2 na wysokim ISO dogonił nawet 14Mpix NEX'a.

ale jest druga strona medalu - iso 160 w GH2 daje kolorowy szum na jednolitych szarych powierzchniach, czego poprzednicy nie mają. Niestety oprogramowanie to nie wszystko, fizyki póki co oszukać do końca się nie da.
pozdrawiam

tymczasowy_
3.03.11, 14:47
miałby sporą moim zdaniem sprzedaż, a i niejeden dezerter by może do nas wrócił.A wiesz, że matryca Fuji s5 miała 12 mega fotodetektorów ... 6 mega dużych i 6 mega małych ... i oczywiście mieliła je software'owo i wypluwała pieknego 6 mega pikselowego jpega :wink: o dużej dynamice i raczej kiepskim wysokim ISO :wink: Potem wymyśliła matrycę EXR i powiedziała do klienta:
- chcesz mnieć mało szumów dostaniesz jpega o rozmiarze 1/2 ilości dtektorów
- chesz mnieć duży DR to jak wyżej.
- chcesz mnie hiper rozdzielczość - no to masz jpega z pełnej ilości fotodetektorów
Ot znowu mielenie pikseli.

TomekH, na niskim ISO szum w cieniach mają aktualnie matryce wszystkich producentów ...

TomekH
3.03.11, 14:58
TomekH, na niskim ISO szum w cieniach mają aktualnie matryce wszystkich producentów ...

no skoro wiesz lepiej ...
ja w każdym razie używam E-PL1, a wcześniej G1 i mam porównanie zdjęć z tych aparatów na iso 100 czy 200, z dostępnymi w sieci samplami z GH2 na iso 160 i widzę to co widzę. I niestety widzę że GH2 na niższych czułościach szumi bardziej niż poprzednicy.
Nie wiem czy widziałeś sample z Fuji X-100, konia z rzędem temu kto znajdzie tam szum nawet na iso 400, nie mówiąc o 200 i 100.

tak poza tym chyba w tej dyskusji zgubił się wątek, jakbyś tak poczytał od początku to ja raczej jestem po Twojej stronie, odpowiadając Koledze który totalnie skrytykował model o którym mowa w tym wątku, z powodu 16 mpix.

pozdrawiam

tymczasowy_
3.03.11, 15:42
no skoro wiesz lepiej ...
ja w każdym razie używam E-PL1, a wcześniej G1 i mam porównanie zdjęć z tych aparatów na iso 100 czy 200, z dostępnymi w sieci samplami z GH2 na iso 160 i widzę to co widzę. I niestety widzę że GH2 na niższych czułościach szumi bardziej niż poprzednicy.
Nie wiem czy widziałeś sample z Fuji X-100, konia z rzędem temu kto znajdzie tam szum nawet na iso 400, nie mówiąc o 200 i 100.
Ja tu
http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page15.asp
nie widzę aby GH2 szumiał na ISO200 wiecej niż E-PL1/2 czy E-P2
Co do X100 to będzie się można wypowiedzieć o jego doskonałym ISO na każdym zakresie jak pojawi się do wyboru w ww. linku.

tak poza tym chyba w tej dyskusji zgubił się wątek, jakbyś tak poczytał od początku to ja raczej jestem po Twojej stronie, odpowiadając Koledze który totalnie skrytykował model o którym mowa w tym wątku, z powodu 16 mpix.
Ja tam wrogów do dyskusji nie szukam na forach, subiektywnie piszę to co widzę. A do fotek z niskim ISO używam staruszków E-1 i E-300, bo szumią jedynie na wyższych ISO ...

TomekH
3.03.11, 16:04
nie widzę aby GH2 szumiał na ISO200 wiecej niż E-PL1/2 czy E-P2

a ja widzę (nawet na tym motywie, który jest tak naprawdę zbyt jasny aby pokazywał faktyczny szum).
Są lepsze sample w necie, pokazujące go w faktycznych sytuacjach zdjęciowych, choćby w teście na www.fotopolis.pl, zobacz sobie zdjęcie przystanku i ciemne niebo na iso 160, nie do pomyślenia taki kolorowy ciapkowaty szum na iso 100 ani 200 w E-PL1, nawet przy wyłączonym filtrze szumu).
Moim zdaniem w tym aparacie skuteczne zmarnowano większość zysku z nowej konstrukcji matrycy, z powodu przesadzenia z liczbą pikseli, tym bardziej że ciężko będzie obiektywom wyciągnąć z niego te 16 mpix,
ale to moje subiektywne zdanie,
pozdrawiam

dargry
3.03.11, 19:52
Oly jakby nie patrzeć zawsze sobie potrafił radzić ze sprzętem. Miałem różne Olki, miałem Fuji S5, Nikony. Olek według mnie wypluwał fajniejsze foty, jedynie Fujik wybijał się ponad wszystkie. Nie znam wszystkich modeli, ale te które miałem darzyłem naprawdę wielką sympatią i znowu przymierzam sie do jakiegoś Oleczka. Ale wracając do tematu. Jeśli popatrzymy na te 16 MPix może ma to troszkę sensu. Budowa matrycy CCD/CMOS jakby nie patrzeć 4 piksele - 2 zielone czerwony i niebieski dają własciwie jeden piksel, więc może ktoś pomyślał, że tak będzie dobrze - 4 MPix... Mam nadzieję, że Olympus dał dobry soft, da to szanse na dobre fotki - jak na małpkę. XZ-1 jest - sądząc po samplach - całkiem niezły, może i w tym stał się cud. Jedno trzeba pochwalić - fajny wygląd, może się podobać, może nie podobać, ale nie jest nieciekawy.

Mirek54
3.03.11, 23:19
Ten(mniejszy brat) Z-MR to za 349€ bedzie,SZ-20 za 249€,TG-810(z gepeesem)za 329€ srebrny i czarny-do wyboru.
Te filmowanie i jednoczesne fotografowanie komus sie spodoba,no i te filtry bardzo artystyczne tez:grin:
I juz od marca w sklepach beda

dargry
4.03.11, 07:45
Za taką kaskę (jeśłi oczywiście taka cena będzie w Polsce) sam go sprawdzę i może zakupię. Trzeba poczekać jak się pojawi w sklepach. Czasami by się przydał porządny zoom nawet kosztem jakości fotki, a jeśli jeszcze filmy będą w miarę niezłe, to czemu nie. Patrząc po testach te sonowskie matryce BSI nie są takie złe, Olek ma dobry soft w swoich sprzętach, więc w połączeniu może wyść coś ciekawego. Pożyjemy, zobaczymy. Do wakacji chciałem kupić jakąś kamerkę, za tysiaka można trafić tylko używkę. Lepszy byłby taki aparat, bo jakby nie patrzeć, dwa w jednym.

gietrzy
31.05.11, 00:12
http://tinyurl.com/3f4slat

merti
1.06.11, 20:23
Świetny kieszonkowy zoom wycieczkowy. Po przeskalowaniu zdjęć z testu do 8MPx aparat nie wypada tak źle, tylko coś nie kumam z tym filmem: ten kołowrót kręci się i zatrzymuje i ponownie od tego samego miejsca mimo że wskaźnik na linijce leci do przodu. Czyżby mój Pentium E2180 nie domagał na tym filmiku? Szkoda że RAWu nie ma, może znajdzie się zdolny hakier co by uruchomił to :D

dargry
2.06.11, 06:57
Przyjrzałem się tym fotkom, u mnie widać masakryczne szumy przy tele nawet na iso80, przy szerokim troszkę mniejsze - oczywiście przy powiększeniu 1:1, w całości zdjęcie wygląda całkiem całkiem. Podobnie zachowują się Panasoniki, w całości nieźle ale po powiększeniu już gorzej. Podobne szumy generowały Fuji, czarne i białe plamki rozbijające fotkę. W całości wygląda nieźle, ale jeśli chciałby z tego wykadrować to bez szans. Z drugiej strony przy tej ilości megapikseli... Zobaczymy jak dotrze do Polski, może jakiś portal go przetestuje.

Lailonn
2.06.11, 22:26
A to zdjęcia się ogląda w 1:1 ? :P Nie dajmy się zwariować. To kompakt a nie lustro dla profesjonalistów...Jako wycieczkowy sprzęt sprawdzi się OK

dargry
3.06.11, 18:54
Lailonn... toć własnie to napisałem, odbiór zdjęcia w całości jest całkiem pozytywny. Po prostu kupując aparat z matrycą naścieMpix czasami mozna byłoby próbować coś kadrować, a wtedy te szumy mogą się pojawić. Ale to jest kompakt, więc nie oczekujmy cudów. Zobaczymy jak bedzie więcej sampli albo będą u nas Ludki z aparatem w dłoni. Wtedy będzie można więcej powiedzieć.

Muminek
22.02.12, 23:00
Szkoda, że większość postów w tym wątku nic nie mówi o tym modelu.
Trochę czasu minęło, może ktoś z klubowiczów kupił ten aparat i podzieli się swoimi spostrzeżeniami. Testy są, z konkretnych minusów doczytałem tylko o szumach na długiej ogniskowej, może coś jeszcze?