Zobacz pełną wersję : u-7030 kolory
Witam,
kupiłam aparat jak w tytule. Wiem, że to automat, dla prostych ludzi, ale czy to oznacza, że zdjęcia mają mieć wybarwienie reklamowe?
Mówiąc wprost, problem polega na tym, że czerwony jest pomarańczony, granatowy jest ultramarynowy, itd... najgorzej jest z czerwonym. Cokolwiek jest czerwone odcina się intensywnie od reszty zdjęcia. Eksperymentowałam dużo z bilansem bieli w opcjach ustawiania ręcznego (i innymi ustawieniami), ale żaden z dostępnych.. filtrów (?) nie jest w stanie wygasić tego przejaskrawienia.
Trochę jestem załamana, bo wydaje się, że zmarnowałam kilkaset złotych. Dodam jeszcze, że mam pewne doświadczenia z małymi automatami, choć raczej przygodne. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam.
Wrzuć zdjęcia
Bez tego nic nie da rady zrobić
Dodałam jako załącznik, nie wiem czy dobrze....Robiłam to rano z wnętrza samochodu.
Ten samochód na zewnątrz dwa tony w kierunku wiśniowego był, przysięgam.
Może sfotografuję aparatem i komórką coś dla porównania.
Robiłam to rano z wnętrza samochodu.
Ten samochód na zewnątrz dwa tony w kierunku wiśniowego był, przysięgam.
Może sfotografuję aparatem i komórką coś dla porównania.
W/g mnie barwa jest dobra,
brakuje nasycenia, kontrastu, ostrości,
ale kolor nie jest zły..
Ja bym tak widział:
kristof1979
1.03.11, 16:51
Z tego co widzę to masz na szybach masz jakąś folię lub jakiś filtr.
Może to zmieniło odcień .
Mam u5010 i rewelacji nie ma ale zmniejszyłem rozdzielczość do 8mp i zdjątka są dużo lepsze.
W olym nie masz co narzekać u sonego jeszcze gorzej.
Czerwony robi się różowy.
Daj przykład z innym aparatem to zobaczymy czy wb przekłamuje .
pozdrawiam
Kolor jest dobry.Fotograf zle wywolal fotke.
Dziękuję za wszystkie komentarze.
Ostrość, kontrast złe, pewnie tak, nie przykładałam się, o ile w ogóle potrafię. Barwa sama z siebie może dla autka niezła, ale mi chodzi o wierność, autentyczność barwy. Rzeczywiście z jednego zdjęcia z tego samego aparatu trudno to ocenić.
Rozdzielczość też zmniejszyłam do 8M, ale jakoś na podbicie żółci (tak bym problem ostatecznie nazwała) nie pomogło. To ciekawe co mówisz o Sonym, moja Mama ma Sony M1030, czy jakoś tak...Piękne, głębokie, autentyczne barwy daje.
Jutro zrobię i wrzucę porównanie ze zdjęciem z automatu komórki, bez szyby, w naturalnym świetle.
Uziemiło mnie w domu, a tutaj zdjęcia z komórki to porażka. Ale będzie, będzie...
Popatrzcie proszę.
Zdjęcia "3_" były robione w głębokim cieniu w słoneczny dzień. Na Olympusie na ustawieniu iAUTO.
Podobnie para "1_". Zwróćcie uwagę na kolor niebieskiej naklejki.
Ze zdjęć wycięty exif, 2 i 3 z aparatu prześwietlone,
zamiast robić na iAuto, spróbuj trybów w których aparat dobierze ekspozycję do całego kadru, skróci czas,
może Krajobraz albo Sport..
Jesli wrzucisz fotki do wywolywaczki i w kazdej wykonasz te same czynnosci z obrazem to ja nie widze az takich wielkich roznic w kolorach-innych rzeczy nie biore pod uwage.
Jesli wrzucisz fotki do wywolywaczki i w kazdej wykonasz te same czynnosci z obrazem to ja nie widze az takich wielkich roznic w kolorach-innych rzeczy nie biore pod uwage.
Dokładnie, Mirek ma rację, zdjęcie pierwsze jest po prostu prześwietlone, wystarczy nawet w darmowym programie Galeria Fotografii Usługi Windows Live zmniejszyć suwaczkiem "najważniejsze wydarzenia". Tak to się fajnie nazywa:)
Czyli iAuto odpada po całości (prześwietlenie). Użyte w pomieszczeniu daje jeszcze gorszy efekt. Tak wyżalając się - automat, owszem, ale po co skoro odsiedzisz potem swoje przed komputerem? Dalibóg pożyczę i porównam z "głupkiem" innego producenta.
Zrobię fotki czerwonego w cieniu z rozświetlonym tłem z różnymi ustawieniami sytuacyjnymi (krajobraz, słoneczny dzień) i załączę owy exif, albo opis. Zobaczymy, czy da się nie prześwietlić.
Co do "wywoływaczek", to muszę się dokształcić. Mam nadzieję, że mówimy o wywoływaczce/obróbce cyfrowej? Wybaczcie ignorancję, dlatego kupiłam automat :lol:. Nie obrabiałam dotąd, ale zawsze to jakiś ratunek, skoro już kupiłam. Ten niebieściutki osłabł rzeczywiście.
Dzięki wszystkim!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zainstalowałam ten użytek Windows Life, ale z 2009, bo mam XP.
Póki co, korygując suwaczkiem Dopasuj naświetlenie/Wyróżnienia i Dopasuj naświetlenie/Jasność, a także kolorami nie jestem w stanie zejść do takiego "zgranatowacenia" niebieskiej łatki na samochodzie jak Mirek.
Trzeba mi popracować nad ustawieniami tego genialnego automatu. Wszystkie 3 zdjęcia iAuto rozwiązało do:
- czułość "ISO64"
- bilans bieli "WBAuto" (cokolwiek to nie znaczy),
- dostosowanie jasności "0.0".
- pomiar jasności "ESP"
Spróbuję zastosować ustawieniem ręcznym to samo ISO, dostosowanie jasności na minus, bilans bieli na "słoneczko".
No i jest jeszcze wybór metody pomiaru jasnosci - ESP/punktowy. Który tutaj należało zastosować?
Zainstalowałam ten użytek Windows Life, ale z 2009, bo mam XP.
Póki co, korygując suwaczkiem Dopasuj naświetlenie/Wyróżnienia i Dopasuj naświetlenie/Jasność, a także kolorami nie jestem w stanie zejść do takiego "zgranatowacenia" niebieskiej łatki na samochodzie jak Mirek.
Widzisz.Ja zgranatowacania zaczelem sie uczyc na kolorowych szybkach,pozniej jak Janpola zastosowalem to myslalem ze juz nic wiecej nie wymysla.Minelo troche czasu i praktykowac zaczelem na PS jeszcze nawet sie tak nie nazywal.Zgranatowuje do dzis i nie sklamie ze znam go napewno w 10-15%.
Pobierz kroplomierzem barwe i odczytaj jej skladowe,pobierz druga z innego zdjecia-ktorej kolor uwazasz za prawidlowy.Odczytaj roznice filtracji.Dodaj brakujacego koloru lub odejmij barwy dopelniajace(czy zastosujesz metode add czy subadd-to obojetne)Baw sie na warstwie i masce warstwy.
Powodzenia w probach.
Szacun Mirek. Jednak, jeżeli o mnie chodzi, to byłoby ok tylko, gdyby chodziło o naprawienie pojedynczego zdjęcia. Przecież nie będę miała zawsze zdjęcia "realnego" i nie będę urealniać każdej fotki.
Pracuję nad ustawieniami - jasności, bilansu bieli itd, żeby kolory były prawdziwe, od razu. Ręczne nastawy bilansu bieli na niewiele się zdają, jeszcze potestuję predefiniowane "sceny".
Jak na razie niestety, wydaje się, że prześwietlenie obiektów kolorowych jest wbudowaną wada tego modelu. Jeśli tak, to Olympusowi szybko nie wybaczę :???: