PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie filtra UV

robert1088
28.02.11, 11:42
Witam . Chciałbym się dowiedzieć od Was jakie macie doświadczenia z czyszczeniem filtra UV . Mam obecnie HOYA pro 1 digital i czyści się to no "kiepsko "- zostają smugi pomimo tego że mam specjalną szmatkę i płyn do optyki . Poza tym jest spoko . Jak sprawa " czyszczenia " wygląda u innych producentow np Marumi albo B+W

Rafał Czarny
28.02.11, 11:44
Całe życie czyszczę filtry na chuch i wycieram t-shirtem, który mam na sobie. Od lat czytam na forach o problemach z czyszczeniem filtrów Hoya. Tylko takich używam i nie mam żadnych problemów.

taztaz
28.02.11, 12:02
Rafale chuch alkoholowy jest jeszcze lepsiejszy :) + t-shirt to dobry i sprawdzony sposób.
używam do projektorów i obiektywów Alkoholu Izopropylowego

Adrian
28.02.11, 12:03
Za płyn służy mi chuch (działa dużo lepiej jak jestem "wczorajszy") ale mam za to "superściereczkę" zawsze przy aparacie. I z hoyami problemu nie ma ;)

apz
28.02.11, 21:31
Gdzieś na Cannondesce przeczytałem sposób kolegi fotografa:
umieścić filtr nad wylotem z czajnika z gotującą się wodą i po zaparowaniu powierzchni wytrzeć w "bibułę optyczną". Ktoś może wie co to takiego?

Nigdy nie stosowałem - używam sposobu R.C.

Pozdrawiam AP.

Rafał Czarny
28.02.11, 21:34
...w "bibułę optyczną". Ktoś może wie co to takiego?

Widać, że nie jesteś okularnikiem. :wink: To takie jednorazowe papierki do czyszczenia okularów. Do kupienia wszędzie tam, gdzie robią okulary.

Muminek
28.02.11, 21:41
Ja stosuję ściereczkę do okularów z microfibry, kosztuje to niewiele a jak jest dobrej jakości to nie zostawia drobnych włosków na filtrach, chuch dodatkowo tylko na ciężkie zabrudzenia:)

Sebu$
28.02.11, 22:28
już o czyszczeniu było kiedyś :

Czyszczenie szkieł (obiektywów, filtrów, wizjerów itd.) (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10407&highlight=Czyszczenie+szkie%B3)

Jak, czym oczyścić szkło ? (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13154&highlight=Czyszczenie+szkie%B3)

może coś Ci się przyda .... ;)

.

luc4s
28.02.11, 23:24
z tym t-shritem to różnie bywa, ja sobie raz spoconym i zapylonym t-shirtem wytarłem polara i teraz mam takie ładne ryski, ktore de facto i tak nie mają wpływu na zdjęcia.

Mirek54
28.02.11, 23:26
A ja UV po prostu odkrecam przed zrobieniem fotki-nie widze potrzeby czyscic,szkoda gaci.:grin:

jagger
1.03.11, 10:51
ja też czyszczę na chuch i t-shirta... dobra jest też ircha...

Alleg_pl
2.03.11, 01:05
takze nie rozumiem idei czyszczenia filtra typu szybka.

na chłopski rozum. jesli w obiektywie za 5 tysiecy dodatkowa powłoka UV i dodatkowe szkiełko POPRAWIAŁO by obraz, myslicie ze producent nie dołaczyłby takowego do konstrukcji optycznej szkła?

dodatkowy filtr (nie daj boze tani) - spadek rozdzielczosci optycznej układu + bliki, flary, żwirki i muchomorki.

co innego polar, polar ma jakies zadanie. Ale polar tez trzeba kupic dobry, bo te tanie są... fatalne.

jak mnie jutro najdzie ochota to wam pokaze dlaczego NIE nalezy stosowac filtrów typu szybka (dopoki nie potrzebujecie przezroczystego dekielka, np na rajdach (błoto) albo przy dzieciach i psach (slina i mokry nos w obiektywie)

LeonAmator
3.04.11, 14:03
Ja szmatką ,czasami koszulką czy co tam mam pod ręką jak nie schodzi na sucho to chuch zawsze pomoże :grin:

szantis
18.04.11, 08:12
CZy do czyszczenia nie można użyć alkoholu izopropylowego ?

taztaz
18.04.11, 08:52
CZy do czyszczenia nie można użyć alkoholu izopropylowego ?

3 post w tym wątku, dodam że świtanie się nadaje do czyszczenia wszelakiej optyki, używam do obiektywów w projektorach i optyce w reflektorach.

marek7001
18.04.11, 09:51
O tej porze roku tylko chuch i shirt :wink:

henry1
18.04.11, 10:16
O tej porze roku tylko chuch i shirt :wink:

Tylko chuch należy wcześniej oczyścić etanolem :-D

marek7001
18.04.11, 10:37
Tylko chuch należy wcześniej oczyścić etanolem :-D
Mamy dzisiaj poniedziałek, także chuch był oczyszczany nawet przez dwa dni:grin:

wulf
18.04.11, 11:09
Też czyszczę izopropanolem 70%. Mam spryskiwacz i leję obficie. Jak trzeba to wycieram bibułą optyczną. Obecnie mam tylko filtry hoya ale jak miałem hakube to czyściła się znacznie lepiej.
UV czyści się względnie łatwo, polara kiepsko ale największe kur**two to IR-ka.

Dar-i-jush
18.04.11, 12:22
Ja chucham po płukaniu gardła rumem:wink: Świetne efekty.

Nie zapominałbym o bardzo udanym produkcie zwanym lenspen. Polecam, chociaż początkowo nie byłem w pełni zadowolony. Okazało się, że filtr był chyba przez producenta czymś pokryty. Po porządnym umyciu filtra od 2 lat używam lenspena z powodzeniem.

poniedzialkowa
22.07.11, 10:55
Najpierw traktuję szkiełko płynem do optyki, potem przecieram szmatką, fakt czasem zostają smugi, dlatego potem chuch i znów szmatka. Czasami do czyszczenia filtru albo obiektywu służy mi też gruszka, jeśli znajdują się na nich pyłki i tego typu rzeczy (kurz).