PDA

Zobacz pełną wersję : Jak 'rozmazać' tło?

usmiechnieta
15.04.07, 22:35
z tego co czytam to wynika że trzeba zmienić jakieś GO. no i proszę sie ze mnie nie śmiać, ale czy wyjasni mi ktoś jak to zrobić?:)
chodzi mi o to, żeby na takim zdjęciu:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3f0c352d478c352e)
wyraźna była tylko osoba, reszta 'rozmazana'

z góry dzięki za pomoc:)

dog_master
15.04.07, 22:39
Nie ten dzial ;)

GO to glebia ostrosci - im mniejsza, tym mniej elementow jest ostrych, a wiecej rozmazanych. Czyli Tym musisz zmniejszyc GO.

Jak to zrobic?
- wydluzyc ogniskowa
- zmniejszy przyslone
- odsunac tlo od obiektu

Tylko, ze kompaktami trudno o mala GO, bo im mniejsza matryca, tym glebia ostrosci jest wieksza, wiec do tego najlepiej nadaje sie lustrzanka.

olifant
15.04.07, 22:40
zbliżenie się do obiektu też coś daje

Rafał Czarny
15.04.07, 22:41
Zasada jest prosta - jak największa dziura przysłony, duża ogniskowa, aparat blisko osoby fotografowanej. Napisz jaki masz aparat - kompaktem trudno rozmyć tło, bo ma małą matrycę. Co do foty, to zdecydowanie lepszy byłby ciaśniejszy kadr - sama głowa. Zmusiłoby Cię to do podejścia bliżej i tym samym łatwiej byłoby rozmazać tło.

usmiechnieta
15.04.07, 22:49
e300
na zdjęcie wpływu nie miałam, bo było robiona mi, tylko że moim aparatem.
potem sobie pomyślałam że lepiej by było z niewyraźnym tłem i zaczęłam się zastanawiać jak to zrobić :)

Rafał Czarny
15.04.07, 22:52
Jeśli masz długiego kita 40-150, to bardzo łatwo tym obiektywem rozmazać tło. Gorsza sprawa z krótkim kitem 14-45.

Kinga
15.04.07, 22:54
ustaw ISO 400, zrób niewielki lub pełny zoom, złap obiekt centralnie (krzyżyk w wizjerze) z odległości 2 metrów. Zadbaj żeby tło za obiektem nie było blisko, najlepiej kilkanaście i wzwyż metrów. Najlepiej kilkadziesiąt metrów. Pstryknij.

Rafał z całym szacunkiem dla Twoich umiejętności, ale ja nim robie i tło potrafie rozmazać bez żadnych problemów :-)

Rafał Czarny
15.04.07, 22:57
Nie napisałem, że się nie da rozmazać tła krótkim kitem. Stwierdziłem, że jest to trudniejsze niż długim. 14-45 ma na długim końcu przysłonę 5.6.

Kinga
15.04.07, 23:04
Czy ja wiem czy trudniej? 5,6 nie przeszkadza jak jest iso 400

usmiechnieta
15.04.07, 23:12
dzięki za pomoc, jutro popróbuję.

pozdrawiam

Rafał Czarny
15.04.07, 23:23

Zasada jest taka - im większa przysłona (większa liczba, nie dziura) tym większa GO. 14-45 ma na końcu 5,6, zaś 40-150 ma na tej samej ogniskowej (45 mm) 3,5. To duża różnica. Poza tym z długim kitem można stosować większe ogniskowe i tym samym łatwiej rozmazać tło.

Kinga
15.04.07, 23:29
czyli im mniejszy otwór przysłony tym większe GO tak? skoro tak, to z 40-150 trzeba byłoby odsunąć się dalej od obiektu żeby uzyskać taką samą GO? No bo skoro przy 45 mm osiaga tylko 3,5 F, to przydałoby się 5,6. Trzeba wiec zrobić np 70 mm. A to wymaga odsunięcia.

Nie wiem czy dobrze kombinuję, jeśli źle to mnie popraw.

Rafał Czarny
15.04.07, 23:37
Im mniejsza przysłona, tym mniejsza głębia ostrości. Np. ustawiając przysłonę 3,5 uzyskasz mniejszą GO niż przy przysłonie 5,6.

Na go ma także wpływ ogniskowa - im większa, tym mniejsza GO, np. zdecydowanie łatwiej uzyskać małą GO obiektywem długoogniskowym, niż szerokokątnym.

Rafał Czarny
15.04.07, 23:39
Podaję link do kalkulatora GO. Pokombinuj chwilę z różnymi ustawieniami i załapiesz w czym rzecz.

LINK (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)

Kinga
15.04.07, 23:41
Rafał no tak, tylko nie sądze aby tej dziewczynie zależało na mleku.

Zbieram się do jakiegoś obiektywu, lubię długie zoomy. Tylko jak to z nim jest? skoro mam problemy z ostrością na 14-45 to problemy sie zwiększą przy 40-150 czy zmniejszą? :-)

No widzisz, dobra jestem. Podałam dziewczynie dystans od osoby 2 metry i kilkanaście lub kilkadziesiąt metrow tło za obiektem.

Wynik z kalkulatora to dystans od osoby w przedziale 2,18 metra do 1,85 metra przy 45 mm i F 5,6. Nie wiem cot o Hyperfocal distance, jeśli to odległość tła od obiektu to też dobrze.

Coś chyba jednak namieszałam.

Rafał Czarny
15.04.07, 23:49
Skoro mam problemy z ostrością na 14-45 to problemy sie zwiększą przy 40-150 czy zmniejszą? :-)

Z pewnością zwiększą się problemy z ostrością. Im dłuższa ogniskowa, tym łatwiej poruszyć fotę. Przyjmuje się, że czas naświetlania jest odwrotnością ogniskowej (w przeliczeniu na mały obrazek). Czyli jeśli ustawiasz ogniskową 200 mm. (czyli dla Olympusa 100mm), to musisz dać czas minimum 1/200 (bądź krótszy - 1/300, 1/500 itd.). Jeśli 100mm (dla Olka 50mm) to czas 1/100. I tak dalej...

Kinga
15.04.07, 23:51
Nie no Rafał, to wiem że wymaga to bardziej stabilnej ręki. Pytam czy powinnam wiedzieć coś jeszcze.

Rafał Czarny
15.04.07, 23:56
Nie no Rafał, to wiem że wymaga to bardziej stabilnej ręki. Pytam czy powinnam wiedzieć coś jeszcze.

Oprócz stabilnej ręki, długie obiektywy wymagają krótszych czasów, a co za tym idzie większej ilości światła. Dlatego jeśli światła brakuje, łatwo poruszyć fotę. Jeśli ustawisz kita 40-150 na maksymalną ogniskową 150mm (czyli 300 mm dla małego obrazka), a czas ci wyjdzie np. 1/50 sek. to nie pomoże nawet najpewniejsza ręka - fota będzie na bank poruszona.

Kinga
16.04.07, 00:04
Czyli 40-150 sprawdzi mi się lepiej mimo to, bo mogę strzelać nim foty przy ogniskowej 45 mm (taki maks sobie wyznacze) a przy 45 mm ta 150-tka jest jaśniejsza niż 45-tka przy takiej samej opgniskowej.

Przeciez nie musze robić na 50 mm i wzwyż.

Dobrze kombinuję? :-)

a np. dłuższe zoomy przydadzą mi się na statyw na początek.

Czy mimo to polecasz mi 14-54? a może jeszcze inny? a męczę Cię? :-)

dog_master
16.04.07, 01:16
ISO nie ma wplywu na GO.

Nie wiem cot o Hyperfocal distance, jeśli to odległość tła od obiektu to też dobrze.
Odległość hiperfokalna jest to odległość, od połowy której do nieskonczonosci wszystko jest ostre, jezeli ostrzysz na nia. To rowniez odleglosc, od ktorej do nieskonczonosci wszystko jest ostre, jezeli ostrosc na obiektywie ustawiona jest na nieskonczonosc. :] W kalkulatorze masz rysunki. Zaraz padnie pytanie: po co to? ;) Zeby maksymalnie zwiekszyc GO, np. do widoczkow etc.