Zobacz pełną wersję : Radiowe sterowanie lampami innych systemow.
Hejka,
Mam system radiowego wyzwalania lamp blyskowych (Pixel Pawn) - nadajnik i 2 odbiorniki. Przeznaczenie dla systemu Olympusa.
I tak mnie naszlo. Czy do wyzwalacza lampy mozna podpiac przez stopke np. lampe z innego systemu - Canon, czy Nikon i czy bedzie to dzialalo? Teoretycznie nie widze powodu dlaczego by mialo nie dzialac? Lampa i tak w trybie M wiec? Sprawdzil to ktos? :)
Tomek
styki są chyba inne, takie jak na sankach ;) ale moge sie mylić
poprawka [przyznaje sie do błędu]:
ja swój wyzwalacz mam uniwersalny [z Phottixa], coś mnie tknęło i sprawdziłem... ale tylko w teorii
pozdrawiam
Największy, środkowy pin wyzwala jak dobrze pamiętam.
No wlasnie - wydawalo mi sie zawsze ze do wyzwolenia to jest ten duzy srodkowy. Czyzatem mozna nap podpiac lampe od Canona do takie wyzwalacza teoretycznie dedykowanego dla Olka? Czy np. musze "zaizolowac" te dodatkowe styki bo inaczej nie pojdzie, albo co gorsza cos sie sfajczy?
Zalezy mi na glosie kogos kto to przerabial :)
T.
czy na radiowym wyzwalaczu jesteście wstanie uzyskać czasy < 1/250s?
ja na swoim niestety/stety nie
Znaczy krotsze - 1/500 czy dluzsze 1/60??
Bo dla mnie ponizej 1/250 to znaczy czasy krotsze.. np. 1/320 itd.
T.
Znaczy krotsze - 1/500 czy dluzsze 1/60??
Bo dla mnie ponizej 1/250 to znaczy czasy krotsze.. np. 1/320 itd.
T.
Z tego co mnie uczono to ...1/4000< 1/500s < 1/250s i o takie czasy mi chodzi.
Jak na razie tak krótkie czasy uzyskuję FL, która wyzwala lampy studyjne.
Nie jestem ekspertem ale myślę, że o ile nie zależy nam na zabawie z GO to 1/250s wystarczy w studiu ale w plenerze w słońcu to może być za wolno, a w słońcu to już chyba lampą nie wyzwolę niczego.
Z tego co mnie uczono to ...1/4000< 1/500s < 1/250s i o takie czasy mi chodzi.
Chcialem tylko uscislic, zeby na 100% wiadomo bylo o czym dyskutujemy :)
Jak na razie tak krótkie czasy uzyskuję FL, która wyzwala lampy studyjne.
Nie jestem ekspertem ale myślę, że o ile nie zależy nam na zabawie z GO to 1/250s wystarczy w studiu ale w plenerze w słońcu to może być za wolno, a w słońcu to już chyba lampą nie wyzwolę niczego.
Instrukcja twierdzi, ze max do 1/250 sek. Choc gdzies na necie widzialem w opisie tego czegos, ze do 1/320. Jutro sprawdze praktycznie, bo dzis juz mi sie sprzetu montowac nie chce :)
Zawsze mozna zalozyc filtr ND i gra ;-)
T.
Mnie takie wyzwalacze dzialaja dobrze na 1/160 z olkiem, krocej bywa roznie, za to z Sigma DP1,2 spokojnie dziala na 1/1000s :)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Rafał Czarny
23.02.11, 08:39
Ja też nie (na Nikonie D200).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No wlasnie - wydawalo mi sie zawsze ze do wyzwolenia to jest ten duzy srodkowy. Czyzatem mozna nap podpiac lampe od Canona do takie wyzwalacza teoretycznie dedykowanego dla Olka? Czy np. musze "zaizolowac" te dodatkowe styki bo inaczej nie pojdzie, albo co gorsza cos sie sfajczy?
Przez gorącą stopkę wyzwolisz prawie każdą lampę, niezależnie od tego, kto ją wyprodukował. Ja miałem problemy tylko z Fl36, która z niektórymi wyzwalaczami i fotocelami nie działa.
Lampy Sony/Minolta mają inną stopkę, wtedy trzeba kupić przejściówkę.
Witam serdecznie.
Nie powinno być problemu z wyzwalaniem innych lamp o ile nie wchodzą w jakiś tryb uśpienia, oszczędzania energii. Dodatkowe styki mogą służyć do wybudzania.
Tak samo jak w nadajnikach. Dlatego m.in. są dedykowane stopki. Możesz założyć nadajnik od C albo N ale będziesz przyciskiem wybudzał go aby uzyskać możliwie najkrótszy czas synchronizacji.
Jeśli nadajnik jest dedykowany to będzie OK.
Powodzenia.
Mnie takie wyzwalacze dzialaja dobrze na 1/160 z olkiem, krocej bywa roznie, za to z Sigma DP1,2 spokojnie dziala na 1/1000s :)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Mam zamiar wykorzystac te radiowki do synchro lamp z analogowej TLR. Tam jest migawka centralna i teoretycznie nie powinno byc klopotu z synchro do czasu 1/500 wlacznie.
T.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Padlo pytanie o najkrotsze czasy synchronizacji.
Zrobilem testy wlasnie i wychodzi, ze Pixel Pawn TF-364 (dla Olympusa) pozwala na synchro blysku z min czasem 1/320 (E-30).
Przy 1/400 widac juz lamelke migawki.
Dla 1/320 na 10 zdjec z tym czasem 10 jest OK :)
Thomasso
Mam jeszcze taki problem/zagwozdkę.
Chce odpalic radiowo 2-3 lampy, ale dla lustrzanki klasycznej (na film). Ma ona tylko gniazdo PC synchro (brak goracej stopki).
I teraz zeby to ogarnac wymyslilem takie rozwiazanie:
1. Przez zlacze PC synchro podlaczam kostke taka:
http://allegro.pl/kostka-synchro-statyw-z-gniazdem-pc-goraca-stopka-i1467241122.html
2. Do kostki wpinam nadajnik Pixel Pawn do wyzwalania zdalnego lamp.
Wiadomo, ze kostki takie uzywa sie glownie wtedy kiedy aparat nie ma gniazda synchro. Tu jest odwrotnie - chce jej uzyc jakby w druga strone (jak w opisie powyzej). Zadziala to tak? :)
Tomek
Pewnie, że zadziała. Tylko nadajnik wybudzasz z uśpienia ręcznie jeśli w ogóle w nie wchodzi?
Inaczej: "synchro" będzie gorsze.
Pozdrawiam.