Zobacz pełną wersję : TAIR 3S 4/5/300 vs zuiko digital 70-300mm f/4.0-5.6
Witam forumowiczów!
Mam dylemat na tymi dwoma obiektywami i nie wiem co kupić.
Zuiko to zmienne tele ale bardziej chodzi mi o koniec rury czyli te 300mm czy będzie lepsze zuiko czy może tair.
Pierścień pośredni oczywiście posiadam z potwierdzeniem ostrości wiec z tym problemów nie będzie.Aha zaznaczam że nie interesuje mnie AF bo wiem że każdy będzie taira odradzać ze względu na jego brak.
Więc co będzie lepsze na tych 300mm.
Mam jeszcze na oku jakiegoś Vivitara 400mm/6,3 ale o nim to już zupełnie nic nie wiem tyle co widzę że światełko to zdeczka słabe ale jak by nie było to już jest 4setka
Może ktoś z forumowiczów miał taki dylemat.
Proszę o pomoc:)
Pozdrawiam.
Cena no dziś była za 330zł full wypas komplet razem z karabinkiem w walizce stan podobno bdb a jak naprawde to nie wiem:) A coś z vivtarkiem sie nie orientujesz?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha za vivitara gość chce no może ze 250zł...
Cena na poziomie 300zł nie jest mordercza, kup, wypróbuj, jak się nie sprawdzi sprzedasz. Wątpię żebyś na tym stracił.
Janko Muzykant
21.02.11, 16:12
Zuiko to zmienne tele ale bardziej chodzi mi o koniec rury czyli te 300mm czy będzie lepsze zuiko czy może tair.
Tair to bardzo przyzwoity obiektyw, choć mocno ciężki i nieporęczny. W sumie to zrobiłem nim jedno poważne ujęcie w życiu, panoramę Krakowa z kopca Krakusa, z 12 kawałków. Dwudziestoprocentowy resajz w załączniku.
A do czego ci to?
Popros go o rawy najlepiej zeby ci przeslal z tych dwoch szkielek (jesli dysponuje) najlepiej na max otwartych przeslonach zeby sprawdzic czy mydli (w sumie to nie CZY tylko JAK MOCNO mydli)
Ja bym i tak wybral Zuiko, chyba ze nie masz kasy/masz tez inne zapotrzebowanie na sprzet, a interesuje cie cos dluzszego np. na zwierzyne to bierz manuala.
PS: Jakie posiadasz body?
Jeśli tair to szukał bym wersji nie 3s tylko 3phs (chyba taki był symbol). Na kołnierzu tej armaty są oznaczenia więc łatwo to sprawdzić. Eksportowa ma lepsze powłoki i powinna być ostrzejsza na pełnej dziurze (warto to zweryfikować przed zakupem). No i warto także poszukać kompletu bo dokupić potem niektóre elementy jest bardzo ciężko np. osłonę przeciwsłoneczną. Jeśli znajdziesz ostrą sztukę to da Ci ładniejszy obrazek niż ZD na 300. Pozdrawiam
Posiadam oba obiektywy(Taira dostałem w prezencie od przyjaciela), i powiem Ci, że Tair jak na swoją cenę to świetny sprzęt, piękny bokeh(subiektywnie), ostry. Ma też swoje wady, jest ciężki, duży i co najważniejsze na kontrastowych scenach, strasznie aberuje(przynajmniej mój). Nie mniej i tak mi się podoba.
Odnośnie 70-300mm, to obejrzyj galerię naszego forumowego kolegi: Kasprzyka - da Ci to pogląd co może ten obiektyw w dobrych rękach.
wielkie dzieki za poradę.Szkła potrzebuje bardziej do zwierzyny:)
Rafrr a wytłumaczysz mi jak jest z tą przesłona w nim jak sie nią obchodzi potrzebny jest do niego ten snajper? Tak sobie myśle ze jak mnie sąsiedzi zobaczą z tym karabinkiem to pouciekają<lol2>
A coś o tym vivitarku 400mm coś wiecie?
Rafrr a wytłumaczysz mi jak jest z tą przesłona w nim jak sie nią obchodzi potrzebny jest do niego ten snajper? Tak sobie myśle ze jak mnie sąsiedzi zobaczą z tym karabinkiem to pouciekają<lol2>
A coś o tym vivitarku 400mm coś wiecie?
Nie potrzebujesz karabinku do regulacji przesłony, jest tam taka dźwigienka za której pomocą możesz zmieniać wielkość dziury:grin:. Więc sąsiedzi nie uciekną:wink:
Ja mam 70-300mm. Jest ciemniejsze od Taira, ale do zwierzaków wolę mieć AF i zoom, tyle.
Nie zapominajmy, że ZD to także obiektyw makro (1:2 z około 1m na 300mm),
czego o Tairze powiedzieć nie można. Jest także bardzo lekki.
Janko Muzykant
21.02.11, 19:04
Do zwierzyny to raczej AF, tu się nakręcisz gałką ostrości i najwyżej ślimaka złapiesz. Poza tym domykanie przysłony (bez kolby - nie jest niezbędna), powoduje wyraźny trzask (zupełnie jak zwolnienie iglicy karabinu :) ) i to dodatkowo będzie płoszyć.
Masz kase- bierz ZD
Nie masz- nic nie stracisz jak wiezmiesz taira
A najlepiej- wez taira, bedzie odpowiadal do zwierzyny- zostawisz, nie styknie sprzedajesz (juz bardziej na wartosci nie straci) i kupujesz ZD
Nom Iwo racja jeszcze jest właśnie bajer jak to macro o którym zapomniałem że jest to ostrzenie w ZD od 1m na 3stu:) Cza sie bedzie dobrze zastanowić a co do kasy to Kasa jest:)
Dzięki chopy:)
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A powiedzcie mi ile jest warte ZD używane w dobrym stanie:) Na allegro to ok 850zł troszku dużawo jak na szkło na próbę:)
A powiedzcie mi ile jest warte ZD używane w dobrym stanie:) Na allegro to ok 850zł troszku dużawo jak na szkło na próbę:)
ale i tak mało jak na TO szkło ;)
Pamietaj ze testowac to ty bedziesz tego taira, uwierz ze bedziesz mile zaskoczony ze obiektyw za 800zl tyle potrafi, a ZD potrafi wiele, zreszta to twoj wybor, rob co chcesz.
Miałem taira 3s i jest spoko jak za te cenę, ostry (według mnie na f4,5 jest tak samo ostry jak zd70-300@300 na f5,6). Z wad to trochę AC wyłazi przy kontrastowych scenach, ciężar i to że mi przymarzał do rękawiczek w mroźniejsze dni ;-)
Zamieniłem na ZD70-300 bo jest mniejsze(poręczniejsze) no i ma AF.
pozdr.
Tair to bardzo przyzwoity obiektyw, choć mocno ciężki i nieporęczny. W sumie to zrobiłem nim jedno poważne ujęcie w życiu, panoramę Krakowa z kopca Krakusa, z 12 kawałków. Dwudziestoprocentowy resajz w załączniku.
A panoramka - przednia.
Pozdrawiam.
Witam Was ponownie!
Zakupiłem jednak ZD 70-300 jeszcze go nie dostałem wiec nie mogę jeszcze napisać że jest cud miód ale mam nadzieję że tak będzie.
Mam do Was takie pytanie posiadam takie coś:
http://cokupic.pl/produkt/HAWKE-NATURE-25-75x70-HT3635/informacje_o_produkcie
I Co podłaczam to do mojego olka za pomocą przejściówki i jest jeden wielki koszmar,strzelam fotki w słoneczny dzień z migawką ustawioną na 1/20 i nie wiem czemu.Krótszego czasu nie da się ustawić bo ciemno jak wiecie gdzie...
Jak by nie było średnica tego to 70mm wiec ciemno nie jest.
Jakieś "myśli" mile widziane:)
Aha zastanawiam się nad wymianą na coś takiego:
http://allegro.pl/teleskop-sky-watcher-synta-bk102-5az3-salon-firm-i1466467293.html
Za wszelkie błędy w pisaniu sorki ale jest sobota i kapka alkoholu nikomu nie zaszkodziła:):)
Pozdrawiam
I Co podłaczam to do mojego olka za pomocą przejściówki i jest jeden wielki koszmar,strzelam fotki w słoneczny dzień z migawką ustawioną na 1/20 i nie wiem czemu.Krótszego czasu nie da się ustawić bo ciemno jak wiecie gdzie...
Jak by nie było średnica tego to 70mm wiec ciemno nie jest.
Jak to ciemno nie jest??? Powiększenie 75x to na foto chyba jakieś 3750mm na 135 (x1 przyjmuje się ponoć ogniskową 50mm na małym obrazku - powinienieś widzieć wtedy to samo bez aparatu i z nim jeżeli wizjer ma powiększenie 1x). Zakładając optymistycznie że te 70mm to otwór bezwzględny to masz obiektyw 3750mm (a jak podepniesz Olka to dwa razy tyle) przy f/53 (f/18 jeżeli dasz 25x). Oczywiście zakładam, że podpinasz Olka lustrzankę przez jakiś tam adapter T2 na przykład, a nie jest to projekcja okularowa. Do czego używasz takich "ogniskowych"?
hehe do czego w sumie to tylko do zabawy...
A ta projekcja okularowa to co by zmieniła jak bym ją założył?
orientujesz się?
Projekcja okularowa polega na tym, że zamiast się gapić w okular, przykładasz tam obiektyw kompakta (tak w uproszczeniu).
A jeśli zakupie ten teleskop http://allegro.pl/teleskop-sky-watch...466467293.html (http://allegro.pl/teleskop-sky-watcher-synta-bk102-5az3-salon-firm-i1466467293.html)
który według producenta ma swiatłosiłe f5 to jeśli podłącze do niego olka to przy powiększeniu rzędu x25 iso takie możliwe jakieś 200 to z jakim czasami będę mógł focić? Uda się zejść do 1/200 czy to raczej jest niemożliwe przy taki sprzęcie...Myślałem nad zakupem SYNTY 8 to widziałem jak focą nim samoloty na pułapie przelotowym i całkiem dobrze to wychodzi ale synta do celów naziemnych raczej się nie nadaje ze względu na gabaryty.
Chłopy jest opcja podłączenia telekonwertera OM do olka E-510 i pod piąć do całości zd70-300?
Pozdrawiam.