Zobacz pełną wersję : [E-30]DxO i ISO - pomocy!
Hejka!
Potrzebuje pomocy w interpretacji wykresu :P
Troche sie zakałapućkałem i potrzebuje konsultacji.
Najpierw prosze rzucic okiem tu:
http://www.dxomark.com/index.php/Camera-Sensor/All-tested-sensors/Olympus/E30
Wybrac zakladke "ISO Sensitivity"
No i mamy tam potwierdzenie tego, ze ISO w aparacie nie odpowiada ISO faktycznemu. Co wiecej dla olkowego zakresu ISO 100-200 - faktycznie mierzone ISO znajduje sie na poziomie 125.
Zatem zadanie - ile trzeba w olku ISO ustawic, zeby odpowiadalo faktycznej czulosci ISO 160? :) Bo rozumiem, ze jak ustawie w Olku ISO 160 - to nie bedzie to faktycznie tyle tylko ISO 125, tak?
Tomek
A do czego to jest potrzebne?
jedyny pomysl to moze np chce uzywac olka jako swiatlomierza dla analoga? i slajdy chce naswietlac?
jesli nie to równiez pytam, po co ci takie info?:D
Inne aparaty mają podobne "problemy" http://www.dxomark.com/index.php/Camera-Sensor/All-tested-sensors/Nikon/D90. I nie żebym był złośliwy, tak po prostu jest.
Nie czuje w sobie potrzeby by badać ten element fotograficznej egzystencji, ale podejrzewam, że problem leży w mieszaninie marketingowej ściemy i drobnych problemów z kalibracją matryc.
Taajest Alleg_pl dobrze wyczail ;-)
Chce uzywac (przynajmniej chwilowo) E-30 jako swiatlomierza dla puszki analogowej :)
Stad moje obiekcje. Moze byc tak, ze jak ustawie w Olku ISO 160, to pomimo tego, ze nie jest ono faktycznym 160, to czasy naswietlania dla danej przyslony beda OK - bo np. aparat sobie to jakos przelicza. Ale moze byc tak, ze czasy zmierzone przez Olka, dla ISO 160 dla danej przyslony beda rozne, od tych zmierzonych dajmy na to swiatlomierzem.
Mam taki stary dla swiatla zastanego i teoretycznie wychodzi podobnie :P Ale chcialem wiedziec na 100% :)
T.
I tak do prawidlowego gotowca czeka Ciebie rolka probna-nie przeskoczysz tego.
I tak do prawidlowego gotowca czeka Ciebie rolka probna-nie przeskoczysz tego.
Najwyrazniej... Pocieszajace jest to, ze ponoc film negatywowy jest troche bardziej tolerancyjny jesli chodzi o granice przeswietlenie/niedoswietlenie.
Tomek
wahania 1/3 ev jesli nie robisz SLAJDÓW nie beda mialy zadnego znaczenia.
wiec mozesz spokojnie się sugerowac swiatlomierzem olka. ew po 1 rolce sobie zrobic korekte pt +0.3 albo cos.
wahania 1/3 ev jesli nie robisz SLAJDÓW nie beda mialy zadnego znaczenia.
wiec mozesz spokojnie się sugerowac swiatlomierzem olka. ew po 1 rolce sobie zrobic korekte pt +0.3 albo cos.
Nie slajdy. Zwykly nagatyw. Średni format. Portra 160 na Flexarecie VIs :)
W czawartek/piatek sie na plener wybieram i chcialem cos pstryknac. Trudno jedna, dwie rolki trzeba bedzie probnie zrobic. Ewentualnie posprawdzam na plenerze wskazania z uzytkownikami innych systemow (bedzie i Canon i Nikon:), moze S4int tez cos poradzi ;-) (sie ponoc wybiera tez).
T.
Najwyrazniej... Pocieszajace jest to, ze ponoc film negatywowy jest troche bardziej tolerancyjny jesli chodzi o granice przeswietlenie/niedoswietlenie.
Tomek
Tak,tylko jesli juz tak dokladnie drazysz temat to.To jesli w zastanym bedziesz miec roznice w swietle i cieniu 12EV to co wtedy?Zalozyc mozemy ze bedzie 10EV -wtedy nie kazdy obiektyw da rade.Np.stary tessar z lat 60 ma tylko 9,5EV-tyle wypatrzy.
Zrob po prostu dokladnie naswietlona rolke z klatkami korekcyjnymi na plus i minus wg wskazan sprawdzonego swiatlomierza,nie podpieraj sie cyfrowka.Bo metlik bedzie wiekszy.
Ps zona mojego kolegi miala obiekcje ze jak siadamy to na jednej flaszce nie konczymy.Obiecalem jej na kolanach ze nie bedzie drugiej nastepnym razem.Przynioslem taka z oba uszami -cos 5,25 l.
Iso w cyfrowkach Isowi nie rowne,tak jak flaszka flaszce.:wink:
Tak,tylko jesli juz tak dokladnie drazysz temat to.To jesli w zastanym bedziesz miec roznice w swietle i cieniu 12EV to co wtedy?
Nie no. Swiadomosc fotograficzna mam i widze takie kwestie jak roznice w jasnosci poszczegolnych partii kadru.
Zalozyc mozemy ze bedzie 10EV -wtedy nie kazdy obiektyw da rade.Np.stary tessar z lat 60 ma tylko 9,5EV-tyle wypatrzy.
A jest moze jakies info na necie w tej kwestii? Znaczy, ile EV widza stare obiektywy? :) Przydatne to byloby nawet...
Zrob po prostu dokladnie naswietlona rolke z klatkami korekcyjnymi na plus i minus wg wskazan sprawdzonego swiatlomierza,nie podpieraj sie cyfrowka.Bo metlik bedzie wiekszy.
Czyli pozostaje bracketing ekspozycji :) OK. Dzieki!
Ps zona mojego kolegi miala obiekcje ze jak siadamy to na jednej flaszce nie konczymy.Obiecalem jej na kolanach ze nie bedzie drugiej nastepnym razem.Przynioslem taka z oba uszami -cos 5,25 l.
Iso w cyfrowkach Isowi nie rowne,tak jak flaszka flaszce.:wink:
Sprytnie ;-) Zawsze jest jakies wyjscie :)
Tomek
Zatem zadanie - ile trzeba w olku ISO ustawic, zeby odpowiadalo faktycznej czulosci ISO 160? :) Bo rozumiem, ze jak ustawie w Olku ISO 160 - to nie bedzie to faktycznie tyle tylko ISO 125, tak?
Nie. Jak ustawisz iso 160 to będziesz miał na zdjęciu iso 160. Mimo, że matryca ma niższą czułość, to zdjęcie i tak jest programowo podciągnięte do takiego poziomu ekspozycji, żeby odpowiadało iso 160.
To jeszcze ostatnia porada (co prawda w kwesti analoga, ale nowego watku nie bede zakladal). Film tradycyjny, kolorowy negatyw, lepiej niedoswietlic, czy lekko przeswietlic? :)
T.
odwrotnie jak w cyfrze, czyli lepiej prześwietlić niż niedoswietlić.
/*
subiektywna opinia:
ja (chociaz bardzo, BARDZO mało robie na analogu) zawsze negatywy przeswietlam o ok 0.5 eV.. czy to kolor (wołany w labie) czy b/w wołane w łazience. takie poprostu mam wrazenie. robilem tescik i tak mi wyszło. (tzn , z testu wyszło ze tak mi sie podoba :P)
*/