PDA

Zobacz pełną wersję : [c740] usterka

Robert Steward
9.03.04, 16:14
witam
olo zaczął focić na niebiesko, po przesłaniu kliku fotek do euro coloru - stwierdzono wadę lub uszkodzenie oprogramowania, kiedy aparat trafił do rąk serwisanta dowiedziłem się że uszkodzony jest obiektyw :shock: , po telefonicznej interwencji okazało się że zespół migawki i przesłony. nadmienić należy że c740 foci na niebiesko w świetle dziennym, zdjęcia w świetle sztucznym, z lampą + filmowanie jest ok.
cena naprawy 440 zeta,
nie wiem za bardzo co mam z tym "fantem" zrobić aparat kupiony w stanach.

proszę mi pomóć rozwiązać powyższy problem
Robert Steward

luks
9.03.04, 19:04
hmmm jedynie naprawic :D

hillel
10.03.04, 07:41
w jaki sposob obiektyw moze zabarwiac na niebiesko w warunkach oswietlenia dziennego, a w innych nie? wydawaloby sie ze cos takiego moze jedynie automatyka balansu bieli. mam takie pytanko: przy ustawieniach manualnych balansu tez jest niebiesko??

Robert Steward
11.03.04, 09:23
tylko bardzo intrygujące jest krętactwo pracowników euro coloru tzn.
pierwsza decyzja (na podstawie przesłanego materiału) uszkodzone
oprogramowanie (naprawa 70-100 zeta), po zostawieniu aparatu w serwisie sms-em otrzymuje informacje "wycena. uszkodzony obiekt .... - koszt 440 zeta"
dzwonię z interwencją - jaki jest związek pomiędzy niebieskimi fotami a
uszkodzeniem obiektywu ???
serwisant zasłaniając się brakiem pamięci (no cóż przecież zleceń ma sporo i ma prawo nie pamiętać każdego)
dzwonię po 2 godzinach i dowiaduję o uszkodzniu zespołu spustu i migawki :-)

tylko jeśli uszkodzniu uległ zespól migawki, to dlaczego zdjęcia w
pomieszczeniach (i przy użyciu flesha) są ok,
i podczas filmowania jest również nie ma problemu.

R.S

Halski
19.06.04, 00:38
Co oznacza dokładnie,że na niebiesko ??? Ja zauważyłem niebieska poświatę u siebie,ale chodziło o to,że balans bieli na AUTO nie mógł się dobrze ustawić,ewentualnie jest zmieniony balans bieli na swiatło zarowe. Taka mała podpowiedz,może nie mam racji.