Zobacz pełną wersję : Panoramy
bartek2807
17.02.11, 15:33
Witam wszystkich. Proszę o podpowiedzi dot. pan. cylindrycznych.
Zdjęcia robione e510 + 14-42@14mm + statyw z głowicą do panoram własnej roboty. Priorytet przesłony (f8) + bracketing co 1EV, pomiar światła centralnie ważony. ISO 200, balans bieli na słoneczko (5300 K), ostrość manual na nieskończoność. Dodam jeszcze, że 510 ma taki rozrzut ekspozycji jak 2rurka i poprawiałem fotki przed sklejeniem w OM2 wg histogramu.
Załączam 4 fotki do których mam pytania. Numeracja 1,2,3 - nazwy plików.
No to zaczynamy. Panoramy z ptgiii
Zdjęcie nr 1 - dlaczego na płycie powyżej żołnierzy i między żołnierzami jest szara plama?
Zdjęcie nr 2 - dlaczego na płycie nad żołnierzami są takie masakryczne różnice w kolorze i teksturze?
Zdjęcie nr 3 - dlaczego widać każde zdjęcie? każde łączenie - odcień nieba jest inny na każdym zdjęciu.
Nasyceniem barw i korekcją tonów zajmę się później Najpierw chcę opanować te grubsze problemy.
Ogólnie - błędy program(u/isty). Czym składane?
bartek2807
17.02.11, 16:15
program ptgui
Dziwne - spodziewałbym się że PTgui nie ma aż takich krzaków.
Ja polubiłem Hugina (http://hugin.sourceforge.net/) - i polecam. Nigdy mi takich śmieci nie zrobił, choć miewa czasem kłopoty.
A nie lepiej byłoby zrobi te panoramy na Manualu ustawić jakąś średnią ekspozycję miedzy najjaśniejszym i najciemniejszym punktem? wtedy by nie widac było tych przejsc na niebie.
tu moja panorama tak zrobiona: http://www.myfinepix.pl/pl/competition/entry/186610
A nie lepiej byłoby zrobi te panoramy na Manualu ustawić jakąś średnią ekspozycję miedzy najjaśniejszym i najciemniejszym punktem? wtedy by nie widac było tych przejsc na niebie.
tu moja panorama tak zrobiona: http://www.myfinepix.pl/pl/competition/entry/186610
Rozwiń proszę jak dla idioty bo nie wiem czy dobrze rozumiem. :grin: Dzięki!
Hmmm... jak to wytłumaczyć.. robię to empirycznie, trochę za miało wiem o fotografii by to bardziej matematyczno 0 technicznie przedstawić, ale: W moim aparacie mam podziałkę która podpowiada użytkownikowi czy zdjęcie i o ile EV jest niedoświetlone czy prześwietlone wg światłomierza, wybieram takie ustawienie, że jak dam na najjaśniejszy kadr i najciemniejszy różnica prześwietlenia i niedoświetlenia = 0. Pomiar matrycowy.
jak bede w domu i znajde jakas panorame ze słońcem w kadrze to w tym temacie załącze ją
program ptguiA spróbuj jeszcze raz skleić w ICE (http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/).
Sporo w nim sklejam i do tej pory nie miałem problemów z ekspozycją :roll:
Koniaczek ma racje. Chcąc na szybko zrobić panoramy, tak właśnie powinno się to zrobić. Robiąc panoramy trzeba się rozejrzeć gdzie jest najjaśniej gdzie najciemniej. Przechodzimy na tryb M, ustawiamy ulubiony rodzaj pomiaru światła, ustawiamy przysłonę na pożądaną wartość, i mierzymy światło w najjaśniejszej i najciemniejszej partii przyszłej panoramy i najciemniejszej. Zapamiętujemy sobie przy tym skrajne wartości czasu naświetlania, a następnie wypośrodkowujemy czas. W typowych przypadkach (równomiernie oświetlona przestrzeń jednym źródłem światła, bez głębokich cieni), korzystając z obróbki powinniśmy otrzymać przyzwoitą, dobrze naświetloną panoramę.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A spróbuj jeszcze raz skleić w ICE (http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/).
Sporo w nim sklejam i do tej pory nie miałem problemów z ekspozycją :roll:
ICE dopasowuje ekspozycje poszczególnych obrazów składowych panoramy. Jeśli nie ma jakiś ekstremalnych zmian w światłach to jest to w stanie zrobić.
Jednak najlepiej użyć trybu M by nie być zaskoczonym efektem.
program ptgui
Spróbuj ICE. To przykłady składania za pomocą tego programu: https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=690743&postcount=185
bartek2807
17.02.11, 22:31
a miało być tak łatwo.... Czytając forum wybrałem PTguii bo podobno robi rzeczy, które huginowi się nie śniły. Poza tym widziałem panoramy znad Biebrzy, które jeśli się nie mylę były robione w ptguii. Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto obrabia w tymże właśnie programie?
dodam że w założeniu miały być to panoramy HDR.
Poza tym e510 ma OGROMY rozrzut na automatycznej ekspozycji - poprawiałem nawet +/- 1,4EV
ja.
do PTGUi nie mam żadnych zastrzeżeń
NIE ustawiasz manualnej ekspozycje robiąc zdjęcia !
a to błąd - aparat mierzy sam a każda automatyka to brak powtarzalności
wróć sobie w to samo miejsce i ustaw na manual
1) WB
2) AF
3) program M ( ekspozycja )
i tyle.... zdjęcia między soba nie będą się tak różniły a ewentualne różnice ptgui Ci ładnie pomaskuje...
musisz robić wszystko na ręcznych ustawieniach - inaczej będziesz wojował z perełkami i niespodziankami
Jeśli robisz pod HDR - to masz prześwietloną panoramę i niedoświetloną panoramę oprócz tej właściwej
jesli robisz tylko jedną - ustaw ekspozycje tak aby najciemniejszy fragment zdjęcia był o tyle samo EV niedoświetlony o ile przeswietlony bedzie najjasniejszy fragment
Potem po sklejeniu panoramy korzystając z suwaków odtwarzanie / światła / ekspozycja / czy funkcji shadwo highlights - sobie wyrównasz troszke niedoświetlenia i prześwietlenia
ale manualne ustawienia wszystkiego to podstawa...
RadioErewan
18.02.11, 02:55
Odpuść ICE (nadaje się do panoram < 180* i to tez od sasa do lasa), używaj PTGui, to najlepsze narzędzie za rozsądne pieniądze. Tryb M, ostrość manualna, i to wszystko. Może źle ustawiona głowica?
Pozdrawiam
bartek2807
18.02.11, 08:50
Głowica była ok. Zdjęcia DIY ostatni post
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74573&page=2
Najprawdopodobniej problemem była automatyczna ekspozycja.
Dziękuje za odpowiedzi. Jak tylko znajdę chwilę to sprawdzę.
Najprawdopodobniej problemem była automatyczna ekspozycja.
Dziękuje za odpowiedzi. Jak tylko znajdę chwilę to sprawdzę.
Mi się też tak wydaje - skoro zdjęcia tak bardzo od siebie się różnią a dodatkowo każde korygowaleś ręcznie - musi być widać to co na obrazkach...
na " manualu " będzie jak należy
ja oprócz ekspozycji i focusa ustawiam też WB na zadaną wartość gdy robię w JPG ( w RAW ten problem znika ) ale AWB też potrafi spłatać figla podczas robienia panoram
każda automatyka to brak powtarzalności i pewna zmienna losowa...
tryb manualny to wyeliminuje
Zgadzam sie z przedmówcami, nie napisałem o WB bo skupiłem sie na ekspozycji. Oczywiście WB i AF również na manual.
bartek2807
18.02.11, 16:11
i jeszcze mam jedno pytanie. Lepiej robić panoramy z polarem czy bez? Obawiam się o różnicę w kolorze nieba w zależności od kąta padania światła (ruch obiektywu).
Niezbyt te panoramki, ale powoli dojdzie chłopak do wprawy.
Robić panoramki z polarem byłoby nielogicznie, ale szara połówka da radę jeśli można ją zamocować.
bartek2807
20.02.11, 22:33
Generalnie u mnie z panoramami chyba nie jest aż tak źle. Po prostu pierwszy raz z ptgui i hdr. wcześniej parorama maker co kiedyś była do nikona w gratisie dodawana.
przykład: Wersal z ręki. Nie ma dużych przekłamań bo daleko do budynków.
Niczym nie obrabiane oprócz sklejania.
Generalnie u mnie z panoramami chyba nie jest aż tak źle. Po prostu pierwszy raz z ptgui i hdr. wcześniej parorama maker co kiedyś była do nikona w gratisie dodawana.
przykład: Wersal z ręki. Nie ma dużych przekłamań bo daleko do budynków.
Niczym nie obrabiane oprócz sklejania.
Spróbuj wyeksportować panoramę jako plik z warstwami dla photoshopa. Dograsz sobie wtedy przejścia tonalne na niebie (na pokazanej panoramie odrobinę to kuleje). Zadbaj też o to by postacie na zdjęciu nie przycinało w tak "brutalny" sposób (prawa strona zdjęcia, grupa ludzi idąca na obiektyw, osoba najbliżej obiektywu jest "ścięta" w pionie).
bartek2807
21.02.11, 22:20
Będąc na wyjeździe nie zawsze jest się o tej godzinie, kiedy nie ma luldzi, a i czasu nie ma za dużo, żeby poczekać. Niemniej jednak dziękuje za rady. Byłem w weekend na starówce i jak tylko ogarnę trochę fotki (brak czasu) to pochwalę się rezultatami.
No i photoshop'a nie znam. Podstawy gimp'a. Z warstwami bawiłem się ale to już było dawno... Muszę się zabrać za ten program.
GIMP powinien sobie poradzić z wczytaniem warstw photoshopa.
A co do ludzi, tego się nie uniknie. Na szczęście da się wyretuszować.
jeden sposób na ludzi który jest niezawodny w pomieszczeniach to gęsty szary filtr ( ND400 ) mozna tak rozmemłać ludzi na długim czasie że ich w ogóle nie widać :)
na zewnątrz to się nie sprawdzi bo opróc ludzi rozmemłają się również drzewa i chmurki...
z kolei tak jak pisze hades - na ogół wyeksportowanie z ptgui na warstwy photoshopa daje łatwa możliwość pokasowania ludzi z pourywanymi kończynami
ptgui eksportuje do PSD gdzie na każdej warstwie jest zdjęcie i maska - zmieniając pewne fragmenty maski za pomocą pędzla z carnych na białe i na odwrót
mozna odsłaniać pewne części danej fotografii i na przykład usuwać niewygodne osoby :)
Ach.. a na gimpie da się? Bo jeśli tak to jak :D
Maska z tego co pamiętam też jest odczytywana przez GIMP-a z plików PS-a. Wystarczy zdobyć wiedzę na temat edycji maski
http://www.youtube.com/watch?v=uF94kFA--XA
bartek2807
23.02.11, 18:43
Zrobiłem panoramy Warszawskiej Starówki. mam tylko pewien problem (znów):
Na składowych zdjęciach są ciemniejsze plamki a co za tym idzie na panoramie. zrobiłem 7 panoram bez zakrywania dekielka w przeciągu 1,5h. dziś sprawdziłem:
czystość szkieł obiektywu - wew. soczewka czysta, zew. pyłki, filtr sky pyłki - ogólnie zabrudzenia niewielkie i to nie one najprawdopodobniej są tego przyczyną - http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html
zrobiłem kontrolne zdjęcia w domu bez czyszczenia czegokolwiek i nie było śladu tych plamek
zrobiłem czyszczenie matrycy z menu i mapowanie pikseli i nie było śladu plamek
Co może być przyczyną tych plamek? dodam że plamki są na 4ej i 6ej w kolejności panoramie.... (panoramy hdr -1,0,+1EV)
Fotki robione w temp. -8oC. Może to jest przyczyną?
Plamki około 1/4 od góry zdjęcia
Nie dam sobie łba urwać, ale wygląda jednak na pypcia (śnieżynka?) na obiektywie. Szczególnie charakterystyczny na lewej ręce Kilińskiego. Zwróć uwagę że przy F22 każdego syfka na przedniej soczewce będzie widać na zdjęciu.
A co do panoramek: myślę że F22 to gruba przesada. Dla 14mm hiperfokalna przy F8 jest w granicach 5m (czyli ostro od 2.5m do nieskończoności), a F8 to przysłona bliska optymalnej ze względu na rozdzielczość. Ponadto warto skorygować aberrację chromatyczną zdjęć przed złożeniem panoramy bo wychodzą nieładne kolorowe obwódki.
+-1EV to dość dyskretnie, ja bym więcej zaszalał (szczególnie kiedy masz słońce w kadrze)!
Ogólnie nieźle, walcz dalej. Powodzenia!
bartek2807
23.02.11, 22:31
+-1EV ponieważ w e510 z automatu idzie (możliwy bracketing co 0,3/0,5/1EV). Jeśli dobrze znam mój aparat to robienie HDR z +- 1,3 i więcej EV wymaga ręcznego ustawiania czasów.
Co do przesłony to nie sprawdziłem GO przed wyjściem. Są panoramy, gdzie jest pierwszy plan i chciałem by był ostry, choć pewnie i f11 by wystarczyło. Mam taki kalkulator na androida (DOF calculator), który liczy co jest ostre co nie, ale było -8oC... Jak się nie ma w głowie to się ma w nogach. Czeka mnie jeszcze kilka wizyt na starówce.
Dziękuję za rady Ceat
Odświeżę temat.
Mam szansę na pewne zlecenie związane z wykonaniem kilkunastu panoram 3D, a potem zrobienie z tego wirtualnego spaceru na stronie internetowej.
Co byście polecali z oprogramowania? Do składania pewnie ptgui, a do wirtualnego spaceru jaką wtyczkę?
pano tour ?
pano tour pro ?
to jakaś odświeżona wersja autopano - a ten w moim odczuciu jest prosty intuicyjny i fajny
ale samego pano tour nie znam. RE robi ładne wycieczki czasem wieeelopomieszczeniowe - może cos doradzi...
http://www.kolor.com/
http://www.kolor.com/panotour-software-virtual-tours-360-export.html
100 eur za licencję - może jest jakiś trial zeby się poznac z programem i ewentualnie polubić..
O ! jest http://www.kolor.com/download-autopano-panotour-panorama-virtual-tour-software.html
to jest o tyle fajne w składaniu - że przeciągasz nitki sked dokąd ma Cię przerzucić i zaznaczasz pole aktywne ( drzwi) albo ustawiasz guzik przejścia
mi sie takie rozwiązanie podoba.. ale wycieczek mało składam więc żaden ze mnie autorytet :)
Dzięki.
Jak projekt wypali, to się zaopatrzę u Ciebie w głowicę :)
RadioErewan
15.04.11, 21:06
Pano2VR dla sierot komputerowych i KRPano dla tych, co na słowo XML nie łapią się za bolące plecy.
Pozdrawiam
Co to znaczy jak jestem w trybie panoramy i po wykonaniu 1 zdjęcia i zapisaniu,
pojawia się { ikona "panorama" i [2] na czerwono}.
Dalej nie pozwala mi zrobić zdjęcia.
Czy coś nie tak ustawiłem.
Proszę o pomoc.
Co to znaczy jak jestem w trybie panoramy i po wykonaniu 1 zdjęcia i zapisaniu,
pojawia się { ikona "panorama" i [2] na czerwono}.
Dalej nie pozwala mi zrobić zdjęcia.
Czy coś nie tak ustawiłem.
Proszę o pomoc.
Panoramki tylko na kartach xD się zapisują.
Panoramki tylko na kartach xD się zapisują.
Panorama była robiona na karcie xD.
Przycisk INFO blokuje wykonanie dalszych zdjęć do trybu panoramy.
Trzeba go wcisnąć aby odblokować, lub jeszcze raz aby zablokować.
W instrukcji tego nie znalazłem.