Zobacz pełną wersję : Pytanie o firmware e330
Czy aktualizacja firmware w E330 nie powoduje utraty gwarancji. Gdzieś o tym czytałem..
Co daje aktualizacja z 1.0 do 1.2 ?
nie tracisz gwarancji :!:
25.04.2006
1) Poprawiona jakość obrazu przy 10x powiększeniu w trybie B podglądu obrazu na żywo (Live-View B – podgląd obrazu na żywo typu makro).
2) Tryb B podglądu obrazu na żywo (Live-View B – podgląd obrazu na żywo typu makro) może być wykorzystywany w trybie podwodnej makrofotografii oraz w trybie podwodnych ujęć szerokokątnych . (Tylko wtedy, gdy zostanie odpowiednio przystosowane pokrętło trybów)
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-330_Firmware_Updates.htm
no to juz robimy upgrade :)
w sumie to niewiele zmienia.
Nowy firmware to także wiele drobnych poprawek, o których się nie pisze. Dlatego z reguły warto mieć najnowszy.
dog_master
15.04.07, 22:42
Dodaje tez AF w trybie B
Ktoś mi kiedyś napisał na forum że poprawia się auto WB (mniej czerwonego przy świetle żarowym). Specjalnie tego nie zauważyłem bo zrobiłem upgrade praktycznie po rozpakowaniu.
Dodaje tez AF w trybie B
Wgrałem nowy firmware 1.2 i jak przełączam na live view - tryb B, to nadal mam MF. O co może chodzić?
pzdr
Dodaje tez AF w trybie B
Wgrałem nowy firmware 1.2 i jak przełączam na live view - tryb B, to nadal mam MF. O co może chodzić?
pzdr
AF mozesz uzyc (lustro sie opuszcza) po nacisnieciu ktoregos z przyciskow. Nie pamietam jakiego, bo nie uzwyam, mimo, iz mam 1.2 :) Tryb B nie zostal stworzony do AF ;) johan, masz E330?
Dzięki, zaraz popróbuję.
Wczoraj kupiłem dual kita (obiektywy na allegro) a body sobie zostawię.
Ergonomia dużo gorsza niż w E-1, ale jakość fotek już ok, no i przy makro nie muszę latać na kolanach tylko odchylę sobie monitorek :D
Po wgraniu firmware 1.2 odnoszę wrażenie, że poprawia się auto WB.
pzdr
Zapewne odnosnie ergonomii masz takie wrazenia po E-1, ale mimo wszystko ergonomia E330 nie jest zla. K100D i 350D leza... Firmware 1.2 wgralem dosc wczesnie, ale chyba rzeczywiscie Auto WB sie poprawia. LV na uchylnym LCD (bede to powtarzal do znudzenia ;) ) to nie niepotrzebny gadzet, ale kapitalne rozwiazanie. Makro, streetphoto... To jest to! :)
Aha, znalazlem! AF w trybie B (przynajmniej u mnie) dziala po nacisnieciu przycisku AEL.
Pzdr
LV na uchylnym LCD (bede to powtarzal do znudzenia ;) ) to nie niepotrzebny gadzet, ale kapitalne rozwiazanie. Makro, streetphoto... To jest to! :)
Przekonałeś mnie ;)
Trzeba miec jednak pieniadze, bo LV tez swoje kosztuje. Dla osoby liczacej sie z budzetem (np. mnie) to jest tylko niepotrzebny bajer, ktory zawyza cene aparatu. Dam rade i bez tego sie obejsc - makro nie robie wcale, a streetphoto okazjonalnie. Nie twierdze, ze jest to cos nieuzytecznego czy niepotrzebnego - wrecz przeciwinie - jednak musze sie liczyc z kazda zlotowka.
Zapewne odnosnie ergonomii masz takie wrazenia po E-1, ale mimo wszystko ergonomia E330 nie jest zla. K100D i 350D leza... Firmware 1.2 wgralem dosc wczesnie, ale chyba rzeczywiscie Auto WB sie poprawia. LV na uchylnym LCD (bede to powtarzal do znudzenia ;) ) to nie niepotrzebny gadzet, ale kapitalne rozwiazanie. Makro, streetphoto... To jest to! :)
Aha, znalazlem! AF w trybie B (przynajmniej u mnie) dziala po nacisnieciu przycisku AEL.
Pzdr
Rzeczywiście przez chwilkę działa. ;)
Jeśli LV to tylko uchylny lcd. Coraz bardziej mi się podoba ten e-330 ;)
pzdr
Jest na chwile, bo on opuszcza lustro, wyostrza i znowu do gory.
Zdecydowanie TYLKO uchylny LCD. Taka prawda, dlatego LV w E-410 i E-510 (pomijajac dziwne rozwiazanie z dwoma trybami w jednym) jest troche hmm... Powiedzmy tak: moze sie nie sprawdzic. Oby LCD w tych aparatach mialy naprawde duzy kat widzenia. Mimo wszystko nie wierze, by zastapilo to uchylnosc ekranu, nie ma szans.
blady, ciesze sie :)
A może próbował ktoś dopasować gripa od e-300???
Z gripem toby była inna bajka. Trochę ciężko się trzyma z 50-200. :cry:
Johan mam pytanko: czy zauważyłes różnice w pracy 50-200mm z E-330 w porównaniu z E-1? Głównie chodzi mi o szybkosc pracy AF.
Interesuje sie tym szkiełkiem ale biore tez pod rozwage sigme 150mm 2.8 macro. Choc makro juz mam to jednak cos dłuzszego by sie zdało...:) (sigma ma HSM i podobno jest tez szybka).
E-330 mam dopiero drugi dzień, ale mogę powiedzieć że AF jest pewniejszy. Nie lata po całym zakresie, jak to czasami w E-1 bywało, co oznacza że jest szybciej. A im ciemniej, tym lepiej wypada e-330, no i to dobre iso 800, którego barakuje w E-1.
Gdyby tak tę matrycę i LV wpakować w puszkę po E-1 ......
Więcej będę mógł napisać po długim weekendzie, jak trochę więcej poużywam ;)
pzdr
Dzięki, zaraz popróbuję.
Ergonomia dużo gorsza niż w E-1, ale jakość fotek już ok, no i przy makro nie muszę latać na kolanach tylko odchylę sobie monitorek :D
pzdr
Długo zastanawiałem się nad E330 ze względu na brudne łokcie i kolana ;) ale doszedłem do wniosku, że drugie body musi mieć stabilizację, bo dwa body w torbie i żadne bez stabilizacji nie wchodzi w rachubę :? ideałem byłoby E330 ze swoją ceną, ruchomym LCD, dwoma trybami i stabilizacją. Niestety wygląda na to, że tylko E-next będzie spełniał moje oczekiwania, ale cena :roll:
Dzięki, zaraz popróbuję.
pzdr
Długo zastanawiałem się nad E330 ze względu na brudne łokcie i kolana ;) ale doszedłem do wniosku, że drugie body musi mieć stabilizację, bo dwa body w torbie i żadne bez stabilizacji nie wchodzi w rachubę :? ideałem byłoby E330 ze swoją ceną, ruchomym LCD, dwoma trybami i stabilizacją. Niestety wygląda na to, że tylko E-next będzie spełniał moje oczekiwania, ale cena :roll:
hihi, ale wtedy nie będzie Ci potrzebne drugie body ;p no może e410 ;)
Dzięki, zaraz popróbuję.
pzdr
hihi, ale wtedy nie będzie Ci potrzebne drugie body ;p no może e410 ;)
Oj potrzebne... po pierwsze wkurza mnie zmienianie obiektywów, po drugie wkurza mnie daj aparat :mrgreen:
Nie wiecie, czy podczas aktualizacji firmware jest możliwość skopania softu i unieruchomienia sprzętu?
Np. przerwa w zasilaniu, jakieś błędy,...
Jest możliwość wówczas użycia czegoś co odpowiadałoby hard resetowi? Ew. bezbolesny powrót do v1.0?
oj jest możliwe skopanie softu a wtedy tylko serwis. Dlatego wszędzie pisze aby robić to na załadowanych akumulatorach lub zasilaczu.
A jak chcesz miec super pewnośc to na kompie z UPSem, albo laptopie ;)
Ufff..zrobiłem :mrgreen:
W trakcie wynika: Nie ma możliwości powrotu do softu v.1.0.
Czas aktualizacji zależy ściśle od prędkości połaczenia z netem.
To jest ten stresujący moment...
Zauważyłem,że upgradu nie ma do szkieł kitowych.Czy się nie mylę?
Jest nowa wersja: 1.3, która, cytuję:" Udoskonalona precyzja nastawiania ostrości, gdy używany jest telekonwerter EC-20."
Ta wersja jest z 20 listopada 2007
Zgadza się, ale jest nowa;-)