Zobacz pełną wersję : Desperacja czysta... ( Olympus Studio - zakup)
Kochani.. Pisze w desperacji już lekkiej... albo ja jestem jakoś gapiszon ostatni... albo coś się pozmieniało w Olympusie... alebo już sam nie wiem...
Już tłumacze w czym problem.
NIE UMIEM kupić licencji do Olympus Studio. A właśnie skończyła mi się wersja testowa... Straciłam na to wczoraj pól wieczoru i dziś rano cale. NIE UMIEM znaleźć odpowiedniej strony ani żadnej innej metody zakupu... (działającej naprawdę) a od jutra mam wnętrze do zdjęć i chciałem wykorzystać.
Albo strony są nieaktualne.. alebo pola wyboru programu są puste.. alebo w ogóle chodzę w w kolko... NIGDY mis ie coś takiego nie zdarzyło... ale tutaj zgłupiałem do cna. A program prosi o numer i nic się nie da zrobić... (nawet tam odsyłacz do KUP TERAZ odsyła na niedziałającą stronę...
Pomocy bo czas goni bardzo....
Za KAŻDĄ pomoc będę wdzięczny naprawdę bardzo.
Zafrasowany i trochę mówiąc otwarcie zdeprymowany cala sytuacja...
Mors
Wywołaj w innym programie?
Dzięki za rade. Tyle że to to chodzi o wykorzystanie Studio w studio do obsługi aparatu.
BTW: Olympus chyba w ogóle ciut po macoszemu traktuje swoja stronę z oprogramowaniem. Dalej próbuje i.... hm.. nie będę mówił brzydko ale tylna cześć ciała.
Dzięki za rade. Tyle że to to chodzi o wykorzystanie Studio w studio do obsługi aparatu.
Sciagnij Viewera -to to samo co OS 2
RadioErewan
6.02.11, 14:44
Sciagnij Viewera -to to samo co OS 2
Ale nie ma tethered shooting.
ps. Może mogę pomóc kupić OS przez OJ?
Pozdrawiam
Ale nie ma tethered shooting.
Nawet nie wiem co to znaczy.Chodzi Ci o To:grin:???
RadioErewan
6.02.11, 15:06
Nawet nie wiem co to znaczy.Chodzi Ci o To:grin:???
:?: ciekawe.
Bo czy osytatnio się nie zmieniło i OV zastąpił OS...
... gdzies taki news był. ja ostatnio używałem któregoś z nich z 5 lat temu.
Bo czy osytatnio się nie zmieniło i OV zastąpił OS...
.... coś w tym rodzaju ;)
.
:?: ciekawe.
No właśnie, ciekawe, bo ja takiego cuda nie posiadam w OV2 (wersja 1.11).
Właśnie sprawdziłem, ja mam i to działa :grin:
w wersji 1.10 tego nie mam, własnie mi się aktualizuje do 1.11
w 1.11 tez tego nie mam, może pojawia sie po podłaczeniu aparatu?
zaraz bede wiedział...
i u mnie nie działa... o co chodzi?
mam e-520, ma to znaczenie?
w wersji 1.10 tego nie mam, własnie mi się aktualizuje do 1.11
w 1.11 tez tego nie mam, może pojawia sie po podłaczeniu aparatu?
zaraz bede wiedział...
i u mnie nie działa... o co chodzi?
mam e-520, ma to znaczenie?
Obawiam się, że to prowokacja Mirka :)
Nie ma w żadnej wersji OV tego, co pokazuje na obrazku.
Obawiam się, że to prowokacja Mirka :)
Nie ma w żadnej wersji OV tego, co pokazuje na obrazku.
To nie jest zadna prowokacja.To tylko uporzadkowanie tego co bozej laski programista namieszal.
Napiszesz jak to zrobić na swojej instalacji?
właśnie Mirku, podziel się wiedzą jak to zrobić...
Jak sie przypatrzycie plikom w OS2 i w Viewierze to zadajcie sobie pytanie -ktory to plik jest odpowiedzialny za sterowanie aparatem i dlaczego we Viewierze zostal ukryty poprzez umieszczenie go w innym folderze.Jesli go odnajdziemy i umiescimy tak jak jest w OS2 to ikonka na pasku juz nam sie pojawi.
CDN nastapi,chyba,ze nie bedzie potrzeby dalej pisac,ale wiadomo,ze stery do ikonki sterowania aparatem sa potrzebne,wiec nalezy tez je znalesc i umiescic.
nie mam OS2 więc nie mam do czego porównać:cry:
A ja mam he he, jak wrócę do domu to spróbuję go zhakować. Jak zadziała to Mirek ma wielkiego plusa.
Wyklikane z mobilka
Plusik dla Mirka.
Faktycznie sterowanie aparatem w OV2.1.1 działa :)
Sciagajcie moje uporzatkowane pliki i zastapcie tymi co macie,bedzie prosciej dla mniej wnikliwych i zawzietych w szukanie i odnajdywanie nazw plikow
http://depositfiles.com/files/o1j9g0x9z
Mirku, czy te powyższe pliki są standardowo dostępne w OV?
Tak,tylko je poprzestawiali i pozmieniali nazwy.W wersjach inno jezycznych sa bardziej lub mniej poukrywane
Tak,tylko je poprzestawiali i pozmieniali nazwy.
Czy już kiedyś mówiłem, że autorom wszelkic aplikacji dołączanych do sprzętów powinno się zdecydowanie wiecej płacić, a przede wszystkim nie uzywać do pisania licealistów będących na praktykach?
Czy już kiedyś mówiłem, że autorom wszelkic aplikacji dołączanych do sprzętów powinno się zdecydowanie wiecej płacić, a przede wszystkim nie uzywać do pisania licealistów będących na praktykach?
Ale ja nie mam skonczonego liceum-podstawowka wieczorowo z wielkim trudem.
Ale ja nie mam skonczonego liceum-podstawowka wieczorowo z wielkim trudem.
Nie o poziom edukacji chodzi. O doświadczenie ;)
Doświadczenie nie wystarczy. Jeszcze bystrość umysłu wymagana jest :)
Darmowy, otwarty, wciąż rozwijany i dający duże możliwości obróbki tandem:
Gimp (http://downloads.sourceforge.net/gimp-win/gimp-2.6.11-i686-setup-1.exe?use_mirror=)
Ufraw (http://sourceforge.net/projects/ufraw/files/ufraw/ufraw-0.17/ufraw-0.17-setup.exe/download)
Instalujesz najpierw Gimpa, potem Ufrawa. RAWy otwierasz w Ufrawie, obrabiasz,
a jak Ci mało wysyłasz jednym kliknięciem do dalszej obróbki do Gimpa.
EDIT: ups, nie doczytałem, że chodzi o sterowanie, tego nie da rady tymi programami
Darmowy, otwarty, wciąż rozwijany i dający duże możliwości obróbki tandem: Ufraw + Gimp. Amen
rawtherapee lepszy. Tutaj chodziło o możliwość sterowania. Nie o obróbkę.
Wątkotwórca wyraźnie napisał, że zależy mu na sterowaniu aparatem.
Okazuje się że OV też to potrafi :). Mało kto o tym wiedział!
Ale odezwał się Mirek i stała się jasność :)
Wątkotwórca wyraźnie napisał, że zależy mu na sterowaniu aparatem.
Okazuje się że OV też to potrafi :). Mało kto o tym wiedział!
To tak jak z aparatami Olympusa.One tez wiele potrafia,tylko nie kazdy o tym wie i zmienia system.
rawtherapee lepszy.
Może i lepszy, ale ponieważ u mnie się wieszał co chwila na komputerze, zostałem przy Ufrawie.
Olympus Viewer 2 nie potrafi także?
W końcu miał w teorii zastąpić i Olympus Mastera i Studio...
Tu (link (http://www2.olympus.pl/consumer/205_pen-camera_olympus_viewer_2_23092.htm)) do ściągnięcia za darmo ze strony Olka.
Hihihi :) Zdaje się ze przy okazji mojego problemu udało się załatwić jeszcze kilka innych.... Niespodzianka jakże mila :)
Mój już rozwiązany. Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli...
Coraz bardziej mi się ten system podoba :) ( jako "natywny" nikoniarz" pewnie podstaw nie zmienię - ale wygląda na to, ze jak się zdawało przelotna randka z Olympusem okaże się trwalszym romansem)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
Uradowany Mors
kristof1979
6.02.11, 18:03
No dobra to ja mam trudne pytanie :)
skoro udało się odpalić sterowanie aparatem to też morze udało by się odblokować filtry artystyczne dla modeli aparatów które ich nie mają? .
Oczywiście w OV :)
Czy ktoś juz próbował tej sztuczki :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Sciagajcie moje uporzatkowane pliki i zastapcie tymi co macie,bedzie prosciej dla mniej wnikliwych i zawzietych w szukanie i odnajdywanie nazw plikow
http://depositfiles.com/files/o1j9g0x9z
Nie idzie mi tego ściągnąć.
Może ktoś poda które to pliki i do którego folderu . Bedzię łatwiej .
Pozdrawiam
Wystarczy plik CC.ofnp z katalogu cplugins do plugins przekopiować.
Wszystko w katalogu, gdzie zainstalowany jest OV.
Typowo (W7): c:\Program Files (x86)\OLYMPUS\OLYMPUS Viewer 2\
Amigo! a jaką masz wersje OV?
Wszystko w katalogu, gdzie zainstalowany jest OV.Na pewno?
mam dokładnie to samo
to może być kwestia wersji, na nowszej, ja mam 1.1 nie chce chodzic...
U mnie dziala na wersji Viewera 1.0,na innych nowszych to nie wiem.Nie aktualizowalem jeszcze,bo aktualizacja nic nowego nie wnosi do programu z tych rzeczy,ktore mi sa potrzebne.
A tfu-wersja 2.0
Wersja 1.11
W Vista i W7 mogą być potrzebne uprawnienia administratora.
kristof1979
6.02.11, 19:07
no dobra ściągnę wersję 1.0 i zobaczymy bo umni na nowszej tez nie działa.
jak znajdziesz pochwal się gdzie była...
jak znajdziesz pochwal się gdzie była...
A tu to nie jest ta? http://support.olympus-imaging.com/ov2download/index/?Lang=ENU#
Nie trzeba szukać starych wersji. U mnie bangla na najnowszej 1.11
chyba nowa, dokłądnie 61,8 mb
u mnie na 1.11 nie działa... o co kaman?
RadioErewan
6.02.11, 19:28
Pewnie o brak bibliotek do sterowania.
Wystarczy zainstalować sterowniki, np. z Oly Studio 2, nawet trial. U mnie działa, przed chwilą sprawdziłem.
pobrałem plik instalacyjny, zainstalowałem, skopiowałem plik o którym pisałes i wkleiłem tam gdzie pisałes, był wiekszy bo miał 660kb od tego za który został skopiowany (648 kb)... i nadal nic;)
pobrałem go z nowo utworzonej instalacji, nie od MIrka
Cos czuje,ze niepotrzebnie sie odzywalem,bo zaczynaja sie klopoty.A bylo tak spokojnie.
pobrałem plik instalacyjny, zainstalowałem, skopiowałem plik o którym pisałes i wkleiłem tam gdzie pisałes, był wiekszy bo miał 660kb od tego za który został skopiowany (648 kb)... i nadal nic;)
Tak to wygląda u mnie (na W7 64bit):
Wielkość pliku kopiowanego i skopiowanego musi być taka sama.
Win 7 64bit, przekopiowany plik, nie działa :(
Win 7 64bit, przekopiowany plik, nie działa :(
Zainstalowałeś, choć na chwilę OStudio? To zainstaluje sterowniki sterowania aparatu.
Zainstalowałeś, choć na chwilę OStudio? To zainstaluje sterowniki sterowania aparatu.
Fucktycznie, po zainstalowaniu OS2 działa sterowanie aparatem w OV2, mea culpa. Dzięki
kristof1979
6.02.11, 20:21
Mi to tez takjak pozostałym nie smiga , czyli problem z brakiem os2.
No dobra a z kąd wziąść OS2 jakoś nie mogę ściągnąć ze strony olympusa.
Potwierdzam, po zainstalowaniu OS patent Mirka działa.
Pzdr
No dobra a z kąd wziąść OS2 jakoś nie mogę ściągnąć ze strony olympusa.
>>STĄD<< (http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Grafika_i_DTP-Drukowanie_zdjec-OLYMPUS_Studio/10694), wujek Google znalazł :]
kristof1979
6.02.11, 20:29
dziekować .
Masz plusik odemnie , nie wpadłem na to .
pozdrawiam
Rafał Czarny
6.02.11, 20:32
A tak z ciekawości zapytam - po co Wam to sterowanie aparatem z kompa?
żeby nie musieć mówić "o kurcze, a ja tego nie mam" ;)
Wszystko w katalogu, gdzie zainstalowany jest OV.
Typowo (W7): c:\Program Files (x86)\OLYMPUS\OLYMPUS Viewer 2\
Dzięki za temat no i oczywiście za pomysł z kopiowaniem pliku, śmiga aż miło.
Przy takiej opcji aż się prosi aby ustawić aparat na zewnątrz i siedząc w domku przy np. piwku polować na ptaszki. Czy jest taka możliwość aby działało to sterowanie na jakieś 6-8 metrów po dodłączeniu jakąś przedłużką.
Pozdrawiam
kristof1979
6.02.11, 20:40
Aparat marznie da dworku a ja w samochodzie :)
Komputer się nie trzęsie, łatwiej wyostrzyć :-D
Rafal,a bo postawie se aparat na balkonie w zasieku,sasiadka wyjdzie w papilotach,a ja jej ciach fote z nienacka klawiszem-a niech ma :wink:.Abo ptaszka jakiego-ciach z klawisza-a co.
ok, działa:-)
plus dla wszystkich którzy pomogli
a teraz pytanie, czy w trybie "Komputer" mozna właczyć podgląd na żywo?
Działa na 6m przedłużce, bo co miało by nie działać, mam nową zabawkę i już wiem jak tą cholerę pustułkę (no nie szło do niej podejść) upoluję !!!!
Rafał Czarny
6.02.11, 21:01
Dużo praktyczniejsze IMHO są wyzwalacze migawki (radiowe). 6 metrów to trochę mało, ptacy się zorientują. Mam wyzwalacz radiowy, który działa na 80 metrów. Podgląd na żywo przez lornetkę i można polować na ptaszory. A to sterowanie komputerem to trochę mało praktyczne IMHO. Gdyby było bezprzewodowe to co innego.
Masz Pan oczywiście rację, Panie Rafale, ale... jak wyzwalałem pilotem to od razu chciałem zobaczyć efekt, i leciałem do aparatu, bo nie miałem pojęcia czy usiadła (ta cholera pustułka) w tym miejscu co zwykle i tymi swoimi pochodami płoszyłem ja skutecznie na paredziesiąt minut, a teraz będę mógł efekt sprawdzić na monitorze laptopa. I w końcu strzelę jej fajną fotkę (taka moja nadzieja). Przedłużkę kupię taką ze 20m i wtedy się zobaczy co się gra.
RadioErewan
6.02.11, 21:24
Dużo praktyczniejsze IMHO są wyzwalacze migawki (radiowe). 6 metrów to trochę mało, ptacy się zorientują. Mam wyzwalacz radiowy, który działa na 80 metrów. Podgląd na żywo przez lornetkę i można polować na ptaszory. A to sterowanie komputerem to trochę mało praktyczne IMHO. Gdyby było bezprzewodowe to co innego.
Sterowanie z kabla jest jednak przydatne. Masz pełne sterowanie aparatem. Czas otwarcia migawki, przysłona, iso. Zdjęcia tez od razu spadają na komputer.
Przydatne w studio przy fotografii produktowej, w animacji, albo w fotografii poklatkowej do ominięcia głupich ograniczeń czasowych interwałometru (jak w ogóle puszka umożliwia robienie zdjęć poklatkowych to w Olku min czas = 1 minuta).
Pozdrawiam
RadioErewan
6.02.11, 21:26
Przedłużkę kupię taką ze 20m i wtedy się zobaczy co się gra.
Dla USB abstrakcja.
Pozdrawiam
ponowie pytanie do znawców tematu, czy w trybie "komputer" mozna właczyć podgląd na żywo?
Witam.
Przy okazji zapytam.Pomimo wielu prób nie udało mi się w moim OS2 uruchomić podglądu fotografowania.Polecenie"Podgląd fotografowania ctrl+shift+enter"ciągle jest nie aktywne,czy należy stosować jakiś inny kabel zamiast tego ,który był dołączony do aparatu.
Dla USB abstrakcja.
Pozdrawiam
Dla czego ? Nie znam się to pytam.
Rafał Czarny
6.02.11, 21:37
Przedłużkę kupię taką ze 20m i wtedy się zobaczy co się gra.
Pytanie czy 20 m przedłużka będzie banglać. Wątpliwe.
Pytanie czy 20 m przedłużka będzie banglać. Wątpliwe.
A kabelek USBG-30X nie pomoze?O taki
http://www.coolgear.com/productdetails1.cfm?sku=USBG-65X&cats=102&catid=508,102,120,137
Rafał Czarny
6.02.11, 21:41
A kabelek USBG-30X nie pomoze?
Nie mam pojęcia.
A kabelek USBG-30X nie pomoze?O taki
http://www.coolgear.com/productdetails1.cfm?sku=USBG-65X&cats=102&catid=508,102,120,137
Oczywiście, że pomoże. Ze wzmacniaczem sygnału zadziała. Tylko drugi kabel z prądem 230 V trzeba będzie do wzmacniacza doprowadzić :)
Co do wyzwalania zdalnego z podglądem, to można coś takiego nabyć:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.mega-pixel.pl/data/gfx/pictures/large/9/4/749_6.jpg)
Dla Esystem dostępne jak najbardziej :)
Działa ze 100 m (wg producenta).
No i to ma sens, Amigo. Bo spróbowałem tej sztuczki z OV (OS nie używałem wcześniej) i niby sterować się da, ale nie widzę ani co kadruję, ani na co ostrość złapię. Dla mnie to niezbyt użyteczne. Pewnie do timelapse, pułapek (gdzie możemy sobie nastawić ostrość i kadr wcześniej) czy też zdjęć z wcześniejszej "ustawki" z podglądem na dużym ekranie się nada.
Dla czego ? Nie znam się to pytam.
USB to ~5m Powyżej trzeba się bawić we wzmacniacze, hubby itp.
Dla USB abstrakcja.
Kupiłem ostatnio dość tanią przedłużkę USB 10m (ma w gnieździe elektronikę oczywiście, ale zasila się z portu USB do którego kabelek jest wpięty).
Nie liczyłem na pełną szybkość standardu USB 2.0 i.... zdziwiłem się mocno.
Potrzebne mi to było do wygodniejszego zgrywania plików z tunera SAT w drugim pokoju, a spokojnie można podłączyć dysk twardy i wyciąga pełną prędkość. Przekopiowałem już tym bez problemu prawie terabajt danych.
A co do 20m - producent zapewnia że można te kabelki łączyć kaskadowo do 3 sztuk - czyli 30m da radę. Oczywiście można nie wierzyć zapewnieniom producenta (UNITEK - czy ktoś ich zna ? :) ), ale ja nie wierzyłem już pierwszemu z tych zapewnień i mile się zdziwiłem.
Kosztowało to coś koło 50zł.
Nie będę tu reklamował, na allegro każdy znajdzie jeśli chce :)
No dobra to ten:
http://allegro.pl/wzmocnij-sygnal-usb-2-0-przedluzacz-aktywny-10m-i1424946205.html
Kuna we Wrocławiu mają taniej (ale odbiór w jakimś barze) ;) , ja w Wawie na Lwowskiej kupowałem.
A i pomyłka - pudełko wyrzuciłem już i dokładnie nie pamiętałem, producent pisze o łączeniu 5 a nie 3 sztuk - czyli 50m.
RadioErewan
7.02.11, 00:42
A reklamuj, reklamuj. IIRC USB ma ograniczenie do 3 albo 7 metrów pasywnie (bez kaskadowo podłączanych hubów wzmacniających. Wszystko inne to czasem zadziała, a czasem nie.
A1: In practice, the USB specification limits the length of a cable between full speed devices to 5 meters (a little under 16 feet 5 inches). For a low speed device the limit is 3 meters (9 feet 10 inches).
Q2: Why can't I use a cable longer than 3 or 5m?
A2: USB's electrical design doesn't allow it. When USB was designed, a decision was made to handle the propagation of electromagnetic fields on USB data lines in a way that limited the maximum length of a USB cable to something in the range of 4m. This method has a number of advantages and, since USB is intended for a desktop environment, the range limitations were deemed acceptable. If you're familiar with transmission line theory and want more detail on this topic, take a look at the USB signals section of the developers FAQ.
Q3: How far away from a PC can I put a USB device?
A3: With the maximum of 5 hubs connected with 5m cables and a 5m cable going to your full speed device, this will give you 30m of cable (see section 7.1.19 for details). With a low speed device, you will be able to get a range up to 27m, depending on how long the device's cable is. With a straightforward cable route, you will probably be able to reach out 25m or so from the PC.
Tłumacząc po krótce:
Zasięg USB zaprojektowano do 5 m. Przy użyciu pięciu hubów po drodze można osiągnąć zgodnie z projektem standardu USB odległość 30 m.
Za http://www.usb.org/about/faq/ans5
Mam jakiegoś cradla na dyski UNITEKA. Działa. ;-)
Pozdrawiam
Ponowię pytanie które już ktoś zadał - czy jest możliwość podglądu na żywo w komputerze tego co widzi aparat ???
pozdrawiam hb.
RadioErewan
7.02.11, 01:29
Jest taka możliwość. W aparatach Olympusa poprzez podłączenie wyjścia wideo do jakiegoś wideo grabera (na przykład karty telewizyjnej na USB). Problem w tym, że w większości przypadków uniemożliwia to zdalne sterowanie. Tak to sobie głupio wujek Olek wymyślił. W kablu USB sygnał wideo, nawet 1 kl/s nie jest przesyłany.
Pozdrawiam
u mnie po odinstalowaniu OS2 pojawia sie błąd o niedokończonej instalacji... ech...
szkoda, że nie działa ten podgląd...
A moze taki patent?
http://www.cablesunlimited.com/products/Prod_Individual3.aspx?groupcode=I4098
źródło (http://www.cablesunlimited.com/image_gallery/Slide/I4098-11.jpg)
źródło (http://www.cablesunlimited.com/image_gallery/Slide/I4098-8.jpg)
Gwoli wyjasnienia celu calego zamieszania:
Ja używam tego sterowania do zdjęć makro dużo łatwej mi nastawić wszystko w większym powiększeniu na ekranie.
Sprawdza się też doskonale w fotografii studyjnej.
Jeszcze raz wszystkim dziękuje :)
Przy okazji dowiedziałem się sporo :)
Mors.......
Ja używam tego sterowania do zdjęć makro dużo łatwej mi nastawić wszystko w większym powiększeniu na ekranie.......
Byłbyś łaskaw coś bliżej wyjaśnić. Jak pisał Radio /dziękuję/ nie da się zobaczyć na ekranie tego co się ustawia, można tylko gotowe zdjęcie ..... napisz coś więcej, proszę, na ten temat.
pozdrawiam hb
Znaczy nie da sie zobaczyc w sensie "LiveView" ale jest taki klawisz "podglad" i wtedy masz zrobione jakby to powiedziec zdjecie podgladu... ( bez zapisy fizycznie duzego pliku na dysk). Mnie to doskonalu ulatwia prace... Zarowno w makro jak i w mikroskopowej...
To chyba tyle :)
Pozdrawiam
Mors
Jest taka możliwość. W aparatach Olympusa poprzez podłączenie wyjścia wideo do jakiegoś wideo grabera (na przykład karty telewizyjnej na USB). Problem w tym, że w większości przypadków uniemożliwia to zdalne sterowanie. Tak to sobie głupio wujek Olek wymyślił. W kablu USB sygnał wideo, nawet 1 kl/s nie jest przesyłany.
Pozdrawiam
Tak jak piszesz, można mieć podgląd LV za pomocą dowolnego grabera; jeśli ma również działać sterowanie - trzeba kupić lub zrobić kabelek AV/USB. Nie jest to skomplikowane, opis kiedyś tutaj (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=342610#post342610) wrzuciłem.
Nie ma takiej potrzeby w tych aparatach które mają LV i są wyposażone w osobne gniazda AV i USB (E-3? E-30? E-5?).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A moze taki patent?
http://www.cablesunlimited.com/products/Prod_Individual3.aspx?groupcode=I4098
Pomysł może niezły, ale zasięgu tyle co nic...
Za to można kupić "USB over Ethernet" - chwalą się że działa do 50m!
Pisze Ceat ...Tak jak piszesz, można mieć podgląd LV za pomocą dowolnego grabera; jeśli ma również działać sterowanie - trzeba kupić lub zrobić kabelek AV/USB. Nie jest to skomplikowane, opis kiedyś tutaj (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=342610#post342610) wrzuciłem.
Nie ma takiej potrzeby w tych aparatach które mają LV i są wyposażone w osobne gniazda AV i USB (E-3? E-30? E-5?)......
.................................................. .......
Pytałem wcześniej czy można podczas sterowania aparatem z komputera oglądać na żywo to co widzi aparat - okazało się, że nie, a czy w trójkącie :
TV/ podglądam na żywo co widzi aparat/ - komputer/w odpowiednim momencie wyzwalam migawkę - aparat E30 /robi zdjęcie/ - jest taka możliwość ? reasumując - chciałbym oddalony i ukryty o kilka metrów od aparatu widzieć co widzi aparat i w odpowiednim momencie - pstryk z komputera .
pozdrawiam hb
PS. jakiś kabelek do TV dostałem z E30.
Tak, dokładnie tak można zrobić. Jeżeli E-30 ma osobne wyjście AV to kabelek AV który dostałeś z aparatem podłącz do TV, USB do komputera i w OlympusViewerze - Sterowanie aparatem w "Ustawienia fotografowania", zakładka "Kluczyk 2", pozycja "Wyjście video" przestaw na "Włączony". NB znowu programista dał ciała bo nie da się wybrać, czy LV leci na LCD czy na TV (w moim E-510 leci na TV, nie wiem jak w innych).
PS. jakiś kabelek do TV dostałem z E30.
I nic Ci on nie da.
E-30 ma jedno gniazdko 12-pin do wszystkiego.
W danej chwili można podłączyć albo USB albo TV albo wężyk.
Trzeba zrobić rozdzielacz na TV, USB
Hm.. no prosze... to by bylo interesujace bardzo a czy ktos z forumowiczow bylby w stanie opisac dokladnieja taki kabelek zrobic? ( lub kupic) Ostrzegam ze nie jestem ekeltronikiem - raczej majsterklepka - ale przy odpowiedniej instrukcji pewnie dalbym sobie rade...
Bylbym wdzieczny - i pewnie nie tylko ja...
Hm.. no prosze... to by bylo interesujace bardzo a czy ktos z forumowiczow bylby w stanie opisac dokladnieja taki kabelek zrobic? ( lub kupic) Ostrzegam ze nie jestem ekeltronikiem - raczej majsterklepka - ale przy odpowiedniej instrukcji pewnie dalbym sobie rade...
Bylbym wdzieczny - i pewnie nie tylko ja...
Dopisuję się do prośby.
Może ktoś wie gdzie takiego gotowca można kupić, a może ktoś ma taki kabelek i podzieli się doświadczeniami na ten temat.
Pozdrowienia
Dionizy
Mors-- mi to z ust wyjął z tym, że ja sobie tego kabelka nie zrobię, muszę kupić.
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, rozgałęziacz do tego gniazdka w aparacie ???
Nigdzie nie mogę znaleźć jak się nazywa ta wtyczka i gniazdko, jakiś symbol bo w instrukcji piszą jedynie "kabel USB"
Skow - coś na temat tego rozdzielacza ?
pozdrawiam hb
Gapa ze mnie... kilka postow wczesniej byla rada z adresem na wszelki wypadek powtorze link
http://www.nolonemo.com/files/E520Cable/E520Cable.htm
Mysle ze taki opis mi wystarczy...
Uradowany
Mors
PS. mam nadzieje ze piny dzialaja tak samo w e-420, e-520 i e-620? wiemy cos na ten temat?
M
@Heniu: końcówka jest "proprietary" Olympusowa, więc wtyczki/przelotki/rozdzielacza nie kupisz (no chyba że chińczyk wpadnie na taki pomysł). Najprostsze źródło wtyczek stanowią kable dostępne na alledrogo.
@Mors: piny są tak samo we wszystkich modelach używających tego typu złącza.
Zrobienie kabla według opisu który podałem nie jest skomplikowane (chyba że ktoś cierpi na dłonie wielkości bochnów chleba - ale taki nieszczęśnik raczej nie używa nic mniejszego niż Pentacon Six), a dodatkowo oprócz AV i USB możemy mieć wężyk spustowy.
Hm.. no prosze... to by bylo interesujace bardzo a czy ktos z forumowiczow bylby w stanie opisac dokladnieja taki kabelek zrobic? ( lub kupic) ...Chyba najprościej będzie kupić, jest dostępny w magazynie w Hamburgu, kabel Olympus USB AV/PC-2, nr katalogowy E0414218, cena dla klubowiczów (liczona dla OJ) wynosi ok. 55,- Złotych brutto. Jeżeli byliby chętni, to proszę o jedno zbiorowe zamówienie (żeby mnie nie zaciukali, bo koszt przesyłki jest wysoki). Jeżeli kto chciałby szukać po zaoceanicznych sklepach internetowych, to ten kabel, Item No: 202069, kosztuje ok. 20$ (bez przesyłki zza wielkiej wody).
Jack
P.S. Ostatnio nie bawiłem się tym kablem, ale jakoś wcześniej z E-520, było tak, że obraz był transmitowany wyjściem wideo na telewizor, ale po uruchomieniu jakiejkolwiek operacji dla aparatu w Olympus Studio, obraz znikał. Jeżeli, dla dobra ogółu, miałby ktoś chęć dokonać prób z tym kablem, mogę go wypożyczyć (z naciskiem na "wypożyczyć" - mam tylko 1 sztukę).
Przydatność tego kabla AV/PC-2 jest lekko problematyczna.
Z tego co się zorientowałem to rozdziela on na sygnał:
- audio - biały czincz
- video - żółty czincz
- USB
Brak (chyba) gniazdka na wężyk spustowy.
Przełączenie aparatu w tryb "Control" na 99% odłącza podgląd TV.
Więc albo podgląd albo robienie zdjęć.
Rozwiązaniem byłby kabelek rozdzielający na USB, TV i wężyk.
TV i wężyk służyłby do robienia zdjęć a USB tylko do zmiany ustawień w aparacie i zgrywania zdjęć.
[...]
Przełączenie aparatu w tryb "Control" na 99% odłącza podgląd TV.
Więc albo podgląd albo robienie zdjęć.
[...]
Tak jak pisałem tu (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=696233&postcount=90) trzeba włączyć podgląd w programie. Nie wiem czemu programista nie dał opcji do wyboru: LCD czy TV (SDK ma taką możliwość).
Jest takie coś : "Unitek Y-2502 przedłużacz USB po skrętce " aparat z komputerem łączy się za pomocą kabla "internetowego" podobno działa do 60 mb. ja sprawdzałem na kilkunastu metrach, działał bez problemów.
Do podglądu na żywo chciałabym wykorzystać kamerkę internetową puszczoną drugim torem a ustawioną obok aparatu, ale na tym kablu mi nie chodziła /inna kamerka kolegi Dionizego chodziła/ będę próbował na "przedłużaczu USB z zasilaczem" /tzw. aktywny/.
Po wpisaniu w wyszukiwarkę "przedłużacz USB po skrętce" można zobaczyć jak to wygląda i na jakiej zasadzie działa, kosztuje ok. 45-75 PLN.
pozdrawiam hb
Mirek54 i Amigo! - Wielkie dzięki za Wasze posty. Sterowanie i zrzut z 620 na kompa działa idealnie. :) Kliknąłem co trzeba. Z EPL1 to nie działa, ale pewnie aparat nieprzystosowany, bo jednej funkcji w menu nie widzę, chyba, że gdzieś ukryta w sofcie ;) jak ta w plikach OV2 .
Mirek54 i Amigo! - Wielkie dzięki za Wasze posty. Sterowanie i zrzut z 620 na kompa działa idealnie. :) Kliknąłem co trzeba. Z EPL1 to nie działa, ale pewnie aparat nieprzystosowany, bo jednej funkcji w menu nie widzę, chyba, że gdzieś ukryta w sofcie ;) jak ta w plikach OV2 .
Na zdrowie :)
Też z tego korzystam chętnie.
Aby uruchomić sterowanie w OV2 trzeba przekopiować plik z jednego do drugiego katalogu no i zainstalować OS2 aby "coś" się zainstalowało. W związku z tym mam pytanie: Czy to "coś" nie można by wyodrębnić jako samodzielnego pliku/folderu i w razie potrzeby tylko wkopiować do osobnego katalogu OV2? Tak, aby nie trzeba było instalować OS2. Mam "alergię" na instalowanie i odinstalowywanie programów w windzie, bo potem ona totalnie głupieje.:(
Jeżeli się nie da to proszę napisać - nie da się. I wszystko jasne. :)
Czy to "coś" nie można by wyodrębnić jako samodzielnego pliku/folderu i w razie potrzeby tylko wkopiować do osobnego katalogu OV2? Tak, aby nie trzeba było instalować OS2.
Ja sobie na przyszłość z tego powodu wyodrębniłem katalog ze sterownikami USB do aparatów.
Bo z tego co się zorientowałem to tylko te sterowniki są potrzebne do szczęścia a nie cały OS2. A cały katalog zajmuje zaledwie ok 200kB.
Chodzi o katalog, w którym znajdują się kilka plików: oemXXX i setapi.XXX
oraz dwa podkatalogi: olyfircamXXX i olyusbcamXXX
(gdzie XXX to dalsza część nazwy)
Ewentualnie szukaj miejsca z plikami o rozszerzeniu INF oraz SYS i zwróć uwagę czy te pliki są pod system 32 czy 64 bitowy.
Późno ale odpowiem. Nie chodzi właściwie o sterowanie tylko o zrzut zdjęć od razu do komputera, bo np. w E-1 wyświetlacz jest do niczego i g*wno na nim widać. Ani ekspozycja ani ostrość jest nie do oceny zwłaszcza przy mało kontrastowych i błyszczących przedmiotach.
Dziękuję kolegom za wytłumaczenie jak uruchomić tą funkcję w OV2. Zainstalowałem studio i zadziałało. Mam nadzieję, że po wygaśnięciu triala i odinstalowaniu OS będzie nadal działać?
Mam nadzieję, że po wygaśnięciu triala i odinstalowaniu OS będzie nadal działać?
Jeśli po odinstalowaniu OS zniknie ci sterownik do aparatów (sprawdź w "Menadżer urządzeń" co jest wyświetlane gdy masz podłączony aparat) to nie będzie działać.
Jeśli po odinstalowaniu OS zniknie ci sterownik do aparatów (sprawdź w "Menadżer urządzeń" co jest wyświetlane gdy masz podłączony aparat) to nie będzie działać.
No to kicha. Czy to wszystko musi być tak popiep.... No! :( To jak te sterowniki zainstalować, aby przy odinstalowaniu OS2 nie zniknęła ta funkcja?
Do W98 nie miałem problemów z obsługą instalacji programów i w grzebaniu w plikach ale od XP a teraz przy W7/64 zaczynam się gubić :(
Późno ale odpowiem. Nie chodzi właściwie o sterowanie tylko o zrzut zdjęć od razu do komputera, bo np. w wyświetlacz jest do niczego i g*wno na nim widać. Ani ekspozycja ani ostrość jest nie do oceny zwłaszcza przy mało kontrastowych i błyszczących przedmiotach.
Dziękuję kolegom za wytłumaczenie jak uruchomić tą funkcję w OV2. Zainstalowałem studio i zadziałało. Mam nadzieję, że po wygaśnięciu triala i odinstalowaniu OS będzie nadal działać?
Aa jesli chodzi o szybki podglad na kompie to moze takie cos??
http://vimeo.com/16249536
A jaki problem przeniesc stery.:wink:
A jaki problem przeniesc stery.:wink:
Żaden :) Tylko trzeba wiedzieć co to za pliki i jak je zainstalować :)
A patent z przesyłaniem obrazu na tablet fajny.
Taki iPad potrafi wyświetlić RAWy czy trzeba pstrykać w JPGach?
No to kicha. Czy to wszystko musi być tak popiep.... No! :( To jak te sterowniki zainstalować, aby przy odinstalowaniu OS2 nie zniknęła ta funkcja?
Po odinstalowaniu OS2 zainstalować same sterowniki.
Znajdź gdzie występują u Ciebie pliki:
OlyUsbCam.sys
OlyFirCam.sys
U mnie na Win7 64 sterowniki oprócz tego, że zostały zainstalowane to zostały odłożone na bok do katalogu Windows\System32\DriverStore\FileRepository w katalogach o nazwach zaczynających się na "oly".
Co do podgladu zdjec.
Tak sobie teraz pomyslslem. Nowe korpusy maja teraz jzu z reguly wyjscia HDMI (chocby i E-5). Jakby do tego wyjscia podlaczyc nadajnik radiowy do transmisji sygnalu HDMI na odleglosc (sa chyba takie), a do jakiegos dobrego monitora odbiornik. To mielibysmy podglad na duzym ekranie w HD :)
Kwestia tylko jak do tego nadajnika zasilanie podlaczyc, bo z tego co wiem to one sa zasilane z sieci klasycznie. Chyba, ze ktos zna jakies rozwiazanie gdzie nadajnik zasilany jest z np. akumulatorka? :)
T.
dog_master
16.04.11, 15:18
Słuchajcie, czy Sterowanie Aparatem z Viewera działa po skończeniu się triala OS2? ;)
Póki co w tandemie sterowanie chodzi, ale te zabawy ze sterownikami mi średnio wychodzą, tzn OV2 ma opcję Sterowania w menu, da się ją uruchomić [nie wywala tu błędu], ale nie może zlokalizować aparatu... Za dużo się usuwa przy usuwaniu OS2, zlokalizowałam 'drivers' i 'DRVSTORE', ale widać czegoś jeszcze mi brakuje [WinXP]
Najpierw zainstalowałem OV2, później OS, zrobiłem te fiki miki z kopiowaniem plików i sterowanie zadziałało.
Ostatnio skończyła mi się wersja testowa OS ale nie odinstalowywałem go i nie zamierzam chociaż nie działa (nie przeszkadza w końcu) i sterowanie z OV2 nadal działa tak jak powinno.
To mnie cieszy i oby tak było dalej bo to bardzo pomocna rzecz.
Ostatnio skończyła mi się wersja testowa OS ale nie odinstalowywałem go i nie zamierzam chociaż nie działa (nie przeszkadza w końcu) i sterowanie z OV2 nadal działa tak jak powinno.
To mnie cieszy i oby tak było dalej bo to bardzo pomocna rzecz.
No i tak dalej nie jest. Dzisiaj zainstalowałem jakieś nowe uaktualnienie programu OV i .... zniknęła ikonka sterowaniem aparatem. Na nic próby kopiowania plików do określonych folderów. Olympus załatał "dziurę". :(
No i tak dalej nie jest. Dzisiaj zainstalowałem jakieś nowe uaktualnienie programu OV i .... zniknęła ikonka sterowaniem aparatem. Na nic próby kopiowania plików do określonych folderów. Olympus załatał "dziurę". :(
Że też nie przeczytałem Twojego posta wcześniej. :evil: Zanim zaktualizowałem program.
Normalnie szlag mnie zaraz trafi. Mam nadzieję, że mam gdzieś na dysku wcześniejszą wersję OV2 do zainstalowania.
Może dostanę bana ale mam to głęboko w korpusie. Jak to możliwe, że Canon daje oprogramowanie umożliwiające sterowanie aparatem z kompa bez żadnych ceregieli i to z najtańsza lustrzanką bez konieczności dodatkowego bulenia za to?
Najlepiej zajmować się wyprowadzaniem kasy z firmy boczną furtką niż chociaż bokiem stanąć do klienta, bo o stawaniu przodem to już chyba niema co marzyć. :evil::evil::evil::evil:
nie wiem czy porada nadal aktualna ale znalazlem cos takiego
http://www.digital-photography.pl/en/artykuly/enable-tethering-in-viewer2-camera-control.html
wlasciwie przypadkiem bo szukalem info dla kogos z forum o filtrach artystycznych i pomyslalem ze moze sie przydac
nie wiem czy porada nadal aktualna ale znalazlem cos takiego
http://www.digital-photography.pl/en/artykuly/enable-tethering-in-viewer2-camera-control.html
wlasciwie przypadkiem bo szukalem info dla kogos z forum o filtrach artystycznych i pomyslalem ze moze sie przydac
Dzięki Centus ale to nie pomaga bo chodzi właśnie o to, o czym pisał SlawekPS.
Po zainstalowaniu uaktualnień do wersji 1.2 przestaje działać sterowanie aparatem co dla wielu osób jest delikatnie mówiąc wkurzające.
Udało mi się znaleźć starą wersję OV2 na dysku (1.1.1.0) Odinstalowałem uaktualnioną wersję. Zainstalowałem starą (nie da się zainstalować starszej w tym samym systemie [chyba]) Zrobiłem te fiki miki z kopiowaniem pliku z cplugins do plugins (oczywiście Olympus Studio nadal pozostaje zainstalowane choć już dawno jest nie aktywne).
Zrestartowałem komputer i... wszystko wróciło do normy.
Instalkę wypaliłem sobie dodatkowo na płytce (tak dla bezpieczeństwa)
A po tej całej akcji osiwiała mi druga połowa brody.
A już się bałem, że będę musiał kupić Canona w tym tygodniu.
Nie chce mi się za bardzo analizować dlaczego, ale po upgrade vievera do najświeższej wersji sterowanie E30 nadal działa na moim kompie.