Zobacz pełną wersję : GO na 14-45 a 14-54
Zwracam się z prośbą do szczęśliwych posiadaczy 14-54 i awaryjnego 14-45 ;)
Interesuje mnie wizualna różnica w minimalnych GO uzyskiwanych na obydwu obiektywach. Czy moglibyście zamieścić przykłady tych samych kadrów z minimalną GO wykonanych obydwoma szkiełkami?
Jeśli to możliwe, z uwagi na fakt, że 14-54 potrafi wycisnąć jeszcze mniejszą GO, fajnie było by też zobaczyć fotki z taką samą, małą (minimalną dla 14-45) GO. Mam nadzieje, że udało mi się napisać to po polskiemu ;)
Dlaczego "awaryjnego 14-45" ? Mam się bać że mi się popsuje?
Rafał Czarny
13.04.07, 08:00
Podaję linka do kalkulatora GO. Możesz wyliczyć różnicę co do milimetra.
Link (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)
W praktyce, różnica nie będzie zauważalna (choć będzie).
mariush:
jak to nie będzie? różnica będzie masakryczna na dłuższych ogniskowych i przy obiektach oddalonych o 2-3 metry pod warunkiem użycia największej możliwej dziury. słoikiem 14-45 ciężko ładnie rozmyć tło. tam, gdzie ma on F5.6, 14-54 daje powiedzmy F3.3 - drobnostka jak dla Ciebie?
jeśli jest niezauważalna to opyl 14-54 - po co przepłacać...
różnica jest i to spokojnie zauważalna, w zasadzie 14-45 na 45 mm i f/5,6 ciężko dobrze rozmyć tło, 14-54 jest lepiej. Ale nie mam jak zrobić testu bo już nie mam 14-45
Kiedy kupiłem ED-1454, to szybciutko mina mi zrzędła po pierwszej imprezce domowej i zdjęciach z flash-em na pełnej dziurze. Na EZ-1445 były zawsze ok, a tu w wiekszości na wszystkich planach nie licząc pierwszego, "mydło". No i musiałem się nauczyć, że trzeba przymykać bo głębia ostrości za mała. Ale to dawne czasy... W każdym razie różnicę widać w takiej sytuacji bardzo wyraźnie.
Pozdrawiam
Chwila, chwila... jeśli mówimy o max. ogniskowej i min. przesłonie, to różnica faktycznie może być zauważalna. Mi chodził po głowie cały zakres ogniskowych...
jeśli jest niezauważalna to opyl 14-54 - po co przepłacać...Jeśli kupiłeś ten obiektyw po to, aby uzyskiwać małą GO, to gratuluję trafnego wyboru :mrgreen:
lessie:
po prostu ustaw +/- na 45mm i przymknij do F5.6.
potem powiększ dziurę do F3,3 czy ile tam fabryka wydoli.
trzeci kadr zrób na 54mm i F3.5.
spróbuję w weekend..
nie bijmy piany...różnica jest - pytanie czy dla kogoś na tyle istotna żeby z tego powodu chcieć to szkło? Ale dla mnie akurat inne zalety były ważne...
Jak dla mnie to różnica jest wyraźnie zauważalna. Wcześniej na 14-45 mogłem trzaskać fotki niemal jak kompaktem, minimalnie przymknięty dawał głębię ostrości wystarczającą na pół sporego pokoju. Teraz mając 14-54 i po tym jak minął zachwyt nad rozmytym tłem na każdym zdjęciu muszę pamiętać o odpowiednim przymknięciu go, tak żeby głębia ostrości sięgała nieco dalej niż nos i oczy "modelki". Ja tam ekspertem nie jestem, ale wiem że tablice i kalkulatory sobie a życie sobie. Subiektywnie GO na 14-54 jest dużo mniejsza, nie wiem, może bokeh inny i stąd takie wrażenia. No i oczywiście jakość optyczna, wykonanie i ręczne ogniskowanie na innym poziomie niż 14-45.