PDA

Zobacz pełną wersję : początki bolesne ;) podstawy

marcopolo
4.02.11, 02:22
Witam zapragnąłem robić zdjęcia a nie śmieci i niestety co chwile napotykam nowe problemy ;), a moje prace wciąż mi się nie podobają. Dopiero poznaję podstawy zasad fotografii i często nie wiem jaki robię błąd, a jeśli już to nie wiem jak go unikać. To moje ostatnie zdjęcie z wczoraj zrobione obok Krokwii w Zakopanym wydawało mi się że znalazłem punkt z którego można było coś wartościowego pstryknąć, a to co wyszło jest według mnie blade, mało kolorowe. Jeśli komuś chciałoby się wskazać błędy jakie tu widać będę wdzięczny.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img201.imageshack.us/img201/9022/widokm.jpg)

droplet
4.02.11, 02:39
Pomijając aspekty techniczne jak absolutny brak plastycznego światła to mnie najbardziej interesuje co ciekawego znalazłeś w tym miejscu by warto było zrobić zdjęcie?

epicure
4.02.11, 03:06
Rozpiętość tonalna fotografowanej sceny jest bardzo duża. Zachowałeś światła, chmury są (prawie) nie przepalone - to dobrze. Na cienie już nie starczyło zakresu, więc to, co miało jakiś kolor (domyślam się, że chodzi Ci o las i zabudowania, bo nic innego co mogłoby mieć jakiś kolor tam nie widzę), zrobiło się niemal czarne - tak już jest, nie można mieć wszystkiego. Ale można sobie z tym poradzić, przynajmniej częściowo. Jeśli robisz zdjęcia w jpegach, ustawa gradację na auto, jeśli używałeś normal. Dużo lepiej jednak robić rawy i wydobywać szczegóły z cieni w postprodukcji, przy pomocy jednego suwaczka.

A że kadr nudny, to inna sprawa :)

marcopolo
4.02.11, 03:06
plastyczne światło czyli zła pogoda? światło było jakieś takie zimne owszem ale zdawało mi się, że nie do tego stopnia żeby śnieg był siny, a drzewa sraczkowate. co do miejsca to spodobał mi się kontrast jaki tworzą odległe białe szczyty z ciemno zielonym lasem oraz to że nie było przede mną obiektów które by to przesłaniały

droplet
4.02.11, 03:19
jeśli ci zależało na szczytach, które dopiero teraz zauważyłem i ścianą lasu to trzeba było przynajmniej odciąć niepotrzebny pierwszy plan. Pusty i biały i zajmujący pół kadru.
Ciemna płaska ściana lasu nigdy nie będzie dobrze odbierana.
Na początek może spróbuj wybrać temat, który jest oświetlony słońcem nisko położonym, długie cienie. Wtedy zrozumiesz łatwiej co to jest plastyczne światło.

hades
4.02.11, 10:51
Wszystko zależy od obróbki w domowym zaciszy. Zdjęcia od momentu powstania fotografii poddawane były obróbce i efekt końcowy zależał od sprawności i wyobraźni laboranta, który odpowiednimi zabiegami uzyskiwał obraz zapisany na materiale światłoczułym. Dziś jest prościej. Zdjęcia już na etapie aparatu są gotowym do użycia obrazem. Nie ma potrzeby bawić się w wywoływanie. Jednak jest to tylko odbicie rzeczywistości, a ona nie zawsze jest nasycona światłem i kolorami. Wtedy trzeba pomóc sobie obróbką. Obecnie dodatkowe efekty czy to kolorystyczne czy retuszerskie uzyskuje się na sucho, bez siedzenia w oparach środków chemicznych, skrobania po materiale światłoczułym, na ekranie komputera z towarzyszeniem aromatycznych napojów.

Rzeczywistość często nie pokrywa się z naszym punktem widzenia i trzeba odpowiednio wpłynąć na obraz. To co jest w załączniku do tego postu to Twój przykładowy obraz, przerobiony na szybko w programie Paint.NET, którym średnio potrafię się posługiwać. Poprawka obrazu jest zdecydowanie przesadzona by pokazać, że pierwotna bladość da się wyciągnąć do "czegoś więcej".

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=42834&stc=1&d=1296807822

Jeśli rzeczywistość wygląda blado warto poeksperymentować. Albo w trakcie robienia zdjęć (przejście na tryb kolorów VIVID), albo podczas przeglądu zdjęć w komputerze. Jedno i drugie wymaga niestety nabrania doświadczenia.

fura
4.02.11, 12:34
Moim zdaniem lepiej byłoby spróbować jeszcze raz przy lepszej pogodzie niż próbować cokolwiek z tego zdjęcia wyciągać.
Poczytaj o pojęciu Złotej Godziny a później zajrzyj na tą stronkę
http://www.studiodomanscy.pl/biblioteka/magic-hour-kalkulator

Pozdrawiam

marcopolo
4.02.11, 19:29
dzięki za 1sze uwagi i wskazówki
ze światłem słonecznym mam ostatnio problem bo za późno wstaję i zanim się w wygrzebię na miasto jest już około 12, a po południu zaczyna się chmurzyć. ale żeby nie marnować czasu postanowiłem robić zdjęcia nawet przy złej pogodzie myślę że też można się na nich czegoś nauczyć.

jako początkujący mam olbrzymi problem z wybieraniem obiektu zdjęć staram się mieć oczy wokół głowy ale są dni że nie mogę nigdzie niczego ciekawego dostrzec mam nadzieję że spostrzegawczość przyjdzie z czasem, na dodatek nadal mam pewne blokady przed robieniem zdjęć obcym ludziom na ulicy.

co do techniki i waszych wskazówek:
1. gradacja na auto -> rozumiem że chodzi o kontrast, już przestawiłem rzeczywiście było na normal
2. kolory vivid -> czy to to samo co intensywne?
3. dzięki -fura- nie slyszalem nigdy o złotej godzinie, okazuję się wracałem ze zdjęć do domu zawsze tuż przed rozpoczęciem tej wieczornej;) czas przestawić harmonogram dnia.

kristof1979
4.02.11, 19:37
Pamiętaj że jak odpalisz gradację na auto to przy większych iso niż 100 wyjdą ci straszne szumy.
pozdrawiam

epicure
4.02.11, 19:41
ze światłem słonecznym mam ostatnio problem bo za późno wstaję i zanim się w wygrzebię na miasto jest już około 12, a po południu zaczyna się chmurzyć.

Jeśli dzień jest pochmurny, to nie znaczenia, o której godzinie wstaniesz. O 8 rano będziesz miał podobne światło, jak o 15 popołudniu.

1. gradacja na auto -> rozumiem że chodzi o kontrast, już przestawiłem rzeczywiście było na normal

Żeby nie było wątpliwości: gradacja auto to rozwiązanie mocno kompromisowe. Pozwoli zmniejszyć problemy z ekspozycją zdjęcia o dużej rozpiętości tonalnej, ale za to spowoduje wzrost szumów. To dobre dla kogoś, kto upiera się przy jpegach. Nie chciałbym, że potem było na mnie ;) Dlatego doradzam jednak stosowanie rawów z normalną gradacją i ich obróbkę na kompie. To optymalne rozwiązanie pod kątem jakości obrazu, jednak wymaga czasu i umiejętności.

2. kolory vivid -> czy to to samo co intensywne?

Zwiększa nasycenie kolorów w jpegach. Pewnie niektórzy nazwaliby to kolorami "intensywnymi".

marcopolo
4.02.11, 20:00
tak jak pisałem dziś pogoda w zakopanym nie zdjęciowa dużo chmur nawet chodzić było ciężko bo przy takiej szarawce energii w człowieku mniej. W zasadzie wszystkie dzisiejsze zdjęcia były z gat. nudnawych a zakres tonalny na nich bardzo wąski. Wstawiam jedno które sobie zostawiłem reszta chyba zaraz trafi do kosza. Przy okazji tego zdjęcia mam pytanie, kable które widać na tym zdjęciu dostały ząbków. Czy to efekt poruszenia czy czegoś innego?

zdj.2 Wysokie napięcie (Zakopane)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/6259/kablemale.jpg)

oczywiście jeśli ktoś ma jakieś uwagi krytyczne to są one mile widziane (szczególnie wszystko co dot. kompozycji byłoby dla mnie cenne)

epicure
4.02.11, 20:07
Kable mają "ząbki", bo:

a) kompresja zdjęcia jest za duża;
b) stopienia wyostrzania jest za duży;
c) jedno i drugie.

rol6
6.02.11, 00:26
Ja odniosę się do kompozycji - pomysł na zdjęcie dobry tylko jak dla mnie mimo wszystko trochę za mało dołu.

Mirek54
6.02.11, 00:36
Przy okazji tego zdjęcia mam pytanie, kable które widać na tym zdjęciu dostały ząbków. Czy to efekt poruszenia czy czegoś innego?

Poczytaj o resample i resize.Dowiedz sie co i kiedy sie stosuje,dlaczego jedno a nie drugie i jak jest roznica w wynikach.

BIKER
6.02.11, 02:01
Tak się przyczytuję wymianie Waszych rad i rozterek kolegi. Bardzo ciekawe, znam to z własnych edukacji.

Kolego Marco Polo!

Viwid to w terminologi instrukcji aparatu- kolory intensywne. Bardzo się przydają, zwłaszcza przy fotkach krajobrazowych, pór roku itd. Ale nie zawsze konieczne jest stosowanie takiego ustawienia. Ja przy obecnie panującej pogodzie, robię fotki w RAW na 100 lub 200 ISO przy balansie CHMURY. I przy odpowiednich ustawieniach Gradacji na AUTO, kontraście +1 lub +2, wychodzą mi ciekawe kadry nocnej Łodzi.

Poszukaj ekspozycji w godzinach popołudniowych, przed zapadnięciem ciemności, to jest tzw "złota godzina" w której światło daje najciekawsz rezultaty.

Życzę udanych kadrów, a w załączniku przedstawiam jesień w kolorach Vivid.

Pozdrowerki.

marcopolo
12.02.11, 20:12
dzisiaj sesja z Quiksilver Snow Session 2011 (Zakopane stok Harenda)
prośba o oceny i opinie

zdj nr.3
43111
zdj nr.4
43116
zdj nr.5
43118
zdj nr.6
43120
zdj nr.7
43119

slaszysz
12.02.11, 20:29
Byłoby lepiej, gdybyś ciaśniej kadrował. Tu są za duże płachty śniegu, a zawodnik malutki. Zapewne jesteś w stanie wyciąć postać ze zdjęcia nr 2 tak, żeby pozbyć się tego śniegu. Popróbuj z kadrem i wrzuć zmienioną wersję.

marcopolo
12.02.11, 22:56
slaszysz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4539) pod spodem zmieniony kadr zdjecia nr. 4

43124

kadrowanie ;), właśnie. na razie jeszcze nie okiełznałem tego. załóżmy stoję sobie z jakieś 10m od miejsca w którym zawodnicy są widoczni po wyskoku, bliżej podejść nie można bez akredytacji ;). robię zdjęcia na lekkim zoomie aby jak najmniej objąć nieważnej okolicy, ale nie mogę zrobić tak dużego zoomu abym objął prawie samą tylko postać snowboardzisty bo jest ryzyko, że wtedy "zawodnik wyskoczy" z kadru albo w wyniku małego poruszenia (oczywiście robię zdjęcia z ręki) sam zgubię zawodnika. później przy obróbce zdjęć rzeczywiście za dużo śniegu, słupów i innych ludzi. więc zacieśniam kadr tylko wówczas jestem ograniczony ostrością. i teraz pytanie czy to jest ograniczenie wynikające z błędu fotografa czy słabego aparatu? robię zdjęcia kompaktem i nie chciałbym, dopóki się nie nauczę dużo więcej niż w tej chwili, ładować się w lustrzankę. Tak myślę może jakiś mały statyw ... bo rąk stabilnych raczej nie mam.

Mirek54
12.02.11, 23:03
robię zdjęcia kompaktem i nie chciałbym, dopóki się nie nauczę dużo więcej niż w tej chwili, ładować się w lustrzankę. Tak myślę może jakiś mały statyw ... bo rąk stabilnych raczej nie mam.

Kompakt jest za wolny do tego typu fotek.Nic wiecej nie osiagniesz,a liczac na przypadek sie nie nauczysz focic tylko trafiac.To nie strzelnica.Zaladuj w lustrzanke a zobaczysz ile umiesz.

slaszysz
13.02.11, 02:05
slaszysz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4539) pod spodem zmieniony kadr zdjecia nr. 4

43124

Teraz jest dużo lepiej. W zdjęciach sportowych największym problemem będzie z opóźnieniem wykonania zdjęcia po wciśnięciu spustu. Dlatego też w miarę możliwości zwiększ głębię ostrości (czyli większy numer przysłony) i postaraj się przewidzieć, gdzie będzie przejeżdzał zawodnik. Na to miejsce ustawiasz ostrość i trzymasz spust wciśnięty do połowy. Potem czekasz tylko na obiekt. :) Możesz oczywiście mieć problem z ustawieniem ostrości na śnieg, także ekspozycja może być przez to zafałszowana.
Ale to da Ci pojęcie, co można zrobić danym aparatem a co nie.

marcopolo
18.03.11, 23:19
po krótkiej przerwie znowu aparat w dłoń :) tym razem udałem się w okolice Drogi do Daniela niedaleko wejścia do doliny strążyskiej.
pogoda była wredna cały czas padało i ta mgła nad lasami. jeśli ktoś ma jakieś wskazówki albo komentarze, ZAPRASZAM

zdj. nr 8
Kociak, powinna być mordka ale ;) nie zawsze zwierzyna chce pozować

44480

zdj. nr 9
w tej chacie już za kilka tygodni będzie można kupić świeżutkie oscypki w lewym górnym rogu ... być może jest przepalone
44481

zdj. nr 10
żółte kurtki na tle zielonej ściany
44482

zdj. nr 11
tu spodobało mi się to zwalone drzewo ale niestety na zdjęciu chaty się trochę poprzekrzywiały nie wiem jeszcze jak tego unikać, [dość częste przy budynkach]
44483

Lolita
18.03.11, 23:22
Dwójka świetna. Jest poprawny kadr, jest mocny punkt, stonowane kolorki bez dziwackich obróbek. Tak trzymaj :grin:

masakrer
19.03.11, 01:48
Dlaczego wstawiasz takie malutkie te zdjecia ?? :roll:

waruga
19.03.11, 21:07
Sama chata (2) bez tego cos...z prawej i fota calkiem fajna.

witia
19.03.11, 21:27
2 - ka fajna.
Pozdrawiam.

marcopolo
20.03.11, 01:21
dzięki duże to moje 1sze zdjęcie, które bez użycia perswazji ;) zostało pochwalone. taka mała nagroda, bo 2 godziny w deszczu bez kaptura odbiły się na moim zdrowiu.

oczywiście temat nadal jest banalny i można uznać że to pstryk z wycieczki, ale przynajmniej wiem w którą stronę się kierować.
co do wielkości to racja nie wiem czemu zmniejszyłem do 640. dokładam 2 w 800, w tym jedno z facem kota.

44514
zdj. 12

44515
zdj.13

marcopolo
2.04.11, 00:21
Dzisiaj wyruszyłem do osiedla Zakopanego położonego na zboczu Gubałówki. Osiedle nazywa się Gładkie i chodzą słuchy, że kupił tam sobie działkę Adam Małysz by częściej bywać pod Giewontem.

Ogólnie na szybko oceniając, to żadne ze zdjęć nie wyszło tak jakbym chciał przed naciśnięciem spustu, zatem wrzucam je przede wszystkim po to, bo być może komuś przy oglądaniu przyjdzie do głowy jakaś kolejna rada dla początkującego. pozdrawiam

45084
zdj. 14
45085
zdj. 15
45086
zdj. 16
45087
zdj. 17
45088
zdj. 18
45090

Piotr Grześ
2.04.11, 00:38
Przykro mi, ale ostrości na zdjęciach nie widać.

marcopolo
3.04.11, 15:50
Przykro mi, ale ostrości na zdjęciach nie widać.

wiedziałem że coś z nimi nie tak :).

przejrzałem zdjęcia jeszcze kilkukrotnie i co się okazuje otwierając zdjęcie w Windowsie przez zwyczajne kliknięcie na plik ostrość jest lepsza niż po otwarciu tego pliku w Photoshopie. Nie chcę mi się w to wierzyć żeby PS rozmazywał, ale porównuję już na różne sposoby i niestety tak mam. Każde zdjęcie obrabiam lekko w Photoshopie i jak na moich ostatnich zdjęciach widać, ostrość finalna jest fatalna.
Nie jestem ekspertem od Photoshopa zazwyczaj robię tylko kadrowanie plus wyrównanie poziomów. Używam PS CS5, czy ktoś się już z czymś takim spotkał?

heniobe
3.04.11, 16:31
Na przykładzie fot.16 widać, że prawdziwą jest zasada żeby, robiąc ciemne obiekty na jasnym tle dodawać 0,7 - 1,3 EV. Pomiar światła mierzy całą klatkę i ciemny element /wiewiórka/ jest nie doświetlony /jasny na ciemnym odwrotnie/. Gdybyś się zdecydował i krokusy robił albo wyłącznie te w cieniu /lepiej/ albo w światłach to też by było lepiej.
pozdrawiam hb

Mirek54
3.04.11, 18:29
Nie jestem ekspertem od Photoshopa zazwyczaj robię tylko kadrowanie plus wyrównanie poziomów. Używam PS CS5, czy ktoś się już z czymś takim spotkał?

Matko Swieta.Dales tyle kasy,zeby poziomy przestawiac i kadrowac.

Thomasso
3.04.11, 19:11

Dokladnie to samo pomyslalem :/ Choc zawsze mozna powiedziec, ze jak sie uczyc to juz PSa, bo to standard jednak.

T.

marcopolo
3.04.11, 19:15

Nie rozumiem Twojego komentarza. Mógłbyś zdradzić skąd taki wniosek, że kupiłem PS żeby robić poziomy i kadrować bo z mojego postu za cholerę to nie wynika.

a Matke Świętą zostawmy w spokoju ;).

+ żeby nie zabrzmiało za agresywnie :) PS mam od 2,5 miesiąca a poprz. wersji nie używałem, więc nauka jeszcze potrwa. Co więcej PS bede uzywal głównie do grafiki webowej, bo zatwardziały ze mnie antyfan tuningowania softwarowego zdjęć.

slaszysz
3.04.11, 20:56
A wyostrzasz zdjęcia po zmniejszeniu, a przed zapisaniem?

marcopolo
3.04.11, 23:25
@slaszysz
jeśli zdjęcie jest nie ostre bo tak zostało zrobione to najpierw wyostrzam nast. pomniejszam i dopiero zapisuję. pomniejszenie robię z opcją ponowne próbkowanie metoda dwuszescienna(wyostrzanie, najlepsze do redukcji). Po zmniejszeniu już nie wyostrzam.

ale wydaje mi się że nie w tym jest problem. Powtórzę: otwieram zdjęcie w Windows i jest ok - ostrość akceptowalna -> otwieram w PS i już cały obszar zdjęcia ma utratę ostrości.
Zaraz ściągnę jakiegoś Gimpa i sprawdzę czy jest podobnie.
Dość denerwujące zachowanie ;) bo nagle okazuje się, że z 6 wybranych zdjęć każde jest nieostre.

taztaz
3.04.11, 23:42
każde zdjęcie po zmniejszeniu trzeba wyostrzyć wynika to z (algebty)znaczy zmiany rozdzielczości zdjęcia.
a uwaga mirka odnosiła się do tego że Ps to bardzo zaawansowane narzędzie, robienie poziomów i kadrowania nijak się ma do wydanej kasy na ten soft. to tak jakby strzelać z armaty do komara, można tylko po co ro.........ic cała wieś :)

marcopolo
4.04.11, 00:31
slaszysz i taztaz dzieki piękne, to chyba tu był pies pogrzebany, nie wyostrzałem po zmniejszeniu.

przy okazji czy do wyostrzania używacie narzędzia wyostrzanie inteligentne? jesli tak to czy stosujecie jakieś stałe parametry tej opcji, używane przy każdym zdjęciu?

taztaz
4.04.11, 00:40
slaszysz i taztaz dzieki piękne, to chyba tu był pies pogrzebany, nie wyostrzałem po zmniejszeniu.

przy okazji czy do wyostrzania używacie narzędzia wyostrzanie inteligentne? jesli tak to czy stosujecie jakieś stałe parametry tej opcji, używane przy każdym zdjęciu?

szkół jest kilka, ale raczej nie stosuje stałych nastaw, wszystko zależy od tego jaki efekt chce się uzyskać, próbuj, pytaj, i oceniaj na oko:)

marcopolo
4.04.11, 01:14
skoro już z ostrzeniem wyszedłem z impasu wrzucam dwie fotki krokusowe z wczoraj. Krokusów na Podhalu już więcej niż mrówków więc nie sposób przejść obok i nie sfocić takiego sensownego połączenia kolorów. To moje 1sze tutaj zdjęcia "z bliska", więc Wasze rady są mile widziane.

45167
zdj.19

45168
zdj.20

juras49
4.04.11, 08:32
może następnym razem spróbujesz z perspektywy "sąsiedniego" krokusa i porównasz rezultaty?

Dzuiko
4.04.11, 09:09
Czy może mi ktos wyjasnić, dlaczego na monitorze 20 cali obraz jest gorszej jakosci, a na 18 cali jest ok ? Jak mam postepować w czasie obróbki i zmniejszania ?

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-53145

Mirek54
4.04.11, 09:14
Czy może mi ktos wyjasnić, dlaczego na monitorze 20 cali obraz jest gorszej jakosci, a na 18 cali jest ok ? Jak mam postepować w czasie obróbki i zmniejszania ?

Na moim 22" jest nieostre,zaszumione,kolory swieca za mocno,szczegolnie zolty jest przejaskrawiony.

grizz
4.04.11, 21:46

Cale nie mają znaczenia. Wyregulować monitor musisz... ew. w dalszej drodze skalibrować.

marcopolo
6.04.11, 20:58
najtrudniejsze dla Świeżaka jakim jestem, jest chyba znalezienie oryginalnego kadru, nowe spojrzenie. podobno to przychodzi z czasem ... mam nadzieję bo na razie mam z tym spory problem.

dzisiaj krótka wycieczka w kierunku kaplicy na Jaszczurówce i trochę drzewnych zdjęć + dwa hałasujące olbrzymy. na ostatnim zdjęciu dostałem dwóch brzydkich refleksów przy górnej krawędzi, czy zdjęcie z taką wadą jest już na straty, czy można to jakoś skutecznie usunąć?
liczę na kolejne rady i wkazówki, pozdr.

45255
zdj. 21
45256
zdj.22
45257
zdj.23
45258
zdj.24
45259
zdj.25

Iza
6.04.11, 21:21
Masz w okolicy mnóstwo miejsc z potencjałem. Ostatnie zdjęcia wydają mi się ponure. Mostek mógłby być ciekawy, ale chyba nieco inne kadrowanie i są bardzo mocna cienie, ale myślę, ze warto tam wrócić. MZ na początku powinieneś się skupić na tym, żeby zdjęcia były poprawne technicznie i z odpowiednią GO, a nie skupiać się na ich oryginalności. Życzę powodzenia, bo potencjał i chęci masz :grin:

waruga
7.04.11, 20:48
Mostek najbardziej mi odpowiada, ale ciut jasniejszy.

marcopolo
3.05.11, 16:12
witam po mojej krótkiej foto-przerwie w nauce, teraz czas na moje rodzinne miasto czyli Płock. Dziś święto 3 maja i chyba słusznie wyszedłem, pogoda co prawda sinawa, ale zdjęcia nie wyszły strasznie ponure ... tak mi się wydaje.

46606
zdj. nr 26

46607
zdj. nr 27

46608
zdj. nr 28

46609
zdj. nr 29

46610
zdj. 30

46612
zdj. 31

pozdrawiam i liczę na komentarze porady i wskazówki

waruga
4.05.11, 18:46
Najbardziej odpowiadaja mi fotki 1.2.6 jest w nich to co przyciaga wzrok.

rol6
5.05.11, 08:15
Mnie najbardziej odpowiada ostatnie (31.) - fajnie uchwycony moment. :grin:

mala_mi
5.05.11, 08:26
wszystkie fajne oprocz 26 i tych kopyt rosnacych z brzucha :wink:

LeonAmator
5.05.11, 14:20
31 ok moment.Wiem ,że powtarzam :wink:

marcopolo
5.05.11, 16:04
i tak
1. waruga dzięki, przypomniałeś mi o tym co najważniejsze - DOBRE ZDJĘCIE MUSI MIEĆ CIEKAWY TEMAT, taki niby banał, a chyba nigdy nie przestanę o nim zapominać. a jak to ułatwia selekcję i kasowanie zdjęć :)

2. rol6
fajnie, że się dopatrzyłeś momentu. przy okazji, zuważyłem ostatnio że robiąc zdjęcia obcym na ulicy, dorośli w 90% odwracają głowę, a dzieciaki w 99% patrzą na pstrykacza i na aparat.

3. mala mi, gapiłem się w to zdjęcie wcześniej sporo i nie uznałem, że te nogi z brzucha przeszkadzają albo rozpraszają, więc mógłbym Ci odpowiedzieć, że się czepiasz, ale niestety chyba masz trochę racji, bez tych nóg zdjęcie na pewno byłoby lepsze. Zatem dzięki również

jeśli ktoś jeszcze ma "coś do tych zdjęć" to mile widziane

pozdrawiam w zimowy majowy dzionek

marcopolo
20.05.11, 03:14
32 robal niezidentyfikowany przemierzający drewniany most na rzece Skrwie
33 kot na dachu (właścicielka tego dechu przepędziła mnie i kumpla jak zobaczyła że fotografujemy, ach ta mazowiecka gościnność, straszna kraina!)
34 porzucone narzędzie rolnicze

zdj. nr 32
47631
zdj. nr 33
47632
zdj. nr 34
47633

pozdrawiam i namawiam :) do uwag

Iza
21.05.11, 21:16
Z ostatnich najbardziej podoba mi się robaczek :grin:

Grzegorz73
21.05.11, 22:25
fotka 32 to biegacz złoty podjęty ochroną. Skrwa jest piękna w Sierakówku przed Gostyninem jadąc w stronę Płocka.

marcopolo
21.05.11, 22:43
Skrwa jest piękna w Sierakówku przed Gostyninem jadąc w stronę Płocka.

to było w okolicach Wyszyny czyli Skrwa Prawa, tam po lewej mańce macie ładniejsze lasy i pewnie rzeka też ładniejsza dzięki za przypomnienie, już wiem gdzie nast. razem się wybrać :)

rol6
22.05.11, 11:20
Biegacza udało się Tobie fajnie ustrzelić, tylko pewnie poruszał się zbyt szybko i nie dał Tobie możliwości lepszego skadrowania. Ogólne wrazenie dobre, tylko jak dla mnie trochę za mało dołu - przestrzeni przed owadem.

waruga
22.05.11, 13:23
(32) stworzonko ladnie zaprezentowane.

marcopolo
22.05.11, 23:48
po 3 dniach oglądnąłem zdjęcia które zaraz po przyjściu z pleneru wydały mi się beznadziejne i teraz były jakby znacznie mniej beznadziejne :) dlatego dorzucam jeszcze 3 sztuki.
35. kocurek na słoneczku
36. opuszczona rozpadająca się stodoła na terenie parku brudzeńskiego, zawsze mnie kręciły walące się stodoły :))
37. wnętrze tejże stodoły i bajzel zastany, lewy górny róg czarny wiem ale na to chyba niewiele mogłem poradzić, albo nie wiem jeszcze jak

zdj. nr 35
47783
zdj. nr 36
47785
zdj. nr 37
47784

jest w tym cokolwiek ciekawego Waszym zdaniem?

masakrer
23.05.11, 00:54
Ta stodola ( albo cos w tym stylu..) to fajny motyw do zdjec, ale moze warto poszukac...wyczekac na odpowiednie swiatlo.
Jakies przebijajace sie promyki :wink:

rol6
23.05.11, 07:57
Z tą stodołą to miałeś fajny pomysł. Mnie najbardziej z ostatniej wrzuty podoba się drugie.

marcopolo
29.05.11, 09:16
o ile nie przepadam za Płockiem pod bardzo wieloma względami to impreza o nazwie Jarmark Tumski w tym roku mnie pozytywnie zaskoczyła tyle tych staroci, że 3-4 godziny (co najmniej) chodzenia i oglądania murowane. Dla mnie doskonała lekcja street photo i okazja na przełamanie barier w pstrykaniu obcych ludzików. 4 godziny 500 zdjęć i jeden wniosek "fotografia uliczna" nie jest łatwa, ale sprawia mi niebywałą przyjemność.
na początek kilka sztuk:

zdj. nr 38
48181

zdj. nr 39
48182

zdj. nr 40
48183

zdj. nr 41
(i moja mała ingerencja PShopowa)
48184

zdj. nr 42
(tego modela/kę) mógłbym focić cały dzień, cudo stworzenie
48185

prośba wielka o opinie (SZCZEGÓLNIE te krytyczne) dzięki nim sporo się już nauczyłem pozdrawiam

waruga
30.05.11, 16:38
Ingerencja PShopowa czyli (41) jak najbardziej mi pasi, (42) gora zbyt przycieta.

marcopolo
30.05.11, 19:13
i jeszcze coś z jarmarku:
43->48252 44->48253 45->48254 46->48255 47->48256

waruga
30.05.11, 19:32
Tym razem (44) odpowiada mi najbardziej:-)

jurec
30.05.11, 19:36
43. Kobitka z lodem i komórką (?) nieźle złapana.

BartekL1
30.05.11, 21:59
Większość ujęć jest mocno "zaśmiecona" brakuje mi czystości kadru i dominującego motywu.

marcopolo
22.06.11, 00:23
Tragiczny Piknik lotniczy w Płocku. Byłem tam. Wiekszosc zdjęć zrobilem ludziom ktorzy obserwowali pokazy lub dzieciakom ktore byly w swoim zywiole na karuzelach zjezdzalniach itp.

48->49774 49->49775 50->49776 51->49777
52->49778 53->49779 54->49780

i na koniec zdjęcie momentu katastrofy tyle udało mi się chwycić
55->49781

pozdrawiam

waruga
22.06.11, 14:04
51. ekstra.

macieknr1
22.06.11, 14:16
53 świetna fota podoba się

masakrer
22.06.11, 20:21
53 bardzo ciekawa, ale nastepnym razem staraj sie nie obcinac konczyn.:grin:

macieknr1
23.06.11, 00:32
55 czy to z tego tragicznego wypadku na pokazach lotniczych

marcopolo
23.06.11, 01:20
@Maciek: tak to jest zdjęcie z Pokazów w Płocku na których zginął pilot Marek Szufa, zdjęcie przedstawia dokładnie moment uderzenia w wodę, samolot szedł z góry tak jak słup dymu, a w lewym dolnym rogu widać latające fragmenty

@Masakrer: o właśnie miałem dylemat ze zdjęciem 53 bo mam też podobne "z kończynami" ale już z trochę inną miną, mniej podejrzliwą :).

zdj. nr 56 ->49844

masakrer
23.06.11, 18:27
@Masakrer: o właśnie miałem dylemat ze zdjęciem 53 bo mam też podobne "z kończynami" ale już z trochę inną miną, mniej podejrzliwą :).
zdj. nr 56 ->49844

Marcopolo, to jest lepsze od poprzedniej wersji, ale nadal brakuje lewej dloni :-P
(..wiem, jestem upierdliwa, ale po takich uwagach w przyszlosci bedziesz bardziej czujny :wink:)

Pozdrawiam

marcopolo
17.10.11, 00:26
oto jak Kolorowa Jesień daje odpór bezczelnej zimie. wracam do chodzenia z aparatem na szyi po 4 miesiącach przerwy.
Zakopane-Kuźnice
56063

rol6
17.10.11, 07:39
Fajne zestawienie - liście na drzewach i śnieg. Oby jesień jeszcze trochę była górą. :wink:

marcopolo
8.05.12, 01:33
Witam po dłuższej przerwie ;), absencja spowodowana była kompletnym brakiem inspiracji i chęci do jakiegokolwiek rozwoju foto, na szczęście wszystko to powróciło miesiąc temu. Zmieniłem lekko sprzęt foto i znów mam ochotę robić lepsze zdjęcia. Zamieszczam kilka fotek z niedawnej "moherowej" manifestacji i jestem ciekaw co o nich sądzicie.
Pozdrawiam

zdj. 58 63965 zdj. 59 63964 zdj. 60 63966 zdj. 61 63967

dziama0
8.05.12, 13:55
61 mi sie podoba, flaga ładnie załopotała :)

marcopolo
8.05.12, 16:28
jeszcze jedno zdjęcie z sesji domowej, również jestem ciekaw co sądzicie

zdj. 62

63978

dziama0
9.05.12, 13:45
klony :)))) piekne oczyska, trochę ciasno ale może to i pasuje w tym przypadku