Zobacz pełną wersję : E330 vs D40
Witajcie.
Powiem tak, od pewnego czasu na stronie Fotojoker widze 2 oferty E 330 zuiko14-45 za 2199zł oraz Nikon D40 18-55 za 2099zł. WSZYSTKO TANIEJE!!! to dobrze czy nadal jesteście za, że E330 jest lepsze od D40? Ostatnio na deep preview oglądałem testy i jednego i drugiego muszę powiedziec, że ten NIkon D40 bardzo dobrze sobie radzi z szumami przy ISO 1600. Ale E330 ma tyle przydatnych funkcji, że i tak prawdopodobnie warto go mieć nawet jeśli szumy z ISO 1600 s a wieksze. A jakie jest wasze zdanie?
Sylwek
stawianie tych aparatów obok siebie to MEGA porażka
Fakt porażka, ale zobacz jak to wygląda w skepie, praktycznie te same ceny a jak dobrze wiemy E 330 to zupełnie inna bajka, ale zadaje sobie pytanie co wybierze klient? Pewnie D 40 wiesz wymiary, marketing swoje robi.
Witajcie.
Powiem tak, od pewnego czasu na stronie Fotojoker widze 2 oferty E 330 zuiko14-45 za 2199zł oraz Nikon D40 18-55 za 2099zł. WSZYSTKO TANIEJE!!! to dobrze czy nadal jesteście za, że E330 jest lepsze od D40? Ostatnio na deep preview oglądałem testy i jednego i drugiego muszę powiedziec, że ten NIkon D40 bardzo dobrze sobie radzi z szumami przy ISO 1600. Ale E330 ma tyle przydatnych funkcji, że i tak prawdopodobnie warto go mieć nawet jeśli szumy z ISO 1600 s a wieksze. A jakie jest wasze zdanie?
Sylwek
Jak często używasz ISO1600? Czy wiesz które obiektywy mają AF z D40, a które nie? A cena w FJ jest taka sama za E330 czyli 2099 zł http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10037
d40 to mega porażka... jak się nad czymś zastanawiać to d50, ale nie d40 bo to marketingowa puszka... masa szkieł z nią po prostu nie działa
Z D40 ponoć jest taki problem że nie można do niego zakładać obiektywów starszego typu a to spore ograniczenie. Wiadomo że Nikon mniej szumi od Olka ale ludzie od czego są programy na szumy, nie dajmy się zwariować szumami. Ostatnio widzę, że najważniejszym parametrem przy wyborze aparatu jest poziom szumów. Coś to chyba nie tak jest. Na koniec dodam że oczywiście porównywanie e330 i d40 to wogóle bez sensu jest.
Z D40 ponoć jest taki problem że nie można do niego zakładać obiektywów starszego typu a to spore ograniczenie. Wiadomo że Nikon mniej szumi od Olka ale ludzie od czego są programy na szumy, nie dajmy się zwariować szumami. Ostatnio widzę, że najważniejszym parametrem przy wyborze aparatu jest poziom szumów. Coś to chyba nie tak jest. Na koniec dodam że oczywiście porównywanie e330 i d40 to wogóle bez sensu jest.
z obiektywami ten problem nie jest "ponoć" tylko na sto procent i nie jest to problem, tylko polityka firmy.
ekhm czy d40 szumi mniej od e330 to jest bardzo dyskusyjne
co do szumów to nie jest to problem "ostatnio" tylko od zawsze ;)
... ale po co się tym aż tak przejmować kiedy te różnice są naprawdę "z lupą szukać". Na fotce na papierze praktycznie nie zauważalne. Pstryknąłem fotki w ISO 1600 i machnąłem kilka z ciekawości na drukarce. Przy użyciu NeatImage fotka jest świetna (pod względem szumów). Dla mnie ISO 1600 jest całkowice akceptowalne.
Sylwek - zdecydowanie E330 jest lepszym aparatem!!! D40 nie ma "śrubokręta" i nawet w 1.8/50 nie będzie działać autofocus. Gdyby mi nie zależało na LV i odchylanym ekranie co stanowi niezaprzeczalną i unikalną zaletę Olka, podobnie jak filtr ultradźwiękowy, dopiero D80 było by mnie w stanie przekonać do Nikona ale wówczas rozważyłbym Pentaxa K10D, który przynajmniej w USA dość mocno zleciał z ceny ostatnio. To są jednak konstrukcje znacznie droższe od E-330, który jest zacnym aparatem i jak pisałem - oferuje to czego nie znajdziesz póki co w żadnej innej puszce, jest tylko pytanie na ile dla Ciebie akurat te cechy są ważne...
E-330 oferuje nieporównywalnie więcej...
Jak ktoś już napisał - nad D80 można się już zastanawiać, od biedy D50 ( całkiem do rzeczy sprzęt ale ma kilka ułomności ) ale D80 to już inna bajka i cena...
Patrząc po nowych obiektywach Nikkor DX spodziewam się, że następca D80 również pozbawiony zostanie śrubokręta. Dla takich jak robin102 zostanie przesiadka na klasę D200 lub d2. Taki to z czasem będzie tani system. Drogie obiektywy z tanią puszką lub droga puszka z tanimi obiektywami :roll:
Firmy robią co mogą by wyciągnąć kasę z kieszeni klienta i nie ma co się dziwić. Ludzie myśleli, że coraz niższe ceny lustrzanek cyfrowych nie odbiją się na ich kieszeni. Na czymś trzeba zarobić i z czasem wszystkie firmy przymuszą klienta do zmiany kilkunastoletnich obiektywów na nowe konstrukcję. Nie ma litości. Stare systemy zaczynają się zmieniać w całkiem nowe. Tylko Olympus odciął się od przeszłości i stworzył nowy system. Reszta jechała na historii i obecnie przystosowuje stare do nowego. Canon również odmładza swoje stare konstrukcje nadając im charakter cyfrowy.
Ciekawy jestem jak to będzie z tym Nikonem. Nikoniarze żyją myślą o FF lub czymś zbliżonym. Nie widzę jednak nowych obiektywów kryjących pełną klatkę. Jakieś pogłoski o tym, że może być matryca 1.1 to jedno, a brak przesłanek, że tak będzie to drugie.
Wolę już politykę Olympusa. Wiem przynajmniej na czym stoję.
... ale po co się tym aż tak przejmować kiedy te różnice są naprawdę "z lupą szukać". Na fotce na papierze praktycznie nie zauważalne. Pstryknąłem fotki w ISO 1600 i machnąłem kilka z ciekawości na drukarce. Przy użyciu NeatImage fotka jest świetna (pod względem szumów). Dla mnie ISO 1600 jest całkowice akceptowalne.
no widzisz ja przerd kupnem e-1 byłem jeszcze bardziej cwany... wywołałem fotki przedstawiajace tan sam obiekt z canona, nikona, olka na ISO od 200 do 1600 w formacie 20*30 (albo 30*40 już nie pamiętam)...
i różnice były znikome... co więcej znajomi z CF nie specjalnie mogli trafić co jest z którego aparatu ;)
Dokładnie tak jest. Dla mnie po poznaniu aparatu i sprawdzeniu kilku innych najważniejsza jest ergonomia, wygoda robienia fotek i w wypadku odchylanego LCD i uczucia masywności e330 pod tym względem jest świetny. Co do jakości to podziwiam tych wszystkich którzy z lupą dopatrują się różnic w ostrości i szumach. Szkoda się tym wogóle stresować.
z moich obserwacji wynika, że zawodnicy średniozaawansowani spadają z żółtego poletka niczym z tonącego okrętu (dokładnie tak jak ludzie pouciekali z 4/3 w okresie martwego zastoju). wciąż droga stabilizacja (w obiektywach), brak czegokolwiek co zwalcza kurz, scierwiasty serwis w PL, niejasna przyszłość (z góry podgryza Canon, z dołu Soniak, Pentax i wkrótce OLEK wraz z Panasem).
Rafał Czarny
12.04.07, 16:18
Nie ma w ogóle porównania tych dwóch aparatów. D40 choć jest z tej samej półki cenowej, jest o klasę kiepściejszy. Teraz wśród tanich lustrzanek rządzi Olek z fajnym E330. Popatrzcie ilu przybyło nowych userów z tym sprzęcikiem.
Bierz Olka i nawet sie nie zastanawiaj nad porownywaniem go z D40... To jakby nie ma sensu, bo to dwa rozne aparaty, pomyslane inaczej. E330 oferuje wiecej mozliwosci, nie jest tak "wykastrowany" jak D40, a to, ze cena jest taka sama, to kolejny plus Olka...
A ja bym się pozastanawiał nad tymi maluchami Nikona.
- Nikon ma lepszy AF od tych Olkowych
- szumy mniejsze
- ma normalny jasny wizjer
Otwarta pozostaje kwestia jakich szkieł potrzeba, a jakie szkła można podpiąć do d40. Czyli aparat który ma wszystko, poza ograniczeniem dotyczącym szkieł. Co do czyszczenia matrycy, to myślę, że to nie jest problem raz na pół roku wydać kilka złotych na czyszczenie w serwisie.
bez kitu, ale pomimo udanych modeli D80 i D50 żółty system jest obecnie tak samo "pewną" inwestycją jak 4/3. jeśli tylko kit, to spoko, ale budować dziś warsztat w oparciu o N... wielka niewiadoma. niech jeszcze namieszają z cropami i będzie podobna maniana jak u kamuniarzy...
jeśli nie O, to raczej C albo P...
Sylwek -dysponując uzetką rozumiem, że nie masz żadnych akcesoriów do jakiegokolwiek systemu. Jako nie obciążony balastem osprzętu możesz wybrać dowolny system. W sklepie pomacaj interesujące Cię cenowo aparaty zwracając uwagę na ergonomię i jasność wizjera/ to ważna rzecz, nieoceniona w gorszych warunkach oświetlenia/ i to Ty zdecyduj co wybrać.Dziśiaj nie ma DSLRów kiepskich. Często wiedzący, a nie praktykujący zachwycają się parametrami, bo czas startu 1sek, a u innych 0,2-w praktyce różnica żadna, ale lepiej brzmi 0,0002sek niż np.1,2 sek; wysokie szumy przy ekwiwalencie czułości ISO1600- inni nie szumią, tylko, że ci inni mają w aparacie procesor, który odszumia kosztem utraty szczegółów - zwykle w cieniach itd. Uważam, że jak w sklepie weżmiesz miarę niczym u krawca to wybierzesz Olympusa. Trzepaczka, odchylany z podglądem LCD to spore zalety Olka. D40 to raczej następca nawet udanych Coolpixów z serii 8***, tym razem z wymienną, ale, a jakże okrojoną optyką niż następca D50. Pamiętaj-wartość zdjęcia widać na papierze, a tam z reguły tzw. szumów/ziarnistości/ nie widać, no chyba, że przy bardzo dużych powiększeniach. Zdjęcia nawet co do których masz na kompie zastrzeżenia na papierze są cool, to inna bajka. Pozdro.
ekhm czy d40 szumi mniej od e330 to jest bardzo dyskusyjne
co do szumów to nie jest to problem "ostatnio" tylko od zawsze ;)
Jakby szumiał bardziej od E330 to byłaby porażka, bo ma większą matrycę i mniej MP :twisted:
Witam
Powiem szczerze, że przekonany jestem do Olka. Teraz to już kwesta czasu albo będzie to E330 albo e410 tylko widzę iż ciężko jest dostać ze szkiełkiem 14-54 zazwyczaj jest 14-45 alub w przypadku E410 14-42( czy to dobre szkiełko?) A mam jeszcze jedno pytanie czy naprawdę w E 330 jest tak ciemny i mały wizjer? Nie wiem jak to porównać ale mam sp510 UZ i pewnie ten wizjer jest mniejszy ale nie mam jak porównać. Do tego z Sp510UZ przyzwycziłem się za tem jeśli e330 lub e410 ma większy i jaśniejszy to nie mam nic do stracenia. Oczywiście wizjer w Lustrzance to nie to samo co w kompakcie gdyż w kompakcie to jakiś wizjer LCD i mozesz kadrować przy właczonym aparacie a lustrzance widzisz dokładnie to co przez lustro chyba? tu mnie poprawcie jeśli gadam głupoty, no im ożesz kadrować bez wwłączonego aparatu ?
sylwek
kompakt i lustro to niebo a ziemia - nawet mały wizjer w lustrze Cię zaskoczy rozmiarem i widocznością. I przekazuje rzeczywisty obraz, możesz podglądać przy wyłączonym sprzęcie ale nie złapiesz ostrego obrazu( AF potrzebuje prundu )
Sylwek:
można to ująć tak, że na EVF w swoim kompakcie nie widzisz NIC. fakt, widzisz ekspozycję, ale obraz ma laga, jest pikseloza i niezbyt widać na co ustawiona jest ostrość.
nawet najgorszy wizjer w lustrzance jest lepszy od EVF. widzisz, to co dzieje się teraz a nie przed chwilą, w lepszych wizjerach widzisz co jest ostre a co nie za to nie widzisz ekspozycji a jedynie czas, przysłonę a w trybie M drabinkę/zebrę.
idź do jakiegoś sklepu - to lepsze niż paplanina na forum. idź i pomacaj a potem kup to, co leży Ci najbardziej.
Pentax K100D, OLEK E-330, Najkon D40/D50. resztę w tej klasie możesz odpuścić.
omijaj 350/400D i A100, to moje zdanie i możesz się nie zgadzać. kamuń zaczyna się od 30D a soniak nic jeszcze nie pokazał poza liftingiem D5D.
zakupiłem e - 330!!! w innych systemach musiałbym wyłożyć ok 4000 za podobną jakoś sprzętu. Co do jasności wizjera to zależy co zamierzasz fotografować jeśli ciemne zaułki to może być problem ja przerobiłem parę lustrzanek i specjalnie nie narzekam na "ciemny wizjer". Zadowolony jestem z kitowego zestawu posiadam 14-42 dobry, mały i lekki :) (czekam na 12-60) , co do 40-150 trochę się rozczarowałem chyba przelicznik 300 to raczej miedzy bajki wsadzić należy, dodatkowo wielki i ciężki ale jakość zdjęć super. Jeżeli zastanawiasz się nad 410 to moja rada w początkowym stadium cena będzie bardzo wysoka dla zebrania kasy z rynku później będzie spadać. Za ok dwa lata dopiero będzie atrakcyjna. W tym czasie mogą się zmienić twoje potrzeby, preferencje i okazać się może że wydasz mega kasę za 410 a za rok powiesz ze niezbędny ci jest następca e1. Lepiej inwestuj w dobrą optykę a body możesz zmieniać w najlepszych cenowo okresach. Obecnie najlepszy okres wdl mnie jest na e-330. pozdrawiam
co do 40-150 trochę się rozczarowałem chyba przelicznik 300 to raczej miedzy bajki wsadzić należy
ekhm dlaczegotoż?
To 300mm po przeliczniku... chyba, ze sugerowałes się tym co dają szkiełka typu 70-300 u c/n/s/p
tylko tam masz 480mm...
40-150 to odpowiednik dla APSc jakiegoś 60-210, a nie 70-300
40-150 wielki? ciężki? :roll:
40-150 wielki? ciężki? :roll:
Chyba chodziło o e330 w porównaniu np z d40 czy 400d ;)
Żebym dobrze był zrozumiany !!! 40-150porównałem z nowymi kitowymi zuiko. Zakupiłem jednego malucha 14-42 i jest całkiem sympatyczny przy nim 40-150 to gigant :) . Co do wagi z 40-150 lekki nie jest. Dla mnie osobiście nie jest to problem lubię czuć aparat w ręce.
40-150 to odpowiednik dla APSc jakiegoś 60-210, a nie 70-300
dlatego myślałem że będzie wystarczający a tak do szklarni w poczekalni dochodzi 50-200
:mrgreen:
a więc chodziło o 14-150... toc to maleństwo jest... idź do sklepu i popatrz na 50-200, albo hehe 35-100 :D
:mrgreen:
a więc chodziło o 14-150... toc to maleństwo jest... idź do sklepu i popatrz na 50-200, albo hehe 35-100 :D
35-100 wolę nawet nie oglądać. Bo jak się napatrzę to w dziale sprzedam może pojawi się np nerka :D
Obecnie najlepszy okres wdl mnie jest na e-330
mały dodatek informacyjny, aby nie zakladac nowego tematu: w Vobisie E-330+2kit jest za 2599PLN
Obecnie najlepszy okres wdl mnie jest na e-330
mały dodatek informacyjny, aby nie zakladac nowego tematu: w Vobisie E-330+2kit jest za 2599PLN
Podwójny kit już raczej nieosiągalny, w e-sklepie nie ma napewno, ale dziś kupiłem z 14-42 za 2199 jak ktoś się jeszcze wacha czy kupować to ostatni dzwonek, za chwile moze się okazać ze poniżej 3tyś nie będzie można go nigdzie dostać.
pozdrawiam
Wlasnie dzis odwiedzilem vobis i nabylem 2kit, akku sie laduje ;) Co do dostepnosci, to faktycznie chyba malo juz ich jest. W poniedzialek byly 2 lub 3 szt., ale dosyc szybko poszly. Zadeklarowalem chec kupna i dzis dotarl.
35-100 wolę nawet nie oglądać. Bo jak się napatrzę to w dziale sprzedam może pojawi się np nerka :D
Jak byś obejżał to by Ci się przestało podobać. Bydle wielkie i tyle...
Witam ponownie
po pewnym czasie nie bytu na forum
swego czasu napisałem iz poszukuję aparatu d o focenia :
sportu :siatka/piłka nożna/rajdy
architektury wew/zew: kościoły-witraże,muzea-obrazy(bez lampy)
zabytki i mosty
makro: tylko kwiaty
rodzinne: szybko znikajacy obiekt wiadomo kto
krajobrazy :np Norwegia Austria (w lecie na snowboardzie)itp
pisałem także że wazne są gabaryty i waga bo ten sprzęt bedzie też użytkować kobieta
co wybrac i jak to pogodzić?hybryda/lustro do 3500 zł
bo canon a530 już nam nie wystarczał
na te pytania uzyskałem tu i na innych forach różne odp
za króre dziękuję oraz przeglądałem odp na wątki zakładane przez inne osoby
i wkońcu wczoraj
nadejszła wiekopomna chwila
mam/mamy, kupiliśmy...........
ale od początku;
wybralismy się z moją kobietą na zakupy do supermarkatu a tam
najpierw fotojoker
i tam konsternacja moja luba patrzy tylko na Nikony ok
ale wybiera D40
fajnie się trzyma i ma PL menu tak mi mówi
ja załamka ale namawiam ją na dalsze oględziny gdzie indziej
drugie podeście to MM
ja chcę Pentaxa K10 ale dostaję reprymendę CENA!!!!!!!!!
no to może k100? ale Ona nieeeeeee nie adny i zle jej się kręci pierścieniem zooma podobno ciężko bleee woli Samsunga GX-1L no to ja znowu załamka
ale z boku stoi OLEK e-400 kit więc pytam ją czy ten może pasi ,na co uzyskuję odp: ok może być też ma PL menu ładny i mały ale nikon lepiej leżał w rączkach, no cóż w tym miała rację ale pokazuję jej jeszcze dla porównania panasa fz-50 i tu prawidłowa reakcja ;NIEEEEEEEE lusterka sa fajniejsze ( to OK) ale nadal jeszcze 0 wyboruno to ja już mam dość i chwytam się ostatniej deski ratunku,ale tak miałem zaplanowane
idziemy do sklepu nr 3 do Vobisu i tam w gablotce są
od lewej Nikon d40, d80 przerwa i wreszcie OLKI E-500,E-400 i E-...
i zaczyna się ponowna jazda porównanie N kontra O
i moja kobietka sprawdza wszystkie od początku i wkońcu WYBIERA(tak jej się przynajmniej zadawało :)))) a co, nie zgadniecie:
WERDYKT:
-Nikon D80- odpada CENAAAAAAAAAAA(choć fajnie leży jak mówi)
ok akceptuję
-OLEK E-500 - odpada duży nieporęczny brak PL menu
ok akcept.
-Nikon D40 - odpada (uufffffffffffff) , wytłumaczyłem jej brak srubokręta i zwiazane z tym kłopoty,pogodziła się że jednak nie Nikon ale zaznaczyła;
a przecież mój wujek ma i takie fajne fotki robi
(tak miała rację tylko zapomniała że nie D40 a bdb Nikosia ANALOGA i ODPOWIEDNIE SZKŁA)
-OLEK E-400 - odpada choć taki fajny ,mały i ma PL menu BBBBBBBBBOOOOOOO
jak RAZ WIĘŁA DO ŁAPEK E-330 I SIĘ NIM TROSZKĘ POBAWIŁA LV
TO SIĘ W NIM ODRAZU jak to saMa powiedziała ZAKOCHAŁA SIĘ
I NIC TO ŻE NIE MA PL MENU ŻE DUŻY ŻE JAK INNI TWIERDZĄ Z ERGONOMIĄ NA BAKIER ALE MA LV I JEST ZAJEFAJNY
i choć moje słoneczko to blondi ale tym razem się z Nią wpełni zgadzam
(a wcześniej mieliśmy zenity i canona a530)
i wkoń cu jest mam/MAMY GO + 14-42
bo Pan sprzedawca ze smutkiem w głosie po sprawdzeniu w centrali ogłosił że z dualkitem już nie mają z 14-45 mi nie sprzeda bo te sa ale tylko do E-500,więc szybko bo to też końcówka była kupiliśmy ,a w eltkomie za 615zł dokupię 45-150 i będzie git!
Chyba że ktoś z forumowiczów ma na zbyciu w rozsadnej cenie iw dobrym lub lepiej bdb stanie 45-15 i do makro 35 na dobry początek to chętnie odkupię.
przepraszam za przydługi tekst,ale może innym to da do myslenia np tym którzy nie wiedzą czy ich lube zaakceptyją gabaryty E-330
moja tak więc....!
a teraz nic tylko focić ,niestety nia mam długiego majowego wekendu
cóż taka praca ale pózniej to i owszem :)))
pozdrawiam
Andrzej
Gratuluje wyboru i zycze milej zabawy z nowym sprzetem :)
Wybór był oczywisty ;)
GRATULACJE!
a w eltkomie za 615zł dokupię 45-150 i będzie git!
W jakim eltkomie? Ja nigdzie poniżej 700 zł nie znalazłem 40-150. Czy to sklep internetowy jest?
W jakim eltkomie? Ja nigdzie poniżej 700 zł nie znalazłem 40-150. Czy to sklep internetowy jest?
Wydaje mi sie, ze koledze chodzi o ciemniejsza wersje.
No chyba bo ceny poszły w górę i albo nie jest na bieżąco albo właśnie chodzi o nowszy 40-150.
Wydaje mi sie, ze koledze chodzi o ciemniejsza wersje.
Ciemniejszą kupisz już za 599 zł, w eltkomie jest stara wersja za 615 zł, ale nie mają na stanie więc nie wiadomo :|
Ciemniejszą kupisz już za 599 zł, w eltkomie jest stara wersja za 615 zł, ale nie mają na stanie więc nie wiadomo :|
Skoro nie maja na stanie to nawet nie ma co snic, ze po tej cenie sie dostanie. Chyba, ze ktos bedzie mial duze szczescie.
W kicie dostalem nowy mniejszy 14-42 i stary (czyli jasniejszy) 40-150. Cena tego drugiego w zestawie wyniosla rowno 400 PLN, zas na pudelku jest cena 999 PLN (gdybym chcial kupic oddzielnie).