Zobacz pełną wersję : Czy można to poprawić.
Podczas wycieczki rowerowej w sierpniu ub. roku, odwiedziłem prywatne zoo w Poddębicach. Na dużym tereni były spore wybiegi dla wielu gatunków ciekawych zwierząt. Największą atrakcją był jednak młody biały tygrys. Kociak mieszkał na sporym, otoczonym wysokim płotem wybiegu, a zobaczyć ga można było jedynie przez grubą pancerną szybę ze specjalnego zadaszonego tarasu.
Zrobiłem kociakowi kilka zdjęć, ale widać na nich odbicia od szyby. Chciałybm Was zapytać, czy istnieje szansa, aby obrobić te fotki tak by odbicia zginęły, a jeżeli tak, to w jakim programie???????
moje przez szybę, a twoje można poprawić (WROCŁAW)jak dobrze się ustawisz nie będzie problemu
:esystem::grin:Dzięki za odzew, mimo późnej pory. Ja się domyślam, że pisząc o ustawieniu, masz na myśli przystawienie objektywu do szyby. Metoda bardzo dobra, jak się ma szczęście do zwierzęcia w bezruchu. Tygrys z fotki cały czas chodził wzdłuż szyby i obserwował dzieciarnie i zwiedzających, stąd taki a nie inny efekt. Kociak był naprawdę przepiękny, więc pstryknąłem kilka ujęć, tak jak było można.
Olympus Viewer. Fotki były robione w JPEG, każda ma ok. 1,8-2,10 MB.
To jeszcze inna wersja.
w każdym programie poprawisz to zastanawiam się tylko skąd ten pasek czerwieni
zasadniczo niektre odbicia da sie usunac latwo (flary, kolorowe artefakty czyt zdj 1,2) a niektore nie (odbicia nieba, takie wypalajace obraz, ze nie da rady wyciagnac obrazu z pod spodu, czyt zdjecie z boku, 4)
ogolnie polarek albo reka/czyms innym oslaniamy zeby nie bylo odbic
jutro (bo teraz ide juz spac , jest 1:25) Ci zrobie zdj 1 i 2 i opisze na szybko jak.
Szacun kolego Aleg_pl za odzew i tak miłą deklarację. Będę sledził forum do południa, albo późno wieczorem. Wrócimy do tematu.
Pozdrowerki.:)
Alleg poganinie no oczywiście ze się da :), jakbym znalazł chwile o bym wyciągnął niezłego lwa z tego tygrysa, nie może bu gepard wyszedł :)