Zobacz pełną wersję : Problem z USB
Witam!!
Niedawno stałem się posiadaczem pierwszego aparatu cyfrowego Olympus FE-240. Mam nastepujący problem, nie mogę opołączyć komputera z aparatem przez USB, wogóle nie wykrywa aparatu zainstalowałem sterowniki do USB i nadal nic. Jak to połączyć żeby działało?
Najlepiej robić to zgodnie z instrukcją. Jeśli masz Windows XP to powinien go wykryć automatycznie choćby jako komunikat że nowe urządzenie zostało podłączone.
Najlepiej robić to zgodnie z instrukcją. Jeśli masz Windows XP to powinien go wykryć automatycznie choćby jako komunikat że nowe urządzenie zostało podłączone.
Wszystko robie zgodnie z instrukcją ale nie wykrywa mi wogole aparatu. Zgodnie z instrukcją tj. podłączam kabel do aparatu poźniej do kompa wybieram w aparacie PC i nic oczywiście aparate jest cały czas wyłączony.
Rafał Czarny
11.04.07, 22:53
oczywiście aparate jest cały czas wyłączony.
Włącz aparat.
wyłączony?
jeśli jest wyłączony to nie zadziała :)
wyłączony?
jeśli jest wyłączony to nie zadziała :)
W instrukcji pisze wyraźnie aparat powinien być wyłączony i obiektyw schowany. Oczywiście po podłączeniu do USB wyświetlacz się włącza wybieram wtedy PC pojawia się napis one moment ale windows nie wykrywa aparatu.
Rafał Czarny
11.04.07, 23:30
Mój głupi jasiek Canon IXUS II musi być włączony w trybie przeglądania zdjęć. Dopiero wtedy można zrzucać foty przez USB. Może u Ciebie też tak jest. Ale musi być włączony.
powinien wykryć automatycznie. spróbuj przełożyć kabel w inne gniazdo oraz sprawdź w menadzerze uczadzen czy nie wykryl ci go jako urzadzenie nieznane
i rzeczywiście raczej go włącz i ustaw na przegladanie zdjec
i rzeczywiście raczej go włącz i ustaw na przegladanie zdjec
Zrobiłem jak mówicie i nic to nie dało. Włączyłem aparat przeglądanie fotek podłączyłem do USB aparat sam się wyłączył tzn zchował się obietyw wybrałem PC i dalej kicha.
jeśli po podłączeniu się wyłączył to mozna zakładać że jest komunikacja miedzy aparatem a komputerem.
sprawdzałes w menadzerze urzadzen?
jeśli po podłączeniu się wyłączył to mozna zakładać że jest komunikacja miedzy aparatem a komputerem.
sprawdzałes w menadzerze urzadzen?
Sprawdzałem niczego nie wykryło. Są dyski CD-ROm ale urządzenia nienznageo nie ma. Próbowałem także przez program Olympusa, który dostałem z aparatem i wyskakuje wiadomość ze żadne urządzienie nie jest podłączone do portu USB.
wydaje mi sie ze FE 240 powinien być widoczny jako dysk wymienny w Mój komputer. Jesli go tam nie ma i komputer go nie wykrywa obstawiałbym chyba bład Windowsa.
spróbuj może na innym komputerze
wydaje mi sie ze FE 240 powinien być widoczny jako dysk wymienny w Mój komputer. Jesli go tam nie ma i komputer go nie wykrywa obstawiałbym chyba bład Windowsa.
spróbuj może na innym komputerze
Specjalnie zrobiłem format zainstalowałem od nowa Wndowsa więć błędów nie powinno być.
ano nie powinno być.
- masz inne urzadzenia na USB ? (może masz USB w BIOS'ie wyłączone)
- może uszkodzony jest kabel USB ?
ano nie powinno być.
- masz inne urzadzenia na USB ? (może masz USB w BIOS'ie wyłączone)
- może uszkodzony jest kabel USB ?
Przełączyłem w biosie pozycję OnChip USB i OnChip USB 2 na enabled i po chwili jeszcze raz wszedłem do biosa i były one ustawine nadal na Disabled
a wychodząc z BIOSA zapisałeś zmiany?
a wychodząc z BIOSA zapisałeś zmiany?
Przy wyjściu dałem Yes to chyba wystarczy. Chyba że robi się to inaczej do biosa wchodze rzadko więc nie bardzo wiem.
ustaw jeszcze raz na Enabled i wychodząc skorzystaj z polecenia Save & Exit .... lub chyab równiez klawisz F10 ma opcje wyjscia z zapisem.
spróbuj, może idziemy w dobrym kierunku :)
ustaw jeszcze raz na Enabled i wychodząc skorzystaj z polecenia Save & Exit .... lub chyab równiez klawisz F10 ma opcje wyjscia z zapisem.
spróbuj, może idziemy w dobrym kierunku :)
Nawet w bardzo dobrym kierunku działa. Dzieki za naprowadzenie na dobry trop i podszlifowanie mojej wiedzy na temat biosa jest mała bo wszyscy krzycza zeby sie w biosie nie bawic, ale jak widac czasami trzeba.
Ciesze się że mogłem pomóc.
PS. Czekamy na pierwsze fotki do oceny :)