Zobacz pełną wersję : Telekonwerter
Zamówiłem telekonwerter x2 do mojego Zenita, bo postanowiłem trochę pobawić się analogiem. Jeśli w Zenicie XP mam pomiar poprzez obiektyw, to czy muszę poprawiać wartość przesłony o dwie działki ? [Jeśli temat sie już przewijał, a go przeoczyłem, to sorry]
niet.
Aparat sam zmierzy....
Tak samo będzie jakbyś założył pierścienie makro czy filtr szary
Jeszcze jedno pytanie. Mam standardowy obiektyw Heliosa, drugi Practikar 135mm i konwerter x2. Czy jeśli mam założony film, robię zdjęcia, i sytuacja wskazywała by na zmianę obiektywu np. do 2 zdjęć, a potem z porotem - czy jest to bezpieczne? Nie naświetlę kliszy ? Wiem, że pytanie żółtodzioba, ale nic nie znalazłem w tym temacie. Zapewne odpowiedź jest oczywista... Ale jej nie znam, help.
zmiany obiektywów są całkowicie bezpieczne, klisza się nie naświetli. Niebezpieczeństwem może być jedydnie jakieś ewentulane zabrudzenie kurzem wnętrza aparatu jeśli znajdziesz się akurat w takich niekorzystnych warunkach. Poza tym lustrzanki są tak skonstruowane żeby obiektywy zmieniać.
Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie. Mam standardowy obiektyw Heliosa, drugi Practikar 135mm i konwerter x2. Czy jeśli mam założony film, robię zdjęcia, i sytuacja wskazywała by na zmianę obiektywu np. do 2 zdjęć, a potem z porotem - czy jest to bezpieczne? Nie naświetlę kliszy ? Wiem, że pytanie żółtodzioba, ale nic nie znalazłem w tym temacie. Zapewne odpowiedź jest oczywista... Ale jej nie znam, help.
kliszę zasłania Ci lustro i migawka, także nic się nie naświetli :)