Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Telekonwerter

paszczol
10.04.07, 20:20
Zamówiłem telekonwerter x2 do mojego Zenita, bo postanowiłem trochę pobawić się analogiem. Jeśli w Zenicie XP mam pomiar poprzez obiektyw, to czy muszę poprawiać wartość przesłony o dwie działki ? [Jeśli temat sie już przewijał, a go przeoczyłem, to sorry]

grizz
10.04.07, 20:32
niet.

Aparat sam zmierzy....

Tak samo będzie jakbyś założył pierścienie makro czy filtr szary

paszczol
10.04.07, 20:34
dzieki master

paszczol
20.05.07, 20:41
Jeszcze jedno pytanie. Mam standardowy obiektyw Heliosa, drugi Practikar 135mm i konwerter x2. Czy jeśli mam założony film, robię zdjęcia, i sytuacja wskazywała by na zmianę obiektywu np. do 2 zdjęć, a potem z porotem - czy jest to bezpieczne? Nie naświetlę kliszy ? Wiem, że pytanie żółtodzioba, ale nic nie znalazłem w tym temacie. Zapewne odpowiedź jest oczywista... Ale jej nie znam, help.

marecki
21.05.07, 08:03
zmiany obiektywów są całkowicie bezpieczne, klisza się nie naświetli. Niebezpieczeństwem może być jedydnie jakieś ewentulane zabrudzenie kurzem wnętrza aparatu jeśli znajdziesz się akurat w takich niekorzystnych warunkach. Poza tym lustrzanki są tak skonstruowane żeby obiektywy zmieniać.
Pozdrawiam

ziemia01
22.05.07, 09:15
Jeszcze jedno pytanie. Mam standardowy obiektyw Heliosa, drugi Practikar 135mm i konwerter x2. Czy jeśli mam założony film, robię zdjęcia, i sytuacja wskazywała by na zmianę obiektywu np. do 2 zdjęć, a potem z porotem - czy jest to bezpieczne? Nie naświetlę kliszy ? Wiem, że pytanie żółtodzioba, ale nic nie znalazłem w tym temacie. Zapewne odpowiedź jest oczywista... Ale jej nie znam, help.
kliszę zasłania Ci lustro i migawka, także nic się nie naświetli :)

paszczol
26.05.07, 09:01
dzieki