PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do mydlenia

montere
25.01.11, 21:34
Szukam jakieś szkło do mydlenia pod 4/3 oczywiście gdze GO będzie dobre. Pstrykam foty na imprezach, rownież ślubach. Chciałem kupić sigmę 30mm/1.4 lecz po przeczytaniu testów i opinii zrezygnowałem, bo niby myli się często AF i trudno wyrwać dobry egzemplarz z drugiej ręki. Co o tym myślicie? A może inne propozycja?
... i drugie pytanie: Mam 14-54 (v2) trochę mnie nie zaspokaja i chcę czegoś więcej. Zastanawiałem się nad jego wymianą na 12-60. tylko czy warto? Czy jest on zauważalnie szybszy i celniejszy? bo szerszy zakres wiadomo, że się przyda.
Z góy dzięki za cenne wskazówki i opinię.

konradkkk
25.01.11, 22:19
polecam ZD 50 z 2.0 to jest mydło, albo 12-60 osobiście nie testowałem lub 35-100 z 2.0

Moominek
25.01.11, 22:27
Szukam jakieś szkło do mydlenia pod 4/3 oczywiście gdze GO będzie dobre. Pstrykam foty na imprezach, rownież ślubach. Chciałem kupić sigmę 30mm/1.4 lecz po przeczytaniu testów i opinii zrezygnowałem, bo niby myli się często AF i trudno wyrwać dobry egzemplarz z drugiej ręki. Co o tym myślicie? A może inne propozycja?
... i drugie pytanie: Mam 14-54 (v2) trochę mnie nie zaspokaja i chcę czegoś więcej. Zastanawiałem się nad jego wymianą na 12-60. tylko czy warto? Czy jest on zauważalnie szybszy i celniejszy? bo szerszy zakres wiadomo, że się przyda.
Z góy dzięki za cenne wskazówki i opinię.

Przeczytałem i ni cholery nie wiem o co konkretnie chodzi? O małą GO?

Co do Sigmy i nietrafiania, jest jedna sprawa - trzeba uważać gdzie się celuje. Metodą prób i błędów doszedłem do wniosku że DRAMATYCZNIE ważne jest tutaj, co obejmuje pole AF. Nie wyobrażam sobie jej sensownego użycia w czymkolwiek poniżej E-620, gdzie nie można wybrać małego pola centralnego (chyba że korzystanie z bocznych). Oczywiście mowa o obiektywie otwartym, przy f/2,8 problem już właściwie znika.

Rafał Czarny
25.01.11, 23:38
Obiektyw do mydlenia? Czyli taki, który robi nieostre zdjęcia? Szukaj lensbaby. Chyba, że autorowi wątku chodziło o obiektyw, który pozwoli uzyskać małą głębie ostrości.

Mirek54
26.01.11, 00:04
Obiektyw do mydlenia? Czyli taki, który robi nieostre zdjęcia? Szukaj lensbaby. Chyba, że autorowi wątku chodziło o obiektyw, który pozwoli uzyskać małą głębie ostrości.

Napewno o GO chodzi.Napisal,ze foci na imprezach i slubach.A teraz taka moda,zeby pokazywac co sie pije i jednoczesnie nie pokazac kto pije(ochrona wizerunku):wink:

Czaroz
26.01.11, 00:21
Nie wiem skad masz takie uprzedzenia do s30/1.4
Ja widzialem duzo udanych fotek tymobiektywem... wiele na naszym forum

apz
26.01.11, 00:34
Każdą sigmę wyślesz do serwisu i ją skalibruję - jest tam wyszczególniona taka usługa płatna. Można wysłać z body.

Pozdrawiam AP.

Thomasso
26.01.11, 12:21
Każdą sigmę wyślesz do serwisu i ją skalibruję - jest tam wyszczególniona taka usługa płatna. Można wysłać z body.

Pozdrawiam AP.

A z nowszymi korpusami to nawet samemu mozna skalibrowac :)

T.

apz
26.01.11, 12:24
A z nowszymi korpusami to nawet samemu mozna skalibrowac :)

T.

Tak można - z E-30, E-6x0 i E-5 i to chyba wszystkie z mikroregulacją w body.

Pozdrawiam AP.

konradkkk
26.01.11, 12:41
"jest tam wyszczególniona taka usługa płatna."

ale w czasie gwarancji wyślę się na kalibrację to nic się nie płaci

Pietrucha
26.01.11, 12:49

Pozdrawiam AP.

Ile kosztuje taka usługa?

apz
26.01.11, 21:03
Ile kosztuje taka usługa?

serwis sigmy -strona (http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html) Trzeba zadzwonić lub napisać - gdzieś przed wakacjami trafiłem na taką informację z cennikiem ponad 200 zł poza gwarancją.

Pozdrawiam AP.

montere
26.01.11, 21:39
Dzięki za natymiastowe odpowiedzi. W celu wyjaśnienia pisząc o mydleniu mam na myśłi małą głębię.
Trochę mnie przekonaliście już do tej sigmy. Wymarzyła mi się ona, lecz negatywnie o niej piszę po lekturze na optyczne.pl
(link http://www.optyczne.pl/140.1-Test_obiektywu-Sigma_30_mm_f_1.4_EX_DC_HSM.html)
Przestraszyłem się słąbego AF. Czy jakieś inne propozycje co do szkła?

Moominek
26.01.11, 21:48
W podobnej ogniskowej - "Lejca" 25/1.4, jak gdzieś trafisz.

apz
26.01.11, 21:50
Dziś rano było ogłoszenie na naszej giełdzie o sprzedaży.

Długo nie powisiało...

Pozdrawiam AP.

HrabiaMiod
26.01.11, 21:54
Szkło - kozak. Niesamowicie ostre, jak na mój gust.

Joki
27.01.11, 14:49
Witam serdecznie.

To prawda ale tylko na pełnej dziurze, później w miarę przymykania aberracja chromatyczna skutecznie psuje rozdzielczość, co akurat do takich zastosowań będzie jak znalazł. I ogniskowa optymalna na coś szerszego niż portret...
Polecam do zdjęć na pełnej dziurze, kiedy trzeba wykorzystać do maksimum światło zastane.
Tylko mimo jasności ostrzy wolniej i mniej trafnie niż zwykły 14-54.
Pozdrawiam.

montere
11.04.11, 20:15
Temat mam nadal aktualny (przypomne, że chodziło o szkło z małą GO). Ponieważ foce dorywczo po za ślubami mn. reportaże z imprez sportowych i nie tylko dla lokalnej prasy, a na polecany 35-100 mnie nie stać, mój wybór padł na 50-200 - choć starsza wersja bez SWD z braku kasy. Po głębokich przemyśleniach i przeczytaniu opinii mądrzejszych, uważam, że lepiej mi się przyda niż stałka i częściej będę korzystał z tego szkła. Proszę o opinię

nyny
11.04.11, 20:38
Jak nie ma to byc stalka, i budzet nienaciagnie sie na 35-100, no to 50-200 powinno byc ok, chociaz z plytka GO sie bedziesz musial nameczyc.
A na jakim body to ma fruwac wogole?

pozdro

EDIT: Juz doczytalem gdzie indziej, ze to ma banglac na e30.