Zobacz pełną wersję : Obiektywy do m43
Aparat E-P2
Do wyboru:
14-42 oraz 40-150 od zuiko pod m43
lub
14-45 oraz 50-200 od panasa pod m43
Który komplet lepszy optycznie do współpracy z penem oraz z których fotki są ładniejsze? Nie znalazłem zbyt wielu testów tych obiektywów
Dodam, że mam zestaw filtrów 52mm, dobrze by było gdyby spasowały na któryś z tych zestawów
50-200 panasa nie grzeszy jakością optyczną.
14-42 ma filtr 37 mm, a 40-150 filtr 58 mm.
Więc jak sam widzisz, filtr zastosujesz tylko poprzez redukcję do pierwszego z obiektywów.
50-200 panasa nie grzeszy jakością optyczną.Czyli lepiej wziąć olympusa 40-150 mimo krótszej ogniskowej?
14-42 ma filtr 37 mm, a 40-150 filtr 58 mm.A jak się ma panasonic 14-45 do 14-42 olympusa? Czy taka redukcja 37->52mm nie zredukuje jakości obrazu? I słyszałem też, że obiektywy olympusa obracają się z filtrami, nie będzie to irytujące np z filtrem polaryzacyjnym?
Z tego co wiem to stare olki sie obracaly... nie wiem jak jest w m43 ale to sa nowe obiektywy i watpie zeby cos takiego mialo miejsce.
Redukcja nie zakłóci obrazu, po prostu mniejszy gwint, zamienia na większy.
Teraz nie mam pod ręką obiektywu 14-42, więc nie powiem, czy nie kręci mordką. 20/1.7 panasa na pewno nie kręci i swobodnie z nim używam polaryzacyjnego.
I słyszałem też, że obiektywy olympusa obracają się z filtrami, nie będzie to irytujące np z filtrem polaryzacyjnym?
W opisie każdego olkowego obiektywu masz informację o sposobie ustawiania ostrości. Przednią soczewką przy ostrzeniu kręcą tylko takie, które nie mają wewnętrznęgo ogniskowania. Np. ZD 70-300 dla 4/3
Zdecydowałem jednak po długim namyśle i przeglądnięciu testów dozbierać do zuiko 14-150. Mniejsze toto niż panas, fotki jak dla mnie amatora wyglądają świetnie a poza tym jestem minimalistą więc im mniej wachlowania obiektywami tym lepiej. Mam nadzieje, że zakres 14-42 tego obiektywu nie będzie odbiegał od kita 14-42. Szkoda tylko, że cena taka kosmiczna :-x