Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat "służbowy" - jaki?

tomig
19.01.11, 00:47
Witam,

mój "problem" jest trochę banalny, bo zastanawiam się - co kupić? Potrzebny mi jest aparat do pracy jako "służbowy". Szukałem trochę, ale nie mogę się na nic zdecydować albo po prostu nie znalazłem odpowiedniego.
Czego oczekuję od aparatu:
- szeroki kąt !!! (jak najszerszy)
- ustawienia manualne (nocne zdjęcia podświetlanych reklam - bez "manuala" nie ma szans na zrobienie realistycznych fotografii do dokumentacji)
- zasilanie akumulatorem dedykowanym

Co do ewentualnej ceny - myślę że max do 2000 PLN (im mniej tym lepiej, wiadomo - budżet :)
Myślałem o jakimś Lumixie, ale nie przekonuje mnie. Może jakieś tanie lustro ale wtedy ciężko o szeroki kąt?

Jeżeli możecie coś podpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

apz
19.01.11, 00:59
Szeroko ? - 9-18 wystarczy?
+ EPL-1 - trochę przekroczy twój budżet. Aparat i obiektyw muszą być nowe?
Moze 4/3 jakieś 5x0 + 9-18 ( do 4/3).

Pozdrawiam AP.

tomig
19.01.11, 01:06
Szerokości by wystarczyło :) (przy okazji obiektyw "pasował" by do mojego E-500)
Ale niestety sprzęt musi być nowy i kupiony na fakturę :(
Gdybym mógł kupić coś uzywanego to nie byłoby problemu

Pozdrawiam

Alleg_pl
19.01.11, 02:03
sprawdz moze w olyjedy? pamietam ze moznaBYŁO na fakture, nie wiem jak teraz.

apz
19.01.11, 02:16
sprawdz moze w olyjedy? pamietam ze moznaBYŁO na fakture, nie wiem jak teraz.

Można nadal - spytaj Jacka - może zmienią 14-150 na 9-18 + EPL-1 i było by blisko Twojego budżetu. nowe, faktura i szeroko.

Pozdrawiam AP.

grizz
19.01.11, 09:36
Szerokości by wystarczyło :) (przy okazji obiektyw "pasował" by do mojego E-500)
Ale niestety sprzęt musi być nowy i kupiony na fakturę :(
Gdybym mógł kupić coś uzywanego to nie byłoby problemu

Pozdrawiam

TO inny 9-18... jak chcesz takiego pasującego do e-500 to musisz jeszcze przejściówkę kupić.

Ale propozycja chyba najrozsądniejsza to włąśnie 9-18 + e-pl1 - o ile naprawde musi być szeroko...

jak może być mniej szeroko, to zx-1 z OlyJedi - świetna cena... ale 28mm

Jak nie to panasonic lx3 lx5 - 24mm

Grzes55
19.01.11, 10:18
Przy wyborze aparatu służbowego trzeba wziąć pod uwagę kto będzie użytkownikiem tego aparatu. Jeżeli jest to większe grono osób , raczej nie zapaleni entuzjaści fotografowania to duży aparat z wymiennymi obiektywami może wywoływać złe opinie. Poza tym szef raczej nie będzie chętny na stałe rozbudowywanie systemu.
Ja byłem ostatnio przed podobnym wyzwaniem i zdecydowałem się EX-1, bo kompaktowy ale super solidnie wykonany , ma w miarę szeroki kąt i najważniejsze ma jasny obiektyw . W moim przypadku możliwość robienia zdjęć bez lampy było strzałem w dychę. Pracuję w firmie produkcyjnej i zdjęcia maszyn wykonane przy użyciu wbudowanej lampy błyskowej są „niestrawne” i mało czytelne. Teraz wszyscy chcą pożyczać ten aparat od nas.
Jak kupowałem aparat to nie było jeszcze Oly XZ-1.

tomig
15.03.11, 01:45
Dziękuję za pomoc. Zakupiony został EX-1. I jak na razie nieźle daje radę :)