Zobacz pełną wersję : E410 V E330
Witam wszystkich
Gdybym dzisiaj zapytał się kogokolwiek z was co byście wybrali czy E 410 ( który ma wejść w lipcu) czy znany i dobry a dziś w niezłej cenie w dual Kit E330. Z tego co juz wiem oba mają inne matryce Livecmos, za tem jaki jest wasz wybór? Czy uważacie, że warto czekac do E410 i być może ma jeszcze mnejsze szumy niż e330 i dlatego waro go kupić?
sylwek
ekhm e410 ma być już niedługo... popatrz na dzisiejsze posty na forum.
Jako główna puszka? To brałbym e330... chyba, że na samplach okaże się, ze matryca w 410 jest znacznym postępem.
Nie czekałbym na E-410, ewentualnie na E-510 z uwagi na stabilizację w body. Z wymienionych przez Ciebie kupiłbym E-330 - odchylany LCD - dla mnie super, poza tym w dual kicie dostajesz starsze wersje obiektywów a więc krótszy z metalowym bagnetem a dłuższy ten w wersji jaśniejszej o całą działkę od nowszego, przy czym starszy to sprawdzona i chwalona konstrukcja. Działka jaśniej w obiektywie tele - nie do przecenienia...
No chyba, że dla Ciebie waga i wielkość aparatu mają kluczowe znaczenie to warto podkreślić, że zestaw E-330 będzie wyraźnie cięższy, co zresztą niekoniecznie jest wadą... - do noszenia wadą, do fotografowania zaletą...
Ja bym sie raczej zastanawial nad E330 vs E510, ze wzgledu na stablilizacje w E510. E410 (macalem E400, a to ta sama puszka) jest maly i, dla mnie, niewygodny, co przy dluzszym foceniu mialoby dla mnie znaczenie. Nie chcialbym wkurzac sie przez caly plener, ze mi aprat zle w dloni lezy. E330 ma lepszy LV, bo ma dwa tryby, a nie tak jak w E410 dwa w jednym. Tryb A bardzo sie przydaje do streetphoto i dziwnych kadrow. Uchylny LCD tez jest bardzo wygodny do ww celow, jak i do makro. Ja jestem bardzo zadowolony z E330. Mogloby byc wiecej pol AF (ale tego nie poprawili), wiekszy bufor i przede wszystkim jasniejszy wizjer. Wizjer byc moze bedzie lepszy w E410 i E510, bo nie maja one drugiego tunelu od LV, ktory to podobno zabiera 30% swiatla. E330 to naprawde przyzwoity aparat, szumy zupelnie akceptowalne i bardzo przyjemne kolory. Ergonomie ma w tej klasie moim zdaniem naprawde dobra, jak i jest bardzo dobrze wykonany. Mam go od poczatku lipca i guma na gripie nadal sie klei. Mi ponadto podoba sie tez z wygladu ;) Sylwek, idz i pomacaj E400, bedziesz wiedzial, jak sie to trzyma i czy Ci to odpowiada. Mi sie trzyma zle i uchwyt od paska wchodzi mi pod palce. Nie podoba mi sie to, ale to tez zalezy od wielkosci dloni i wlasnych upodoban. Niektorym brak gripa moze przeciez odpowiadac. Idz i sam sie przekonaj, czy to dla Ciebie. Jesli nie, to bierz E330. Spiesz sie, bo chyba schodza jak szybkie buleczki ;) Mam nadzieje, ze pomoglem.
Pzdr
Wizjer byc moze bedzie lepszy w E410 i E510,
Dziś wyczytałem w FotoVideoDigital, że
"E510 ma pryzmat pentagonalny, a nie układ luster"
zastanawiam się, czy będzie to w końcu Olympus (oprócz E1) w którym ręcznie ustawię sobie ostrość ;) (widząc co robię)
i jeszcze takie zdanie
"Między dwoma Goliatami (N i C) kręcił się Olympus, który, choć nie ma takich udziałów w rynku jak N, czy C, pod względem innowacyjności wyznacza standardy, które dopiero po latach kopiują inne firmy"
autor miał oczywiście na myśli filtr oraz podgląd na LCD
Moze, moze... W E330 przez ten wizjer srednio sie trafia z manualna ostroscia. Bawie sie czasem Heliosem na M42, probowalem nim portretu, ale na komputerze sie okazalo, ze wlasciwie nie trafilem z ostroscia, mimo, ze w wizjerze a pozniej i na LCD wygladalo dobrze :/ Z drugiej strony GO przy f: 2 za duza nie jest ;) Mimo wszystko w dzien ten wizjer styka, a aparat godny polecenia :)
Moze, moze... W E330 przez ten wizjer srednio sie trafia z manualna ostroscia. Bawie sie czasem Heliosem na M42, probowalem nim portretu, ale na komputerze sie okazalo, ze wlasciwie nie trafilem z ostroscia, mimo, ze w wizjerze a pozniej i na LCD wygladalo dobrze :/ Z drugiej strony GO przy f: 2 za duza nie jest ;) Mimo wszystko w dzien ten wizjer styka, a aparat godny polecenia :)
Helios nie jest przecież mistrzem ostrości :mrgreen: a i chyba masz tryb B więc trzeba korzystać, a przy F2 to ja mam problemy z GO nawet przy AF ;)
Sylwek E330 i radził bym się spieszyć jeśli chcesz kupić :D
Helios nie jest przecież mistrzem ostrości :mrgreen: a i chyba masz tryb B więc trzeba korzystać, a przy F2 to ja mam problemy z GO nawet przy AF ;)
Zdziwilbys sie. Moj Helios (mam 44M-4 MC), jak trafie z ostroscia, jest niesamowicie ostry juz na pelnej dziurze. Nic nie musialem wyostrzac. Tryb B do portretu w plenerze? Nie bardzo... :mrgreen: Rowniez radze sie spieszyc, bo ludzie kupuja, co widac na forum.