PDA

Zobacz pełną wersję : E410 V E330

Sylwek
6.04.07, 20:02
Witam wszystkich

Gdybym dzisiaj zapytał się kogokolwiek z was co byście wybrali czy E 410 ( który ma wejść w lipcu) czy znany i dobry a dziś w niezłej cenie w dual Kit E330. Z tego co juz wiem oba mają inne matryce Livecmos, za tem jaki jest wasz wybór? Czy uważacie, że warto czekac do E410 i być może ma jeszcze mnejsze szumy niż e330 i dlatego waro go kupić?

sylwek

grizz
6.04.07, 20:05
ekhm e410 ma być już niedługo... popatrz na dzisiejsze posty na forum.

Jako główna puszka? To brałbym e330... chyba, że na samplach okaże się, ze matryca w 410 jest znacznym postępem.

Karol
6.04.07, 20:21
Nie czekałbym na E-410, ewentualnie na E-510 z uwagi na stabilizację w body. Z wymienionych przez Ciebie kupiłbym E-330 - odchylany LCD - dla mnie super, poza tym w dual kicie dostajesz starsze wersje obiektywów a więc krótszy z metalowym bagnetem a dłuższy ten w wersji jaśniejszej o całą działkę od nowszego, przy czym starszy to sprawdzona i chwalona konstrukcja. Działka jaśniej w obiektywie tele - nie do przecenienia...
No chyba, że dla Ciebie waga i wielkość aparatu mają kluczowe znaczenie to warto podkreślić, że zestaw E-330 będzie wyraźnie cięższy, co zresztą niekoniecznie jest wadą... - do noszenia wadą, do fotografowania zaletą...

suchar
6.04.07, 20:31
Ja bym sie raczej zastanawial nad E330 vs E510, ze wzgledu na stablilizacje w E510. E410 (macalem E400, a to ta sama puszka) jest maly i, dla mnie, niewygodny, co przy dluzszym foceniu mialoby dla mnie znaczenie. Nie chcialbym wkurzac sie przez caly plener, ze mi aprat zle w dloni lezy. E330 ma lepszy LV, bo ma dwa tryby, a nie tak jak w E410 dwa w jednym. Tryb A bardzo sie przydaje do streetphoto i dziwnych kadrow. Uchylny LCD tez jest bardzo wygodny do ww celow, jak i do makro. Ja jestem bardzo zadowolony z E330. Mogloby byc wiecej pol AF (ale tego nie poprawili), wiekszy bufor i przede wszystkim jasniejszy wizjer. Wizjer byc moze bedzie lepszy w E410 i E510, bo nie maja one drugiego tunelu od LV, ktory to podobno zabiera 30% swiatla. E330 to naprawde przyzwoity aparat, szumy zupelnie akceptowalne i bardzo przyjemne kolory. Ergonomie ma w tej klasie moim zdaniem naprawde dobra, jak i jest bardzo dobrze wykonany. Mam go od poczatku lipca i guma na gripie nadal sie klei. Mi ponadto podoba sie tez z wygladu ;) Sylwek, idz i pomacaj E400, bedziesz wiedzial, jak sie to trzyma i czy Ci to odpowiada. Mi sie trzyma zle i uchwyt od paska wchodzi mi pod palce. Nie podoba mi sie to, ale to tez zalezy od wielkosci dloni i wlasnych upodoban. Niektorym brak gripa moze przeciez odpowiadac. Idz i sam sie przekonaj, czy to dla Ciebie. Jesli nie, to bierz E330. Spiesz sie, bo chyba schodza jak szybkie buleczki ;) Mam nadzieje, ze pomoglem.
Pzdr

pleg
6.04.07, 21:16
Wizjer byc moze bedzie lepszy w E410 i E510,

Dziś wyczytałem w FotoVideoDigital, że
"E510 ma pryzmat pentagonalny, a nie układ luster"
zastanawiam się, czy będzie to w końcu Olympus (oprócz E1) w którym ręcznie ustawię sobie ostrość ;) (widząc co robię)

i jeszcze takie zdanie
"Między dwoma Goliatami (N i C) kręcił się Olympus, który, choć nie ma takich udziałów w rynku jak N, czy C, pod względem innowacyjności wyznacza standardy, które dopiero po latach kopiują inne firmy"

autor miał oczywiście na myśli filtr oraz podgląd na LCD

suchar
6.04.07, 21:19
Moze, moze... W E330 przez ten wizjer srednio sie trafia z manualna ostroscia. Bawie sie czasem Heliosem na M42, probowalem nim portretu, ale na komputerze sie okazalo, ze wlasciwie nie trafilem z ostroscia, mimo, ze w wizjerze a pozniej i na LCD wygladalo dobrze :/ Z drugiej strony GO przy f: 2 za duza nie jest ;) Mimo wszystko w dzien ten wizjer styka, a aparat godny polecenia :)

C+
6.04.07, 21:47
Moze, moze... W E330 przez ten wizjer srednio sie trafia z manualna ostroscia. Bawie sie czasem Heliosem na M42, probowalem nim portretu, ale na komputerze sie okazalo, ze wlasciwie nie trafilem z ostroscia, mimo, ze w wizjerze a pozniej i na LCD wygladalo dobrze :/ Z drugiej strony GO przy f: 2 za duza nie jest ;) Mimo wszystko w dzien ten wizjer styka, a aparat godny polecenia :)

Helios nie jest przecież mistrzem ostrości :mrgreen: a i chyba masz tryb B więc trzeba korzystać, a przy F2 to ja mam problemy z GO nawet przy AF ;)

Sylwek E330 i radził bym się spieszyć jeśli chcesz kupić :D

suchar
6.04.07, 21:54
Helios nie jest przecież mistrzem ostrości :mrgreen: a i chyba masz tryb B więc trzeba korzystać, a przy F2 to ja mam problemy z GO nawet przy AF ;)

Zdziwilbys sie. Moj Helios (mam 44M-4 MC), jak trafie z ostroscia, jest niesamowicie ostry juz na pelnej dziurze. Nic nie musialem wyostrzac. Tryb B do portretu w plenerze? Nie bardzo... :mrgreen: Rowniez radze sie spieszyc, bo ludzie kupuja, co widac na forum.