Zobacz pełną wersję : skala odwzorowania dla robali
czy ktoś mi może potwierdzić jak to jest z tą skalą odwzorowania w szkłach makro?
pytam pod kątem robali - czy dobrze rozumiem że szkło ze skalą 1:1 będzie najlepsze, da mi największe zbliżenie? Czy coś innego się liczy? jeśli tak to co? Dodatkowe pytanie - czy są pod 4/3 obiektywy o skali większej niż 1:1, np 3:1 ? I ostatnie - czy ktoś bawił się w makro przy użyciu soczewek nakręcanych na słoiczek np nasz Zuiko 35 mm?
Tak się zastanawiam bo coś mi robale ostatnio się spodobały i kto wie czy się nie połaszę na jakieś szkło do makro...
Kto tu biegły w temacie robaczków i słoików pod nie jest?
Moze w oczekiwaniu na odpowiedź od kogoś kto się zajmuje taką fotografią TU (https://forum.olympusclub.pl/topics22/odwzorowanie-w-fotografii-macro-vt8077.htm) znajdziesz jakieś info.
Mam wielką prośbę do osób posiadających obiektyw macro (35mm). Czy możecie zrobić zdjęcie monety np. 2 zł z mozliwie największym zbliżeniem obiektywu do tego porzedmiotu i wstawić nieobrabianą fotkę na forum ? Czytałem inne wątki o tym obiektywie (przegladałem zdjęcia robali i roślin) ale takie zdjęcie bardzo dokładnie określi możliwości obiektywu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Na marginesie dodam, że obiektyw 35mm jest niedostepny od ręki w żadnym sklepie. Ostastnie dwa dni spędziłem na "bieganiu" po sklepach internetowych
czy ktoś mi może potwierdzić jak to jest z tą skalą odwzorowania w szkłach makro?
pytam pod kątem robali - czy dobrze rozumiem że szkło ze skalą 1:1 będzie najlepsze, da mi największe zbliżenie? Czy coś innego się liczy? jeśli tak to co? Dodatkowe pytanie - czy są pod 4/3 obiektywy o skali większej niż 1:1, np 3:1 ? I ostatnie - czy ktoś bawił się w makro przy użyciu soczewek nakręcanych na słoiczek np nasz Zuiko 35 mm?
Tak się zastanawiam bo coś mi robale ostatnio się spodobały i kto wie czy się nie połaszę na jakieś szkło do makro...
Kto tu biegły w temacie robaczków i słoików pod nie jest?
35mm ma 1:1 (z pierścieniem 2:1)
50mm ma 1:2 (z pierścieniem 1:1)
sigma jeszcze jest i daje chyba 1:1
To bardzo dużo bo matryca w olku jest mniejsza niż w innych sytemach, a więc nasze 1:2 to to co 1:1 w 35mm... po prostu obiekt wilkości matrycy czyli coś 17x13mm wypełnia cały kadr (przy 1:1)
oprócz powiększenia liczy się jeszcze odległość ogniskowania... tzn z jakiej odległości szkiełko uzyskuję tą skalę... ma to znaczenie zwłaszcza przy robaczkach, bo płochliwe, ale i przy innych obiekatach blkiska odległość może po prostu pozbawić Cię światła... z drugiej strony większa ogniskowa to potrzeba krótszych czasów...
ja brałbym 50mm f2 :D i jak dobrze pójdzie to już niedługo zamawiam :D
[
sigma jeszcze jest i daje chyba 1:1
Jest jeszcze Sigma 105mm MAcro f:2.8, ktora rowniez daje odwzorowanie 1:1. Wiem, bo mam :) Z tym odwzorowaniem to jest tak, jak napisal grizz. Obiekt o dlugosci 1cm w rzeczywistosci ma 1cm dlugosci na matrycy przy odzorowaniu 1:1. Teoretycznie do robali powinna byc dluzsza ogniskowa, by moc z wiekszej odleglosci uzyskiwac maksymalne odwzorowanie. Ta Sigma to calkiem fajne szklo. Ostatnio sie do niej przekonalem. Ostra. Jesli chcesz jakies sample to sa tu:
Ptaszek (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-3008)
Paw (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=129&pos=3)
Kaczuszka (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-3010)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://republika.pl/zdjecia_suchara/images/kwiatki1_s.jpg)
Bawie sie zd 50 z podpietym raynoxem dcr 250. Powiekszenie moze nie kosmiczne, ale go dosyc duza. Po swietach jak wroce do Krakowa to napisze cos wiecej, bo teraz jestem na gsm.
Ja mam ZD35, ZD50 i Raynoxa250 ;)
ZD35+Raynox nie ma sensu, jakby ktoś chciał sobie zwiększyć skalę odwzorowania, bo odległość ostrzenia jest wręcz zerowa...
ZD50+Raynox jest okej, jest AF! :) [z kitami nie chciało za bardzo samemu ostrzyć] Odwzorowanie na oko takie, jak z ZD35, czyli około 1:1.
Hm, tak sobie myśle, czy by nie sprzedać ZD35 i nie dołożyć 700zl na jakąś jasną Sigmę... bo w sumie makro już mam... Luc4s, doradź ;)
Jak jutro nie zapomnę, to mogę zrobić jakieś poglądowe foty :]
Nie wiem co mam doradzic :) jestem do jutra bez kompa wiec nie wiem jak te foty ktore zrobilem beda wygladac na monitorze. Moim zdaniem 35 mm to za mala ogniskowa do zywego makro. Ponoc niezlym rozwiazaniem jest ex 25 + 40-150, jednak trzeba doswietlac lampa. Zrobilem fajny doswietlacz do fl50, ale marzy mi sie ring flash. Niestety ten olkowy jest koszmarnie drogi. Co Ci mam poradzic...mysle, ze zd35 masz faktycznie zbedny, jednak w Twoim wypadku zamienilbym go nie na sigme ale zd14-54.
Nie wiem co mam doradzic :) jestem do jutra bez kompa wiec nie wiem jak te foty ktore zrobilem beda wygladac na monitorze. Moim zdaniem 35 mm to za mala ogniskowa do zywego makro. Ponoc niezlym rozwiazaniem jest ex 25 + 40-150, jednak trzeba doswietlac lampa. Zrobilem fajny doswietlacz do fl50, ale marzy mi sie ring flash. Niestety ten olkowy jest koszmarnie drogi. Co Ci mam poradzic...mysle, ze zd35 masz faktycznie zbedny, jednak w Twoim wypadku zamienilbym go nie na sigme ale zd14-54.
Może wspólnymi siłami zrobimy ring flash na ledy? Mi też nie widzi się wydawać ponad 2k :|
Czytalem opinie, ze ledy sie slabo sprawdzaja. Zazwyczaj ciezko uzyskac identyczna temp. barwna z wszystkich led. Chyba najlepszym rozwiazaniem niskobudzetowym jakie widzialem, bylo wymontowanie palnika z starej lampy oraz podlaczenie drugiego. Palniki byly zamocowane na kablu po obu stronach obiektywu.
Czytalem opinie, ze ledy sie slabo sprawdzaja. Zazwyczaj ciezko uzyskac identyczna temp. barwna z wszystkich led. Chyba najlepszym rozwiazaniem niskobudzetowym jakie widzialem, bylo wymontowanie palnika z starej lampy oraz podlaczenie drugiego. Palniki byly zamocowane na kablu po obu stronach obiektywu.
Hmm... nie wiem w czym mialby tkwic problem. Widzialem takie ringi na allegro w cenie okolo 150zl. Chyba nawet byly uniwersalne. W sumie to proste rozwiazanie, bowiem kółko do ktorego lutujesz diody to po prostu plytka drukowana z obwodami i kabelek do zasilacza i wsio gra. Sadze ze gdyby wykorzystac jasne LEDy (ale nie te 1W) to sadze ze w odleglosci do 10cm naprawde jasno byloby ze HEJ. Co zas sie tyczyc ma balansu bieli to sadze ze mozna chyba skorzystac z bialej kartki. Wezmy pod uwage ze skoro orygilany ring jest tak cholernie drogi to troszke wieksza zabawa i mozna osiagnac namiastke tego, zwlaszcza ze nikt z was zawodowo nie robi makr bo w takim przypadku inwestycja bylaby nieodzowna.
Hmm... nie wiem w czym mialby tkwic problem. Widzialem takie ringi na allegro w cenie okolo 150zl. Chyba nawet byly uniwersalne. W sumie to proste rozwiazanie, bowiem kółko do ktorego lutujesz diody to po prostu plytka drukowana z obwodami i kabelek do zasilacza i wsio gra. Sadze ze gdyby wykorzystac jasne LEDy (ale nie te 1W) to sadze ze w odleglosci do 10cm naprawde jasno byloby ze HEJ. Co zas sie tyczyc ma balansu bieli to sadze ze mozna chyba skorzystac z bialej kartki. Wezmy pod uwage ze skoro orygilany ring jest tak cholernie drogi to troszke wieksza zabawa i mozna osiagnac namiastke tego, zwlaszcza ze nikt z was zawodowo nie robi makr bo w takim przypadku inwestycja bylaby nieodzowna.
kiedyś na pl.rec.foto była dyskusja... jak dobrze pamiętam ledy mają kiepskie widmo, czy coś...
Dzięki :)
Nieee, 14-54 nie, bo za drogie, musiałabym filtry wymieniać i za mało światła zyskuję... Na razie się wstrzymam, pomyślę, może jakieś Sigmy do sopockiego ProCentrum pod 4/3 zamówią w końcu...
EX-25 nie przenosi AF w szkłach innych niż 50mm... i jest drogi ;)
RadioErewan
7.04.07, 16:47
EX-25 przenosi AF, tylko ze światełkiem 3,5 i podwojeniu wyciągu, światło spada o 2 EV i może nie działać poprawnie.
Pozdrawiam
Aaa to sorry. Na stronie Olka inaczej napisali http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_EX-25_Compatibilities.htm
Czytałem gdzieś, że są odpowiednie ledy z odpowiednią barwą - jakiś konkretny model :roll: