PDA

Zobacz pełną wersję : Rozwój matryc w ostatnich latach

Tobik
5.01.11, 14:37
Odnośnie "partnerstwa" Olympusa i Panasa to faktycznie jest to kiepski żart.
Smutne jest to,że Oly ma od Panasa tylko ochłapy min. ciągle korzystanie z przestarzałych matryc 12mpix z E-30 ktory ma juz ponad 2 lata, a N,C,S,P sa już kilka generacji do przodu ale to tak BTW. Ciekawi mnie cena bo po już zeszłorocznej wyprawie zimą w Karkonosze otworzyły mi się oczy i chętnie sprawiłbym sobie coś małego i technologicznie przyzwoitego.

Dar-i-jush
5.01.11, 14:46
Pierścień na obiektywie jest używalny:grin:

a N,C,S,P sa już kilka generacji do przodu.
Ee, bez przesady. Różnice są subtelne i tylko na wysokich czułościach:wink:

grizz
5.01.11, 14:55
Pierścień na obiektywie jest używalny:grin:

Ach! :D Jako, co? Standardowe pokrętło wielofunkcyjne, czy tylko mf/zoom?

CO do partnerstwa OLy Panas... To akurat w działce µ4/3 działa całkiem ok... uzupełniają się, ale i konkurują....

Co do matryc...
Jakie Kilka generacji w ciagu 2 lat? Ostatnio matryce stanęły w miejscu i wszelkie nowości są praktycznie zasługą oprogramowania, bądź elektroniki poza samą matrycą.

Tobik
5.01.11, 14:55
Wesoły Mis bardzo subtelne określenie stanu faktycznego:wink:.
Pojecie wysokie czułości ostatnio nabiera nowego znaczenia w przypadku APSC. Odnosnie XZ-1 to zastanawia mnie fakt czy po podpięciu FL-36,która posiadam ,wzgledna ergonomia tego zestawu przestanie istnieć ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Grizz nie zrozum mnie źle ale N D90/D300/ 12mpix cmos, D7000 16mpix cmos
d60/d40x 10mpix ccd, d5000 12mpix cmos, d3100 14mpix cmos - to przykład samego Nikona a jakość obrazu i tak idzie do przodu

grizz
5.01.11, 15:06
Czym? Mpixelami. Skoku jakości nie ma, a przynajmniej tak zauważalnego jak widać było miedzy generacjami jeszcze kilka lat temu.

epicure
5.01.11, 15:09
Jeśli chodzi o użyteczny DR, to ostatnio dokonał się pewien skok. Rozdzielczość powoli rośnie, szumy powoli maleją.

grizz
5.01.11, 15:12
No własnie poooowli. Przydałaby sie jakas nowa technologia... araczej, zeby coś wdrożonego zostało, bo pomysłów, to jest sporo.

Tobik
5.01.11, 15:21
Grizz wejdź na forum Pentaxa i zajrzyj do wątku D3100 vs D3. Problemów ze wzrokiem nie mam ale miałem nieco kłopotów z odróżnieniem zdjęć na ISO 6400 z obydwu aparatów i to uważam za ogromny postęp.

gietrzy
5.01.11, 15:39
Czym? Mpixelami. Skoku jakości nie ma, a przynajmniej tak zauważalnego jak widać było miedzy generacjami jeszcze kilka lat temu.

Tak na przykładzie Canona: 300D->20D->5D i dalej - imho - nic.

D3100 vs D3.

Dobre.

Tobik
5.01.11, 15:42
Tak na przykładzie Canona: 300D->20D->5D i dalej - imho - nic.

Dobre.
I co najmniej zaskakujące.

grizz
5.01.11, 16:16
Grizz wejdź na forum Pentaxa i zajrzyj do wątku D3100 vs D3. Problemów ze wzrokiem nie mam ale miałem nieco kłopotów z odróżnieniem zdjęć na ISO 6400 z obydwu aparatów i to uważam za ogromny postęp.

Taaaa 3 lata dzieli te modele. 3 lata. I nijak nie można określić tego skoku jako cytuję Ciebie "kilka generacji".

A to co zaprezentowane, to w dużej mierze i tak elektronika + soft, a nei sama matryca.

Aparaty zastopowały w kwesti matryc, nadrabiając zmianami na innych polach... ergonomii, bajerków...

ale matryce? Cały czas liczy sie pięć i pół letni 5d...

Tobik
5.01.11, 16:30
W takim razie to co mówisz stawia Olympusa w złym świetle.
No bo na co teraz zrzucić winę skoro matryce Panasa są ok?
3 lata zgadzam się ale topowy aparat FX i podstawowy DX a to powoduje u mnie chwile refleksji...

grizz
5.01.11, 16:35
Co? Co matryce? Ja pisałem, ze są ok?

Jaką winę? Po co zrzucać?

Co chcesz nam usilnie udowodnić?

Tobik
5.01.11, 16:41
Z kontekstu twojej wypowiedzi wynika że twierdzisz że są ok.
Nie reagujesz zbyt emocjonalnie? Napisałem 1 post a chcesz go rozwlec w kolejna dyskusję na przynajmniej kilka stron. Nic nie chce udowodnić po prostu mam oczy szeroko otwarte na fakty:wink: a niegrzecznie byłoby kogokolwiek ignorować

outsider
5.01.11, 16:48
ale matryce? Cały czas liczy sie pięć i pół letni 5d... hmmm.... gdybym miał porównywać możliwości nowych matryc (zwłaszcza tej z pentaxa K-5, czy nikona D7000) to wolałbym te dwa modele niż 5d...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/rd-1.gif
źródło (http://www.guillermoluijk.com/tutorial/noisedr/rd.gif)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/curvassnrnorm-1.gif
źródło (http://www.guillermoluijk.com/tutorial/noisedr/curvassnrnorm.gif)

więcej tu -> http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=49200.0 (po angielsku)

Tobik
5.01.11, 16:52
Ale skoro nowy wątek został utworzony to warto pociągnąć temat dalej. Weźmy na przykład dxomark - tam E-5 notuje wyniki w zasadzie identyczne jak E-420 tzn.2,5 roku i żadnej poprawy? U nikona dziala to w odwrotną stronę i to jest zupełnie zdrowe zjawisko.
Kolejna rzecz, Peny, niby nowy system a matryce i ich osiągi wciąż te same - klony tej z E-30 i tu nowy soft niewiele wniósł jak sugerowałeś.

grizz
5.01.11, 16:57
Ale ja naprawdę chce się dowiedzieć jakie to fakty mnie mineły, że nie zauwazyłem przeskoku jakościowego...

Matryce panasa nie odstają od konkurencji, ale mają trudniej ze względu na mniejszy rozmiar. Jak porównasz e-5 z 7d (gdzie masz podobne upakowanie) to sam zobaczysz. I trudności będą do czasu, az nie pojawi się nowa technologia(zwłaszcza jeżeli bedzie kosztowna wraz ze wzrostem powierzchni)

To i tak rozważania dla teoretyków i wielbicieli wykresików. Wejdź do jakiejś galerii multuum, fot ze stareńkich e510... (ba e-1) 5d, d90, 20d,40d, d200... i poziom jest świetny (badź tragiczny) niezaleznie od aparatu i wcale nie odstaje od nowych puszek.

I przeskoku jakości nie zobaczymy aż do czasu wprowadzenia nowych technologii matryc, tymaczasem zyskujemy na używalności i udogodnieniach.... i całe szczęście, ze nawet aparaty z dolnych półek mają wysmienity AF i solida budowę i ergonomię... a nie, że otrzymujemy megawypas matrycę w zabawkowej obudowie.

Mamy do wybou puszki wodoszczelne, puszki megaszybkostrzelne, filmujące, tańczące.

hmmm.... gdybym miał porównywać możliwości nowych matryc (zwłaszcza tej z pentaxa K-5, czy nikona D7000) to wolałbym te dwa modele niż 5d...

Ja też.

Ale 5 lat! 5Lat!

Ale skoro nowy wątek został utworzony to warto pociągnąć temat dalej. Weźmy na przykład dxomark -.

Blah. Ja nie analizuje wykresików. Nie w takiej dziedzinie jak fotografia. Pokaż mi te róznice, albo brak różnic na codziennych fotografiach.... linki do galerii wystarczą ;)

Czyli ogólnie, olejcie testy, ufajcie bardziej włąsnemu oku i bierzcie coWAM się podoba, a nei co zyskuje większe słupki w dziwnych rankingach.

Tobik
5.01.11, 17:07
No to weźmy ten ba E-1. Miałem go przez jakiś czas ISO 100,200 super tu masz rację ale im wyżej tym gorzej. Poza tym rozszerzone ISO 1600,3200 w trybie boost to odpowiednik obecnego ISO 12800,25600 w APSC a nawet 25600/51200 u Pentaxa. A matryce Panasa odstają choćby dlatego bo oferują wąski zakres czułości i jeszcze węższy zakres czułości użytecznej i powołując się na Wesołego Misia nie ma nawet czego wygładzać.To tak w teorii.
Odnośnie dwóch ostatnich wersów Grizz to nie sposób się nie zgodzić.
Jesli chodzi o galerię to nie chciałbym jeszcze drażnić poczucia gustu i dobrego smaku pozostałych forumowiczów:wink:, ale nie martw się obiecuje zacząć w najbliższym czasie powoli spełniać twoją prośbę:wink:

grizz
5.01.11, 17:28
Zejdźmy z e-1 to konstrukcja z 2003r. Z początków lustrzankowego boomu (równieśnik 300d)... wtedy własnie postępy (zwłaszcza w ISO) były bum, bum, 20d-> 5d i koniec końców ostatnia perełka d3...

Jaki ten zakres czułości użytecznej oferuje obecnie panas, ze nazywasz go wąskim... 100-1600? Wąsko?

A jeżeli Ci wąsko, to nie ma problemu zmienic na k5 czy d7000. To jest własnie fajne, jest konkurencja, jest wybór.

Tobik
5.01.11, 17:41
100 -1600 tyle mam w E-450 i jest to zarówno zakres całkowity jak i użyteczny jak dla mnie oczywiście. d7000 100-25600 użyteczny co najmniej 100-6400 zaznaczam jak dla mnie. Przykład d7000 jest tu na pewno krzywdzący ale z tego co dowiedziałem to postęp w kwestii matryc zatrzymał się na D3 który jest niemalże rówieśnikiem E-420 jeżeli idzie o premierę.

grizz
5.01.11, 17:44
100 -1600 tyle mam w E-450 i jest to zarówno zakres całkowity jak i użyteczny jak dla mnie oczywiście.

A to zerknij na to co wypluwa e-5 albo któryś z nowszysch panasów... na 3200 i 6400, nie podskoczyła Ci użyteczność?

Darekw1967
5.01.11, 17:51
Witam !

Napisali w 2008 roku...

http://www.swiatobrazu.pl/czarny_krzem__niezwykle_okrycie_naukowcow_ktore_mo ze_zrewolucjonizowac_fotografi.html

http://fotoblogia.pl/tag/czarny-krzem
http://solaris18.blogspot.com/2008/10/czarny-krzem-odkrycie-ktre-moe-by.html

Teraz mamy 2011 i gdzie ta nowa technologia ???
Systemowi 4/3 jak znalazl... takie materialy !

Pozdrawiam

Dar-i-jush
5.01.11, 17:56
Witam !

Napisali w 2008 roku...

http://www.swiatobrazu.pl/czarny_krzem__niezwykle_okrycie_naukowcow_ktore_mo ze_zrewolucjonizowac_fotografi.html

Pozdrawiam

Dokładnie! Tak samo lata temu była mowa o nowych technologiach matryc TV, a dostaliśmy 3D:???:

Mnie się wydaje, że to kwestia wyciągnięcia maksymalnych pieniędzy z obecnej technologii. Najpierw musi się zwrócić, potem jeszcze przynieść zyski, a jak już wszyscy się znudzą i będzie zastój (jak obecnie), to wprowadzą nową technologię i ceny polecą w kosmos:wink:

Tobik
5.01.11, 17:56
Co do E-5 pokusiłbym się używać ISO 1600 w żarowym a w ciągłym niebłyskowym 3200,które tak naprawdę ISO 3200 nie jest.

Dokładnie! Tak samo lata temu była mowa o nowych technologiach matryc TV, a dostaliśmy 3D:???:

Mnie się wydaje, że to kwestia wyciągnięcia maksymalnych pieniędzy z obecnej technologii. Najpierw musi się zwrócić, potem jeszcze przynieść zyski, a jak już wszyscy się znudzą i będzie zastój (jak obecnie), to wprowadzą nową technologię i ceny polecą w kosmos:wink:

Analogiczna sytuacja do tej z zasilaniem samochodów ogniwami wodorowymi. Pomysł ma już trochę lat nadszedł wiek XXI i dalej zalewamy baki ropą i jej pochodnymi.

Darekw1967
5.01.11, 18:14

Witam !

Pisza, ze 200 000 ISO przy praktycznie pozbawionym szumów obrazie końcowym no to daje do myslenia producentom matryc czy
nie lepiej klepac... aktualne stare technologie robiac...
programowo-sprzetowe kruczki sztuczki czarujac uzytkownika
w poprawienie nieco... stosunek S/N
dodajac bajer w stylu nastepne filtry artystyczne czy jakis
soft co przerabia smutne miny na zdjeciach na wesole i odwrotnie ;)
i ciagnac za to kase ile sie da...

Pozdrawiam

Lailonn
5.01.11, 18:18
Hmm były 2 nowe technologie matryc:

BSI i tu P/O odstają, bo konkurencja MA i UŻYWA
Quantum Dots - ogłoszono rewolucję ale od tamtej pory cicho sza...

Ale to nie tylko matryce od 2 lat stoją w miejscu. AF nowszego i lepszego też żaden producent nie pokazuje. OLEDowych wyświetlaczy ani super hiper cyfrowych wizjerów też nie ma. Ilość kl/s też stanęła w miejscu.

To co wielu osobom wydaje się jako postęp, to jedynie spływanie jakości/rozwiązań z topowych modeli w dół. Stąd porównania D7000 z D3 itd. Porównajmy sobie TOPOWE modele każdego producenta i dopiero TAM widać realny postęp, a raczej jego brak.

Fatman
5.01.11, 19:25
Ehhh............ no kochani :-)

Spodziewacie się nagle jakiejś rewolucji ?

Przecież to się nie opłaca. Producenci dają nam nowości w małych porcyjkach. Precyzyjnie odmierzonych tak aby podtrzymać sprzedaż nowych modeli.
I tyle -na więcej nie liczcie.

grizz
5.01.11, 19:30
Ehhh............ no kochani :-)

Spodziewacie się nagle jakiejś rewolucji ?

Nagle nie, ale jak konkurencja nadgryzie dwa woły ;) to jest szansa, ze cos pokażą... szalenie szkoda, ze sony mimo szumnych zapowiedzi olał półkę górną.

Fatman
5.01.11, 19:35
No własnie pooooowoliiiii ;-)

Postęp jakiś tam jest i już obecnie najlepsze DXowe(pod względem obrazowania) aparaty dla świadomego amatora dają prawie tak dobra jakość jak do niedawna najlepszy pod tym względem FX.
A nawet czasem FXa przewyższają......

A te puszki dzieli okres 3 lat.

geo
5.01.11, 22:17
Przecież to się nie opłaca. Producenci dają nam nowości w małych porcyjkach. Precyzyjnie odmierzonych tak aby podtrzymać sprzedaż nowych modeli.
I tyle -na więcej nie liczcie.
cała konsumpcja światowa się na tym opiera.
Żadna technologia nowsza nie zostanie wprowadzona dopóki starsza na nią nie zarobi i basta.

Fatman
5.01.11, 22:27
Dokładnie tak jak piszesz. Nam pozostaje tylko być cierpliwym i czekać :-)

Toster_88
6.01.11, 02:01
czyli producenci wszystkich sprzętów mają założony kartel?

apz
6.01.11, 02:13
czyli producenci wszystkich sprzętów mają założony kartel?

Nawet jak tak nie jest to tak to wygląda.
Popatrz co w ostatnich latach robi Canon,
Jakie aparaty wypuszcza Nikon,
Nawet Sony utraciło rozpęd i weszło w Nex-y.

Zapowiada się zmiana technologii zapoczątkowana przez mikro 4/3 i wszyscy dookoła tłuka na tych samych maszynach ile się tylko da jeszcze...
Może wejście Samsunga i odrodzenie Pentaksa przełamie impas.

Pozdrawiam AP.

Tobik
6.01.11, 09:40
Co do Pentaxa to ma on to co da Sony, Nikon prawdopodobnie też - przynajmniej w DX i jak widać można jeszcze naprawdę sporo wycisnąć ze starej technologii.

Toster_88
6.01.11, 13:14
Po prostu jest zastój technologiczny. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby jakakolwiek firma czekała na innych z branży z wprowadzeniem innowacji na której sami mogliby zgarnąć kupę kasy. Jeżeli nie ma kartelu, to to nieracjonalne.

Mirek54
6.01.11, 13:21
Dopóki to co jest daje kase to nie ma sensu wprowadzac nowalijek.Stron z modelkami coraz wiecej,artysci fotograficy mnoza sie jak grzyby po deszczu,na forach fotograficznych wszyscy sprzet profi kupuja,nowe nurty w fotografii promuja,kolo sie kreci.

Ggrzesiek
6.01.11, 14:14
Już Siergiej Bubka pokazał, że bardziej opłacalna jest metoda małych kroków niż jeden "wielki skok".

estEban
6.01.11, 14:43
Niby to wszystko prawda. O tych małych kroczkach i o bezsensowności wprowadzania nowych rozwiązań, alllle...
Tak się zastanawiam, czy gdybym był szefem jakiejśtam firmy produkującej sprzęt i trzymałbym w ręku technologię, która byłaby w stanie odebrać klientów firmie konkurencyjnej... to w imię czego miałbym tego nie robić? Dla mnie to jednoznacznie znak, że takie nowe technologie nie istnieją, albo... są tak drogie, że nieopłacalne w szerszej produkcji.

grizz
6.01.11, 14:47
Niby to wszystko prawda. O tych małych kroczkach i o bezsensowności wprowadzania nowych rozwiązań, alllle...
Tak się zastanawiam, czy gdybym był szefem jakiejśtam firmy produkującej sprzęt i trzymałbym w ręku technologię, która byłaby w stanie odebrać klientów firmie konkurencyjnej... to w imię czego miałbym tego nie robić? Dla mnie to jednoznacznie znak, że takie nowe technologie nie istnieją, albo... są tak drogie, że nieopłacalne w szerszej produkcji.

Bo niestety te technologię mają Ci co rynkiem rządzą przez co mogą wydajnie blokowac wszelkie nowości firm mniejszych... vide foevon, czy fuji.

epicure
6.01.11, 14:52
...czy gdybym był szefem jakiejśtam firmy produkującej sprzęt i trzymałbym w ręku technologię, która byłaby w stanie odebrać klientów firmie konkurencyjnej...

Nie ma takiej technologii. Pozycję rynkową buduje się latami. Żadna, nawet rewolucyjna technologia, nie jest w stanie natychmiastowo zmienić równowagi sił na rynku. Owszem, będzie się o niej mówiło, będą pisać o niej peany na portalach i w pismach branżowy, będą o niej niezliczone wątki na forach, będą nagrody... Pewnie jakaś część osób kupi taki sprzęt, ale żaden gwałtowny spadek udziału w rynku u silnej konkurencji nie nastąpi (może jedynie jakaś drobnica to odczuje). A jak już jakaś nowa technologia na rynku się pojawi, to za rok czy dwa będą mieli ją wszyscy. W tym czasie niewiele się zmieni.

irek50
6.01.11, 14:58
... to w imię czego miałbym tego nie robić? Dla mnie to jednoznacznie znak, że takie nowe technologie nie istnieją, albo... są tak drogie, że nieopłacalne w szerszej produkcji.
------------------------------------
Pies jest tu pogrzebany, że wprowadzenie i upowszechnienie nowej technologi wymaga wielkich inwestycji na co stać tylko najbogatrzych producentów trzymających wszystkie sznurki... Tzeba najpierw dużo stracić, aby ewentualnie później zarobić :)

Janeczek
6.01.11, 15:37
Nie chcialbym wsadzac kija w mrowisko ale po cichu licze na nowego foveona od Sigmy, to byloby cos na miare niedoszlego nastepcy fuji s3/s5

pozdrawiam serdecznie
Janek

Czaroz
6.01.11, 18:31
Ok. Peny-penami, ale ja mam tylko jedno zyczenie... Niech nie zaprzestana produkowac klasycznych lustrzanek, mnie cos nie przekonuje ta budowa Penow.

To mowilem Ja, Czarek. Dziekuje.

Dar-i-jush
6.01.11, 19:32
mnie cos nie przekonuje ta budowa Penow

Jaka budowa? Brak lustra? Po usprawnieniu AF, same plusy.

Quentin35
6.01.11, 20:02
Moim zdaniem nie ma co oczekiwać cudów i ciągłego przebijania się nowinkami. Odkąd księgowi zaczęli decydować co i jak ma wyglądać i kiedy się pojawić w nowych modelach jesteśmy zdani na ich łaskę. Popatrzcie co dzieje się w motoryzacji. Jakiś śmieszny downsizing w autach, które ludzie kochali za moc, pojemność i przyjemność z jazdy. Pseudoekologia elektrycznych silników, jakość materiałów (skóra kiedyś i dziś). Niedługo takie M3 będzie miało pojemność hybrydę 1.4 i przedni napęd ;) Kalkulacja i bilanse nic poza tym...

Tobik
6.01.11, 20:50
Witam !

Napisali w 2008 roku...

http://fotoblogia.pl/tag/czarny-krzem
http://solaris18.blogspot.com/2008/10/czarny-krzem-odkrycie-ktre-moe-by.html

Systemowi 4/3 jak znalazl... takie materialy !

Pozdrawiam

Zastanawia mnie jedno - jeśli "chłonność" światła zwiększy się niby te 100 razy to co z fotografowaniem w powiedzmy słoneczny dzień kiedy czasem ISO 100 to za dużo? Wprowadzony zostanie odpowiednik ISO np.1,2,5 ?
Nakładanie kilku filtrów szarych na obiektyw to bzdura ....

RadioErewan
6.01.11, 21:08
Zastanawia mnie jedno - jeśli "chłonność" światła zwiększy się niby te 100 razy to co z fotografowaniem w powiedzmy słoneczny dzień kiedy czasem ISO 100 to za dużo? Wprowadzony zostanie odpowiednik ISO np.1,2,5 ?
Nakładanie kilku filtrów szarych na obiektyw to bzdura ....

W niektórych starszych kompaktach i w profi kamerach wideo są wbudowane filtry ND w tor optyczny. W Panasach z których korzystam można zapodać ND do 1/64. Dlaczego nie zrobić tego w bezlusterkowcu czy lustrzance (pomiędzy migawką i matrycą)?

Pozdrawiam

Alleg_pl
6.01.11, 21:26
Jaka budowa? Brak lustra? Po usprawnieniu AF, same plusy.

Nie dla kazdego. Sa jescze tacy którzy poprostu lubia wziasc do reki porzadną magnezową puszke, przymierzyc sie do wizjera nacisnac spust i poczuc jak wszytko pracuje... gadziutko, miękko, z zegarmistrzowska precyzja. Piękno zaawansowanej mechaniki i inzynierii.

mynameisnobody
6.01.11, 21:42
wybrałeś niebieską pigułkę?
Ta zegarmistrzowska precyzja wymaga zegarmistrzowskiego serwisu -koszty przewyższają często wartość "zegarka".
Jak Ci zaśpiewają za "przesmarowanie" np. M6 -499 -599€ to się obudzisz.
Sam płaciłem za "podniesienie" zatartej mechaniki OM4Ti -199€
Koszt wymiany naciągu migawki w Zeiss IKON ZI -299€ (dwie awarie w ciągu roku -całe szczęście że przedłużyli za pierwszym razem gwarancję) -za trzecim razem zezłomowali i podarowali nowy egzemplarz
Za wyjustowanie przed 2 miesiącami lustra E-1 i wypucowanie pryzmatu>100€
Trza mieć sponsora na tych " zegarmistrzów"

Dar-i-jush
6.01.11, 21:55
Nie dla kazdego. Sa jescze tacy którzy poprostu lubia wziasc do reki porzadną magnezową puszke, przymierzyc sie do wizjera nacisnac spust i poczuc jak wszytko pracuje... gadziutko, miękko, z zegarmistrzowska precyzja. Piękno zaawansowanej mechaniki i inzynierii.
Przecież założenia m4/3 nie wykluczają magnezowej obudowy, wizjer elektroniczny wysokiej jakości już jest, pewnie będą lepsze.
Ta reszta to jakby jakiś fetysz:wink: Teraz mamy czasy elektroniki. Może mniej romantyczne niż steampunk, ale z praktycznego punktu widzenia kierunek, w którym idą bezlusterkowce wygląda na prawidłowy.

W sumie od czasu zastosowania matrycy jako elementu rejestrującego, żywot lustra podtrzymuje tylko sprawność AF na detekcji fazy.

Oj się zlazło z tematu rozwoju matryc:wink:

merti
6.01.11, 23:10
Jest jeszcze cuś takiegohttp://kopalniawiedzy.pl/czarny-krzem-rozowy-krzem-7961.html ale to prawda, że wszystkie triki i chłyty marketingowców to ciągniecie trupa, żeby jeszcze ostatniego centa wycyckać. Oczywiście jak by dali sensor CIGS (http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Sensor-100-razy-czulszy-od-CCDCMOS,wid,9877066,wiadomosc.html?ticaid=1b8df&_ticrsn=3) albo z nanorurek (http://kopalniawiedzy.pl/czern-pochlanianie-swiatla-nanorurki-rekord-4066.html) to zapewne nikt z Nas by się też nie obraził ale to pieśń przyszłości :D

Nemo5576
7.01.11, 14:19
Brak lustra? Po usprawnieniu AF, same plusy.
To że światło cały czas pada na matrycę to plus? Po ilu minutach zaczną rosnąć szumy? Jaka będzie temperatura aparatu po kilkudziesięciu minutach ciągłej pracy?

Dar-i-jush
7.01.11, 14:48
To że światło cały czas pada na matrycę to plus? Po ilu minutach zaczną rosnąć szumy? Jaka będzie temperatura aparatu po kilkudziesięciu minutach ciągłej pracy?

Nie wiem. Nikt używający m4/3 się nie skarży.

epicure
7.01.11, 15:00

Aparat raczej przez tyle czasu nie będzie pracował. Po kilkunastu sekundach matryca się pewnie wyłącza i aparat przechodzi w stan uśpienia. Ktoś musiałby przez kilkadziesiąt minut trzymać do połowy wciśnięty spust migawki. Po co?

Darekw1967
7.01.11, 17:34
Witam !

Nie ma co ukrywac, ze pozbycie sie lustra zmniejsza rozmiary
sprzetu i to zaleta dla tych co lubia male... bezlusterkowce ale
z drugiej strony praca bez lustra zwieksza czas pracy matrycy
i to im cieplej na dworzu to bedzie bardziej z czasem szumialo.

Zakladam, ze jak to trafi na niezdecydowanego amatora, ktory dlugo kadruje i iles razy z rzedu przymierza sie do wykonania 1 zdjecia to nie bedzie jemu za dobrze.

Przy malym ISO pewnie bedzie to bez specjalnego znaczenia
ale dla 800 ISO i wiecej moze byc fatalne w szumach.

Pozdrawiam

HrabiaMiod
7.01.11, 17:43
Czyli dajmy na to robię koncert, robię powiedzmy 500 klatek, jest gorąco jak cholera, używam iso 1600 i będzie szumiało bardziej, przez to, że robię 500 klatek i jest gorąco jak cholera? Smutna sprawa.

k@czy
7.01.11, 18:21
Czyli dajmy na to robię koncert, robię powiedzmy 500 klatek, jest gorąco jak cholera, używam iso 1600 i będzie szumiało bardziej, przez to, że robię 500 klatek i jest gorąco jak cholera? Smutna sprawa.
A jeszcze jak ci sie zachce kamerowac, to juz mogila.....

Janeczek
7.01.11, 18:38
Maly oftop,

Przepraszam czy moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi z szumami? nie jestem w stanie pojac jak to moze przeszkadzac np w wydrukach nawet wielkoformatowych...

Moze chodzi o jakies usterki matrycy?

Bardzo prosze o wyjasnienia, powaznie.

pozdrawiam serdecznie
Janek

Nemo5576
7.01.11, 18:38
Nie wiem. Nikt używający m4/3 się nie skarży.
Nie wiem czy nikt. Instrukcja mojego E-520 wspomina że przy długiej pracy z Live View może się on nadmiernie nagrzać. Ja akurat rzadko z tego trybu korzystam, ale spotkałem się w testach z uwagami o nadmiernym grzaniu się body w tym trybie. Skoro matryca nagrzewa się do tego stopnia że jest to odczuwalne dla dłoni trzymającej aparat to szumy na pewno wzrastają. Aparat nie zawsze ma czas ostygnąć bo tam gdzie liczy się szybkość nawet ułamek sekundy pomiędzy przejściem z uśpienia a gotowością do zrobienia zdjęcia może być ważny. Dlatego lustro jeszcze długo będzie miało przewagę szybkości. Co pośrednio potwierdza nawet Olympus wprowadzając na rynek E-5.

Alleg_pl
7.01.11, 19:21
w dniu kiedy nikon zakonczy produkcje ostatniego klasycznego DSLR kupie chodzby na kredyt z dwie puszki na zapas.
Totalnie mnie nie pociąga i nie czuje tego "nowego" kierunku rozwoju "lustrzanek".

Dar-i-jush
7.01.11, 19:24
Nemo, akurat największą bolączką jest prędkość AF i ilość obiektywów do bezlusterkowców. Olympus nie wypuścił E-5, żeby matryca się nie grzała.
Co ciekawe w recenzjach pierwszych luster z LV mówiło się o grzaniu matrycy, a teraz już się o tym nie mówi. Grzanie takie występuje, to fakt, ale może jednak w praktyce nie jest łatwo to odczuć? To samo powinno być w kompaktach od samego początku ich istnienia, a jednak problem ten nie doskwiera. Pewnie też ciepło z matryc jest różnie odprowadzane. Może już jest lepiej?

Fatman
7.01.11, 19:53
Pewnie też ciepło z matryc jest różnie odprowadzane. Może już jest lepiej?

Na 100% jest lepiej, to nawet widać jak się porównuje zdjęcia z starszych aparatów i nowszych (tym razem nie o szumie). W nowszych mniej dokuczliwy jest banding i inne zakłócenia obrazu, spowodowane np. złym odseparowaniem gorącej elektroniki od samego sensora.

Właśnie coś takiego sobie teraz oglądam :-)

irek50
7.01.11, 21:45
To samo powinno być w kompaktach od samego początku ich istnienia, a jednak problem ten nie doskwiera. Pewnie też ciepło z matryc jest różnie odprowadzane. Może już jest lepiej?
-----------------
Chyba logiczne jest, ze łatwiej odprowadzić ciepło z małej matrycy w kompaktach ( także w 4/3) w stosunku do większych...

tjszl
7.01.11, 22:04
Ale jeśli rzeczywiście matryce tak się grzeję to nawet plus bo w zime można ogrzać sobie ręce ;)

Esjot
7.01.11, 22:33
Chłodzenie matrycy?Znaleźli już na to sposób:grin:
http://fotoblogia.pl/tag/mrozenie-aparatu

Czaroz
8.01.11, 17:34
Alleg, zupelnie sie z toba zgadzam, nie przeszkadza mi to ze nadeszla nowa technologia, ale miniaturyzacja na poziomie e4xx jest wedlug mnie wystarczajaca, chcesz mniejsze- bierzesz kompakta. Nie krytykuje tutaj tych co lubia male, zgrabne bezlusterkowce, ale sadze ze jest gro ludzi co wola stara dobra budowe body jeszcze z porzadnym gripem...

Widzialem raz, Pena z 35-100 bodajze...
To bylo na filmiku pokazujacym jak robili reklame olympusa, (co robili historyjke ustawiajac zdjecia)
... wygladalo to, ekhem... smiesznie to malo powiedziane, nie wyobrazam sobie pracy na takim zestawie, no chyba ze z przywiazaniem ceglowki do Pena coby wyrownac :P

PS: Ciekawie jak rozwiaza problem dobrej (ciezkiej) optyki z malymi gabarytami bezlusterkowcow

Czarek

epicure
8.01.11, 17:55
PS: Ciekawie jak rozwiaza problem dobrej (ciezkiej) optyki z malymi gabarytami bezlusterkowcow

W prosty sposób: nigdy nie będzie takiej optyki.

Dar-i-jush
8.01.11, 18:15
-----------------
Chyba logiczne jest, ze łatwiej odprowadzić ciepło z małej matrycy w kompaktach ( także w 4/3) w stosunku do większych...

To wcale nie musi być takie oczywiste, ale nie będę tego drążył. Miałem na myśli, że w kompaktach powinny rosnąć szumy w trakcie używania, a nie rosną. Tak, matryca mniejsza, ale obudowa także i wszystko w środku ciasno upakowane.

W prosty sposób: nigdy nie będzie takiej optyki.
Ja bym raczej powiedział, że brak lustra nie zmusza do produkowania wyłącznie małych korpusów, więc jak będzie potrzeba, to i duża, ciężka optyka i duże korpusy się pojawią.

irek50
8.01.11, 19:12
Ja bym raczej powiedział, że brak lustra nie zmusza do produkowania wyłącznie małych korpusów, więc jak będzie potrzeba, to i duża, ciężka optyka i duże korpusy się pojawią.
----------
Z tym zgadzam się w pełni... W analogowym modelu 6x6 SWC Hasselblad wyrzucił lustro dodatkowo przyspawując obiektyw do korpusu --kaseta pozostała odłączalna :)
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://blogs.salon.com/0004217/images/2005/01/01/Ed%27sBlog.122.H/bladSuperW.1.jpg&imgrefurl=http://blogs.salon.com/0004217/2005/01/01.html&h=391&w=430&sz=43&tbnid=kOWjH5K0xpxm0M:&tbnh=115&tbnw=126&prev=/images%3Fq%3DHasselblad%2BSWC&zoom=1&q=Hasselblad+SWC&hl=pl&usg=__Pv1Po7zq_6SGNjE7WJufaSN4UyU=&sa=X&ei=CpsoTYK_D8vB8QOinPm8Ag&ved=0CCoQ9QEwAQ

epicure
8.01.11, 19:40

Pytanie tylko, co to jest ta potrzeba i kto ma ją odczuwać - użytkownicy, czy producenci? Bo użytkownicy mieli i mają wiele potrzeb, których producenci jakoś nie spieszą się spełniać.

irek50
8.01.11, 19:54
Pytanie tylko, co to jest ta potrzeba i kto ma ją odczuwać - użytkownicy, czy producenci? Bo użytkownicy mieli i mają wiele potrzeb, których producenci jakoś nie spieszą się spełniać.
---------------
Racja... Na przykład ja mam taką dziwną potrzebę elektronicznego celownika do Pena montowanego w oprawce odpowiednich okularów (działającego bezprzewodowo) --ale se długo jeszcze poczekam ... :)

henry1
8.01.11, 21:09
---------------
Racja... Na przykład ja mam taką dziwną potrzebę elektronicznego celownika do Pena montowanego w oprawce odpowiednich okularów (działającego bezprzewodowo) --ale se długo jeszcze poczekam ... :)

Bezprzewodowo to może nie, ale kabelkiem można połączyć.

irek50
8.01.11, 21:24
Bezprzewodowo to może nie, ale kabelkiem można połączyć.

-------------
Obecny celownik ma nieodpowiedni kształt (ogólnie budowę) do zamocowania w okularach :)
Wracając do tematu najbardziej mnie irytuje wyścig w megapiksele. Nie wątpię w potrzeby innych, ale kupiłbym chętniej w przyszłości E-5(6) z matrycą 5 mln px, gdyby taką dali w obecnej technologii...(wolę pojemność tonalną, a nie szczegółowość) To jest nierealne, ale myślę, że odnowiona wersja E-1 (ze stabilizacją, nowym AF, wizjerem oraz LCD) miałaby swoich zwolenników...W czasach analogowych oprócz postępu w czułości filmów (błon foto) odbywało się udoskonalanie danej konkretnej emulsji np 200ASA pod kątem odwzorowania barwy itd. Ten ewolucyjny proces pozwalał "zaprzyjażnić się" z danym materiałem, a nie co roku próbować inny . Obecnie marketing producentów sugeruje niskończony pościg za niby-doskonałością. Dla mnie ten wyścig poszedł w zupełnie nieodpowiednim kierunku...

Nemo5576
8.01.11, 21:35
Odnowiony E-520 też miałby swoich zwolenników :) Ale marzenia marzeniami, a realny świat realnym światem.