PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP-600UZ - pytanie o stabilizacje

Grzechot69
5.01.11, 14:59
Witam.
Od poniedziałku jestem posiadaczem tego aparatu.
Mam do was użytkowników pytanie.
Co jest z tą "stabilizacją"
Chciałem zrobić psu zdjęcie jak biegnie to mi go całego rozmazało.
Ani zmiana trybu na śledzenie AF ani na punktowy nie pomogła.
Stablizacja działa jako tako z włączoną lampą błyskową. W świetle dziennym nie idzie zrobić dobrze zdjęcia. [ISO auto]

Wcześniej posiadałem olympusa fe-140 i radził on sobie z tym świetnie.
Pozdrawiam

grizz
5.01.11, 15:03
A załącz fotkę z exifem... zapewne okaże się, ze ogniskowa była potężna, a światła mało...

Stabilizacja nie działa na ruchome obiekty... a wręcz poteguje ich rozmazanie.

zbyma72age
5.01.11, 19:27
Witam.
Od poniedziałku jestem posiadaczem tego aparatu.
Mam do was użytkowników pytanie.
Co jest z tą "stabilizacją"
Chciałem zrobić psu zdjęcie jak biegnie to mi go całego rozmazało.
Ani zmiana trybu na śledzenie AF ani na punktowy nie pomogła.
Stablizacja działa jako tako z włączoną lampą błyskową. W świetle dziennym nie idzie zrobić dobrze zdjęcia. [ISO auto]

Wcześniej posiadałem olympusa fe-140 i radził on sobie z tym świetnie.
Pozdrawiam

Fotografowanie zwierząt w ruchu wymaga dużej cierpliwości i aby osiągnąć efekt naturalności, trzeba zmarnować nie jedną klatkę!
Funkcja redukcji drgań nie kompensuje rozmycia spowodowanego ruchem obiektu.
Aby sfotografować ruchomy obiekt, należy skrócić czas migawki.
Chyba należy stosować Hi2 oraz HIGH ISO AUTO może jakaś klatka będzie ostra
lub tryb SCN Sport
Lub z instrukcji str 21:
" Wykonywanie zdjęć poruszającego się obiektu, np. zwierzęcia (tryb [ PET])
Użyj przycisków poziomych, aby wybrać opcję [ PET], a następnie naciśnij przycisk OK, aby zatwierdzić ustawienie.
Trzymając aparat, ustaw znacznik celu AF na obiekcie i naciśnij przycisk OK.
Gdy aparat rozpozna obiekt, pole celownika automatycznego ustawiania ostrości będzie
automatycznie śledzić ruch obiektu i przez cały czas utrzymywać ostrość.
„Ustawianie stałej ostrości na poruszającym się obiekcie (AF Tracking)” (str. 30) a tam:
! W zależności od obiektu lub warunków fotografowania, ustawienie ostrości lub śledzenie ruchu obiektu przez aparat może być niemożliwe (np. z ciemno).
! Gdy aparat nie może śledzić ruchu obiektu, pole celownika automatycznego ustawiania
ostrości zmienia kolor na czerwony
! Po wybraniu ustawienia [ON] opcja [ESP] jest automatycznie ustawiana na [ESP].
Warto poświęcić trochę czasu na uważne poczytanie instrukcji.
Pozdrawiam

Grzechot69
5.01.11, 22:57
Dużo od aparatu nie wymagam no ale mogłoby być lepiej.....

podam linki, bo nie wiem, czy forum się nie rozszerzy zbytnio.

http://img715.imageshack.us/img715/5760/p1040098h.jpg

o i drugie dam bezpośrednie, bo imageshack jakiś error mi dawał.

http://grzechot.pl/test/upload/P1040090.JPG

Muminek
5.01.11, 23:29
Na zdjęciach brakuje światła, masz za długie czasy naświetlania 1/8 czy 1/3 s.

Grzechot69
6.01.11, 12:02
jak to zmienic?
bo poprzedni aparat świetnie sobie radził.

And.N
6.01.11, 12:16
Już dostałeś odpowiedź: najprościej do obiektów w ruchu to tryb Sport

Grzechot69
6.01.11, 12:34
no tak,
ale kosztem tego będzie jakość zdjęcia, mam na myśli ziarno.
myślałem, że taki aparat będzie lepszy od zwykłej cyfrówki, jednak się zawiodłem

Jack
6.01.11, 13:14
no tak,
ale kosztem tego będzie jakość zdjęcia, mam na myśli ziarno.
myślałem, że taki aparat będzie lepszy od zwykłej cyfrówki, jednak się zawiodłemMoże, zamiast być zawiedzionym, zacznij od zgłębienia wiedzy na temat ekspozycji i jej skutków na obrazie. Określa ona ile światła wpada do aparatu i jest wypadkową czułości, przysłony i czasu naświetlania. Obowiązuje ona w całej fotografii, niezależnie od użytego aparatu (analogu - na filmie dowolnego producenta, czy cyfrowego - dowolnego producenta). Różne aparaty cyfrowe mogą dawać mniejszy, czy większy szum przy podwyższaniu czułości, mogą mieć jaśniejszy, czy ciemniejszy obiektyw, jednak, mimo, że są "komputerowe", nie chcą bydlęta odejść od zasad fotografii i zrealizować każdego oczekiwanie swojego użytkownika.
Jack

Grzechot69
6.01.11, 13:45
Może, zamiast być zawiedzionym, zacznij od zgłębienia wiedzy na temat ekspozycji i jej skutków na obrazie. Określa ona ile światła wpada do aparatu i jest wypadkową czułości, przysłony i czasu naświetlania. Obowiązuje ona w całej fotografii, niezależnie od użytego aparatu (analogu - na filmie dowolnego producenta, czy cyfrowego - dowolnego producenta). Różne aparaty cyfrowe mogą dawać mniejszy, czy większy szum przy podwyższaniu czułości, mogą mieć jaśniejszy, czy ciemniejszy obiektyw, jednak, mimo, że są "komputerowe", nie chcą bydlęta odejść od zasad fotografii i zrealizować każdego oczekiwanie swojego użytkownika.
Jack

Mi to pal licho, jakoś to zniosę, muszę na ręcznym jechać cały czas i jakoś może dam radę zmieniając iso w zależności od warunków, bo nic innego nie moge.
Ale moi rodzice tego np nie zrozumią i nie są na takim poziomie, żeby sobie sami ustawili. Trochę się fotografią interesowałem, sprzedaję teraz lustrzankę nikona d5000 bo za duża i ciężka tak że podstawy fotografii mam, jednak uważam się za całkowitego amatora, a tam w obiektywie stabilizacja działała bez zarzutu, tu pisze że jest podwójna a nie wyrabia.

Jack
6.01.11, 14:51
...Ale moi rodzice tego np nie zrozumią...To może przekaż im komunikat ogólny:
- jak nie świeci słońce to aparat klasy UltraZoom da radę tylko na bardzo krótkiej ogniskowej (na "oddaleniu" obrazu),
- jak chcą wydłużyć ogniskową ("przybliżyć" obraz), to mogą to zrobić tylko wtedy, gdy świeci wściekłe słońce, bo nie będzie poruszenia.
Myślę, że dadzą radę załapać to, że im większe "przybliżenie", tym dramatycznie wzrasta szansa na poruszone zdjęcia.
Pozdrawiam
Jack

zbyma72age
6.01.11, 15:13
Mi to pal licho, jakoś to zniosę, muszę na ręcznym jechać cały czas i jakoś może dam radę zmieniając iso w zależności od warunków, bo nic innego nie moge.
Ale moi rodzice tego np nie zrozumią i nie są na takim poziomie, żeby sobie sami ustawili. tu pisze że jest podwójna a nie wyrabia.

Rany Julek, czy naprawdę jest problemem zapoznanie z instrukcją, jeśli tak to może warto zapoznać się ze stroną Oly:
http://www2.olympus.pl/consumer/29_digital-camera_sp-600uz_22725.htm
po wskazaniu piktogramu pojawią się wyjaśnienia.
Jeśli nie mamy instrukcji, to z tego adresu można ściągnąć:
http://resources.olympus-europa.com//consumer/catalogs/41256904005028C02F3B0C65EF20E92BC12576C7002A3CDD_S P%20600UZ%20Manual%20PL.pdf
W ciągu sekund ściągnąłem i zapoznałem się przez 10 min.
A dla rodziców opracowano tryb iAuto (Inteligentny Automat), gwarantuje naprawdę lepsze zdjęcia niż te zaprezentowane hały, które pokazały całkowity brak podstaw manualnego (ręcznego) ustawiania parametrów fotografowania (czas 1/3 i 1/8s dla obiektów w ruchu).
Przy takich ustawieniach, żadna stabilizacja nie da rady.
I nie jest to wina rodziców!.
Należy uczyć się czytać najpierw instrukcję, a potem tysiące poradników w sieci jak np.:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
http://www.trochetechniki.pl/kategorie/FOTO,31
http://www2.olympus.pl/consumer/208_18064.htm Korzystanie z kompaktowego aparatu fotograficznego
http://www2.olympus.pl/consumer/208_18079.htm Pomocne wskazówki (szczególnie dwie ostatnie) itp.

i praktycznie sprawdzać publikowane porady robiąc zdjęcia porównawcze.
Tylko praktyka czyni mistrza!.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Za długie czasy:

jak to zmienic?
bo poprzedni aparat świetnie sobie radził.
Wybierz opcję ustawienia ISO w menu funkcji fotografowania.
Instrukcja str 27
Mamy ISO Auto, HIGH ISO Auto i Wartość (Czułość ISO jest ustawiona na
wybraną wartość).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ograniczanie rozmycia spowodowanego ruchem aparatu podczas fotografowania
[IMAGE STABILIZER] (zdjęcia)/[IS MOVIE MODE] (sekwencje wideo)
Instrukcja str. 32
! Domyślne ustawienie aparatu to opcja [IMAGE STABILIZER] (zdjęcia) w ustawieniu
[ON] i opcja [IS MOVIE MODE] (sekwencje wideo) w ustawieniu [OFF].

! Po naciśnięciu spustu migawki z wnętrza aparatu mogą dobiegać szumy, jeżeli
opcja [IMAGE STABILIZER] (zdjęcia) jest ustawiona na [ON].

! Obraz może nie być stabilizowany, jeżeli ruch aparatu jest zbyt duży.
W przypadku bardzo długiego czasu otwarcia migawki, np. podczas zdjęć nocnych,
skuteczność funkcji [IMAGE STABILIZER] (zdjęcia) może być ograniczona.

! Podczas fotografowania przy opcji [IS MOVIE MODE] (sekwencje wideo) ustawionej na [ON] obraz przed zapisaniem zostanie nieco powiększony.

Grzechot69
6.01.11, 23:34
(czas 1/3 i 1/8s dla obiektów w ruchu).Nie lubię jak się robi ze mnie idiotę. Z tego co wiem nie można zmienić tego ręcznie, zwiększając ISO moje zdjęcie to nie zdjęcie a plik pokryty ziarnem z kształtem czegoś co chciałem sfotografować.

Ograniczanie rozmycia spowodowanego ruchem aparatu podczas fotografowania
[IMAGE STABILIZER] (zdjęcia)/[IS MOVIE MODE] (sekwencje wideo)
Instrukcja str. 32
! Domyślne ustawienie aparatu to opcja [IMAGE STABILIZER] (zdjęcia) w ustawieniu
[ON] i opcja [IS MOVIE MODE] (sekwencje wideo) w ustawieniu [OFF].A i w opcjach mam włączoną stabilizację...

A zdjęcia nazwane hałą robiłem na ISO HIGH AUTO
i rozmazanie jest dlatego, że mogłem mieć leciutkie drganie ręki....
bez sensu, ręka delikatnie drgnie i zdjęcie do kosza.

http://grzechot.pl/test/upload/P1060130.JPG

np. to ISO 100 i ręka musiała mi tyknąć i bubel ze zdjęcia

Zdjęcia ze starego Olympusa.. Robione bez trybu do stabilizacji i bez lampy błyskowej, pies na prawdę w miejsu nie umiał usiedzieć bo młody
http://grzechot.pl/test/upload/P4180009.JPG
http://grzechot.pl/test/upload/P4180007.JPG

ziarna ani rozmazań nie widać... dziwne? światło prawie takie samo, zaraz może znajdę coś na dysku z ciemniejszego środowiska i dodam

mam np to
http://grzechot.pl/test/upload/P6060108.JPG

tutaj ze stabilizacją. Tym nowym nie wiem, czy da radę takie coś zrobić...

EDIT

dobra jest

http://grzechot.pl/test/upload/P1270014.JPG
jest ziarno... ale po tym nowym spodziewałem się czegoś pomiędzy lustrzanką a zwykłą cyfrówką...

grizz
6.01.11, 23:45
Wex poczytaj jakieś podstawy...

Popatrz na czasy na tych zdjeciach...

to rozmazane masz 1/4sek... te ze stareko 1/500!

Widzisz róznice?

Róznice w nasłonecznieniu widzisz?

Grzechot69
6.01.11, 23:48
Wex poczytaj jakieś podstawy...

Popatrz na czasy na tych zdjeciach...

to rozmazane masz 1/4sek... te ze stareko 1/500!

Widzisz róznice?

Róznice w nasłonecznieniu widzisz?

no tak dobra, ale co zrobić skoro to było lekkie drgnięcie ręki
ISO powyżej 400 czyli 800 i 1600 robi bardzo brzydki szum na zdjęciu, przy czym źle odwzorowuje kolory

grizz
6.01.11, 23:54
W kolejności
1. Otworzyc przesłonę
2. zwiększyc iso

Jak nie pomaga, albo daje kiepskie efekty - użyc statywu, albo lampy.

Jak niewygodne - zmienić aparat...przy czym żeby uzyskac widocznie lepsze efekty, to musisz się na jakieś 1,5-2 tyś zł szarpnąć.

Grzechot69
6.01.11, 23:57
1. Otworzyc przesłonę

w sensie ze jak? bo nie ogarniam teraz.
zdjecia bez zooma robie

grizz
7.01.11, 00:34
1. Otworzyc przesłonę

zdjecia bez zooma robie

Klikając przyciskiem, czy kręcąc kółkiem, nie wiem co tam jest. Przeczytaj instrukcję.

helmuth
7.01.11, 00:37
...podstawy fotografii mam,...W życiu nie uwierzę, szczególnie jak czytam coś takiego:

1. Otworzyc przesłonę

zdjecia bez zooma robie:shock:
Co nie załączyli kluczyka do otwierania przesłony?
Reklamuj!

snuffi
7.01.11, 00:44
Ludzie nie kompromitujcie się,
SP-600 jest pełnym automatem - 120% kompakt tylko z troszkę większym zoomem.

Jedyne co możesz zrobić podbić ISO i ustawić EV na np -1,0 żeby aparat ustawiał krótszy czas

grizz
7.01.11, 00:51
Ludzie nie kompromitujcie się,
SP-600 jest pełnym automatem - 120% kompakt tylko z troszkę większym zoomem.

Jedyne co możesz zrobić podbić ISO i ustawić EV na np -1,0 żeby aparat ustawiał krótszy czas

No widzisz, czyli jednak trzeba było instrukcję przeczytać ;)

And.N
7.01.11, 00:52
no tak,
myślałem, że taki aparat będzie lepszy od zwykłej cyfrówki, jednak się zawiodłem

To jest zwykła cyfrówka tylko ma duży zoom. Nie ma w pełni manualnych ustawień typu A S M.

.... tak że podstawy fotografii mam, jednak uważam się za całkowitego amatora, a tam w obiektywie stabilizacja działała bez zarzutu, tu pisze że jest podwójna a nie wyrabia.

Po tym co napisałeś z tymi podstawami nie bardzo. Uparłeś się na stabilizację. Tak w uproszczeniu, stabilizacja umożliwia wykonać nieporuszone zdjęcie z czasem 1/20s, czy 1/10s niwelując drgania rąk i do tego służy.
Natomiast aby "zamrozić" ruch, czyli zdjęcie poruszającego się psa potrzebujesz użyć czasu migawki w okolicach 1/500s. Tym aparatem nie będzie to łatwe. W słoneczny dzień, na niedużej ogniskowej i tryb sport być może coś wyjdzie. Musisz poznać ograniczenia tego aparatu i zaakceptować albo zmienić na inny.

Conchitta
7.01.11, 01:32
po tym nowym spodziewałem się czegoś pomiędzy lustrzanką a zwykłą cyfrówką...
To chyba istota problemu..
Irytująca jest "moda" producentów na pakowanie hiper'megazoomów, wodotrysków typu wybór stref czasowych i innych bzdur, przy jednoczesnej likwidacji trybów A/S/M
(wystarczyłby sam "S" żeby zablokować jednocześnie wysoki czas i niskie ISO,
przysłona by była i tak otwarta na maksa - cała reszta pierdół zbędna)
Efekt jest taki, że klient kupuje małpkę z 15-krotnym zoomem i ISO 1600, wyglądającą "prawie jak lustrzanka", ma duże oczekiwania,
bo technologia przecież idzie do przodu,a zdjęcia robi się trudniej, niż kompaktem sprzed pięciu lat.

grizz
7.01.11, 11:10
To chyba istota problemu..
Irytująca jest "moda" producentów na pakowanie hiper'megazoomów, wodotrysków typu wybór stref czasowych i innych bzdur, przy jednoczesnej likwidacji trybów A/S/M
(

Skąd. są megazoomy małpki i megazoomy zaawansowane. Każdemu według potrzeb. Istotą problemu jest brak wiedzy co się kupuje i pytanie po fakcie zamiast przed zakupem.

Conchitta
7.01.11, 13:09
Skąd. są megazoomy małpki i megazoomy zaawansowane. Każdemu według potrzeb. Istotą problemu jest brak wiedzy co się kupuje i pytanie po fakcie zamiast przed zakupem.
Ok. napisałem to na podstawie tego iż miałem kiedyś SP-510 UZ,
tam P/A/S/M był (co ratowało ten aparat, bo Auto i tryby tematyczne to nieporozumienie)
sądziłem ,że 600-ka to poprostu nowszy model - kontynuacja..

zbyma72age
7.01.11, 17:20
Cały czas z uporem maniaka, będę powtarzał, że po pierwsze trzeba czytać o podstawach fotografii i wykorzystania możliwości danego typu aparatu, a po drugie praktykować.
I wykorzystać to co inni już osiągnęli korzystając z tego aparatu.
Korzystając np. z strony:
http://www.partner.olympus.pl/SP-600UZ.html
Przytoczę poniżej ich zdjęcia w trybie AF-Tracking dla zobrazowania, że można poprawnie wykorzystać możliwości aparatu TYLKO TRZEBA CZYTAĆ INSTRUKCJĘ i praktykować.
Czego nie omieszkałem, od pierwszego swego postu zauważyć.

W sieci jest tysiące zdjęć z testów tego aparatu przeprowadzonych przez różnych niezależnych użytkowników i firm i jakoś nie widać tam problemów, oczywiście w zakresie możliwości oferowanych przez tego typu aparat.
Jednak należy opanować PODSTAWOWE wiadomości w zakresie fotografii.
Aparat to tylko narzędzie a jak będzie wykorzystane zależy od użytkownika (celowo nie używam określenia fotografika).
Pozdrawiam

Grzechot69
7.01.11, 18:40
nvm

przeczytałem pełną recenzję i ten aparat to tyko cyfrówka z większym zoomem a stabilizacja to taki bajer który działa gorzej niż w starym,
+ zauważalne straszne ziarno

Nie polecę go nikomu, dobrze że mi został stary aparat

temat do zamknięcia

lukasz78
7.01.11, 19:05
Bez światła nie ma zdjęcia. Pstrykanie w styczniu o godzinie 16 to kiepski pomysł. Poczekaj na warunki podobne do tych z kolejnych zdjęć, kwiecień o 7:35, wakacje w czerwcu po godz 12 i dopiero oceniaj nowy aparat.