Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : e510 kontra e600/620

wiktor19
4.01.11, 00:07
Witam serdecznie mile grono.
Od niedawna , w sumie przypadkowo, stałem się posiadaczem e330 + kilka obiektywów, lampy, pilota. Ogólnie mówiac w miare sensowny komplet. Fotografuje tylko i wyłącznie dla przyjemnosci, czasem uda mi się zglebic cos poza auto. chcialbym zmienic korpus na cos nowszego, wacham sie pomiedzy e510, e600, e 620. Czym faktycznie różnią sie te korpusy, zwlaszcza 510 vs 600/620? Czy warto doplacać do wyzszych modeli, a jesli tak , prosilbym o w miare "lopatologiczne" :wink: przedstawienie faktów. Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Iwo
4.01.11, 00:15
jakie to obeiktywy i czego Ci brakuje w e-330?

apz
4.01.11, 09:05
Od niedawna , w sumie przypadkowo, stałem się posiadaczem e330 + kilka obiektywów, lampy, pilota. Ogólnie mówiac w miare sensowny komplet. Fotografuje tylko i wyłącznie dla przyjemnosci, czasem uda mi się zglebic cos poza auto. chcialbym zmienic korpus na cos nowszego, wacham sie pomiedzy e510, e600, e 620. Czym faktycznie różnią sie te korpusy, zwlaszcza 510 vs 600/620? Czy warto doplacać do wyzszych modeli, a jesli tak , prosilbym o w miare "lopatologiczne" :wink: przedstawienie faktów. Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Z tego co piszesz - masz potrzebę na zmianę na nowe - w takiej sytuacji zmień, jeśli tylko poprawi Ci to samopoczucie...
Raczej potrzebujesz czasu i dobrej lektury by określić jaki rodzaj fotografii interesuje Cię najhardziej i jakie spotkałeś ograniczenia sprzętowe.
Dzisiaj zmieniałbym już na Epl-2 lub E-5 a nie na E 510 - dla fanu, e- 330 na pewno też zrobisz zdjęcia, to bardzo fajny aparacik także dla początkującego amatora.
A różnice między aparatami znajdziesz porównując specyfikacje i intrukcje:
e- 620 (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_digital-slr_e-620_21043.htm)
e-510 (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-510_Specifications.htm)

Twoje e-330 (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_E-330_Specifications.htm) masz histogram informacje o prześwietleniach i niedoświetleniach oraz podgląd na żywo. Nie masz stabilizacji obrazu. To jedyna poza wielkością matrycy ważna rożnica, do aparatów jakie wymieniłeś.

Pozdrawiam AP.

viruuss
4.01.11, 09:33
witam
bierz 620, 510 to juz "dziadek"
620 - wiecej pól AF ,ruchome LCD, mniejszy , matryca chyba ta co w 30 , mozliwość dokupienia w atrakcyjnej cenie grip'a
to przewagi moim zdaniem nad 510
pozdr

Darekw1967
4.01.11, 09:42

Witam !

Dosc ogolnie.

E-600 i E-620 to w miare nowe puszki z matrycami 12 Mpix.
Odchylany ekran LCD i znacznie lepsze LV + wiekszy zakres tonalny
+ lepszy pomiar swiatla i znacznie mniejsza tendencja do przepalow +
lepsza praca AF od E-510-tki.

E-510 to stara konstrukcja bez mozliwosci sterowania bezprzewodowego
lampami. Matryca 10 Mpix + tendencje do latwego przepalania swiatel.
Brak odchylanego ekranu LCD. Trzeba tutaj bardziej
pilnowac ekspozycji.

W praktyce masz tak, ze E-600 i E-620 znacznie latwiej sie
fotografuje i automatyka lepiej pilnuje ekspozycji.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
4.01.11, 09:44
Nie kupuj na razie nic nowego. Szkoda pieniędzy. Rób tym co masz, po jakimś czasie sam będziesz wiedział czy ten aparat Cię ogranicza. I będziesz wiedział na co ewentualnie zmienić.

E330 to świetny aparat, którym można (jeśli się oczywiście potrafi) robić znakomite zdjęcia. Jeśli jesteś zielony to zmiana na ciut nowszy model ani o jotę nie poprawi Twoich zdjęć.

wiktor19
4.01.11, 11:38
obiektywy:
50mm 1:2 macro ed lens
7-14 mm 1:4 ed lens
14-35mm 1:2 ed lens swd
50-200 mm 1:2,8-3,5 ed lens swd
extension tube ex-25
1.4x tele converter ec-14
lampa fl-50r
pilot rm-2

wczesniej nikon d-500 18-105, 75-300

w e-330 czesto mam problem z ostroscią, ktora ustawia strasznie dlugo lub w ogole nie moze zlapac. wiem ze zmiana korpusu nie rozwiaze moich brakow wiedzy, nie zalezy mi tez na wiekszej matrycy niz 10 mpx. jakosc zdjec w e-330 mnie zadowala i to bardzo, ale moim zdaniem jest to bardziej zasluga optyki niz korpusu.

Dar-i-jush
4.01.11, 11:44
Z taką szklarnią przesiadałbym się na E-5:wink: Jak za drogo to E-620+grip. Fajnie, że kolega jedzie na 'auto', a może sobie pozwolić na takie obiektywy. Ja od lat robię na manualnych, doskonalę się jak tylko mogę, a ciągle się zastanawiam, czy mnie 14-42 już ogranicza, czy jeszcze coś wycisnę:grin:

icelander
4.01.11, 11:46
Mam zarówno 510 jak i 620. Wada E-620 jest to, że jego RAW-ów nie widzi mój komputer i nic z tym nie mogę zrobić.

nyny
4.01.11, 12:36
Wiktor19: a nie chcesz jakiegos szkielka sprzedac czasami?
I z taka szklarnia celowalbym w cos z tej trojki: E30, E3, E5.

pozdro

grizz
4.01.11, 12:47
w e-330 czesto mam problem z ostroscią, ktora ustawia strasznie dlugo lub w ogole nie moze zlapac. wiem ze zmiana korpusu nie rozwiaze moich brakow wiedzy

...ale akurat problemy z AF pomoże rozwiazać. 620 ma zupelnie nowy system AF, znacznei wydajniejszy od tego z e510/330 (e-30/e-3/e-5 mają ten system jeszcze lepsiejszy)

Do wyżej zaprezentowanych szkiełek zdecydowanie e-5 ;) (ew. e-30 albo bardziej kompaktowy e620)

Thomasso
4.01.11, 12:53
Wiktor19: a nie chcesz jakiegos szkielka sprzedac czasami?

Heheh.. mialem to samo napisac ;-)
Ze tez ja przypadkowo nie moge wejsc w posiadanie takiego zestawu?:roll:
Ehh..

A co do zakupu. Zalezy ile masz kasy jeszcze? Jesli nie chcesz szalec totalnie, to dokup malo uzywane E-30 i bedzie git (albo E-3, choc optowalbymjednak za E-30). A jak Cie stac, to pojdz po calosci i kup nowy korpus E-5.

T.

Iwo
4.01.11, 13:59
witam
bierz 620, 510 to juz "dziadek"

http://www.youtube.com/watch?v=Yupk-EwpUio

jacek00
4.01.11, 15:05
Mam zarówno 510 jak i 620. Wada E-620 jest to, że jego RAW-ów nie widzi mój komputer i nic z tym nie mogę zrobić.

Niby jakim cudem może nie widzieć? :)

icelander
4.01.11, 15:14
Niby jakim cudem może nie widzieć? :)

To jest dla mnie tajemnicze - nie widzi i już!
Stąd przewaga 510 nad 620...

romek1967
4.01.11, 15:31

A ten Twój komputer to niby jaki ma program do RAWów? Olympus Viewer 2 widzi i wywołuje RAWy z E-620 bez problemu.

jacek00
4.01.11, 15:44

Czyli zgrywasz pliki z karty i one znikają? :D

wiktor19
4.01.11, 16:50
po pierwsze chcialbybm podziekowac za zainteresowanie i pomoc. oczywiscie nie robie zdjec tylko na auto, niemniej jednak czesto mi sie to zdaza, np "u cioci na imieninach". najczesciej jestem w "terenie", po pracy w ramach relaksu. jak juz pisalem ,wczesniej fotografowalem nikonem d 5000 , który jest (moim zdaniem) troszke mniej archaiczny w stosunku do e-330. co do e-30 , ogolnie pelnej klatki, to chyba jeszcze do tego nie doroslem, i szkoda by bylo meczyc sprzet moja obecnoscia przy obiektywie :wink:. koszt korpusu to do ok 2,5 tys , z tym ze niekoniecznie musze to wydac na korpus. brakuje mi jeszcze dobrego statywu, glowicy do panoram ect,ect.
moj problem polega glownie na tym czy dajac wiecej, otrzymam faktycznie cos wiecej oprocz satysfakcji wydanych pieniedzy (tak bylo z nikonem, d-3000 w zupelnosci byl wystarczajacy, ale udalo sie komus mnie przekonac ze bez obrotowego wyswietlacza nie da sie zyc).

java
4.01.11, 17:31
[QUOTE=wiktor19;687063]obiektywy:
extension tube ex-25
lampa fl-50r
pilot rm-2

No to sobie zażartował z Was :cool:

icelander
4.01.11, 17:34
Czyli zgrywasz pliki z karty i one znikają? :D

Nie znikają, ale program nie może otworzyć ORF z E-620. Z innych (510, 500 i E-1) otwiera bez problemu.

judasz
4.01.11, 17:38
ja to nawet nie wiem co napisac ,jak przeczytalem co kolega tam ma ,ale zamiast body czy czegokolwiek chyba bym polecil jakas fajna lekture do poczytania,i doooozo praktyki a wtedy zobaczysz ze problem nie lezy po stonie puszki ,ale skoro lubisz wydawac pieniadze to z ta szklarnia chyba tylko do E5 trza sie podpiac,ewentualnie jakies E3 bo reszta to srodki posrednie beda.
ps. jak masz za dozo hajsu to tez E5 nie pogardze, a i NYNY cos tam pisal ze by chcial :) . pzdr.

Thomasso
4.01.11, 18:00
ja to nawet nie wiem co napisac ,jak przeczytalem co kolega tam ma ,ale zamiast body czy czegokolwiek chyba bym polecil jakas fajna lekture do poczytania,i doooozo praktyki a wtedy zobaczysz ze problem nie lezy po stonie puszki ,ale skoro lubisz wydawac pieniadze to z ta szklarnia chyba tylko do E5 trza sie podpiac,ewentualnie jakies E3 bo reszta to srodki posrednie beda.
ps. jak masz za dozo hajsu to tez E5 nie pogardze, a i NYNY cos tam pisal ze by chcial :) . pzdr.

Jesli "ewentualnie E-3", to juz moze lepiej E-30?
Choc i tak ta szklarnia, co zostala wymieniona to smiesznie wspolgra (a raczej nie wspolgra) z korpusem, ktory z nia przyszedl. :)

T.

romek1967
4.01.11, 18:22
... co do e-30 , ogolnie pelnej klatki, to chyba jeszcze do tego nie doroslem...

Czy ja dobrze rozumiem że Kolega uważa E-30 za pełną klatkę???:shock:

wiktor19
4.01.11, 18:58
z calym szacunkiem co do niektorych kolegow, czy obiektywy ktore posiadam (pisalem przez przypadek), oraz braku rozleglej i wspanialej wiedzy na temat fotografii, wyjasniam jeszcze raz:
fotografia zajmuje sie tylko i wylacznie dla relaksu i rozrywki, nie traktuje tego jako jedyny sluszny powod by czlapac po ziemi. lubie to robic, moja wiedza ogranicza sie (co nietrudno wywnioskowac z moich wczesniejszych wypowiedzi) tylko do tego co sam gdzies sobie wygrzebalem, co potrzebowalem w danej chwili i na co mialem czas, a tego nie mam w nadmiarze. jezeli uwaza kolega Java, ze jest to zart, to jest w bledzie, zapraszam do mnie. przy kuflu piwa , z mila checia naucze sie czegos .
e-30 - niestety moja wiedza = moja porazka, gdzies musialo cos mi sie obic o uszy + wyglada powaznie , no i sie zblaznilem.
jeszcze raz prosze mnie traktowac "lopatologicznie". mam sprzet o ktorym nie mam zielonego pojecia, wiem ze jest wiele wart i chcialbym zaczac do niego dorastac. jesli komus to przeszkadza, to niech sobie idzie na paczka.

nyny
4.01.11, 19:01
Jak chcesz to mozemy sie wymienic ja ci E3, a ty mi jakies szkielko,ktore sie Tobie najmniej podoba:)
Wilk syty i owca cala i sie nauczysz bo na dobry kurs foto jeszcze starczy ci kasy:)

pozdro

wiktor19
4.01.11, 19:07
jeszcze raz prosze nie traktowac mnie jak debila. to ze jestem wszechwiedzacym guru fotografii, nikogo nie upowaznia do robienia ze mnie debila albo idioty. tego typu uwagi prosze ew zalatwiac albo osobiscie, albo ew tel.

romek1967
4.01.11, 19:30
jeszcze raz prosze nie traktowac mnie jak debila. to ze jestem wszechwiedzacym guru fotografii, nikogo nie upowaznia do robienia ze mnie debila albo idioty. tego typu uwagi prosze ew zalatwiac albo osobiscie, albo ew tel.

A ja proszę trochę więcej loozu, poczucie humoru nie jest obce wielu forumowiczom co nietrudno dostrzec. Wybacz ale i ja potraktowałem twoją listę szkieł jako żart z nas. Jest dla mnie niezrozumiałe że ktoś kto ma szklarnię za tyle tysięcy złotych zastanawia się nad kupnem jednego z tanich body. Przy takim kapitale bez wahania wziął bym oba i sam porównał. Jeżeli to nie żart jak piszesz - to szacunek, i nie traktuj nas tak śmiertelnie poważnie.

judasz
4.01.11, 19:56
wiktor , nikt nie traktuje cie jak debila ,i nie odbieraj mnie zle,poprostu wystarczy sprawdzic na necie ceny twoich szkielek i juz bedziesz wiedzial ze to nie kitowe sloiki,ale ok masz bardzo dobre szkielka z wysokiej poleczki,i jako amator poprostu nie potrafisz ich wykorzystac ,chetnie bym sie z toba na te piffffko umowil ale mam do ciebie jakies 1800km. a po pijaku nie jezdze :) poporostu napisalem ze do szkielek ktore posiadasz poprostu pasuje dobra pucha.przeciez do wysmienitego kawioru nie nalejesz szmpana z tesco ? :) pzdr. i bez zadnej obrazy i nabzdyczania sie prosze :)

ps.moje zdanie - nie zmieniaj puszki ,bo to tobie nic nie da przy braku wiekzych umiejetnosci .

zonkinho
4.01.11, 20:17
Mając szkieł za 15 patyków (licząc ceny na rynku wtórnym) nie brałbym się za nic poniżej e-5 :) Powyżej nic nie ma, więc wybór ograniczony.

Choć ja bym to wszystko puścił w allegro i kupił sobie tą pełną klatę ;)

wiktor19
4.01.11, 20:59
chyle pokornie czolo i przepraszam za nietakt z mojej strony. myslalem na poczatku o pozbyciu sie calosci, ale doszedlem do wniosku,dlaczego nie sprobowac czegos wiecej niz "u cioci na imieninach".

Moominek
4.01.11, 21:54
obiektywy:
extension tube ex-25
lampa fl-50r
pilot rm-2

wczesniej nikon d-500 18-105, 75-300

Taki zestaw do Cioci na imieniny... Nie no, to jak kupić Ferrari i utyskiwać że fotel niewygodny, stary już, może by wymienić na kubełka z Malucha... Ale kto bogatemu zabroni.

A na serio - to wcale nie musi być żart, ze swoimi pieniędzmi to chyba każdemu wolno robić co się chce (nawet jak to bez sensu...). Z podanych tylko E-620 z gripem. Może kolega po prostu lubi małe korpusy i tyle. Ale podpinać do osprzętu za 15k stary E-510??? To się kupy nie trzyma.

PS. Sam chciałbym taki zestaw "przez przypadek" (WTF?) zgromadzić.

PS2. Jeżeli to na serio (nadal nie mogę uwierzyć) i dostałeś np. w spadku, a nie masz faktycznie wiele kasy (dlatego się zastanawiasz nad E-510), sprzedaj 14-35 a za to kup jakiś porządny korpus z 12-60 SWD.

wiktor19
4.01.11, 22:30
dzieki moominek, tego typu rozwiazan szukam. kasa niestety nie smierdze za bardzo, mam tylko tyle ile zarobie:wink:, dlatego nie probuje na razie myslec o niczym wiecej jak 620, a co za rok dwa, to czas pokaze.

apz
5.01.11, 06:40
Są w tym systemie 4 szkiełka, które dla większości z nas są tylko marzeniem - do nich zalicza się posiadane przez Ciebie ZD 14-35, zastanów się zanim sprzedasz - zrób jakąś szkółkę fotograficzną. Popróbuj trochę, dopiero jak Ci nie będzie leżeć, sprzedasz.

Używane e-3 bywa od 2tyś, używane e-30 widuję od 2,5 tyś. różnica ceny od e-620 nie aż taka dużą. W serii 6x0 użyto to te samą matrycę i procesor co w e-30 i pierwszych penach. E-3 na matrycę mniejszą - tę samą co e-5x0 i e-4x0.

Ale jeśli zdecydujesz się na aparaty z Twojej listy - to e-620/ e-600.
Po podaniu listy szkieł rozumiem Twoja potrzebę zmiany.

Jeśli dobrze pamiętam różnica jest tylko w podswietlaniu guzików i braku kilku filtrów artystycznych. 600 to budżetowa, kryzysowa wersja która Oly puścił na rynek brytyjski i USA, i nie wiem na pewno gdzie jeszcze.
e-600 (http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1477&page=specs) - specyfikacja z olympusamerica. com

Pozdrawiam AP,

Wieprz
5.01.11, 11:51
Nabijacie się z kolegi a ja myślę, że najszybciej dogadałby się z Marzenką. Tak coś mi się wydaje. Tylko ona coś ostatnio mało aktywna na forum :(

wiktor19
5.01.11, 22:09
witam ponownie po krotkiej przerwie. post powrocil i prosilbym o dalsza dyskusje na w/w temat.
ps. urazy do nikogo nie chowam

pozdrawiam

Syd Barrett
5.01.11, 23:27
nie będziesz miał biedny czego dokupić! (piszę całkiem serio)
jakbym miał doradzić uczciwie odłóż sprzęt/sprzedaj a pieniądze daj na konto i kup Praktice z dwoma obiektywami lub zd14-42 (obiektyw kitowy) a jak się nauczysz robić zdjęcia wtedy stopniowo dokupuj obiektywy (za pieniądze z konta). Im później, tym lepiej.
Z drugiej strony gdybym był na Twoim miejscu na pewno bym tak nie zrobił.
Jeśli jednak tak zrobisz - wzbudzisz podziw nie tylko u mnie, jak to się mówi "pełny szacun" ze zdjęciem kapelusza i uklonem z mojej strony.

nightelf
6.01.11, 00:52
Przy dobrych obiektywach, warto kupić korpus, który pozwoli je wykorzystać.
Im lepsze narzędzia, tym łatwiej osiągnąć pewne efekty.
Wiadomo, uczyć się można na gorszym, ale jak kogoś stać, to może od razu kupić full wypas.
Moim zdaniem nie ma sensu zmiana body na jakieś pośrednie. Przecież obecne działa i zdjęcia robi. Dozbieraj i kup od razu E-30 albo E-3 E-5

dog_master
6.01.11, 01:32
Oj Panowie :) Proszę, piszcie na temat, a nie rozkminiajcie, a czemu a jak a skąd a dlaczego... To niczego nie wnosi, tylko psuje atmosferę...

wiktor19
6.01.11, 13:51
nie wiem czy slusznie, ale czytajac wasze wypowiedzi, odnosze wrazenie ze nie ma wystarczajaco dobrego korpusu olympusa do tych szkiel. nie stac mnie w tej chwili na e3 (nie chce kupowac uzywki) a tymbardziej na e5. co do e5, ostatnio przegladalem artykul na temat e5, i zdjecia ktore tam zamiescili, jakos (tylko moim zdaniem) nie powalaly . oczywiscie nie mowie w tej chwili o temacie zdjec, czy technice. moze sie myle , ale jest to tylko moje subiektywne zdanie. e 330 poprostu mnie wnerwia i odbiera wiekszosc przyjemnosci z robienia zdjec. dlatego szukam czegos , co sprawia mniej problemow i pozwoli mi sie skupic co moim zdaniem jest wazniejsze, a mianowicie robieniu zdjec. nigdy nie bylem onanista sprzetowym (przepraszam jesli kogos urazilem),nigdy nie kupowalem aparatu patrzac przez mikroskop na zdjecia jakie robi ( w tej chwili jest to moj 6 aparat), szukam czegos co nie bedzie sprawiac zbyt wielkich problemow zarowno w obsludze , jak i ze strony trwalosci (oprogramowanie, mechanika). przeciez nie o to w tym wszystkim chyba chodzi, zeby chcac zrobic zdjecie potrzeba wczesniej doktoratow z obslugi sprzetu, znac jego budowe jak przynajmniej konstruktor. oczywiscie , wiedzy nigdy dosc:)

epicure
6.01.11, 14:00
wiktor19, na Twoim miejscu sprzedałbym wszystko. I w zależności, czy będziesz chciał sprzęt możliwie jak najlepszy i na czasie (niezależnie od tego, czy faktycznie jest Ci taki potrzebny,czy nie), czy też możliwie najbardziej dopasowanego do Twoich potrzeb, rozważyłbym dwa rozwiązania:

- coś z nowości APS-C + kilka lepszych szkieł
- coś z bezlusterkowców + kity.

judasz
6.01.11, 15:17
to moze napisz co cie w nim wnerwia co przeszkadza,a zarazem czego szukasz i czego oczekujesz od korpusu bo szkielka masz wysmienite i dlatego warto je podpiac do czegos dobrego.

Wormjazz
6.01.11, 22:28
Wiktor19. Kup E-30 bo to dobry aparat. Masz regulację FF/BF jak coś Ci nie będzie ostrzyć w punkt. Miałem E-510 super aparat na początek. Porównując E-510 z E-30 na plus E-30: Lepiej leży w ręce, szybszy AF i dokładniejszy, wizjer na pryzmacie dużo jaśniejszy i większy, regulacja FF/BF, uchylny wyświetlacz, Liview z możliwością ostrzenia (510 tego nie ma) i wiele innych. Na minus wystarczyłaby matryca 10 mega zamiast 12 mega. Ta 12 mega bardziej szumi niż 10 mega.

Do takich szkieł nic niższego nie kupuj. Ja kupiłem 14-54 II do E-510 i konsekwencją była wymiana puszki na E-30.

POLECAM E-30

Iwo
6.01.11, 23:53
nie wiem czy slusznie, ale czytajac wasze wypowiedzi, odnosze wrazenie ze nie ma wystarczajaco dobrego korpusu olympusa do tych szkiel. nie stac mnie w tej chwili na e3 (nie chce kupowac uzywki)
czytając Twoją wypowiedź i pytając następnie o szklarnię wiedziałem że coś tu nie gra
Zwłaszcza czytając zestaw szkieł. Jeśli nie jesteś trollem siejącym zamęt posłuchaj rady wuja Iwa:
Wrzuć do nas na giełdę ogłoszenie, że zamienisz 14-35mm na nowe/lekko używane
E-30/E-3 na gwarancji z 14-54mm/12-60mm.
W zależności od kombinacji sprzętowo/przebiegowej dopłacą Ci może jeszcze jakąś kwotę.
Czekaj na oferty i nie grzesz więcej. Miłego weekendu.

wiktor19
7.01.11, 12:54
czytając Twoją wypowiedź i pytając następnie o szklarnię wiedziałem że coś tu nie gra
Zwłaszcza czytając zestaw szkieł. Jeśli nie jesteś trollem siejącym zamęt posłuchaj rady wuja Iwa:
Wrzuć do nas na giełdę ogłoszenie, że zamienisz 14-35mm na nowe/lekko używane
E-30/E-3 na gwarancji z 14-54mm/12-60mm.
W zależności od kombinacji sprzętowo/przebiegowej dopłacą Ci może jeszcze jakąś kwotę.
Czekaj na oferty i nie grzesz więcej. Miłego weekendu.

bede bral pod uwage to rozwiazanie, jest w moim przypadku w miare sensowne. mam tylko jedno pytanie:
co ci nie gra w moich wypowiedziach i odpowiedzi na pytanie odnosnie obiektywow?
staram sie wszystko wyjasniac na biezaco.

Nemo5576
7.01.11, 13:55
Bo widzisz masz obiektywy o których (z uwagi na ich cenę) większość z nas może sobie pomarzyć. Jednocześnie piszesz że nie stać Cię na E-3 który jest od niektórych z tych szkiełek tańszy. Czyli sytuacja ciut dziwna.

rumpel
7.01.11, 13:58
bede bral pod uwage to rozwiazanie, jest w moim przypadku w miare sensowne. mam tylko jedno pytanie:
co ci nie gra w moich wypowiedziach i odpowiedzi na pytanie odnosnie obiektywow?
staram sie wszystko wyjasniac na biezaco.

Wybacz im, po prostu ludziska mają obsesję, i wszędzie widzą prowokację, jako że ostatnim czasem rożni ludzie pojawiali się na forum, z różnymi niecnymi celami.

....mając takie obiektywy jak Ty, ja zainwestowałbym w jedną z następujących puszek E-30, E-3, E-5 i tyle w temacie.

Pozdrawiam
rumpel

wiktor19
7.01.11, 15:06
wiem juz , ze e510 odpada,(bralem pod uwage ze wzgledu na cene), i dalej jestem w d..:???:. szkoda tylko, ze dyskusja sprowadza sie glownie tylko do moich obiektywow, (zona miala racje). e620 odpowiada mi ze wzgledu na nieduze rozmiary, (mialem go w rekach, cena niecale 600 euro z dwoma kitami, ktore razem z e330 dostal by syn), ale podkreciliscie mnie, i zastanawiam sie teraz nad e30 i e3. e5 napewno mnie nie stac.

Moominek
7.01.11, 15:47
Sprzedaj obiektyw(y) które Ci nie leżą ze względu na ogniskową czy inne widzimisię i kup E5 (wszystkomający "pro") lub 620 z gripem (wszystkomający "amator"). Innego wyjścia nie widzę jak chcesz zostać w E.
Wyklikane z mobilka

Darekw1967
7.01.11, 15:50
Witam !

Jak lubisz cos porecznego bierz E-620.
Dla amatora wystarczy z zapasem.
Masz swietne szkla to najwazniejsze ;)

Pozdrawiam

BIKER
7.01.11, 16:30
Z ogromną ciekawością czytałem wszystkie wypowiedzi kolegów o sprzęcie.

Miałem OL-330 i uważam że to bardzo przyzwoity aparat, którym zresztą wykonałem kilka bardzo dobrych zdjęć docenionych na konkursach. Ja preferuję fotografię podróżniczą z racji szaleństwa na rowerze. Jej dodatkami są przyroda, scenerie, architektura, wydarzenia czy reportaż.Do Ol-3330 miałem tylko szkło 14-42.

Teraz mam E-520 i ten sprzęt trochę bardziej mi odpowiada. Doszedł też obj. 40-150. W tej fotografii którą preferuję jest bardzo dobry. Obecnie robię fotki w RAW i uczę się przeróbki na b.dobre JPEG. Korzystam tylko z Olympus Viever 2 lub Galerii Windows Live, a fotki poddaję zabiegom kosmetycznym.

Widzę że na portalu jest wielu niemal artystów fotografów, o czym świadczą prezentowane zdjęcia, ich jakość i tematyka Wasza wiedza. Wielka jest też różnorodność i klasa sprzętu którym dysponujecie.

W moim przekonaniu korpusy od E-330 do tych najnowszych, pozwalają na amatorskie zdjęcia bardzo dobrej jakości, a sukces zależy najbardziej od fantazji fotografa i OKA jakie posiada. Dopiero od pewnego etapu wspomaganie i rozwój umiejętności zapewniają odpowiednie objektywy, choć tu ograniczeniem są ich ceny.

Pozdrawiam.

BIKER:esystem::grin:

wiktor19
7.01.11, 17:58
Witam !

Jak lubisz cos porecznego bierz E-620.
Dla amatora wystarczy z zapasem.
Masz swietne szkla to najwazniejsze ;)

Pozdrawiam

dizeki za konkretna wypowiedz, w koncu ktos , kto powaznie podchodzi do mojej "przypadlosci".

pozdrawiam:grin:

voovoo2
7.01.11, 18:13
Super!!!Jak juz podłączysz nową puszkę do któregoś z obiektywów daj nam sie pocieszyc Twoimi fotkami.

wiktor19
7.01.11, 18:34
nie ma sprawy

dog_master
7.01.11, 22:24
Fociłam E-330, teraz focę E-30, ogólnie E-30/E-600/E-620 to podobne aparaty "od wewnatrz'. E-30 ma więcej punktów AF, jest większy i trochę szczegółów się wynajdzie, ale to ta sama "generacja", więc jak nie E-30 to E-6X0 i po kłopocie.

A co w E-330 Ci przeszkadza? ;>

wiktor19
7.01.11, 22:49
Fociłam E-330, teraz focę E-30, ogólnie E-30/E-600/E-620 to podobne aparaty "od wewnatrz'. E-30 ma więcej punktów AF, jest większy i trochę szczegółów się wynajdzie, ale to ta sama "generacja", więc jak nie E-30 to E-6X0 i po kłopocie.

A co w E-330 Ci przeszkadza? ;>

pisalem juz, ze wczesniej kupilem nikona d500. w porownaniu z nim e330 jest duuuzo wolniejszy jesli chodzi o lapanie ostrosci i ogolnie funkcjonowanie (podobnie bylo kiedy wymienilem sony dsch na fuji fine pix, gdzie jakosc zdjec z sony byla nieporownywalnie lepsza (optyka zeiss moim zdaniem) i nic poza tym. )
wizjer maly i ciemny, wiem ,ze 330 ma wszystko co jest mi potrzebne, ze z czasem moze przyzwyczail bym sie do jego wad, znalazl zalety . wole jednak kupic cos nowszego i cieszyc sie z robienia zdjec, bez swiadomosci , ze np. nikonem moglem sie skupic na kadrze, nastroju , czy poprostu czerpac przyjemnosc z robienia zdjec, bez zbednego kombinowania z aparatem.
poprostu e330 mnie wnerwia i nic nie zmieni tego faktu.
wacham sie w tej chwili pomiedzy e600 (mniej filtrow artystycznych, ktore nie sa mi do niczego potrzebne, moge poznie zrobic tosamo w photoschopie, brak podswietlanych przyciskow bez ktorych tez moge zyc a aku dluzej trzymac), e620 i e30.

Iwo
7.01.11, 23:17
wacham sie w tej chwili pomiedzy e600 [...] e620 i e30.
Jeśli bardziej Ci zależy na niewielkich rozmiarach korpusu, niż na super szybkim AF, to bierz e-6x0. Amen.

nightelf
8.01.11, 00:25
Pójdź do sklepu, w którym możesz wypróbować aparat, podłącz któreś swoje szkło i testuj. Ten który z tych trzech będzie Ciebie mniej wkurzał, ten jest odpowiedni.

apz
8.01.11, 09:18
Jak znajdziesz jakąś okazję zajrzyj na zlot do Warszawy - będzie można zobaczyć i pomacać wszystkie puszki, weź też któreś szkiełko ( 14-35 najlepiej) i kartę CF i znajdzie się na pewno okazja zrobić kilka zdjęć, porównać RAW-y i ergonomię...

Pozdrawiam AP.

zibi1303
8.01.11, 13:34
wiktor19 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=13709), widzę że wielu tu Ci doradza sprzedaj sprzedaj... szkła... (sami by łykneli gdyby tylko mogli...)

Mają takie szkła nic bym nie sprzedawał, tylko wziął nawet długoterminowy kredyt i E5. Z tymi właśnie szkłami dopiero zobaczysz co potrafi Olek.
No ale wybór należy do Ciebie. Nikon dla mnie zaczyna się dopiero od D300...

wiktor19
8.01.11, 17:26
decyzja zapadla:grin:
e-330 do sprzedania, e-620 do kupienia.
chcialbym wszystkim serdecznie podziekowac za zainteresowanie i pomoc.
gdyby ktos chcial ktores z moich szkiel do "krotkiego" testu, to zapraszam, zawsze mozna sie jakos dogadac.

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich

Karol
8.01.11, 17:34
gdyby ktos chcial ktores z moich szkiel do "krotkiego" testu, to zapraszam, zawsze mozna sie jakos dogadac.

O widzisz - to jest dobra propozycja również i dla Ciebie. Skoro jesteś z Krakowa, to na pewno znajdą się klubowicze z E-620/30/3, którzy dali by Ci podpiąć Twoje szkła pod te puszki, korzyść obustronna, bo 7-14 czy 14-35 to perełki. Spotkanie i wspólne fotografowanie jest lepsze niż teoretyzowanie na forum.
Co do Twojej decyzji - nie chcę Cie zbijać z tropu, E-620 puszką fajną jest, niemniej to lekki, taki "turystyczny" aparat, super z lekkimi szkłami, do szklarni, którą masz niekoniecznie, celowałbym przykładowo w E-3, ale to tylko moje zdanie.

romek1967
8.01.11, 17:39
E-620 puszką fajną jest, niemniej to lekki, taki "turystyczny" aparat, super z lekkimi szkłami, do szklarni, którą masz niekoniecznie, celowałbym przykładowo w E-3, ale to tylko moje zdanie.

Nie Karolu, nie tylko Twoje :] Jako posiadacz 7-14, 12-60 czy 50-200 wiem że podpinanie ich pod E-620 to średni pomysł, pod E-3/30 to już zupełnie inna bajka. Dla wyjaśnienia - mam i E-620 i E-3. E-620 z cięższymi dużymi szkłami jest dla mnie po prostu nieporęczny, mało ergonomiczny. Grip nic tu nie polepsza.

wiktor19
8.01.11, 18:56
Nie Karolu, nie tylko Twoje :] Jako posiadacz 7-14, 12-60 czy 50-200 wiem że podpinanie ich pod E-620 to średni pomysł, pod E-3/30 to już zupełnie inna bajka. Dla wyjaśnienia - mam i E-620 i E-3. E-620 z cięższymi dużymi szkłami jest dla mnie po prostu nieporęczny, mało ergonomiczny. Grip nic tu nie polepsza.

wiem jak to wyglada z e-330:), cos sie pelenta za obiektywem. mialem dzisiaj mozliwosc pobawienia sie e-620 z moimi szklami i nie jest tak zle:wink:, moze to zasluga ze budowlancem jestem?:lol:

Iwo
8.01.11, 19:06
No to fajnie, za ile ? :cool:

Moominek
8.01.11, 19:32
wiem jak to wyglada z e-330:), cos sie pelenta za obiektywem. mialem dzisiaj mozliwosc pobawienia sie e-620 z moimi szklami i nie jest tak zle:wink:, moze to zasluga ze budowlancem jestem?:lol:

12-60 używam z 620 i jest ok, nawet bez gripa. Tyle że ja mam nawyk trzymania/noszenia za obiektyw zamiast korpus.

Darekw1967
8.01.11, 23:07

Witam !

Nie zauwazylem problemu tym bardziej, ze uzywam ZD 70-300.
Trzeba sobie wypracowac odpowiedni uchwyt korpus + tele zoom
i wtedy mozna wiele godzin takim zestawem fotografowac.

Pozdrawiam

romek1967
8.01.11, 23:10
Witam !

Nie zauwazylem problemu tym bardziej, ze uzywam ZD 70-300.
Trzeba sobie wypracowac odpowiedni uchwyt korpus + tele zoom
i wtedy mozna wiele godzin takim zestawem fotografowac.

Pozdrawiam

A kto mówił że jest problem? Mówiłem że uchwyt E-3 i E-620 to inna bajka. W E-3 nie trzeba nic wypracowywać, można go nosić w ręku z 50-200 godzinami. E-620 jest DLA MNIE mniej wygodny i już.

apz
8.01.11, 23:40
chcialbym wszystkim serdecznie podziekowac za zainteresowanie i pomoc.

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich

No to gratuluję wyboru, E-620 jest podobny wielkością do posiadanego przez Ciebie aparatu, przymierzyłeś, na pewno będziesz zadowolony.

Czasu na plenerki i światełka życzę, no i pokaż czasem Twoje dokonania w galerii.

Pozdrawiam AP.

Darekw1967
9.01.11, 01:32
A kto mówił że jest problem? Mówiłem że uchwyt E-3 i E-620 to inna bajka. W E-3 nie trzeba nic wypracowywać, można go nosić w ręku z 50-200 godzinami. E-620 jest DLA MNIE mniej wygodny i już.

Witam !

Kazdy typ korpusu trzyma sie nieco inaczej i kazdy ma swoje
przyzwyczajenia i Tobie lepiej pasuje E-3 a innym
w zupelnosci wystarczy to co oferuje ergonomia i mozliwosci E-620.

Inni wola miec lzejsze plecaki a inni ciezsze.
Inni wola wydac na korpus 2000 zl a inni 4000 zl.

W sumie kazdy kto bedzie chcial... Bedzie zadowolony z tego co ma
bo kazdym korpusem zrobi swietne foty i o to wlasnie chodzi.

Pozdrawiam

wiktor19
9.01.11, 03:08
No to fajnie, za ile ? :cool:

kto da najwiecej :grin:

Alleg_pl
9.01.11, 10:56

ale kolego spokojnie... daj sobie ciut na wstrzymanie. Na forum panuje luźna atmosfera, nikt nikogo nie obraza ;)

Pozdrawiam, i gratuluje wyboru (620) chociaz ja bym wolal wziasc E30 :)

Roby
9.01.11, 13:06
Bierz e-trzydzieści lepiej bedzie się pracowało z większymi szkiełkami.620 to
malenstwo

viruuss
9.01.11, 17:45
witam
małe nie zawsze gorsze :)
uzywam 620 z sigmą 150 , ktora do najmniejszych nie nalezy i jest ok
jak komuś mały to dokupi grip za 100 i ma duży :)
jak bedzie chcił znów małe body to sobie grip odkreci , z 30 tak nie zrobi
jak dla mnie 30 to "koń" dlatego kupiłem 620 i nie załuję !!
przez pewien czas miałem jazde na 3/30 ale mi przeszło jak sobie ponosiłem e-30 przez chwile :)
pozdr

Karol
9.01.11, 18:01
Jestem ciekawy jak z wydajnością aparatów zasilanych BLS-1 (1150 mAh) przy współpracy z dużymi, ciężkimi obiektywami, które chyba mają większy apetyt na energię, niż powiedzmy kity. Jeżeli moje rozumowanie jest słuszne, to byłby to jeden z powodów, żeby wybrać aparat zasilany wydajniejszym ogniwem.

Moominek
9.01.11, 18:29
No tu właśnie grip z dwoma bateriami załatwia sprawę. 70-300 ostrzył mi szybciej (szybciej kręcił) na 520 niż 620, po dodaniu gripa z drugim aku jest szybciej na 620. Pozostaje jeszcze sprawa na ile "ostrzeń" wystarcza akumulator.
Wyklikane z mobilka

Bodzip
9.01.11, 19:34
Jestem ciekawy jak z wydajnością aparatów zasilanych BLS-1 (1150 mAh) przy współpracy z dużymi, ciężkimi obiektywami, które chyba mają większy apetyt na energię, niż powiedzmy kity. Jeżeli moje rozumowanie jest słuszne, to byłby to jeden z powodów, żeby wybrać aparat zasilany wydajniejszym ogniwem.

Myślę, że nie ma tu problemu. Używałem E-400 z S-150, a nawet S-150 + EC-20 i było ok.
Kłopoty były jak był mróz - wtedy brakowało energii.

wiktor19
9.01.11, 23:22
jutro jade po e-620 , w kompleci sa dwa aku, tak ze sprawa energii chyba rozwiazana:)

wiktor19
10.01.11, 18:56
no i kupione e-620, teraz zabawa i macanie sprzetu :grin::grin::grin:

Cyklop
10.01.11, 19:34
Gratuluję wyboru, też myśle o takiej zmianie. Jak już opanujesz podstawy obsługi tego aparatu podziel sie uwagami.

nyny
10.01.11, 20:20
Gratuluję wyboru, też myśle o takiej zmianie. Jak już opanujesz podstawy obsługi tego aparatu podziel sie uwagami.

I zdjeciami:)

pozdro

Roby
10.01.11, 22:22
witam
małe nie zawsze gorsze :)
uzywam 620 z sigmą 150 , ktora do najmniejszych nie nalezy i jest ok
jak komuś mały to dokupi grip za 100 i ma duży :)
jak bedzie chcił znów małe body to sobie grip odkreci , z 30 tak nie zrobi
jak dla mnie 30 to "koń" dlatego kupiłem 620 i nie załuję !!
przez pewien czas miałem jazde na 3/30 ale mi przeszło jak sobie ponosiłem e-30 przez chwile :)
pozdr

Nie pisałem że coś jest gorsze ,złe itd .
Po prostu jak na moje łapska 620 to maleństwo E-czydzieści jest ok a E-czydzieści + grip to jest bajka

romek1967
10.01.11, 23:05

O ile przy E-3 mogę się choć trochę zgodzić o tyle przy E-30 to IMHO spora przesada. Różnicy (620 do 30) jest dokładnie 200g. Strach pomyśleć co będzie jak Ci w ręce wpadnie jakieś wypasione szkło, one już na pewno lekkie nie są ;)

jacek00
10.01.11, 23:08
Się teraz będziecie spierać co lepsze? :D Do E-620 idzię się przyzwyczaić i naprawdę jego wielkość nie jest przeszkodą :) Ma on sporo innych zalet ;)

romek1967
10.01.11, 23:12
Się teraz będziecie spierać co lepsze? :D Do E-620 idzię się przyzwyczaić i naprawdę jego wielkość nie jest przeszkodą :) Ma on sporo innych zalet ;)

Ale Ty mi tego mówić nie musisz, jak już pisałem MAM E-620 i wiem co piszę. Po prostu człowiek się szybko przyzwyczaja do dobrego, jak by tak E-3 ważyło tyle co E-620 to już niczego bym się nie czepiał...

apz
10.01.11, 23:52
Dekiel tylny służy głownie do rejestracji i regulacji ekspozycji.
We właściwościach między e-30 i e-620 nie ma dużych różnic, a co do wielkości ZD- 50-200 z e-30 noszę za uchwyt do statywu, z penem jest podobnie wygodnie / niewygodnie (wg. uznania). We Wrocławiu widziałem ZD 300/2,8 z zapiętym EP-2 , to to dopiero wyglądało śmiesznie, a E-3 wcale nie wyglądało wiele lepiej.

Trzeba się nauczyć bezpiecznego uchwytu i tyle.

Pozdrawiam AP.

szambonur
11.01.11, 00:13
I zdjeciami:)

pozdro

ale zdjęcia przecież już są...: https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=5476

nyny
11.01.11, 00:19
ale zdjęcia przecież już są...: https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=5476

Z nowej puchy mi chodzilo:))

szambonur
11.01.11, 00:37

Kolega "wiktor19" postawił się w ekstremalnie trudnym położeniu..., wszyscy którzy w jakimś tam stopniu śledzą ten wątek czekają tylko na zdjęcia z tych perełek optycznych od Olka. Jednak każdy rozsądny wie jak to się skończy. Sam obiektyw zachwytów nie wywoła. Przynajmniej u mnie. Sam osobiście pozbyłem się ostatnio 7-14 który jeszcze kilka miesięcy temu wydawał mi się spełnieniem moich najskrytszych marzeń. Może jest to genialny obiektyw, ale chyba byłem na niego za głupi... Nie radziłem sobie z nim zupełnie..., może z inną niż moja pięćset-dziesiątka lepiej by to chodziło, ale czasami trzeba trzeźwo zweryfikować swoje umiejętności. Według mnie wcale lepszy sprzęt nie pozwoli robić nam lepszych zdjęć...

wiktor19
11.01.11, 00:40

dokladnie,te nie sa z nowej , tylko z nikona i z e-330. w nowej narazie udalo mi sie zajechac aku nr1, nr 2 juz zaczyna migac :wink:. pierwsze wrazenia:
ergonomia- e-330 na plus (lepszy uchwyt, pucha lepiej lezy w lapie , zwlaszcza z ciezszym szkielkiem:wink:)
tryb auto + kit - e 620 na plus (szyyyyybszy w kazdej postaci i formie)
obsluga - wieeeeelki plus dla olka, wszystko po staremu, nawet fotki w trybach auto te same :lol:, nie trzeba na nowo sie przyuczac
z nowosci- ale jaja , moja lampa nie musi siedziec na aparacie :wink::grin:

najdos
11.01.11, 14:06
Witam wszytskich klubowiczów.
Też mam zamiar się stać szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Olympus. Wybrałem system 4/3 ze względu na małe rozmiary i wagę sprzętu. Będzie to moja piwerwsza lustrzanka cyfrowa, z analogowymi już miałem styczność. Zastanawiam się nad 510, 520 lub 620. Interesują mnie wasze opinie na temat tych 3 modeli w 3 kwestiach:
1. Szumy - słyszałem, że 510 szumi najmniej a 620 najbardziej ze względu na upchnięcie 12 M pikseli w matrycę o takich samych rozmiarach jak reszta. Słyszałem też, że 510, pomimo posiadania takiej samej matrycy, szumi mniej od 520 z niewiadomych przyczyn.
2. Szybkość i precyzja AF w trudnych warunkach oświetleniowych - tutaj słyszałem, że pięćsetki mają problem z łapaniem ostrości przy wspomaganiu lampą. Proszę także o wypowiedzi na temat wygody i precyzji manulanego ostrzenia w systemie 4/3, jako że nie odbywa się ono mechanicznie ale przez silniczek i brak jest skali odległości na obiektywach.
3. Zakres tonalny - podobno jest to najsłabsza strona Olympusa w porównaniu do konkurencji, ale jak to wygląda prównując 3 ww. modele?

PS. Znalazłem E-510 z 14-42 i 40-150 za ok. 1000 zł. Przebieg: 21 tys. zdjęć - czy to jest dużo?

romek1967
11.01.11, 14:15
1. Szumy - słyszałem, że 510 szumi najmniej a 620 najbardziej ze względu na upchnięcie 12 M pikseli w matrycę o takich samych rozmiarach jak reszta. Słyszałem też, że 510, pomimo posiadania takiej samej matrycy, szumi mniej od 520 z niewiadomych przyczyn.

520 szumi bardziej od 510 u ludzi nie czytających instrukcji, opcja GRADACJA wyciąga cienie kosztem szumów, po jej wyłączeniu szumią tak samo

2. Szybkość i precyzja AF w trudnych warunkach oświetleniowych - tutaj słyszałem, że pięćsetki mają problem z łapaniem ostrości przy wspomaganiu lampą. Proszę także o wypowiedzi na temat wygody i precyzji manulanego ostrzenia w systemie 4/3, jako że nie odbywa się ono mechanicznie ale przez silniczek i brak jest skali odległości na obiektywach.

Wygoda i precyzja manualnego ostrzenia nie zależy od silniczka tylko od jasnego i dużego wizjera którego w/w modele nie posiadają.

3. Zakres tonalny - podobno jest to najsłabsza strona Olympusa w porównaniu do konkurencji, ale jak to wygląda prównując 3 ww. modele?

w E-620 lekko lepiej, ale to moje zdanie, nie pamiętam co na to tabelki i testy

PS. Znalazłem E-510 z 14-42 i 40-150 za ok. 1000 zł. Przebieg: 21 tys. zdjęć - czy to jest dużo?

IMHO nie dużo (cena) i nie dużo (przebieg)

Dar-i-jush
11.01.11, 14:30
Witam wszytskich klubowiczów.
Też mam zamiar się stać szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Olympus.
O, ktoś chce wejść w system 4/3! I to teraz! Piekło zamarza!:lol::wink:

Kolego najdos, z korpusów, które wymieniłeś najbardziej wartym kupna jest E-620. Szumy nie są większe, w najgorszym przypadku są takie same, a 2mpix dodatkowo może się przydać. Poza tym są bajecznie łatwe do zniwelowania podczas pracy z plikiem RAW. Zakres tonalny ma ta puszka zupełnie przyzwoity.
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse620/page16.asp
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse520/page19.asp

Subiektywnie oceniam E-620 jako najbardziej udaną konstrukcję Olympusa w kategorii cena/jakość. Korpus jest napakowany funkcjami, do których amator będzie długo dorastał, a mikrokorekcja AF w wydaniu Olympusa jest unikatowa w sprzęcie za te pieniądze i naprawdę nie do przecenienia.

najdos
11.01.11, 15:14
Dzięki za podpowiedzi. Właśnie czaiłem się trochę na 620. Podoba mi się ruchomy ekran, ale jak go wziąłem do ręki, to ewidentnie brakowało uchwytu. Może to kwestia przyzwyczajenia - mój stary Zenit też nie miał uchwytu i był dużo cięższy, a zdjęcia jakoś się robiło. Zastanawiam się jadnak nad trochę tańszym 5x0 i zostawienieniem sobie funduszy na jakieś szkło.

Dar-i-jush
11.01.11, 15:51
Poniżej 100zł kupisz grip do E-620. Ja Przesiadłem się z E-510 i powiem, że E-620 z gripem trzyma mi się lepiej niż E-510. Nie ma oczywiście takiego wybrzuszenia, ale za to mały palec już nie ucieka, a pionowo do portretu trzyma się już w ogóle idealnie.

jacek00
11.01.11, 16:42
Ja mam e-620 i wcale nie małe łapska (rozmiar 9,5).
Jednym z kryteriów zakupu E-620 była właśnie jego wielkość. I od początku nie miałem z nim problemów, z trzymaniem czy obsługą. Fakt, że jest to moje pierwsze lustro, ale myślę że do wielkości każdy się przyzwyczai :D

Swojego czasu, też po okazyjnej cenie nabyłem grip. Nawet nie liczyłem, że będe go używać, ale niska cena mnie skusiła i kupiłem. Odkąd podpiąłem gripa to już go nawet nie zdejmuję :D Aparat z gripem raz, że ma więcej energi w sobie, a dwa, że dociążyło mi to aparat i trzyma mi się go pewniej jednak :)

A sam aparat po prostu lubię, i nawet nie wyobrażam sobie obecnie zamienić go na cokolwiek innego. Zwłaszcza, że cały czas go poznaję i się go uczę, tak samo jak uczę się robić zdjęć ;) Ten aparat wg mnie ma naprawdę duże możliwośći jak na takiego amatora jak ja ;)

rumpel
11.01.11, 17:46
Ależ ten rozmiar się Was uczepił ;) . Wiadomo to ergonomia, ale też i indywidualne podejście.
Wcześniej fociłem E-1 + grip, obecnie robię malutkim E-420 i w obu przypadkach nie narzekałem. A jako kamieniarz mam trochę łapy ;).

Aparat to nie cycek - z dłoni nie musi się wylewać, by zdjęcia robił ! ( nadmieniam, nic nie mam do małych piersi ;) ).

Pozdrawiam
rumpel

Pietrucha
11.01.11, 17:55
Cycek, który robi zdjęcia, to przyszłość systemu Olympus! :esystem:

najdos
11.01.11, 20:52
I jeszcze jedno. Czy e-620 ma lepszą wbudowaną lampę niż pięćsetki? I czy ta lampa wystarczy do robienia zdjęć u cioci na imieninach, ew. na ślubach z niewielkiej odległości?

Dar-i-jush
11.01.11, 21:26
I jeszcze jedno. Czy e-620 ma lepszą wbudowaną lampę niż pięćsetki? I czy ta lampa wystarczy do robienia zdjęć u cioci na imieninach, ew. na ślubach z niewielkiej odległości?

Lampa jest ta sama. Do cioci wystarczy. Na śluby raczej nie, chyba, że zapniesz jasny obiektyw, a kościół będzie mały i jasny.
Każda wbudowana lampka da brzydkie ostre cienie (tym bardziej odpada na śluby). Możesz dokupić jakiś dyfuzorek, ale wtedy będzie strata i tak niewielkiej ilości światła.

Iwo
11.01.11, 21:38
Nie pisałem że coś jest gorsze ,złe itd .
Po prostu jak na moje łapska 620 to maleństwo E-czydzieści jest ok a E-czydzieści + grip to jest bajka
Jak dla mnie z kolei najbardziej ergonomiczna jest seria e-5x0.
Gdyby do takiego ew. E-550 dali lepszy wizjer i AF oraz ruchomy LCD, to by była dla mnie bajka.

romek1967
11.01.11, 21:41
Gdyby do takiego ew. E-550 dali lepszy wizjer i AF oraz ruchomy LCD, to by była dla mnie bajka.

Ale dali :) tylko nazwali go E-30 :eek:

Iwo
18.01.11, 01:38
Ale dali :) tylko nazwali go E-30 :eek:
nie
e-30 bliżej do e-3 niż serii e-5x0, zarówno wagowo jak i objętościowo.

apz
18.01.11, 02:23
nie
e-30 bliżej do e-3 niż serii e-5x0, zarówno wagowo jak i objętościowo.

Fakt Brakuje czegoś na kształt E-550, zwolniło by to migrację, dało większą przyjemność użytkownikom, jakby jeszcze dodali możliwość korekcji obiektywów i ekran z tego ostatniego kompakta, to...

Ale jest niewielka nadzieja.wywiad (http://www.imaging-resource.com/NEWS/1294942091.html)
Obserwują rynek i myślą, nie mówi "nie" o kolejnych aparatach E X i niższych.

Pozdrawiam AP.