Zobacz pełną wersję : Zamiana- czy warto???
Witam,
obecnie posiadam Lumixa L1 z obiektywem 14-50 f/2.8-3.5 Leici z systemu 4/3 a mam możliwość kupna tanio Canona 40D z gripem i tu mam pytanie, czy warto zamieniać system? Zdaję sobie sprawę, że na tym forum większość z Was korzysta z Olków (4/3) jednak mam nadzieję, że otrzymam odpowiedzi obiektywne :) i konstruktywne, tzn za i przeciw.
Pozdrawiam
Piotras
obecnie posiadam Lumixa L1 z obiektywem 14-50 f/2.8-3.5 Leici z systemu 4/3 a mam możliwość kupna tanio Canona 40D z gripem i tu mam pytanie, czy warto zamieniać system?
jeśli tanio wrzucisz potem na giełdę l1 z leicą to warto... dla nas. :esystem:
40d bez szkiełka i tak nie wiele zdziałasz. Musisz wydać kolejne fundusze,
a ile kosztuje analogiczny dla ww. Leici obiektyw Kwanona ze stabilizacją i chyba nie chcę wiedzieć...
Sam bym dokupił sobie tylko efelkę lub Metza i nie zawracał sobie głowy ciężkim i wielkim 40d.
...czy warto zamieniać system?
Nie, bo to co masz, warte jest więcej, niż 40D z gripem.
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak się domyśliłem, że jest więcej warte, natomiast chodzi mi o to, czy system Canona jest aż tak bardzo dobry i rozwojowy w porównaniu do 4/3, że lepiej mi jest wymienić system teraz- zanim cokolwiek dokupiłem, czy pozostać przy 4/3 i się nie przejmować? Szczerze, to żal trochę tanich stałek Canona. Z drugiej strony to potwornie podoba mi się L1.
Rafał Czarny
2.01.11, 12:31
Miałem L1 z tym obiektywem i byłem bardzo zadowolony. Ja bym nie zmieniał na Twoim miejscu. L1 sprzedałem za 1350 zł., obiektyw za 1700 zł. Może to Ci pozwoli zorientować się z grubsza w wartości sprzętu.
Dzięki za szybką odpowiedź. Tak się domyśliłem, że jest więcej warte, natomiast chodzi mi o to, czy system Canona jest aż tak bardzo dobry i rozwojowy w porównaniu do 4/3, że lepiej mi jest wymienić system teraz- zanim cokolwiek dokupiłem, czy pozostać przy 4/3 i się nie przejmować? Szczerze, to żal trochę tanich stałek Canona. Z drugiej strony to potwornie podoba mi się L1.
System jest rozwojowy, ma duże możliwości, czy dobry? Dla jednego tak dla drugiego nie, ilu użytkowników tyle opinii więc jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskasz. Jak zaświtała Ci chęć zmiany to zmieniaj i wypróbuj sam. :wink:
pozdr
mynameisnobody
2.01.11, 13:53
ile byś chciał za ten zestawik? (L1 nie 40D)
Jak Canon, to lepiej 5D pełna klatka :-)
System będzie tak długo rozwojowy, jak długo producent będzie chciał go wspierać i rozwijać. Zawsze może zrobić numer i zmienić bagnet.
Witam !
Wszystko zalezy do jakiego zastosowania.
Czy cena zmiany systemu przelozy sie
na lepsza jakosc zdjec + wygode pracy.
W sumie kazdy powinien sobie sam odpowiedziec
czego oczekuje i do jakich zadan chce uzywac sprzetu.
Ostatnio bylem milo zaskoczony.
Byli u mnie goscie i podziwiali powiekszenie
na scianie 50x60cm , byli zachwyceni, ze taka swietna jakosc (ostrosc i kolory).
Mysleli, ze jakims drogim Nikonem czy Canonem robione
a jak dowiedzieli sie, ze tanim... Olkiem E-410 + swietne szklo ZD 11-22 to
nie mogli uwierzyc bo slyszeli tu i tam, ze Olek to najgorszy
system.
Pisze o fotografii amatorskiej gdzie nie foce 80 tys zdjec rocznie ;)
a lubie jak mam czas na wykonanie zdjecia a fotografia dla
mnie to rozrywka.
Pozdrawiam
Ja bym nie zamienił. Nie widzę na tyle dużej różnicy by opłacała się zamiana (biorę pod uwagę, że kupisz w C szkło analogiczne go tej L.
Zadaj sobie pytanie albo lepiej zestaw sobie ZA i PRZECIW co cię pociąga i odpycha w tych puszkach. Przecież nie sprzęt myśli przy robieniu zdjęcia tylko fotograf.... Też chciał bym mieć takie szkło 14-50/ 2.8-3.5...
Bardzo dziękuję wszystkim za cenne dla mnie odpowiedzi.
Zostaję przy systemie i L1.
Pytanie i w ogóle wątpliwości pojawiły się u mnie jak usłyszałem od 2-óch kolegów, że ta puszka Canona jest o wiele lepsza od mojego obecnego sprzętu. Jednak po przeanalizowaniu parametrów, testów i opinii stwierdziłem, że 40D nie jest na tyle lepszy aby pozbywać się mojego wymarzonego aparatu (L1).
I faktycznie, jeśli kiedykolwiek zmienię system to tylko aby przejść na fullframe, chyba, że Olek albo Panas wymyśli :)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
I faktycznie, jeśli kiedykolwiek zmienię system to tylko aby przejść na fullframe, chyba, że Olek albo Panas wymyśli :)
ale fx juz wymyslili, nie trzeba 2 raz wymyslac.
specyfikacja 4/3 nie pozwala na uzycie matrycy w formacie filmu małoobrazkowego.
Alleg, a nie daloby rady zrobic np. 32x24? albo 36x27? jest 4/3 i jest PRAWIE FF lub nawet wiekszy od FF... :D
No mniejsza z tym mi starcza e400 z mini-mini matryca i musi starczyc :P
Alleg, a nie daloby rady zrobic np. 32x24? albo 36x27? jest 4/3 i jest PRAWIE FF lub nawet wiekszy od FF... :D
No mniejsza z tym mi starcza e400 z mini-mini matryca i musi starczyc :P
4/3 wzielo sie od 4/3"(cala), czyli 21,6 mm, srednicy pola obrazowego.
Witam !
Jak by nie spojrzec system 4/3 najlepiej korzysta z tego co
podaje obiektyw na matryce.
Czyli uzyskujemy wiecej informacji proporcjonalnie do rzutowanego
obrazu ze szkla na powierzchnie matrycy
Gdyby system FF mial propocje 4/3 to daloby sie wycisnac
wiecej informacji z tych samych szkiel ;)
Pozdrawiam
Rafał Czarny
3.01.11, 14:08
Zostaję przy systemie i L1.
Dobry wybór. Jeśli kiedyś będę miał za dużo pieniędzy w portfelu to kupię sobie takie zestawik. Żałuję, że się go pozbyłem.