Zobacz pełną wersję : [E-420] Jaki obiektyw lub lampa do portretów?
Cześć!
Ostatnio zaczęłam robić zdjęcia portretowe, więc rozglądam się za jakimś niedrogim obiektywem i za jakąś lampą, która pomoże w pomieszczeniach :)
No więc, mam Oliego E-420 z KITem 14-42mm, który w pomieszczeniach sprawuje się średnio dobrze. Liczę na Waszą pomoc, bo nie znam się na sprzęcie, choć szukałam. Hm, aha i cena, najlepiej aby była jak najniższa.
Reasumując, szukam niedrogiego obiektywu i lampy, przydatnych do robienia portretów. Z góry dzięki za pomoc!
Ciezko bedzie.
Bo nie wiemy co dla Ciebie jest jak najnizsza cena.
Moze podasz jakies widelki cenowe:)
pozdro
może jakaś 50tka pod m42 plus przejściówka, no i lampa FL-36 ....
.
Powiedzmy 1k pln max.. Żebyście tak podali też te niższe ceny - od 5stówek, jak coś będzie. Sebu$ - trochę jaśniej :D, bo ja zupełny laik :/
lampa plus minus 500 zł
obiektyw manualny pod mocowanie m42 z przejściówką 4/3 pod Olympusa.
Koszt takiego szkła ? Różnie to bywa, np. :
http://allegro.pl/sliczny-mc-pentacon-1-8-50mm-mistrz-portretu-i1390480706.html
lub
http://allegro.pl/super-takumar-50mm-1-4-i1390486651.html
Jest jedno ale :
wszystko ustawiasz ręcznie, nie masz automatyki typu Auto Focus ;)
.
dog_master
30.12.10, 00:27
FL-36/Metz jakiś + stare 40-150
Tumax 386afz, mocniejszy od FLki ale mniej pewny, mimo to ja sie na niego moze nie tyle napalam co nastawiam, do tego stare 40-150 lub nowe, pamietaj ze dluga ogniskowa takze daje mala GO, mi starcza nowsza wersja ktora jest tansza lzejsza i szybsza. Wybor nalezy do ciebie.
Czarek
mmalachowski
30.12.10, 01:01
Popieram 40-150 1:3.5-4.5. Mam taki i mi na razie wystarcza. Na allerogo można wyrwać za ok 4stówki np http://allegro.pl/olympus-40-150-1-3-5-4-5-i1382724697.html
Witam serdecznie.
...
No więc, mam Oliego E-420 z KITem 14-42mm, który w pomieszczeniach sprawuje się średnio dobrze. ...
Niby czego mu w pomieszczeniach brakuje? Dziwne stwierdzenie.
Pozdrawiam.
No to nie tak drogo wychodzi, dzięki wszystkim za pomoc :)
Teraz już wiem czego szukać, zorientuje się i dam znać co mam na oku.
Oczywiście, jak macie jakieś nowe propozycje to chętnie przeczytam! Dzięki i pomyślności w Nowym Roku! :D
Witam serdecznie.
Niby czego mu w pomieszczeniach brakuje? Dziwne stwierdzenie.
Pozdrawiam.
Z moim KITem strasznie długo ostrzy w pomieszczeniach, przy sztucznym świetle i ogólnie wolałabym coś lepszego. Pozdrawiam.
metz 48 af , jakas 50siatka manualna i przejsciowka,taki zestaw powinien wystarczyc,choc mysle ze z fajna lampka to i 14 42mm sobie poradzi w pomieszczeniach . pzdr.
FL-36 używane chodzą od 400zł do tego jakiś helion z adapterem ~ 100zł....
Chociaż jakbym miał kupować dla siebie, to i tak bym wybrał
14-54mm a do tego jakieś dwie tańsze lampki z fotocelami na statywach za 20zł.
dog_master
30.12.10, 19:46
Z moim KITem strasznie długo ostrzy w pomieszczeniach, przy sztucznym świetle i ogólnie wolałabym coś lepszego. Pozdrawiam.
Zastanów się nad ogniskową. Teraz masz 14-42mm, proponowane Ci są albo 50tki (czyli 50mm), albo 40-150mm, czyli dużo wężej. Jeśli chcesz zamienić kita to wtedy za Iwo, 14-54mm (jaśniej i szybciej), ale cenowo drożej.
Chyba nie sądzisz, że proponowany 40-150 albo manualny będzie ostrzył szybciej? ;-)
Ogólnie to podejrzewam, że nie jest Ci potrzebny lepszy sprzęt tylko wiedza i umiejętności. Mi z reszta także, więc nie to żebym się czepiał. Piszę ci z własnego doświadczenia. ;-)
Pozdrawiam.
Chyba nie sądzisz, że proponowany 40-150 albo manualny będzie ostrzył szybciej? ;-)
Ogólnie to podejrzewam, że nie jest Ci potrzebny lepszy sprzęt tylko wiedza i umiejętności. Mi z reszta także, więc nie to żebym się czepiał. Piszę ci z własnego doświadczenia. ;-)
Pozdrawiam.
Jak dokupi fl36r to przyspieszy mu sprzet (pod warunkiem opanowania sprzetu)...
pozdro
Pozdrawiam.
Ogólnie opanowałam już aparat. Chyba wiem z czym to się je...
A lepszy sprzęt zawsze pomoże, nawet ułatwi sprawę :grin: Choć ciągle się uczę, nie zaszkodzi chyba spróbować z czymś lepszym, czyż nie?
Pozdrawiam i dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jak kupię sprzęt, to na pewno się pochwalę :) Jeszcze raz dzięki, a ja zaraz idę przygotować się do fajerwerków..:cool: Spróbuję coś sfocić :mrgreen:
dog_master
31.12.10, 18:42
Może tak: sprzęt nie LEPSZY, a INNY :-)