PDA

Zobacz pełną wersję : Marumi UV czy Skylight WPC ?

lessie
5.04.07, 08:40
który z tych filterków brać? ktoś odczuł wizualne lub inne różnice tych filtrów czy to tylko różnice marketingowe?
http://www.allegro.pl/item180026340_filtr_uv_slim_marumi_wpc_67mm_67_f_v at_promocja.html
http://www.allegro.pl/item180665926_filtr_skylight_1b_slim_marumi_wpc_67 mm_67_promocja.html

grizz
5.04.07, 08:56
Ani ten, ani ten... w cyfrówce różnicy nie u świadczysz... masz szansę tylko na ułapanie dodatkowych blików i flar...

jeżeli nie robisz zdjęć np na rajdach, gdzie kamienie lecą to nie kupuj UVki

zainwestuj w polara

lessie
5.04.07, 09:02
Ani ten, ani ten... w cyfrówce różnicy nie u świadczysz... masz szansę tylko na ułapanie dodatkowych blików i flar...

hmm, a nie powinno być tak że to właśnie zmniejszy moje szanse na bliki i flary? :D
polara rzadko ożywałem w przeszłości, teraz również nie sądzę żeby był mi potrzebny częściej ale jest na liście zakupów za szarą połówką.

W tej chwili bardziej potrzebuję czegoś do osłony obiektywu, bez jego zaciemniania przy okazji, i zbędnego kręcenia przy fotce

grizz
5.04.07, 09:09
po co Ci coś do osłony obiektywu poza osłoną psłoneczną?

Każdew dodatkowe szkło to więcej szans na bliki i flary....

lessie
5.04.07, 09:16
bo generalnie sporo focę w naprawdę różnych warunkach, deszcz,piach itp.. i pomyślałem sobie że dobrze byłoby mieć coś na szkle z przodu w momencie kiedy nie ma na nim zatyczki

Zauważyłem że ludzie dzieą się na tych co bez takiego filtra nie ruszą aparatu z torby i takich co nie założą nic pod dekielek...
Takich co sa pośrodku chyba nie ma... ;)

Grizz - czyli uważasz że szkło, które teoretycznie ma za zadanie pomóc w unikaniu blików i odcinać część promieni, która destrukcyjnie może wpłynąć na jakość obrazu - generalnie nie to, że nie spełnia takich funkcji, to działa wręcz odwrotnie? Coś mi tu nie pasuje, sory że Cię męczę ;)

grizz
5.04.07, 09:37
każde dodatkowe szkło nie wpływa dobrze na obraz...

co do odcięcia części promieni nie ma to znaczenia przy matrycy, miało znaczenie przy filmie.

Popatrz do mojej galerii - też focę w różnych warunkach ;) i nie kupiłbym filtra dopuki nie zacznę focić rajdów, crossu itp... tam gdzie lecące kamyczki moga wywołac jakąś szkodę...

W codziennym używaniu UVka nie ma zastosowania, nawet jak focisz na plaży to nic się nie stanie, przednia soczewka w obiektywie to nie jajko... a przed urazami mechanicznymi najlepiej i tak chroni osłona p-słoneczna - zresztą chyba sam o tym wiesz najlepiej...

A więc jeszcze raz - Uvka obrazu Ci nie poprawi.

chomsky
5.04.07, 09:38
Lessie kup zwyklego Marumi UV- to dobre filtry. Sky light to filtr delikatnie lososiowy, ociepla. Po co ma to robic w epoce cyfry?
Natomiast jestem zwolennikiem stosowania dobrych filtrow prawie zawsze. Naprawde sie przydaja. W terenie sa nieocenione. Nad ranem, we mgle, w pyle, jak mży sobie. Nawet w torbie, gdzie czasem dekielek spadnie mozna sobie porysowac o cos szklo, szczegolnie jak jest mocno upakowane.
Zadnych flar nie lapie. Czasem odkrecam filtry, jak juz czuje, ze moge cos zyskac, ale rzadko.
Czesc.Ch.

grizz
5.04.07, 09:40
Nawet w torbie, gdzie czasem dekielek spadnie mozna sobie porysowac o cos szklo, szczegolnie jak jest mocno upakowane.

Czesc.Ch.

Spadł Ci kiedyś dekielek z Zuiko?

KaarooL
5.04.07, 09:48
lessie:

MARUMI UV WPC Slim - polecam. Załatwiłem już dwie sztuki (dekielkiem), teraz mam trzeci.
Jesli kogoś stać, może biegać bez; ja wolę mieć dobrą UV'kę. Dodatkowe bliki to przy nocnych - wtedy trzeba zdejmować filterek.

Sam wybierzesz (z czy bez).

tomek s
5.04.07, 09:57
różne poglądy na ten temat są, w kompakcie gdzie obiektyw wysuwa się na zewnątrz i jest bardziej narażony na zasysanie syfu, po dokupieniu tulei warto nakręcić filtr ochronny. Ja sam nie używam filtru w celu ochrony, a osłony przeciwsłonecznej jak dobrze prawi grizz . Nie tak dawno miałem taką sytuację, chcąc zarzucić aparat na ramię wysunął się pasek, nie zdążyłem nic zrobić, trochę mnie zmroziło, na szczęście nie był to beton, a ziemia nawet nie taka twarda. Obiektyw, a dokładnie osłona przeciwsłoneczna wbiła się trochę uchraniając szkło. Moim zdaniem najlepiej, stosować filtry gdy musimy, chcemy uzyskać jakiś efekt, dodatkowe szkło na obiektywie, typu UV napewno nie pomoże jakości, ale jak ktoś chce czuć sie bardziej bezpiecznie to lepiej kupić już lepszy filtr np. ten Marumi, czy Hoya shmc.
pzdr

KaarooL
5.04.07, 10:14
tomek s:

czarna HOYA ssie... wiem bo miałem na 8080 i przez miesiąc na 14-54 (bo akurat nie było MARUMI u dystrybutora). Jak tylko MARUMI przybyły, HOYA poszła na allegro.

MARUMI albo B+W - nie ma co się czarować.

lessie
5.04.07, 10:22
ja też chcę to zastosować w ramach dodatkowego zabezpieczenia, tulipana zwykle mam założonego odwrotnie bo mi się do torby nie mieści...tylko tyle. Do efektów to sobie szarą połówkę kupię, bo próbowalem już tego z kompaktem i w "czystych" krajobrazach naprawdę cenna rzecz...

suchar
5.04.07, 10:42
Czarna Hoya wcale nie ssssie... Mam i jestem z niej calkiem zadowolony, aczkolwiek ostatnio przestalem w ogole zakladac filtr UV, bo nie mam potrzeby.

luc4s
5.04.07, 14:00
Z moich szkielek filtrow nie sciagam. Juz kilka razy dekielek mi w torbie spadl, zrobil kilka rys na filtrze. A focac np. koncert czasami podczas zmiany szkiel zdarzy mi sie wrzucic obiektyw do torby bez dekla. Nieraz nie ma czasu na zabawe z dekielkami. Ale uzywam filtrow b&w mrc i strata na jakosci jest niewielka.

mariush
5.04.07, 16:00
Kupując w komplecie UV WPC i Polara Marumi w Raysfoto, dostaniesz 10% rabatu (przynajmniej miesiąc temu dawali...)

Karol
5.04.07, 16:42
/ciach/
Zauważyłem że ludzie dzieą się na tych co bez takiego filtra nie ruszą aparatu z torby i takich co nie założą nic pod dekielek...
Takich co sa pośrodku chyba nie ma... ;)
/ciach/

Protestuję ;) UVki na Zuiko stosuję dla wygody - mając obiektywy z filtrami w torbie nie zakładam już dekielków - przy częstym wyjmowaniu, wkładaniu, zmianie szkła to praktyczne. Jednak w specyficznym świetle - jak bliki wiszą w powietrzu (np. noc, pod światło) zawsze ściągam filtry. Podobnie w sytuacjach innych niż ot takie pamiątkowe pstryki - gdzie priorytetem jest jakość. Niezłym zabezpieczeniem przedniej soczewki jest osłona przeciwsłoneczna, którą i tak skądinąd warto mieć założoną...
Przy moim podejściu kupiłem dość tanie filtry, kasę wolę przeznaczyć na fajniejsze gadżety...
Z filtrami jak prezerwatywami - warto mieć - czasem się przydają ale zawsze coś tam się traci na jakości...