PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat ep1 czy epl1?

aikidudi
12.12.10, 15:01
Chcę kupić mojej 2 połowie aparat. Wymagania ma być poręczny, łatwy w obsłudze i ma być wymienna optyka. Poczatkowo wybór padł na apl1 jednak w sklepie po obejrzeniu epl1 i ep1 mam wątpliwości. Osobiście bardziej podoba mi się ep1 ze swoją metalową obudową i pokrętłami, które sę wygodne przy ustawianiu + wiekszy wyświetlacz. Epl1 plastikowy, ale ma lampkę wbudowaną no i był na stanie w sklepie a ep1 musiałbym zamowić. Teraz pytanie czy warto poczekać na ep1 czy tez brać epl1 i nie zawracać sobie głowy pierdołami. Aparat będzie do użytku codziennego. Wiem, ze są wątki na temat tych aparatów i mniej więcej wiem co i jak, ale potrzebuje tzw. kropki nad i :) Interesuje mnie przede wszystkim opinia osób które mają doświadczenie z tymi modelami.

Karol
12.12.10, 15:14
Chcę kupić mojej 2 połowie aparat. Wymagania ma być poręczny, łatwy w obsłudze i ma być wymienna optyka. Poczatkowo wybór padł na apl1 jednak w sklepie po obejrzeniu epl1 i ep1 mam wątpliwości. Osobiście bardziej podoba mi się ep1 ze swoją metalową obudową i pokrętłami, które sę wygodne przy ustawianiu + wiekszy wyświetlacz.
Wybierasz przede wszystkim pomiędzy lepszą ergonomią, a lepszymi plikami, dzięki ponoć słabszemu filtrowi AA. Skoro aparaty obmacałeś porównaj sobie sample. Ja wybrałbym nowszy aparat, w myśl zasady, że zdjęcia są najważniejsze.

Iwo
12.12.10, 15:52
Ja brałbym E-PL1 - powód prozaiczny - lampa błyskowa. Bez niej nie zawsze jest tak fajnie.

TOKIN
12.12.10, 15:53
Gdybyś się zastanawiał między EPL-1 a EP2 to widziałabym problem decyzyjny - sama przez niego przechodziłam.
EP1 oczywiście ma znaczniej bardziej rasowy wygląd niż EPL1 jednak brak opcji podpięcia wizjera zewnętrznego dla mnie wykluczyło ten aparat z opcji wyboru.
Nie wiem czym fotografowała Twoja połowa do tej pory - jeśli jakimś kompaktem, to EPL-1 będzie jej pasował, jeśłi fotografowała lustrzanką - chwilę może jej zająć zanim się przestawi na guzikologię EPL-1.
Mnie też się wydawało, że bez rolki, a w zasadzie dwóch ...nie da się fotografować. Okazuje się, że... się da!
A calkiem możliwe, że aparat po wstępnych ustawieniach i zabawach testowych, będzie działać w trybie iA albo P - wtedy nieobecność rolki zupełnie w niczym nie powinna żonie przeszkodzić?

No i jeszcze jedno - EPL-1 możesz kupić w kolorach różnych - np. klasycznym czarnym albo... fantazyjnym czerwonym (+ 2 inne). W EP1 takiego wyboru nie ma. Kobiety znają sie na kolorach, więc to tez może okazać się do pewnego stopnia ważne:cool:

Dar-i-jush
12.12.10, 15:57
Ja brałbym E-PL1 - powód prozaiczny - lampa błyskowa. Bez niej nie zawsze jest tak fajnie.

Amen!

Zdaje się, że E-PL1 ma też bardziej wycacane jpegi. No chyba, że kobita lubi przy RAWach dłubać.

aikidudi
12.12.10, 16:35
Dziękuję Wam bardzo za szybki odzew. Jadę po epl1 :)
pozdrówka

kristof1979
12.12.10, 17:29
To odrazu ja zapytam To który ma mniejszy filtr AA.
EP1 Czy epl1.
Bo z tekstu ciżko wywnioskować ?

pozdrawiam

droplet
12.12.10, 17:49
To odrazu ja zapytam To który ma mniejszy filtr AA.
EP1 Czy epl1.
...
E-PL1 ma słabszy filtr AA.

Ja nie doczekałem do E-PL1 a wziąłbym go ze względu na mniejszą wagę niż E-P2.
Dodatkowy EVF jest fajny ale ze względu na mobilność już go nie noszę.