Zobacz pełną wersję : U mnie w studio...
Czołem wszystkim.
Od pewnego czasu próbuję swoich sił w studio. Sam nie wiem, czy idę w dobrą stronę z oświetleniem, dlatego chciałbym Was prosić o ocenę i dobre rady, co mógłbym poprawić :]
Na początek wrzucę parę zdjęć, które moja TŻ zdążyła obrobić z ostatniej sobotniej sesji...
Witaj
Nie wiem czy ci pomoge ale napisze to co widze oczywiscie bedzie to tylko subiektywne patrzenie i nie musi byc wcale prawdziwe.
1. fota
Swiatlo dobre , motyw niestety nie bardzo bo tak naprawde nic ciekawego.
2.fota
Bardzo ladne oswietlona modelka , tutaj pod zwgledem swiatla nie ma zastrzerzen ale pod warunkiem ze zgodzimy sie na konwencje jaka zaproponowales czyli swiatla jednolitego bez swiatlocieni , troche tym samym pozbawiasz zdjecie, modelke tajemniczosci operujac takim wlasnie swiatlem, nazwe to splaczczeniem , poza tym poza , kadr jakis dziwny , nie jestem do konca przekonany.
3.fota
Najlepsza ladnie skomponowana w kadrze z minusami , modelka swietnie pozuje , jest wyraz , ekspresja , ale znow to samo swiatlo i w dodatku z mankamentami ,ponizej widoczne cienie ktorych nie powinno byc i nie rozumiem dlaczego uciales tak kadr chodzi mi o dol, na wlosach wystajaca czesc sukienki , jakis szczureczek lub cos innego nie wiem powinienes na to zwrocic uwage by tego nie bylo to jest blad , rozprasza.
ACHA i tez okropne obwodki biale wokol , to koniecznie musisz poprawic , to jest blad ktorego sie nie daruje :grin::wink:
4,5 fota
Tutaj niestey kadry przecietne, swiatlo jakies dziwne takie w pol drogi , ani dobrze doswietlone ani nie pokazane w polmroku .Poza tym pozy nienaturalne, wymuszone strasznie to rzuca sie w oczy.
na 4 focie widoczne biale obwodki , chyba na etapie sowtware popelniles jakis bledy .
Ale nie powiem fajna seria , mozna popracowac zwlaszcza nad innym swiatlem oraz pozami , wtedy powinno byc lepiej.
Jak napisalem na poczatku to jest subiektywna ocena , wrazenie z ogladania tych studyjnych propozycji.
Pozdrawiam
Witaj
Nie wiem czy ci pomoge ale napisze to co widze oczywiscie bedzie to tylko subiektywne patrzenie i nie musi byc wcale prawdziwe.
1. fota
Swiatlo dobre , motyw niestety nie bardzo bo tak naprawde nic ciekawego.
Dobrze wygląda w zestawieniu z innym zdjęciem. Całą modelkę z majtającymi nogami też mam.
2.fota
Bardzo ladne oswietlona modelka , tutaj pod zwgledem swiatla nie ma zastrzerzen ale pod warunkiem ze zgodzimy sie na konwencje jaka zaproponowales czyli swiatla jednolitego bez swiatlocieni , troche tym samym pozbawiasz zdjecie, modelke tajemniczosci operujac takim wlasnie swiatlem, nazwe to splaczczeniem , poza tym poza , kadr jakis dziwny , nie jestem do konca przekonany.Stosowałem dwa softboxy aby osiągnąć taki właśnie efekt. W kolejce do obróbki czekają zdjęcia robione przy beauty dishu, gdzie cieni jest więcej, ale też nie wiem, czy nie za dużo i w nieporządanych miejscach.
3.fota
Najlepsza ladnie skomponowana w kadrze z minusami , modelka swietnie pozuje , jest wyraz , ekspresja , ale znow to samo swiatlo i w dodatku z mankamentami ,ponizej widoczne cienie ktorych nie powinno byc i nie rozumiem dlaczego uciales tak kadr chodzi mi o dol, na wlosach wystajaca czesc sukienki , jakis szczureczek lub cos innego nie wiem powinienes na to zwrocic uwage by tego nie bylo to jest blad , rozprasza.
ACHA i tez okropne obwodki biale wokol , to koniecznie musisz poprawic , to jest blad ktorego sie nie daruje :grin::wink:Nie zauważyłem tego kawałka sukienki w ogóle :D
A o których obwódkach mówisz? Na krawędzi twarzy, czy okularów?
na 4 focie widoczne biale obwodki , chyba na etapie sowtware popelniles jakis bledy .Powtórzę pytanie - obwódki wokół czego?
No i rzecz, co do której też słyszałem zarzut - że na tej fotografii modelka ma podpuchnięte oczy. Co byś na to powiedział, bo chciałbym mieć second opinion ;)
Ale nie powiem fajna seria , mozna popracowac zwlaszcza nad innym swiatlem oraz pozami , wtedy powinno byc lepiej.
Jak napisalem na poczatku to jest subiektywna ocena , wrazenie z ogladania tych studyjnych propozycji.Dzięki za poświęcony czas. Zdjęć mam dużo więcej, ale czekają w kolejce do obróbki...
Pozdrawiam
Poradzić to Ci nie poradzę ale mogę napisać , że 1-3 bardzo fajne. Jak na moje oko i gust. Natomiast 4i5 jakieś takie nieciekawe w odbiorze. Dziwnie oświetlone albo obrobione. A może to wrażenie potęguje kraciasta koszula?
Pozdrawiam
Swiatlo w studio to nie jest tak,ze oswietla wszystko dokladnie.Ono tam ma grac z kadym ujeciem swoja wersje walczyka.A u Ciebie to wyglada tak jak bys mial kreda na podlodze zaznaczone co gdzie ma stac i przyklejone do tych miejsc.Przesuwaj,oslaniaj,zmiekczaj,odbijaj,do kazdej potrawy inaczej przypraw uzywaj.
Spróbuj dodać trochę cieni .
Foty będą mniej płaskie.
@Mirek -> wiem :) Mam jeszcze kilka fot przy innym oświetleniu, ale to, jak mi czasu nie wystarcza na nic, to jest poezja, a raczej dramat :/ W zasadzie ten post powinien trafić do wątku "co mnie wkurza"...
3.fota
nie rozumiem dlaczego uciales tak kadr chodzi mi o dol, na wlosach wystajaca czesc sukienki , jakis szczureczek lub cos innego nie wiem powinienes na to zwrocic uwage by tego nie bylo to jest blad , rozprasza.
Wyjaśnienie modelki:
"sprostuję jako osoba najlepiej znająca tę sukienkę :) To żaden kawałek sukienki (ona nie ma nic wystającego), to po prostu tak nieszczęśliwie ułożył się mój lok, że tło z tyłu przebija się pomiędzy :)"
Czułem się w obowiązku zamieszczenia, skoro sama zainteresowana się wypowiedziała :]
:grin: oki :)
Pozdrawiam piekna Kobiete.:):):)
Popieram wypowiedź Mirka i dodam, że istotna jest zasada oświetlenia światłem "GŁÓWNYM"--inne światła tylko wspomagają, a nie konkurują z tym zasadniczym. U Ciebie jest "groch z kapusta" niestety. Zastosuj na początem główne światło z softboxa, a inne doświetlenia rozproszone od ścian i duzo słabsze...(potem dodaj kontrę po skosie z góry < z góry, od tyłu, z odpowiedniej strony>)--pozdrawiam
--------------
Mówi się, że przy zdjęciach najwazniejsze jest światło, ale w tym powiedzeniu chodzi o to, że najważniejszy jest fotograf, który te światła ustawia... :)
Dzięki za radę, będę próbował przy pierwszej nadarzającej się okazji!