PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP-590uz....Bad Pixele ?

KOoCuRr
6.12.10, 21:15
Witam, to moj pierwszy post na tym forum :-P
Od miesiaca jestem posiadaczem SP-590uz, zakupilem go w Avansie za gotowke + ubezpieczenie.
Pewnego dnia podczas gdy "bawilem" sie aparatem na czarnym tle zauwazylem kilka wygaslych pixeli (tak mysle ze to pixele) wyglada to jak by zmienialy kolor pod roznym kontem.
Zanioslem go do sklepu, przyszlo kilku "fachowcow" patrzylo ogladalo...diagnoza ---> TO MUSZĄ BYC ZWYKLE PAPROCHY :| zwyczajnie mnie olali.
Przeciez to na pierwszy rzut oka nie wyglada na zadne paprochy, jest ich dokladnie piec w lewym gornym rogu.
Nie wiem, czy mam to gdzies zareklamowac, w koncu placilem ubezpieczenie, a koles w sklepie mowil, ze w kazdym przypadku wtedy uwzgledniaja reklamacje...a tu masz ci los :???:

grizz
6.12.10, 21:21
0. gdzie te pikseli na lcd czy na fotach?

1. Pokaż zdjecie.

2. Rozejrzyj się w menu za opcją mapowania pikseli.

KOoCuRr
6.12.10, 22:59
Na LCD sa widoczne, podczas gdy jest wlaczony podglad zdjec.
Gdy nie mam zdjec w aparacie pisze BRAK OBRAZOW wtedy mamy czarny LCD i widac jak swieca, specjalnie nie jest to uciazliwe, ale caly czas nie daje mi to spokoju.
A, co do tego mapowania, co ono daje ? Koles w sklepie powiedzial zebym tego czesto nie uzywal.

grizz
6.12.10, 23:17
Na LCD sa widoczne, podczas gdy jest wlaczony podglad zdjec.
Gdy nie mam zdjec w aparacie pisze BRAK OBRAZOW wtedy mamy czarny LCD i widac jak swieca, specjalnie nie jest to uciazliwe, ale caly czas nie daje mi to spokoju.
A, co do tego mapowania, co ono daje ? Koles w sklepie powiedzial zebym tego czesto nie uzywal.

Mapowanie likwiduje problemy na matrycy.
Ty je masz na lcdku aparatu. Zgłos im niezgodność towaru z umową i zarządaj wymiany. (Nie naprawy)

KOoCuRr
6.12.10, 23:53
Aha, mam zglaszac przez ten sklep ? Bo jakos nie garneli sie do tego :| tylko bezczelnie zbyli moja zone.
Czy jest jakas inna mozliwosc, nie rozumiem sam sprzedajacy wciskal mi to ubezpieczenie...mowil ze jak nawet aparat upadnie i sie rozleci to oni przyjma reklamacje :???:

grizz
6.12.10, 23:57
Aha, mam zglaszac przez ten sklep ? Bo jakos nie garneli sie do tego :| tylko bezczelnie zbyli moja zone.
Czy jest jakas inna mozliwosc, nie rozumiem sam sprzedajacy wciskal mi to ubezpieczenie...mowil ze jak nawet aparat upadnie i sie rozleci to oni przyjma reklamacje :???:

Jest jeszcze gwarancja u Olka. Ale skoro nie upłyneło jeszcze 6 mieś, to najlepiej będzie wymienić w sklepie własnie.

kristof1979
7.12.10, 00:00
Zgadzam się z grizz.
Wnioskuję z tego co napisałeś że to wyswietlacz.
Takie bad pixele czasem sie zdarzają nawet u tych na s,n oraz c .
Zwykle w sklepie spisuję taka reklamację i wysyłam do serwisu ( z gwarancji lub ustawy).
Zadzwoń na infolinję olympusa i popytaj ich o naprawę takiej usterki .
Co do tych sprzedawców to raczej nie mieli racji.
Powinni zaproponować wysłanie sprzetu do serwisu.
pozrawiam

KOoCuRr
7.12.10, 00:22
No nic to na razie tyle, zadzwonie na poczatku na ta infolinje i powiem dokladnie z czym problem.
Moze ktos wreszcie zacznie gadac z sensem :roll: