Zobacz pełną wersję : kit do nikona apsc
Tak szybciutko - szkiełko +/- o parametrach naszego kochanego zd14-54...
a dokładniej coś do pamiątkowych zdjęć rodzinnych, radzące sobie z małymi dziećmi i brakiem zewnętrznej lampy. Podpinane pod d90.
Typy:
Nieśmiertelny 18-70 3,5-4,5 - sprawdzony i zakresowo optymalny... (choć ciemnawy biorąc pod uwagę brak stabilizacji....
Nikkor AF-S DX 16-85mm - fajny zakres! VR, mniej fajna cena. Zwlaszcza, ze w testach cos marudzą...
Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED - zakres i cena fajna.Chwalą nawet... choc plastik fantastic...
Sigma 17-35 2,8-4 - bleh zakrótki zakres
17-70 OS - też chwalone w testach... cena całkiem ok...
Tamron 17-50 2,8 - ZTCP to niestety rozrzut jest jakościowy i AF grymaśny. VR nie ma... ale za to ładne światełko.
Jeszcze coś? Jak już nic, to co z powyższego? Skłaniam sie ku 18-105 bądź s17-70 - to juz sobie wybierze znajomy w zależności od perspektywy nadwyrężenia portfela.
Tamron 17-50 2,8 - ZTCP to niestety rozrzut jest jakościowy i AF grymaśny. VR nie ma... ale za to ładne światełko.
Ostatnia wersja została już wyposażona w VR.
Może to:<http://www.swiatobrazu.pl/af-s-nikkor-24-120mm-f4g-ed-vr-pierwsze-zdjecia-testowe-22218.html>
Pozdrawiam. romeq
Może to:<http://www.swiatobrazu.pl/af-s-nikkor-24-120mm-f4g-ed-vr-pierwsze-zdjecia-testowe-22218.html>
Pozdrawiam. romeq
Zdecydowanie nie. 24mm na szerokim, to kosmos nieużyteczności.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ostatnia wersja została już wyposażona w VR.
grrr ależ ten Tmron ma nazwy... hmm jest VR i cena konkurencyjna do w/w sigmy 17-70:roll:
Pozdrawiam. romeq
Brak szerokiego kąta, szkiełko dobre pod ff :!:
24mm na szerokim, to kosmos nieużyteczności.
Szkoda, że nie mogę dać plusa za poczucie humoru ;)
A co do obiektywów, to 18-105 jest bardzo chwalony. Ciemny, ale da się nadrobić wyższym iso, a zakres ogniskowych fajny no i stabilizacja do tego...
[edit]
Dopiero się kapnąłem, że te 24 mm to na cropie będzie 36 mm. Ok, to już nie jest takie śmieszne :)
Oki. jak na razie pozamiatane. Dzięki fatman, dzięki lucas_g :)
Za tysiaka duecik: uniwersalnie, względnie szeroko, z fajnym zakresem poczciwy Nikkor 18-70 f3.5-4.5 + do zdjęć bez lampy, ostry Nikkor 35 f1.8
pozdr
Tak szybciutko - szkiełko +/- o parametrach naszego kochanego zd14-54...
a dokładniej coś do pamiątkowych zdjęć rodzinnych, radzące sobie z małymi dziećmi i brakiem zewnętrznej lampy. Podpinane pod d90.
Kit?
Nawet dwa kity: N24/2.8 + N35/1.8 :-)
w sprzyjających warunkach nawet wbudowana lampa nie będzie potrzebna :twisted:
Tamron 17-50 2.8 VC jest całkiem użyteczny, prawda że trzeba wyszperać egzemplarz ostry, ale daje naprawdę ładny obrazek.
Tu masz pokaz możliwości tego Tamrona (wiem że to tylko yt) zrobiony przez Fatmana na D7000:
http://www.youtube.com/watch?v=kdeOg_4OfGo&hd=1
Z pozostałych brałbym 18-105, też jest dobry optycznie, tylko ten plastikowy bagnet.
grizz,
używałem 16-85vr oraz najnowszego t17-50VC.
Ten pierwszy naprawdę fajny, ciemnawy ale z dobrą stabilizacją.
Co do zdjęć rodzinnych te 16 (po cropie 24) jest fajne ale piekielnie zniekształca przy brzegu.
17-50 jest dużo jaśniejsze (jak Ci pewien Pan o ksywce Cichy) dobierze to i rozrzutu nie musisz się bać. Niestety af jest wolny i głośny i to jest jego jedyna wada.
Na d90 będzie wolnawo, podobno dXX potrafią go nieco bardziej przyspieszyć.
NightCrawler
9.12.10, 01:13
Żeście się tego plastikowego bagnetu uczepili...
Jakoś specjalnie na to szkło nie uważam (nie bardziej niż na inne) i (odpukać) nic się na razie nie dzieje... chyba, że ktoś chce rzucać aparatem...
18-105 bardzo fajny na początek, a może i na dlużej. Ostry i ma niezły obrazek choć jest ciemnawy. Tamron 17-50 jak dla mnie jest mniej ostry mimo że łapie w punkt. Widać to dopiero przy 100% powiękdzeniu ;) Światełko oczywiście na duży +.
18-105 jest bardziej uniwersalny przez większy zakres ogniskowej. Plastikowy bagnet nie sprawia jakiś problemów by o nim pisać. Tak nawiasem mowiąc moje 18-105 idzie pod młotek więc jak by co to zapraszam na PW :)
35mm też fajna i światełko świetne choć wszystko zależy czy ktoś woli zooma czy stałkę. Mnie bardziej leży zoom choć korzystam ze stałek.
Żeście się tego plastikowego bagnetu uczepili...
Jakoś specjalnie na to szkło nie uważam (nie bardziej niż na inne) i (odpukać) nic się na razie nie dzieje... chyba, że ktoś chce rzucać aparatem...
I to z całej siły o beton. Przecież ten obiektyw kosztuje niewiele ponad 700 zł. Chyba w każdym systemie mile byłby widziany taki/podobny obiektyw kitowy za takie pieniądze.
Z pojedynku 18-105 vs. t17-50 Znajomi wybrali tamrona :)
Mam nadzieję, ze nie trafią na problematyczny egzemplarz :/
Rafał Czarny
9.12.10, 09:05
Mam 18-70 i nie lubię w nim jednej cechy - na szerokim robi paskudną beczkę. Jestem uczulony na to, może innym to mniej przeszkadza. Ogólnie jest to przyzwoity (i nie taki bardzo ciemny) kit.