Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Folie barwne do lamp błyskowych

stojbart
1.04.07, 09:21
Mój SP-510 UZ szumi jak morze przy wyższych czułościach,ale że go bardzo lubię chciałbym z niego maksimum wycisnąć nim za rok czy półtora, jak już nauczę się robić zdjęcia na przyzwoitym poziomie, sprawię sobie lustrzankę. Póki co irytuje mnie światło lampy, z którego jestem zmuszony korzystać przy foceniu w pomieszczeniach (podnoszenie czułości w tym aparacie mija się z celem). Aby mnie szczególnie nie raziła utrata nastroju na zdjęciach, kombinuję natężeniem światła lampy, zmianą balansu bieli przy wywoływaniu w RAWie, ale to nie zawsze daje znośny efekt. Poczytałem trochę o foliach barwnych używanych do lamp błyskowych, które pozwalają dostosować temteraturę barwową światła lampy do temperatury barwowej otoczenia. Jest to jednak wydatek ok. 400 zł za rolkę, a więc dla mnie niemało (to się łącznie czy rozdzielnie pisze? :razz: ). Nim zatem zdecyduję się na kupno, chciałbym wiedzieć, czy uzyskuje się znaczącą poprawę korzystając z odpowiednio dobranej folii czy też różnica jest minimalna? Może macie już doświadczenia z nimi, więc byłbym wdzięczny za uwagi.

youlekart
13.05.07, 15:38
ja nie miałem z tym doczynienia , ale wiem od znajomego ,ze to daje dobre rezultaty aby otoczenie nie miało innego zabarwienia od obiektu oświetlonego lampą .

Ale mówisz ,że to kosztuje z 400 zlotych ..to troszku dużo .

Karol
13.05.07, 16:27
Światło lampy błyskowej daje temperaturę zbliżoną do światła dziennego. Jakie jest światło zastane w pomieszczeniach gdzie fotografujesz, rozumiem, że sporo się różni od temperatury dziennego? Jak te światła się mieszają (z lampy i zastane) efekt może być dziwny. Mój znajomy używał czegoś jak piszesz z dużą lampą w lustrzance - był zadowolony. Jednak 400zł za gadżet do kompaktu to sporo kasy. W jakimś sensie to na pewno osłabi użyteczną siłę błysku. Tak sobie teoretyzuję i myślę, że do sensownego stosowania tych folii czy nakładek na lampę przydałby się światłomierz mierzący temperaturę barwową światła. Inaczej jak będziesz wiedział jaką folię nałożyć, w którą stronę skorygować błysk lampy? Taki światłomierz to fajny gadżet ale spory wydatek. Raczej do zaawansowanej zabawy i raczej IMHO nie kompaktem, który ma przecież masę ograniczeń. Rozumiem, że chodzi o korekcję temperatury błysku tak, żeby uzyskać temperaturę światła zastanego i do niego dostosować WB? Czy może chcesz folią skorygować światło lampy tak żeby po zmieszaniu się ze światłem zastanym uzyskać tam temperaturę np. światła dziennego - w niektórych przypadkach ma to pewnie sens (np. fotografując na tradycyjnym filmie) i jest możliwe...
Ech rozpisałem się. Pamiętaj, że moje dywagacje to tylko teoretyzowanie, osobiście bym za 400zł nie kupił owych folii. A może można dostać jakieś kolorowe folie np. w sklepie papierniczym i można spróbować eksperymentować najpierw z nimi...

Dempsey
18.05.07, 18:16
Stojbart może zainteresuje Ciebie coś TAKIEGO (http://allegro.pl/item195612698_rewelacja_koniec_problemow_z_bw_w_ko sciele_.html) :?:

Zdaje się, że to "nieco" tańsza alternatywa ;-)

ziemia01
18.05.07, 21:56
to ciekawe. Ciekawe jak to wygląda i jak się spisuje ?

stojbart
27.05.07, 17:26
Wielkie dzięki Panowie :D Spróbuję z tą tańszą alternatywą, zobaczymy jak się uda.

Dempsey
28.05.07, 01:02
Czekamy na konkluzję i jakieś testy - albo choćby jedno słowo: czy warto :?: ;-)

ziemia01
28.05.07, 12:33
Wielkie dzięki Panowie :D Spróbuję z tą tańszą alternatywą, zobaczymy jak się uda.
napisz coś koniecznie :)

krzysiek1902
29.05.07, 07:46
Stojbart może zainteresuje Ciebie coś TAKIEGO (http://allegro.pl/item195612698_rewelacja_koniec_problemow_z_bw_w_ko sciele_.html) :?:

Zdaje się, że to "nieco" tańsza alternatywa ;-)
Jest to folia naklejana lub do opasania gumką na lampę, można dociąć do wymiaru lampy

ziemia01
29.05.07, 08:54
a jak zachowuje się w użyciu?

krzysiek1902
29.05.07, 10:50
a jak zachowuje się w użyciu?

Nie wiem, dostałem taką informację-dzisiaj zamówiłem. Jak otrzymam to opiszę