Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Światło a głębia ostrości

iro
27.11.10, 18:44
Witam,
Oczywiście głębia ostrości zależna jest od przysłony. Im mniejsza dziura, tym większa GO, im większa dziura tym GO mniejsza.
Moje pytanie brzmi-czy głębia zależna też jest od światła przy danej przysłonie?
Np. przysłonę mamy ustawioną na 3,5. Czy przy słabym świetle GO będzie inna niż przy silniejszym.
Właściwie jestem przekonany, że taka zależność nie istnieje, a może się mylę?

Pozdrawiam

k@czy
27.11.10, 18:46
nie mylisz sie...
chyba, ze w gre wchodzi zdjecie z dekielkiem na obiektywie, czyli brak swiatla- brak GO...

Karol
27.11.10, 18:50
Nie mylisz się, o ile pamiętasz również o wpływie na GO ogniskowej i odległości od obiektu, obok przysłony.

iro
27.11.10, 19:03
Nie mylisz się, o ile pamiętasz również o wpływie na GO ogniskowej i odległości od obiektu, obok przysłony.
Inaczej mówiąc, inna będzie GO przy 135mm i inna przy 200mm?
Inna będzie GO, obiektu bliżej, a inna obiektu dalej (wszystko przy tej samej przysłonie)?

Karol
27.11.10, 19:08
Inna będzie GO, obiektu bliżej, a inna obiektu dalej (wszystko przy tej samej przysłonie)?

Tak, zobacz chociażby TU (http://pl.wikipedia.org/wiki/Głębia_ostrości).

irek50
27.11.10, 19:13
----------
Tak jest, ale zwróć uwagę, że przy stałej przysłonie, jednakowej odległości od obiektu i tej samej ogniskowej zdjęcia zachowując jednakową GO mogą często różnić się kontrastem (często słabsze światło oswietla obiekt mniej kontrastowo).Może to wpłynąć na subiektywne odczucie lub wrażenie głębi ostrości. Oczywiście słabsze światło (przy niezmiennej przysłonie) rekompensujemy dłuzszym czasem naswietlania lub wyzszym ISO.
Jeśli zastosujemy dłuższy czas naświetlania "narażamy się" na nieostrość ruchową obiektów, co także może wprowadzać w błąd odnośnie GO...--pozdrawiam

iro
27.11.10, 19:46
OK, wszystko jasne.
Jako,że jestem (jak nie trudno się domyślić) początkującym amatorem, doświadczyłem tego zjawiska dzisiaj na ptaszkach. Światło było jak to w listopadzie, lekkie zachmurzenie. Otóż z ptaszkami bliżej (około 2,5 m) miałem problemy z wyostrzeniem, tym bardziej, że były w gorszym świetle, w cieniu gałęzi. Te które były dalej i w mocniejszym świetle ostrzyło mi się znacznie lepiej. Obiektyw 300/3.5 całkowicie manualny(E-510). Przysłona ustawiona na 3,5.Nie mogłem zmniejszyć ponieważ ptaszki były prawie cały czas w ruchu, (trochę dokarmiam).

Dzięki i pozdrawiam