Zobacz pełną wersję : Który system wybrać? Pentax czy bezlusterkowiec (np m4/3)
Dzień dobry!
Mam na imię Marzenka i to mój pierwszy post na tym forum. Przez ostatnie 2 tygodnie przeczytałam wiele wątków ale niestety nie wszystkiego udało mi się dowiedzieć.
Zacznę od mojego fotograficznego stażu i zainteresowań. Fotografuję już 12 lat. Na początku to była Praktika ML3 i Pentacon Six z manualnymi obiektywami, od 3 lat jest to kompakt Panasonic DMC-FZ30. Najczęściej fotografuję krajobrazy, portrety i makro (wszystko mniej więcej po równo). Myślę, że mam dość dużą wiedzę fotograficzną ale o sprzęcie wiem już mniej i dlatego bardzo potrzebuję Waszych rad i wskazówek.
Zastanawiam się nad wyborem między systemem Pentaxa a mikro 4/3 czyli Olympus albo Panasonic. Na aparat mogę wydać około 3000zł. Później planuje dokupić dwa obiektywy i lampę. Razem muszę się zmieścić w 10000zł. Choć nie zmartwię się jeśli wydam mniej.
Na razie na korzyść mikro 4/3 przemawia brak lustra i problemów z front i back focus. A na korzyść Pentaxa obecność lustra i wizjer optyczny. Ale nie wiem na ile użyteczny jest ten wizjer w aparatach z niepełna klatką? Dobrze pamiętam, że ręczne ustawianie ostrości w słabym oświetleniu było trudne na Praktice mimo, że miała dobrą matówkę i klin. Więc czy ten wizjer w Pentaxie będzie w ogóle wygodny w użyciu, czy lepiej korzystać z wyświetlacza? To chyba najważniejsze moje pytanie:) Może użytkownicy E-systemu coś podpowiedzą? Bardzo prosiłabym o fachowe rozstrzygnięcie.
Chciałam zaznaczyć, że różnice w głębi ostrości między matryce APS-C a mikro 4/3 nie są dla mnie duże i zupełnie nie biorę ich pod uwagę. W moim obecnym Panasonicu głębia ostrości jest za duża (przy makro to plus). Ale jednocześnie głębia ostrości dla pełnej klatki była dla mnie trochę za mała. Dlatego szukam czegoś pośredniego.
Ważna jest też dostępność obiektywów, lamp i innych akcesoriów (np pierścieni pośrednich) ale również ich opłacalność cena/jakość. Tutaj troszke obawiam się małe wyboru dla mikro 4/3 i dużych cen. Do Pentaxa jest kilka bardzo dobrych obiektywów Sigmy i chyba Tamrona, ich ceny są dużo niższe niż odpowiedników dla mikro 4/3.
Bardzo proszę o wskazówki i informację, który system będzie lepszy i dlaczego, jakie ma plusy i minusy.
serdecznie pozdrawiam
ps
Jest jeszcze Samsung NX10. Do tej firmy mam awersje, ale może niepotrzebnie?
Nie napisałaś najwaznijszego - jakie szkła Cię interesują ;)
Olka możesz zamówić i do 30 dni zwrócić - poszukaj opisu tej promocji na forum.
Pentaxa zakup na odległosć i możesz do 10 dni zwrócić sprzedawcy (olka zresztą tak samo nawet bez w/w promocji).
Zamów potestuj sobie sama, pod wzgledem indywidualnych wymagań i zostaw ten sprzęt, który lepiej je spełnia.
m4/3
Jeśli interesuje ciebie olek to ja bym poczekał na e-p3, bo aktualne korpusy są troszkę niewygodne do makro.
Jeśli interesuje ciebie pansonic to warto przyjrzeć się GH2 / GH1 / G2 (w tej właśnie kolejności.
Jeśli chodzi o szkła to z m4/3 do makro nic nie polecam. Polecam za to Sigmę 150 do 4/3 z adapterem do m4/3. Ewentualnie znowu poczekać, być może olek coś niedługo wypuści na rynek, po tym jak zamknął kramik z 4/3.
Jeśli chodzi o szkła do krajobrazu to nic nie polecam, bo się nie znam ;-)
Jeśli chodzi o portret to generalnie polecam puszki olympusa za najpiękniejszy kolor skóry (subiektywne odczucia), ale jeśli ma to być aparat m4/3 również do makro to lepiej poczekać na e-p3....
Z lustrem czy bez jaka różnica. Ważna jest jakość fotografii. Pentax jest w tej kwestii nie do pobicia ( w cenie o ktorej piszesz). Za 3200 zl masz Kx+ Tamron 17-55/2,8 i mimo pewnych wad jest to rewelacyjny zestaw. \do zakladanych przez Ciebie 3000 masz Kr z kitem i cos zostanie. Jakos nie moge sie przyzwyczaic do ergonomii bezlusterkowcow.
Czesc.Ch.
Majac 10kpln do wydania to hmmm
Body z drugiej reki E3/E30 (to drugie ma korekcje BF/FF) do tego Sigma150, ZD50, ZD7-14, FL50 i spokojnie sie w 10 tysiach zmiescisz, a jak popracujesz i poszukasz to i na jakies 14-54 tez z tych pieniazkow powinno starczyc.
I mozna powiedziec, ze ogarniasz temat portretu oraz szerokopojetej przyrody z naciskiem na makro i krajobraz.
pozdro
Majac 10kpln do wydania to hmmm
Body z drugiej reki E3/E30 (to drugie ma korekcje BF/FF) do tego Sigma150, ZD50, ZD7-14, FL50 i spokojnie sie w 10 tysiach zmiescisz, a jak popracujesz i poszukasz to i na jakies 14-54 tez z tych pieniazkow powinno starczyc.
I mozna powiedziec, ze ogarniasz temat portretu oraz szerokopojetej przyrody z naciskiem na makro i krajobraz.
pozdro
No tak,ale jedno ale.Nie kupuj uzywek,chyba,ze potrafisz przed kupnem dokladnie sprawdzic i jest jeszcze na gwarancji.Moze byc na pierwszy rzut oka wszystko jak spod igly a pozniej w rogach zamiast galazek od drzew bedziesz miec tecze.
Dziękuję za tak liczny odzew i chęć pomocy!
Musze przyznać, że mając na myśli mikro 4/3 raczej myślałam o którymś z korpusów Panasonica. Wydaje mi się, że oferują dużo więcej niż Olympus.
W mikro 4/3 martwi mnie jedynie mały wybór jasnych obiektywów. W pentaxie sa obiektywy ze światłem 1.4 i są w przystępnych cenach. A zakup dobrego obiektywu Sigma makro to tez nie nazbyt duży wydatek. Dlatego ten Pentax mnie kusi, tylko ten BF i FF, ech nie zawsze coś za coś. Ale może są inni producenci optyki dla mikro 4/3?
A co z tym Samsungiem NX10?
Na pewno nie kupie używanego aparatu. Dlatego takich opcji nawet nie biorę pod uwagę.
pozdrawiam Marzenka
Posiadam P20/1.7 i polecam. W zasadzie to od dawna go nie odkręcałem od korpusu -robi mi za uniwersalne szkło. Czasami dokręcam macro, ale z innego systemu z adapterem do m4/3 - ( bez AF, który w macro rzadko kiedy bywa użyteczny).
Jaśniejsze szkła to: albo z adapterem 4/3->m4/3, albo firmy trzecie (bez AF).
Pod tym względem pentax ma więcej do zaoferowania. K5 i czyba Kr mają możliwość korekty BF/FF w body, ale wiadomo, że nie zawsze to działa. Podobno w lutym pentax ma wypuścić jakiegoś EVILa (body bez lustra), ale nie wiem, czy z mocowaniem KAF, czy też wymyślą coś nowego ....
Misiaczek51
26.11.10, 15:19
Bezlusterkowiec na dzień dzisiejszy to wg mnie ni pies ni wydra. Za radą Mirka54 unikaj wszelkiej maści używek i tzw. okazji. Mając do dyspozycji 10000 zł. możesz porządzić. Wejście w system Pentaxa to niezły pomysł. I ta łatwość podpięcia niesystemowych szkieł...
W mikro 4/3 martwi mnie jedynie mały wybór jasnych obiektywów.
I słusznie, że Cię to martwi. Generalnie μ4/3 to obecnie alternatywa dla kompaktów i podstawowych lustrzanek z kitem. Sprawdzi się do fotografii typu "mydło i powidło", ale jeśli masz sprecyzowane wymagania i chęć dalszej rozbudowy zaplecza sprzętowego w przyszłości, to na razie nie ma czego tutaj szukać. Jedna umiarkowanie jasna stałka, jeden niezbyt długi obiektyw makro, garść ciemnych zoomów i konieczność stosowania kłopotliwych przejściówek i/lub szkieł manualnych, jeśli oczekujesz czegoś więcej. Jeśli już teraz wiesz, że wydasz na tą zabawę 10.000 zł, to nie idź tą drogą... Za taką kasę wyposażysz się w porządną lustrzankę i parę dobrych szkieł do niej, bez konieczności kopania się z koniem w postaci ograniczeń systemowych.
Dziękuję za tak liczny odzew i chęć pomocy!
Musze przyznać, że mając na myśli mikro 4/3 raczej myślałam o którymś z korpusów Panasonica. Wydaje mi się, że oferują dużo więcej niż Olympus.
W mikro 4/3 martwi mnie jedynie mały wybór jasnych obiektywów. W pentaxie sa obiektywy ze światłem 1.4 i są w przystępnych cenach. A zakup dobrego obiektywu Sigma makro to tez nie nazbyt duży wydatek. Dlatego ten Pentax mnie kusi, tylko ten BF i FF, ech nie zawsze coś za coś. Ale może są inni producenci optyki dla mikro 4/3?
A co z tym Samsungiem NX10?
Na pewno nie kupie używanego aparatu. Dlatego takich opcji nawet nie biorę pod uwagę.
pozdrawiam Marzenka
Raczej daruj sobie rzeczonegp Samsunga, ani matryca ani szkla nie sa najlepsze.
Jak możesz wyskoczyć od razu z wieksza kasa to poczekaj na dokladniejsze recenzje i kup na wiosnę Pentaxa K5. Naprawde warto dolozyc do tej klasy korpusu a potem szkla.
czesc.Ch.
To co napisał Grizz, kupić i sprawdzić byłoby dobrym rozwiązaniem. Równie dobrym krokiem, z mojego punktu widzenia, był by zakup jakieś najtańszej cyfrowej lustrzanki w dowolnym systemie z kitowymi szkłami by się oswoić. Nie będę ściemniał, sugerowałbym Olympusa E-520 z dwoma szkłami 14-42 i 40-150. To pokrywa pełny zakres amatorski i pozwala nauczyć się techniki. Do tego 2x lampa FL-36R, przyda się sterowany błysk przy makro.
Moim zdaniem, wydanie 10 tysięcy na hura przy braku orientacji skutkuje frustracją. Lepiej je zainwestować do czasu oswojenia się z nową techniką i dopiero po czasie świadomie podjąć decyzje.
Chyba, że pieniądze nie grają roli... wtedy szalejemy... D700 i nikkor 24-70 do tego szkiełka do makro. Po co się rozdrabniać. Tak jak napisał Epicure, "bez konieczności kopania się z koniem w postaci ograniczeń systemowych".
Prawda jest taka, że system nie ogranicza tak bardzo jak wyobraźnia jego użytkownika.
W pentaxie sa obiektywy ze światłem 1.4 i są w przystępnych cenach.
;-) ;-) ;-)
W pentaxie sa obiektywy ze światłem 1.4 i są w przystępnych cenach...
Ja znam dokładnie odwrotne opinie.
Masz na myśli manualne??? Bo takich to w każdym systemie znajdziesz trochę...
Atrakcyjny jest u Olka E-620 - jeśli robisz makro, to docenisz obrotowy LCD.
Oczywiście w dual-kicie plus ZD 35 lub ZD 50 do tego.
Z Canona mogę polecić 50D - bardzo atrakcyjny cenowo, ale to już kawał puszki jest... :wink:
Pozdrówka!
Bezlusterkowiec na dzień dzisiejszy to wg mnie ni pies ni wydra. Za radą Mirka54 unikaj wszelkiej maści używek i tzw. okazji. Mając do dyspozycji 10000 zł. możesz porządzić. Wejście w system Pentaxa to niezły pomysł. I ta łatwość podpięcia niesystemowych szkieł...
Według mnie i pies i wydra. Trochę bawiłem się Gh1 i przypadł mi do gustu. Za 10000 zł kupiłbym sobie GH1 (http://allegro.pl/panasonic-lumix-dmc-gh1-obiektyw-14-140mm-i1322989392.html) za 3499zł obiektyw 7-14, 2 949zł (http://allegro.pl/panasonic-h-f007014-obiektyw-i1339579076.html) i makro 45mm, 2100zł (http://allegro.pl/panasonic-h-es045-obiektyw-i1336130269.html).Aukcje nie są moje. Razem 8548zł czyli zostaje jeszcze na lampę. Dobre obiektywy i możliwość wybierania w przyszłości między body Olympusa i Panasonica. Oczywiście to mój wybór. Z powodów finansowych czysto teoretyczny.
pozdrawiam
...(m4/3)...
Sprawdzi się do fotografii typu "mydło i powidło", ale jeśli masz sprecyzowane wymagania i chęć dalszej rozbudowy zaplecza sprzętowego w przyszłości, to na razie nie ma czego tutaj szukać.
Najczęściej fotografuję krajobrazy, portrety i makro (wszystko mniej więcej po równo).
Czyli tak sprecyzowane wymagania jak prawie każdego kto sięga pierwszy raz po aparat.
Poza tym (tak na marginesie) dlaczego nie mam co szukać w m4/3 jak chcę rozbudowywać zaplecze sprzętowe w przyszłości?
GH1 (ttp://allegro.pl/panasonic-lumix-dmc-gh1-obiektyw-14-140mm-i1322989392.html)
z opisu na allegro: aparat jest nowy ,(opakowanie zastępcze) kolor czarny
Troszkę Dziwne...
z opisu na allegro: aparat jest nowy ,(opakowanie zastępcze) kolor czarny
Troszkę Dziwne...
Być może jakiś powystawowy. Gwarancję 24 miesięczną ma, na sfatygowany nie wygląda. Sprzedawca był polecany i chwalony u nas na forum. Wydaje mi się że sprzedawcę polecał Jerry_R więc jest u kogo zasięgnąć języka.
pozdrawiam.
Może to pomoże w sprawie m4/3 kontra Pentax ;)
http://m43photo.blogspot.com/2010/10/lumix-20mm-compared-with-sigma-30mm.html
http://3.bp.blogspot.com/_ZoApFAh9Orc/TLrV9mBwwJI/AAAAAAAAAmM/AxOL54m4sdw/s1600/30-20-comparison-crops.jpg
Misiaczek51
26.11.10, 23:52
Może to pomoże w sprawie m4/3 kontra Pentax ;)
http://m43photo.blogspot.com/2010/10/lumix-20mm-compared-with-sigma-30mm.html
http://3.bp.blogspot.com/_ZoApFAh9Orc/TLrV9mBwwJI/AAAAAAAAAmM/AxOL54m4sdw/s1600/30-20-comparison-crops.jpg
Przecież to nic nie znaczy. Podepnij inny zestaw obiektywów i wynik będzie diametralnie inny!
Przecież to nic nie znaczy.
Znaczy, znaczy - wystarczy zobaczyć porównanie ;)
Podepnij inny zestaw obiektywów i wynik będzie diametralnie inny!
Tak się akurat składa, że autor porównał w tym artykule obiektywy pochodzące z tej samej półki cenowej i o zbliżonym zakresie ogniskowej (z uwzględnieniem cropa) i przesłony - więc ich porównanie jest tu jak najbardziej usprawiedliwione :)
To obiktyw Sigmy, ma pomagać(albo nie)w wyborze systemu Pentaxa?Dlaczego zakładasz, że koleżanka kupi Pentaxa,a do niego akurat tę Sigmę?Pentax ma sporo dobrych szkieł.
To obiktyw Sigmy, ma pomagać(albo nie)w wyborze systemu Pentaxa?Dlaczego zakładasz, że koleżanka kupi Pentaxa,a do niego akurat tę Sigmę?Pentax ma sporo dobrych szkieł.
Podałem konkretny przykład, bo taki akurat znam. I jest to konkretny przykład pokazujący, że Micro 4/3 bardzo dobrze sobie radzi, wbrew stwierdzeniom typu "mydło i powidło", czy "ni pies ni wydra" ;) . Autor tego testu wybrał tą Sigmę, ponieważ jest ona wysoce poważana w "lustrzanych" kręgach.
Oczywiście, jeden przykład absolutnie tematu nie wyczerpuje, ale jest to odpowiedź jak najbardziej w temacie: "Pentax czy np. m4/3" ;)
kornik50000
27.11.10, 11:26
Co wejdę na forum to wywody który system wybrać....tak naprawdę każdy system ma wady i zalety (też mi odkrycie ) i trzeba z wadami żyć i już . Możesz wybrać sobie pentaksa k-7 , canona 50d , olka e-3 i świetnie one sobie poradzą z tematem :) .
Jeśli faktycznie robisz zdjęcia juz 12 lat to podpinam się pod poradę żeby zamówić dany system wypróbować i zwrócić w razie co. Inaczej się nie da , nikt takiej decyzji za ciebie nie podejmie.
Ta dyskusja może prowadzić do ni kąt bo zazwyczaj każdy chwali to co ma:)
A zaraz zlecą się fanatycy danego systemu i będzie znowu jatka ....
Dobra rada....
Zamów sprawdź odeślij ....
Pozdrawiam
Chociaż bardzo lubię swojego P20/1.7 (uważam go za najlepszą uniwersalną stałkę pod m4/3) to wolałbym zobaczyć porównanie z jakimś szkłem systemowym pentaxa, a nie z sigmą, która może wyczyniać różne cuda w korpusie z lustrem (kolejna przewaga 'bezlustrowców' ;-) ).
Na przykład z FA24/2.0 (chyba nówki już się nie dostanie :-( ), FA35/2.0 (2650zł), oraz z boską FA31/1.8 za 4950zł (tak z ciekawości, na ile ta legendarna stałka jest lepsza od mojego panasonica, który kosztuje 1560zł).
A ja nie wiem co Ci poradzic.Zastanawiam sie nad Twoim postem i...
Dzień dobry!
Mam na imię Marzenka i to mój pierwszy post na tym forum.
Bardzo ladne imie.Marzenko.
Fotografuję już 12 lat.
Marzenko.Wg mnie to wcale nie jest dlugo,ale na tyle dlugo zeby wiedziec co Marzence potrzebne.
Razem muszę się zmieścić w 10000zł.
Marzenko.To kupa kasy,przeliczylem sobie na moje.Wyszlo mi ,ze za duzo Marzenka nie poszaleje.
Marzenka niech pokaze zdjecia te z przed osmiu,czterech lat ,te z przed roku i te ostatnie.Wtedy Marzence powiem czy Marzenka ma kupowac,zmieniac,czy zajac sie czyms innym.
Marzenko.To kupa kasy,przeliczylem sobie na moje.Wyszlo mi ,ze za duzo Marzenka nie poszaleje.
Marzenka niech pokaze zdjecia te z przed osmiu,czterech lat ,te z przed roku i te ostatnie.Wtedy Marzence powiem czy Marzenka ma kupowac,zmieniac,czy zajac sie czyms innym.
ehhh.... a tak się pięknie wątek zapowiadał w stylu "popuść wodze fantazji - wydaj 10.000 na sprzęt swoich marzeń" ;-)
Dziękuję za rady, wybrałam Pentaxa K-r.
pozdrawiam
Co wejdę na forum to wywody który system wybrać....tak naprawdę każdy system ma wady i zalety (też mi odkrycie ) i trzeba z wadami żyć i już . Możesz wybrać sobie pentaksa k-7 , canona 50d , olka e-3 i świetnie one sobie poradzą z tematem :) .
Jeśli faktycznie robisz zdjęcia juz 12 lat to podpinam się pod poradę żeby zamówić dany system wypróbować i zwrócić w razie co. Inaczej się nie da , nikt takiej decyzji za ciebie nie podejmie.
Ta dyskusja może prowadzić do ni kąt bo zazwyczaj każdy chwali to co ma:)
A zaraz zlecą się fanatycy danego systemu i będzie znowu jatka ....
Dobra rada....
Zamów sprawdź odeślij ....
Pozdrawiam
O co Ci chodzi? Pyta sie dziewczyna to grzecznie odpowiadamy. Przychodzisz, gadasz byle co, masz jakies pretensje. To jest forum fotograficzne tu sie o tym gada. Nie jestesmy hodowcami kanarkow rasowych. Nie pasuje nie czytaj.
Że też zawsze sie pojawi jakas Kasandra.
czesc.Ch.
p.s. akurat mi pasi Pentax, mam używam, podobnie jak Olympusy, też używam. Ale Kx jest lepszy w kategorii"uniwersalny" ma lepszy obrazek. Chociaż przemaka, a E3 nie. Dla mnie obrazek ważniejszy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
pozdrawiam
Dobry wybór.
pozdrawiam
Po prostu na forum Pentaxa lepiej doradzali. Bez afirmacji i talibanizmu, bez skakania sobie do oczu i udowadniania że moja racja jest mojsza niż Twojsza
A ja nie wiem co Ci poradzic.Zastanawiam sie nad Twoim postem i...
Bardzo ladne imie.Marzenko.
Marzenko.Wg mnie to wcale nie jest dlugo,ale na tyle dlugo zeby wiedziec co Marzence potrzebne.
Ale mentorski ton. Chciales jej pomoc, czy obrazic??
Rafał Czarny
27.11.10, 15:39
Pewnikiem Mirek uznał, że Marzenka jest trollem. Prawdę mówiąc ja też tak pomyślałem. Ktoś, kto fotografuje 12 lat, ma do wydania 10 tysiaków i zadaje takie pytanie (z Jej kolejnych postów można wywnioskować, że dobrze orientuje się w tematyce) wzbudza moją czujność rewolucyjną w miarę trzeźwego czekisty.
Jeśli się mylę Marzenko, to przepraszam Cię uniżenie, chylę czoła, posypuję głowę popiołem i uderzam się w klatkę z piersiami.
Proszę nie kłóćcie się z mojego powodu. Modelką nie jestem ale trollem chyba też nie :oops: Choć wczoraj na innym forum padło kilka nieeleganckich tekstów pod moim adresem :cry: i puściły mi nerwy. Może niepotrzebnie tak analizowałam szczegóły i długo się zastanawiałam nad wyborem, ale co ja na to poradzę, że chciałam wybrać jak najlepiej? To lepsze niż zdać się na przypadek. Teraz mogę powiedzieć, że dużo bardziej wolę robić zdjęcia niż wybierać aparat. Dla mnie to była męczarnia. A aparat już zamówiłam, w przyszły weekend pierwsza fotograficzna wycieczka z nowym sprzętem!
pozdrawiam serdecznie
Marzenka
ps
Wydaje mi się, że są jakieś problemy z tym forum. Co chwilkę zamiast strony wyświetla się komunikat "The server is too busy at the moment. Please try again later."
RadioErewan
27.11.10, 16:51
Wydaje mi się, że są jakieś problemy z tym forum. Co chwilkę zamiast strony wyświetla się komunikat "The server is too busy at the moment. Please try again later."
Wydaje mi się Piotrku PP, że nie czytasz regulaminu. Nie wolno mieć u nas wielu kont, więc zdecyduj się, czy jesteś marzeną czy piotrkiem.
Pozdrawiam
Dostałam od fotomica taką samą informacje. Ale ja nie wiem co to za Piotrek. Co ja mam zrobić, żebym mogła płynnie korzystać z forum?
RadioErewan
27.11.10, 17:24
Musisz zdecydować, czy jesteś piotrkiem_pp czy marzeną29. Logujesz się na dwa konta.
Pozdrawiam
Czyli w obu tematach okazało się, że niektórzy mieli rację i wyczuli trola. Zastanawiam się tylko w jakim celu ten ktoś to robi.
RadioErewan
27.11.10, 18:23
Czasem to sobie myślę, że ktoś ich wynajmuje. Podkreślę słowo "czasem", wtedy, kiedy nie zażyję pigułek od paranoi. Pani Marzena, z której komputera i konta loguje się Piotrek w odstępach kilkuminutowych nie zna owego Piotrka :-). Piotrek pracuje w firmie PR na drugą zmianę.
Pozdrawiam
Piotrek pracuje w firmie PR na drugą zmianę.
Hmmm, coś kiepska ta firma, skoro tak grubymi nićmi szyje :???:
Co ciekawe Pani Marzena ma końcówkę emaila "_pp" a piotrek w loginie "piotrek_pp" :) Ale to może jakaś nowa moda, ja się nie znam.
Rafał Czarny
27.11.10, 18:54
Myślę, że Marzenka/Piotrek jest trollem amatorem, który robi to tylko dla własnej przyjemności.
Ale mieliśmy swego czasu najazd pijarowców od Sonego. Dość nieudolnych, ale jednak.
ps. Nie jestem paranoikiem. :grin:
ps2. Z całą pewnością. :wink:
Taki zbieg okoliczności........
http://www.cyberfoto.pl/1953340-post134.html
Co ciekawe Pani Marzena ma końcówkę emaila "_pp" a piotrek w loginie "piotrek_pp" :) Ale to może jakaś nowa moda, ja się nie znam.
Moda na postprocessing.
Ale mentorski ton. Chciales jej pomoc, czy obrazic??
Oczywiscie,ze pomoc chcialem.Tylko teraz sam nie wiem po co i komu.
Na pzrzyszlosc sie powstrzymam,co by na "transfera" nie trafic:grin:
Rafał - musisz uważać z pytaniami typu "a masz chłopaka?" ;-) - nigdy nie wiadomo, kto jest po drugiej stronie...
Nawet jak se czlek chce dla przyjemnosci pogadac i poczytac to zawsze wdepnie w jakies gowno. To paranoja chora?
Czesc.Ch.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://statichg.demotywatory.pl/uploads/1263278179_by_kami9_500.jpg)
...i wcale nie jest powiedziane, że piotrek_pp w rzeczywistości nie jest Marzenką, która na początku przybrała męską postać wychodząc z założenia, że jako kobieta zostanie gorzej potraktowana przez męskich szowinistów zapatrzonych w swoje armaty ;-) (na forach motoryzacyjnych to skutkuje - przynajmniej taka opinia panuje wśród moich znajomych :-) ).
Podobne przypadki nazywają rozdwojeniem jaźni.
Może to podobny przypadek ?
Pzdr :-)
Powtarzam z mojego laptopa nikt inny poza mną nie korzysta! Napisałam o moim problemach z korzystaniem z forum. A Wy mi wmawiacie, że jakiś Piotrek korzysta z mojego komputera. I że to jest jakaś kampania PR. Czy to jest taka moda na tych fotograficznych forach? Nie chcecie żebym zaglądała na to forum to trudno. Ale po co wymyślać jakieś niestworzone historie?
Ostatnio teorie spiskowe są w modzie .
Może sąsiad się podłączył do Twojego łącza ?
Warto sprawdzić :-)
Pzdr
I akurat włazi na te same fora...
... to moze kandydat na partnera życiowego!
RadioErewan
27.11.10, 23:34
Powtarzam z mojego laptopa nikt inny poza mną nie korzysta! Napisałam o moim problemach z korzystaniem z forum. A Wy mi wmawiacie, że jakiś Piotrek korzysta z mojego komputera. I że to jest jakaś kampania PR. Czy to jest taka moda na tych fotograficznych forach? Nie chcecie żebym zaglądała na to forum to trudno. Ale po co wymyślać jakieś niestworzone historie?
Droga Marzeno29. Mam niezbite dowody na to, że z twojego komputera i z twojego profilu na tym komputerze (gdyby było ich więcej jak w Windows XP i nowszych) logujesz się też jako Piotrek_PP. Mogę to udowodnić w sądzie. I nie jest to tylko zbieżność adresów IP. Nie odważył bym się na stawianie takiego zarzutu, gdybym nie miał pewności, że logowanie następuje z twojego komputera i konta. Tak więc daj sobie spokój z twierdzeniem, że tak nie jest, bo to budzi że tak modnie powiem "pewien absmak".
Pozdrawiam
No to teraz już mamy, że tak powiem, oczywistą oczywistość :grin:
Droga Marzeno29. Mam niezbite dowody na to, że z twojego komputera i z twojego profilu na tym komputerze (gdyby było ich więcej jak w Windows XP i nowszych) logujesz się też jako Piotrek_PP. Mogę to udowodnić w sądzie. I nie jest to tylko zbieżność adresów IP. Nie odważył bym się na stawianie takiego zarzutu, gdybym nie miał pewności, że logowanie następuje z twojego komputera i konta. Tak więc daj sobie spokój z twierdzeniem, że tak nie jest, bo to budzi że tak modnie powiem "pewien absmak".
Pozdrawiam
To co piszesz nie jest możliwe. Musiałeś się gdzieś pomylić. Nie wiem gdzie bo ja na sieciach komputerowych się nie znam. I przestało mnie interesować czemu zaszła taka pomyłka. Nie będę tracić swojego wolnego czasu na zaglądanie na jakiekolwiek forum fotograficzne.
RadioErewan
28.11.10, 01:36
Proszę, nie żartuj więcej. Pomijając mocniejsze dowody, piotr_pp zalogował się dziś kilkakrotnie z tego samego adresu IP.
Pozdrów Piotrka, jeżeli nim nie jesteś. Jutro usunę oba konta z okazji złamania regulaminu forum.
Pozdrawiam
To co piszesz nie jest możliwe. Musiałeś się gdzieś pomylić. Nie wiem gdzie bo ja na sieciach komputerowych się nie znam. I przestało mnie interesować czemu zaszła taka pomyłka. Nie będę tracić swojego wolnego czasu na zaglądanie na jakiekolwiek forum fotograficzne.
Tupet i bezczelność nieakceptowalna. Nie będzie tracić swojego wolnego czasu... . Nawet nie podziękowała kolegom za ich czas i rady.
Wygląda na to, że komputer Marzeny posiada własną inteligencję i żyje własnym życiem :wink:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=33978&start=40
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13404
Z tego co ustalili na innych forach, marzenka to agent marketingu szeptanego. Tylko pojawia się pytanie, ponieważ robiła to nieudolnie - to co ona właściwie promowała?:grin:
Z tego co ustalili na innych forach, marzenka to agent marketingu szeptanego. Tylko pojawia się pytanie, ponieważ robiła to nieudolnie - to co ona właściwie promowała?:grin:
--------------
To oczywiste, ale ja nie powtórzę nazwy, bo pomógłbym trollowi ... :)
Co zamierzała promować jest oczywiste. Ale, że z tego promowania wyszedł antymarketing to już inna sprawa.
P.S.
Jeśli ktoś nie przeczytał wątku na CF niech żałuje. Ubaw był po pachy :mrgreen:
Co zamierzała promować jest oczywiste. Ale, że z tego promowania wyszedł antymarketing to już inna sprawa.
Hmmm, a może właśnie takie było założenie? ;-) Albo trollizm w czystej postaci?
W sumie podszywanie się pod zwolennika konkurencji i robienie z siebie durnia to zawsze jakiś sposób dyskredytowania owej konkurencji, stosowanych m.in. w polityce...
...
W sumie podszywanie się pod zwolennika konkurencji i robienie z siebie durnia to zawsze jakiś sposób dyskredytowania owej konkurencji, stosowanych m.in. w polityce...
To podaj przykład konkurencji, która by sie czuła zagrożona poczynaniami Pentaxa... :)
RadioErewan
28.11.10, 18:59
To podaj przykład konkurencji, która by sie czuła zagrożona poczynaniami Pentaxa... :)
Ricoh?
Zwykła konkurencja na rynku. Nie potrzeba tu mówić o zagrożeniu. Aczkolwiek nie sądzę, aby była to próba zdyskredytowania P.
Akurat firma na P ma najgorszy marketing spośród wszystkich firm produkujących lustrzanki. Oni w zasadzie nie mają chyba nawet takiego działu ;-) więc nie podejrzewam, aby to była jakaś 'firmowa' akcja.
Prędzej wygląda mi to na działanie niedzielnego pstrykacza, który kupił sobie aparat w sklepie, bo mu dobrze w łapkach leżał, a potem koledzy go wyśmiali, że kupił sprzęt jakieś niszowej firmy z Hong Kongu, no bo przecież tylko aparaty na C, N i S robią zdjęcia. Facet/kobieta chciał sam siebie przekonać o słuszności wyboru i stworzył kilka wcieleń na kilku forach. Taka moja diagnoza postawiona po dwóch żywcach ;-)
Hahaha, fajna akcja.
buziaczki, całuski
Pozdrawiam
Hubercik :grin::grin::grin:
Hahaha, fajna akcja.
buziaczki, całuski
Pozdrawiam
Hubercik :grin::grin::grin:
A skąd Ty masz pewność, że to Marzenka, nie Piotruś , no chyba że Ci wszystko jedno...
Pozdrawiam AP.
PS. Wyszło jej / jemu jak blondynce, to fakt.
A skąd Ty masz pewność, że to Marzenka, nie Piotruś , no chyba że Ci wszystko jedno...
Plec nie wazna,uczucie najwazniejsze:wink::grin:
kornik50000
29.11.10, 22:14
Pytała się dziewczyna to odpowiedziałem ...
Nie gadam byle czego tak się trollom odpisuje bo i tak zalogował/a się tylko po to żeby wojenkę wywołać . I to można było w mojej wypowiedzi wyczytać , jak ktoś mając za sobą 12 lat fotografii nie wie co ma wybrać. Trochę to było dziwne.
.......mam chyba prawo wyrazić swoją opinie .
Pozdrawiam
.......mam chyba prawo wyrazić swoją opinie .
Pozdrawiam
Oczywiście, że masz prawo, parę pokoleń Polaków o to walczyło zajęło to jakieś 45 lat, ostatnim w latach osiemdziesiątych udało się tę walkę dokończyć z sukcesem.
Wolność słowa jest jedną z tych niezbywalnych zdobyczy.
Zapytałem kolegę z powodu intensywności jak mi się wydaje uczuć jego... , nawet po zdemaskowaniu całej intrygi i tyle, żadnych wycieczek osobistych do nikogo nie było.
Pozdrawiam AP.
Zadalem sobie trud przeczytania postow piotroMarzeny na trzech wylinkowanych forach.
Raczej szukalo stworzenie pomocy, dosc niefortunnie, bo niczego strasznego w tych postach nie ma. Czy my nie zachowujemy sie jak paranoicy? Jak jacys hunwejbini? Zaczynam sie bac patrzac w lustro.
Czesc.Ch.
RadioErewan
30.11.10, 00:44
Zadalem sobie trud przeczytania postow piotroMarzeny na trzech wylinkowanych forach.
Raczej szukalo stworzenie pomocy, dosc niefortunnie, bo niczego strasznego w tych postach nie ma. Czy my nie zachowujemy sie jak paranoicy? Jak jacys hunwejbini? Zaczynam sie bac patrzac w lustro.
Czesc.Ch.
Mnie jest obojętne, co ta pani chce/chciała, nie była w zgodzie z regulaminem forum.
Pozdrawiam
Zadalem sobie trud przeczytania postów ...
Zaczynam sie bac patrzac w lustro.
Czesc.Ch.
A spodziewasz się zobaczyć coś innego niż wczoraj, czy dzisiaj rano - to już chyba nie w naszym wieku...
Pozdrawiam AP.
Rafał Czarny
30.11.10, 08:39
Wyobraziłem sobie taką sytuację - gdyby tak człowiek umówił się z Marzenką na rozbieraną sesję. Marzenka zrzuca ubranie, a tu okazuje się że jest Piotrkiem. Fuj. :wink:
Wyobraziłem sobie taką sytuację - gdyby tak człowiek umówił się z Marzenką na rozbieraną sesję. Marzenka zrzuca ubranie, a tu okazuje się że jest Piotrkiem. Fuj. :wink:
Teraz już wszyscy wiemy, że trzeba IP sprawdzić wcześniej.
PS
a może Piotrek ładny jest a nie fuj? Nie przekreślaj człowieka ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/midkjl-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/midkjl.jpg)
Raczej szukalo stworzenie pomocy, dosc niefortunnie, bo niczego strasznego w tych postach nie ma. Czy my nie zachowujemy sie jak paranoicy?
Niby tak, tylko fakty techniczne mówią same za siebie - to nie jedno stworzenie a dwa, w dodatku bez pomysłu na wytłumaczenie owego dualizmu. Fajnie, że ktoś chciał pomóc, dawał cenne rady, tylko niefajnie, paść ofiarą w najlepszym razie zabawy jakiegoś trolla.
Niestety - w Sieci jak na ulicy - jak ktoś prosi o "poratowanie 2 zł" bo mu "do recepty brakuje", albo "na bułki dla dzieci", należy zachować ostrożność, bo zadowolenie z dobrego uczynku może skutecznie zmącić widok owego delikwenta skręcającego do monopolowego. To jest dość smutna konkluzja tego wątku.
Darekw1967
30.11.10, 14:20
Proszę, nie żartuj więcej. Pomijając mocniejsze dowody, piotr_pp zalogował się dziś kilkakrotnie z tego samego adresu IP.
Pozdrów Piotrka, jeżeli nim nie jesteś. Jutro usunę oba konta z okazji złamania regulaminu forum.
Pozdrawiam
Witam !
A co bedzie jak pare osob wchodzi na ten sam bezprzewodowy
router podpiety do jednego operatora ?
Czy mozesz wylapac kto dokladnie przeszedl przez router jak
wiadomo, ze polaczenie na wyjsciu idzie po tym samym IP do operatora.
Ludzie ktorzy sie dobrze znaja czesto wiedza jakie kto ma nazwe i haslo.
Pozdrawiam
Misiaczek51
30.11.10, 14:44
Witam !
Pozdrawiam
Jeśli to prawda to ktoś mógł się (teoretycznie) podszywać. U mnie pracuje niezabezpieczona WiFi po której mogę (właściwie mógłbym) swobodnie wchodzić do internetu.
Witam !
Pozdrawiam
Pod warunkiem, ze idzie po NATcie, jest jeszcze kwestia mac adresow itd.ale to takie tam dyrdymaly nie zwiazane z foto...pozdro
Droga Marzeno29. Mam niezbite dowody na to, że z twojego komputera i z twojego profilu na tym komputerze (gdyby było ich więcej jak w Windows XP i nowszych) logujesz się też jako Piotrek_PP. Mogę to udowodnić w sądzie. I nie jest to tylko zbieżność adresów IP. Nie odważył bym się na stawianie takiego zarzutu, gdybym nie miał pewności, że logowanie następuje z twojego komputera i konta...
Pozdrawiam
Radio podał,ze może zidentyfikować na XP i późniejszych do profilu włącznie.
Pozdrawiam AP.
No to teraz sie zacznie od sesji,wglebimy sie w ciasteczka a skonczymy na opracowaniu nowego xss:grin:
Bo mogl piotrus marzence powiedziec zeby po tych samych tematach na forum nie chodzila:grin::-P
RadioErewan
1.12.10, 01:00
Osób wchodzących na forum z tego samego IP jest dużo. Choćby ci, którzy używają GPRS Plusa albo Ery. Jedyne rozwiązanie zagadki nie obciążające kolego/żanki, to jakiś trojan pozwalający na używanie przeglądarki internetowej z profilu użytkownika. Taki zaawansowany "prosiak" OIDP nazwę pierwszych trojanów, którymi można było zdalnie zarządzać.
Pozdrawiam
ciekawy artykuł znalazłem....
http://biznes.onet.pl/jak-pochwalisz-to-zarobisz,18562,4014049,1,prasa-detal
ciekawy artykuł znalazłem....
http://biznes.onet.pl/jak-pochwalisz-to-zarobisz,18562,4014049,1,prasa-detal
Na forum foto.recenzja.pl czasem mam wrażenie że jest ich więcej niż użytkowników.
Rafał Czarny
9.12.10, 09:00
W tekście zapomnieli o napisać o opłaconych mendach, które za pieniądze dyskredytują produkty konkurencji.
W tekście zapomnieli o napisać o opłaconych mendach, które za pieniądze dyskredytują produkty konkurencji.
----------
Cytat:"Jak podaje gazeta - firmy i agencje PR coraz częściej zatrudniają wirtualnych klientów i płacą im za wychwalanie ich produktów w sieci. Taka działalność dorobiła się już nawet swojej nazwy - amplifying (z angielskiego - wzmacniający).
Profesjonalni amplifyierzy muszą umieć prowadzić wiarygodny dialog z potencjalnymi klientami, wykazać się profesjonalną wiedzą na temat zachwalanego produktu. Ich zadaniem jest codzienne przeczesywanie forów internetowych, blogów, a nawet portali społecznościowych w poszukiwaniu wpisów niekorzystnych dla ich klientów. No i oczywiście błyskawiczne ripostowanie. " koniec cytatu
----------------
Jak widzisz napisali wyraźnie o tych mendach. Tak sobie myślę, ze miałem racje w sprawie sprzedania się paru forumowiczów (mend trollowych) i ze dwóch moderatorów u nas...Rozmawiałem o sprawie z Jackiem w Zamościu, lecz on zalecił mi więcej luzu (znaczy zachować zdrowy rozsądek i spokój :) )
Rafał Czarny
9.12.10, 10:44
Jak widzisz napisali wyraźnie o tych mendach. Tak sobie myślę, ze miałem racje w sprawie sprzedania się paru forumowiczów (mend trollowych) i ze dwóch moderatorów u nas...Rozmawiałem o sprawie z Jackiem w Zamościu, lecz on zalecił mi więcej luzu (znaczy zachować zdrowy rozsądek i spokój :) )
Irek, ja stwierdziłem, że zapomnieli napisać o wynajętych gościach, którzy dyskredytują produkty konkurencji (czarny PR). W tym tekście jest tylko o tych, którzy zachwalają sprzęt za pieniądze.
Irek, ja stwierdziłem, że zapomnieli napisać o wynajętych gościach, którzy dyskredytują produkty konkurencji (czarny PR). W tym tekście jest tylko o tych, którzy zachwalają sprzęt za pieniądze.
----------
Dostałem mandat za moją wypowiedź... ale zachowuję spokój i opanowanie zgodnie z poradą Jacka :)